Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Człowieku to masz w czym wybierać. Ja te wszystkie miejsca zwiedziłam i szczerze mówiąc jest z czego wybierać. Tylko trzeba wsiąść w auto i pozbierać namiary.

A ceny niestety wzrosły i wciąż rosną.

Zauwazyłem, że ceny strasznie rosną, np. jedna z działek w Jesówce kosztowała miesiąc temu 70zł/m2, a teraz 120zł/m2, no i wszystkie media trzeba ciągnąć 130m.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej

Wielkie dzięki za podpowiedzi co i jak posprawdzać przed zakupem...

Szczególnie 'ms' i 'bipop' za konkrety :wink:

Okazało się, że mam jeden problem. Działkę najpierw trzeba podzielić. Nie wiem jak to ująć w umowie przedwstępnej.

A co do projektów i działki narożnej... Faktycznie z tym ogrodzeniem to większe koszty. Ale jak zaczne wybrzydzać to strace czas, ceny wzrosną i na jedno wyjdzie...

A projekt raczej bede robił sam - więc coś wymyślę... :D

Pozdrawiam

Odnośnie "płaskiego dachu"

Jeżeli w warunkach zabudowy jest napisane:

"dom parterowy z poddaszem użytkowym"

to możesz wybudować:

dom piętrowy gdzie piętro jest ukryte pod skosami dachu

a jeżeli chcesz mieć płaski dach to dom będzie tylko parterowy.

Zakładając że chcesz mieć ok 120m pow mieszkalnej + pom gosp + garaż = 170m2

z wygladu wyjdzie pawilon handlowy albo remiza strażacka

zależnie od wymiarów boków działki przy 1000 metrów taki dom może zajac prawie cała działkę

Sprawdź czy w warunkach zabudowy nie są określone minimalne i maksymalne nachylenia dachów

....

no właśnie jest o tym tam mowa 30-45 w warunkach , i dlatego pytam czy jest to do przejscia w urzędzie , a co do tego czy remiza czy pawilon o gustach tu nie rozmawiamy kazdy lubi cos innego , ja akurat wole płaski i wydaje mi sie ze na działce 2600m (25x102)akurat sie zagubi cos o 300m2 ..... pozdrawiam

może i tak ale to nie jest najważniejsze ,( choć u nas mówiło sie na pole a nie na dwór),.... .byłbym wdzięczny za info w sprawie jak sie ma budowa domu z płaskim dachem vs. inne wytyczne w warunkach zabudowy... dzięki i pozdrawiam

O to musisz pytać bezpośrednio w gminie..........

Pozdrawiam Was dwoje, a już szczególnie te dwoje w drodze :D I gratuluję przy okazji :)

Dziekujemy za pozdrowienia i za info, działke juz mamy domek tez narazie w glowie i wszytsko leży w ołówku projektanta, tylko te urzedy ....... nie chce skosów !!!!!!!!!!

pozdrawiamy

Komarku jak to czekasz tyle na podział działki ???? Tyle czasu ją dzielą, czy jeszcze nie zaczęli czy czekasz na papierek, bo z tego co się oriętowałam najdłuższa procedura trwa do 2 m-cy. Może jest kilku właścicieli działki itp.

Wojti82 szczerze Ci powiem, że najlepiej znam tereny od Ustanowa do Uwielin i dalej. Jest w Jeziórku działka 1000 m za 90 zł/m i w Krupiej Wólce też za tyle, media w drodze niedaleko stacja - jakieś 10-15 min piechotą, ale te ceny za duże, Uwieliny mi się nie podobały, jest zdiałk 70 zł/m w Krępie ale duża ok 2500 m, potem Czachówek ceny 50-60 zl/m zaleznie od odległosci od stacji, ale w takiej odległości może nie chcesz, ja jestem z Piaseczna to mnie wsio ryba aby ciufaja jeździła niedaleko, bo auto to mi będzie potrzebne na zakupy lub wyjazdy. Pozbieram te kontakty i Ci wrzuce na skrzynke, Uwieliny też.

Mam prośbę o ocenę wybranego na razie projektu, moje potrzeby na razie zaspokaja ale może macie jakieś rady od siebie. Kasia Jewrioszkowa dawała mi namiary na fajne projekty nad którymi tez się zastanowię ale uparcie wlepiam gały w ten projekt:

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=398&IdKolekcji=38

Procedura na pewno nie trwa krótko bo papiery przechodzą po kilka razy z gminy do skąłdnicy i odwrotnie. Już nie wspominam o poszczególnych pokojach, gdzie muszą odlezeć swoje (oczywiście w tym też mieszczą się terminy ustawowe dotyczące uprawomocnienia się decyzji) . Na pewno winny jest też geodeta, który nie potrafi wpłynąć na panie urzedniczki i wymóc szybsze załatwienie sprawy. Z tego co się orientuję nie jestem wyjątkiem. Poprostu tak pracuje nasza gmina.

także odradzam wszystkim załatwianie spraw podziałowych w naszej gminie o ile nie muszą.

aha jak naprawdę chce ktoś spokoju, niskich cen i wypuścić się dalej, w pięknie urządzonych, spokojnych, czystych uliczkach są domy i działki, polecam Sułkowice i traskę od Michalczewa kierując się w strone Piaseczna, jechałam tędy rowerem i jest naprawdę pięknie no ale już troszkę daleczko.

Posłuchaj Komarka!

W Piasecznie jak coś mają załatwić w trzy tygodnie to będzie to trwało trzy tygodnie, o ile się pani urzedniczka nie rozchoruje.

Nam geodeta robi mapy do celów projektowych i niby wszystko jest, ale doszło do załatwienia formalności w starostwie i utknął (a my z nim).

[

Okazało się, że mam jeden problem. Działkę najpierw trzeba podzielić. Nie wiem jak to ująć w umowie przedwstępnej.

To teraz się zastanów bo ja właśnie od 7 miesięcy czekam na podział działki.

Ja też zcekałam około 6-7 miesięcy na podział działki + zrobienie mapek.

Jeśli masz czas to czekaj.

Na moją było warto. Przepiękna okolica i jaki widok !!!!!!!!

Ja nie spisywałam żadnej umowy z właścicielem przed podziałem

(ani później, ale to był znajomy znajomego z pełnym zaufaniem)

Pozdrawiam

Betsi

Odnośnie "płaskiego dachu"

Jeżeli w warunkach zabudowy jest napisane:

"dom parterowy z poddaszem użytkowym"

to możesz wybudować:

dom piętrowy gdzie piętro jest ukryte pod skosami dachu

a jeżeli chcesz mieć płaski dach to dom będzie tylko parterowy.

Zakładając że chcesz mieć ok 120m pow mieszkalnej + pom gosp + garaż = 170m2

z wygladu wyjdzie pawilon handlowy albo remiza strażacka

zależnie od wymiarów boków działki przy 1000 metrów taki dom może zajac prawie cała działkę

Sprawdź czy w warunkach zabudowy nie są określone minimalne i maksymalne nachylenia dachów

....

no właśnie jest o tym tam mowa 30-45 w warunkach , i dlatego pytam czy jest to do przejscia w urzędzie , a co do tego czy remiza czy pawilon o gustach tu nie rozmawiamy kazdy lubi cos innego , ja akurat wole płaski i wydaje mi sie ze na działce 2600m (25x102)akurat sie zagubi cos o 300m2 ..... pozdrawiam

Przepraszam jeśli uraziłem gusta. Nie było to celem a wsparcie radą (taką małą osobista)

Odnośnie dachu:

U nas w gminie w Prażmowie siedzi Pan który akceptuje wszystkie projekty i przez jego rece przechodzi wszystko.

Znajdz takiego pana u siebie w gminie. Jak ci jasno powie ze nie, to sprawa jasna.

Ja upychałem dom bardzo misternie i przy dużym domu na 1000 metrów działki mam ponad 1/2 działki wolne na ogródek

Nawet architektka wahała sie co do niektórych odległości -że zalezy od gminy (szambo - ogrodzenie - linia zabudowy)

Pan w gminie prowadził mnie krok po kroku. I wiem że to przejdzie bo on to zatwierdza

Ciepły, tak jeszcze przy okazji o działce narożnej.

Nic odkrywczego nie napiszę, że trudniej dobrać projekt pasujący do działki i stron świata. Większość projektów eksponuje front i tył budynku. Ty musisz pamiętac, że frontowe będą dwie ściany. Możesz oczywiście się tym nie przejmować i wybudować jak Ci pasuje. Ale sam pewnie widziałeś domy, które "nie pasowały" do otoczenia. Czy chciałbyś być w tej grupie?

Więcej też wydasz na reprezentacyjne ogrodzenie - dwa boki zamiast jednego.

Dzięki ms. Ja mam front z boku, bok z frontu :cry:

A mniej żartem za to mam:

salon mam na południe

i ogródek od południa

wyjscie i garaż i sciane bez okien na północ

od zachodu (duży wiatr) mało małych okien

i wjazd do garazu osłoniety domem przed wiatrem

i zagryzłem zęby na ten bokofront

O rany, czy dzis jakies święto, coście sie tak rozpisali :o , za dużo czasu macie? :lol:

Qrcze juz niema nic do dodania :wink: , to sie chociaz pochwale że dzis szambo zamontowali i więżbe przywieźli.( w nocy :evil: )

Jak Wy to robicie ? chyba padnie rekord budowania :o

Cuda ,cuda, cuda, w końcu Boże Narodzenie za pasem :D - pogoda też zamówiona Aga wybrałaś już projekt?

Przeczytałam dziennik, już wiem jak ale nie wiem skąd macie tyle samozaparcia ja już bym dawno lała po mordach :lol:

mam pytanko o szambo jakie wzieliście, dwukomorowe czy jedno, ze wskaźnikiem zapełnienia czy coś, ile kosztuje, plastik czy beton ?

przez rodzaje i soposoby ogrzewania domu jeszcze nie dam rady przebrnąć ale szambo może jakoś przyswoje, jakie optymalne m3 na 4 osoby przykładowo, dzięki