Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

michal_m

w niedzielę chcieliśmy innym wiariantem dojechać do swojej działki. Wyjechaliśmy z Piaseczna, przejechaliśmy przez cały Bobrowiec i znowu wjechaliśmy do Piaseczna.

Tak przy okazji trochę popatrzyliśmy na nowe domki. Siła tego! Podobał się nam też ostry zakręt obstawiony reklamami - czy to wszystko miejscowe namiary?

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

michal_m

w niedzielę chcieliśmy innym wiariantem dojechać do swojej działki. Wyjechaliśmy z Piaseczna, przejechaliśmy przez cały Bobrowiec i znowu wjechaliśmy do Piaseczna.

Tak przy okazji trochę popatrzyliśmy na nowe domki. Siła tego! Podobał się nam też ostry zakręt obstawiony reklamami - czy to wszystko miejscowe namiary?

Nie wiem, jak jechaliście, że się Wam tak udało przejechać, ale widać że się da. Co do reklam, to wszystkich nie sprawdzałem, ale część jest lokalnych. A domków rzeczywiście siła! Jak zaczynaliśmy budowę, było dużo mniej. A teraz...

Witaneczko po wekendzie, jak humorki i ten tego ? Może się komuś przyda ale te ceny działek co podawałm są nie do ruszenia, dodam, że we wrześniu mogłam kupić w Uwielinach działkę za 52 zł/m a teraz stoją w dobrych miejscach po 98-100 zł, w Prażmowie są jeszcze względne ceny nie wiem czemu ale za 57 zł/m można coś wynaleźć niezłego, odradzam na razie Kędzierówkę. Njatńsze i najładniejsze okolice są w tej chwili w Sulkowicach 40-45 zł/m to tyle moich informacji. Teraz czas na moje miejsce:

http://Zazdrosnica.fotosik.pl/albumy/94014.html

nie chciałam śmiecić zdjęciami, więc zapraszam do albumu i do komentarzy, żółte kropki to mniej więcej rogi działki. linie to wiadomo, jest tu 1400 m

Melduje się po przerwie i powiem ,że czasu nie zmarnowałam.Odebrałam mapki do celów projektowych a jutro wizyta u architekta polecanego przez rrmi.

Objechałam składy budowlane, tartaki,składy pokryć dachowych.Częśc materiałow na dach zamówiłam z odbiorem w przyszłym roku.Poznałam ekipy od dachu i widziałam ich pracę i efekty ale nadal nie wiem co wybrac na ściany.Z założenia ytonga nie chcę ale porotherm 44 bez ocieplenia brałam pod uwagę cena nie tak duża bo mogę go kupić po 7.88 ale mówią,że wysoki jest koszt zaprawy do murowania i potem tynków zewnętrznych.A jak to ma sie do suporexu plus ocieplenie czy to nie na to samo wychodzi?

rrmi - z jakiego materiału budujesz?

Witam,

Poszukuję stolarza najchętniej z okolic Lesznowoli, jeśli macie kogoś sprawdzonego proszę o kontakt.

Michale_m dzięki za brukarzy jestem zadowolona z ich pracy.

To sprawdź http://www.stolarnia.com.pl

Wprawdzie się z nimi nie dogadałem (brak terminów), ale wrażenie robili dobre.

U mnie ci brukarze też się nieźle sprawili.

Melduje się po przerwie i powiem ,że czasu nie zmarnowałam.Odebrałam mapki do celów projektowych a jutro wizyta u architekta polecanego przez rrmi.

Objechałam składy budowlane, tartaki,składy pokryć dachowych.Częśc materiałow na dach zamówiłam z odbiorem w przyszłym roku.Poznałam ekipy od dachu i widziałam ich pracę i efekty ale nadal nie wiem co wybrac na ściany.Z założenia ytonga nie chcę ale porotherm 44 bez ocieplenia brałam pod uwagę cena nie tak duża bo mogę go kupić po 7.88 ale mówią,że wysoki jest koszt zaprawy do murowania i potem tynków zewnętrznych.A jak to ma sie do suporexu plus ocieplenie czy to nie na to samo wychodzi?

rrmi - z jakiego materiału budujesz?

porotherm 44 bez docieplenia to chyba nie najlepiej pod wzgledem ciepła

Babcia zawsze mówiła że najcieplej aby ubierac sie na cebulkę - w tym wypadku tez sie sprawdza

Speek, popraw mnie jeśli sie mylę, ale porotherm to chyba połowa suporexu.

Chodzi mi o to że do zbudowania 1m^2 muru potrzeba go 2 razy więcej.

Jeśli sie więc nie myle to koszt muru jest ok. 2 razy droższy.

Dodam tez że na 10 obejrzanych domów w tej technologii tylko dwa były wymurowane prawidłowo ( bez spoin pionowych). A jeśli sa spoiny pionowe to diabli biora własciwości termiczne tej technologii. Po prostu do poziomych mostków termicznych dochodza mostki pionowe.

Zgadzam sie tez z Bipopem co do cebuli :wink: .

Jewrioszka,zgadzam sie z Tobą ale drążę temat bo szukam oszczędności bo mój dom gdybym budowała zgodnie z projektem to typowy bunkier.Wczoraj stal a mam jej aż 163 m wyszła 12 tys.Myślę o zmianie ław i stropu.Jeśli dam porotherm bez ocieplenia to odpada koszt styropianu siatki itp.Ale zaraz jade do architekta i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Speek, masz racje co do oszczędności i znasz moje zdanie na temat domow bez ocieplenia.

1.Nadal twierdze że jest mało ekip budujących prawidłowo w tej technice co powoduje znaczną zmianę z parametrach cieplnych ściany z tego materiału.

2.Nawet przyjmując że ściana zostanie prawidłowo postawiona (będzie minimalna liczba mostków termicznych) to podawana przez producenta przenikalnośc cieplna będzie na poziomie U=0,29 lub 0,31. teraz popatrz na ceny energii które cały czas rosną i zadaj sobie pytanie czy będzie cie stac w przyszłości na termomodernizacje swojego domu.

3. Dla porownania dom z suporexu 24 cm i 20 cm styropianu ma przenikalnośc ścian na poziomie ok. U=0,16 do U=0,21. Cena 1m^2 jest podobna w obu przypadkach.

4. Oprócz rosnących cen energi rosna tez ceny materiałów więc i w przyszłośc ewentualne ocieplenie będzie droższe niz dzisiaj..

Może lepiej jednak od razu postawic cos co zagwararntuje Ci małe koszty w utrzymaniu?

Oczywiście wybór należy do ciebie. :)

Speek,

również sceptycznie podchodzę do ścian jednowarstwowych. Za dużo zmiennych, na które tak naprawdę nie masz wpływu, a jakość roboty wychodzi po fakcie. Przy ścianie dwuwarstwowej masz po prostu jeszcze szansę na poprawienie parametrów.

Gdybym pozostała ze ścianą jednowarstwową to tak, jakbym chciała się zasłonić gazetą gdy ktoś mierzyłby do mnie z czterdziestki czwórki (czego sobie ani nikomu nie życzę).

Konstruktywnych ustaleń z architektem, powodzenia!

Dom z suporeksu + styropian minimalna pojemnosć cieplna ścian. Po wyłączeniu ogrzewania bardzo szybko następuje spadek temperatury i piec znów się załącza.Szczeliny pionowe przy budowie z porotermu nawet jak nie są idealne to zostają zakryte tynkami i tam jest powietrze a to jest bardzo dobry izolator cieplny.Mostki cieplne, nie nalezy stosowac nadproży wylewanych a specjalne ocieplane. Najwieksze mostki cieplne to okna. Te inne to przyszcz.