Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

czy ktos moglby sie nade mna zlitowac i podpowiedziec gdzie znalezc lub poprostu powiedziec do ktorego zakladu wodociagowego powinnam sie zlgosic zeby dostac pozwolenie na podlaczenie. Chodzi o miejscowosc ustanowek.

A moze wiecie ile jakie sa koszty takiego podlaczenia.

Wielkie dzieki

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom z suporeksu + styropian minimalna pojemnosć cieplna ścian. Po wyłączeniu ogrzewania bardzo szybko następuje spadek temperatury i piec znów się załącza.Szczeliny pionowe przy budowie z porotermu nawet jak nie są idealne to zostają zakryte tynkami i tam jest powietrze a to jest bardzo dobry izolator cieplny.Mostki cieplne, nie nalezy stosowac nadproży wylewanych a specjalne ocieplane. Najwieksze mostki cieplne to okna. Te inne to przyszcz.

Tiaaa tylko że suporex ma budowe porowatą ( dlatego nazywany jest gazobetonem) więc jest to odpowiednik szczeli powietrznych w porothermie.

Natomiast pisząc o szczelinach pionowych miałem na myśli że murarze je najczęsciej wypelniaja zaprawą i nie ma tu mowy o jakiejkolwiek szczelinie powietrznej, jest za to zwykły mostek termiczny.

Co do nadproży to wolę je dobrze ocieplić niz przepłacac za jakis prefabrykat , który i tak bedzie mial prawdopodobnie sporą przenikalność.

Co do okien to też wole nasunąć na rame 2cm styropianu niz pozostac z mostkiem w postaci pianki montażowej.

Nie zgodzę się też co do malej pojemności cieplnej ścian, ale nawet gdyby tak było to przenikalność takiej ściany jest znacznie niższa niz przenikalność ściany z "gołego" porothermu.

Wiec i wychlodzenie nastepuje wolniej.

Pojemnośc cieplna ścian ma tak naprawde znaczenie przy np.przeciągu powstającym przy wietrzeniu mieszkania wtedy szybciej sie ono nagrzewa od energii zaakumulowanej w scianach.

Według mnie jedyne co przemawia na korzyść porothermu to to że jest to materiał "szlachetniejszy" od gazobetonu.( tak jak dachówka ceramiczna od blachodachówki)

Speek, duś naszego architekta, ale zostaw coś dla mnie bo mam zamiar go porwać na wizję lokalną. On jeszcze o tym nie wie.

U nas bylo tak , ze sam powiedzial , ze chce zobaczyc :D

speek zrezygnuj z tej jednowarstwowej sciany :)

pontypendy bardzo dziekuje za namiar , bylam juz u Wisniowskiego w Gloskowie , ale te bramy mi sie nie podobaja , jutro bedzie na budowie pan z linku od Betsi , a rano zadzwonie do St Iwicznej.

Musze jutro wlasciwie zdecydowac , bo terminy wciaz jak widze dosc dlugie.

Zaczelismy dzis klasc wiezbe :D

Do tego dochodzi jeszcze fakt że wszyscy skupiaja sie na ścianach, a tak naprawdę duża większość ciepła tracona jest własnie przez okna, wentylację i dach.

Z oknami jest niestety problem spowodowany tym że własciwie prawie wszystko co jest na rynku ma bardzo zbliżone parametry :cry: .

Z dachem i wentylacja można sobie poradzić..

I tak naprawde to trzeba pilnować wszystkiego, bo na nic nie zda się nie wiem jak ciepla ściana kiedy dach będzie "dziurawy" :lol:

Więc pozostaje tylko kwestia naszych portfeli :o i tego czy chcemy kase wydac teraz czy puszcac ja z dymem przez najbliższe lata.

Sądzę że speek ma juz niezbędne dane do dokonania wyboru, wszyscy jesteśmy zgodni że nie należy stawiac ścian jednowarstwowych.

czy ktos moglby sie nade mna zlitowac i podpowiedziec gdzie znalezc lub poprostu powiedziec do ktorego zakladu wodociagowego powinnam sie zlgosic zeby dostac pozwolenie na podlaczenie. Chodzi o miejscowosc ustanowek.

ttmm,

Do Prażmowa ( właściwie to w Woli Prażmowskiej) a dokładnie do Gminnego Przedsiębiorstwa Wodociągowo-Kanalizacyjnego w Prażmowie przy ulicy Piotra Czołchańskiego 17/2 , tel. 022 736-15-87.

opłata przyłączeniowa "dobrowalna" to 2 tys., później umawiasz się z poleconym przez wodociągi wykonawcą i on wycenia pracę przyłączeniową.

W przeciwieństwie do energetyki to szybko, łatwo i przyjemnie. :D

Już jestem.Wydusiłam prawie wszystko z architekta i co Wam powiem można postawić znak równości pomiędzy ocieplonymi porothermem i suporexem.Ceramika jest stosunkowo nowym wyrobem dla ludzi może nie snobów -ale z kasą.Zużyć jej trzeba ponad dwa razy więcej (koszty) a mieszka się w domu ceramicznym tak samo jak z suporka.Ale suporek muszę murowac na zaprawę ciepłochronną.Widziałam dom z suporka ,drapałam w ściany czy aby styropian z tynkiem sie nie kruszą i jest ok.Architekt tak mieszka i chwali sobie mając wentylację grawitacyjną.W zawodzie jest dość długo i nie jest sponsorowany przez żadnego producenta.Najgorsze przy wyborze jest dzielenie włosa ,bo to prowadzi do niepewności i odkładanie decyzji na póżniej.Teraz są takie czasy więc najlepiej budować z tego co sprawdziło się i co wybiera większość ludzi.Decyzja podjęta i będzie suporex biały + stro 12 cm.Będzie szybciej ,taniej.Strop z teego żelaza uwolniłam i będzie teriwa.Jeśli chodzi o okap wystający o 80 cm- tak być musi bo inaczej będzie zalana elewacja.Na nic moje eksperymenty z deskami i folią i tak bym tego nie wychwyciła.Refleksja po wizycie:

-nie możesz podjąć decyzji,jest jakieś ale ..to rób to co jest sprawdzone

-szanuj swój czas i pieniadze, których nie masz za wiele.

Dziękuję za słowa otuchy i pomocną dłoń w chwilach zwątpienia.

Ms, to jest to do czego nie starczyło nam cierpliwości, mam na myśłi opór materii w postaci tradycjonalizmu i chęć podniesienia kosztów przy kazdej nowince :lol:, przez każdego z majstrów któremu o tym wspominałem.

Dlatego dajemy więcej styropianu. :-?

Speek według wybrałas doskonały kompromis pomiedzy kosztami a parametrami cieplnymi. 8)

Witam,

wreszcie mamy pozwolenie na budowe :) Zaczynamy na wiosne w Krupiej Wolce.

Mozecie polecic mi sklady w okolicy, ktore moga mi zrobic wycene matarialow?

Zalamalam sie cenami, ktore proponuja ekipy :( Najtaniej znalazlam stan surowy za 75 tys :(

dom

http://www.archdesign.pl/index.php?p=dj_77

Zacznij od składu Edjan na skrzyżowaniu w Krupiej Wólce. Miewają bardzo dobre ceny, ale równie bardzo lubią kombinować - więc trzeba uważać, co, jakie i ile przywożą. Aha. I broń Boże niech nikt nie kupuje tych działek na głównym skrzyżowaniu w Krupiej - w gminie dowiedzieliśmy się, ze tam właściciel składu miał nielegalne wyrobiska, a potem pozasypywał dziury druzem i śmieciami. W gminie powinni coś więcej wiedzieć.

Trzymam kciuki za wszystkich sąsiadów budujących.

ttmm,

Pantypendy dobrze mówi. Podjedź na Czołchańskiego do Prażmowa do wodociągów. Jadąc od strony Nowego Prażmowa piętrowy budynek - szary klocek po lewej stronie ok. 100m od ulicy; przy ulicy jest strzałka informacyjna na wysokości tego budynku. Moja rada: Pogadaj z kierownikiem Panem Ochmańskim bodajże. Wystąp o warunki techniczne - będzie cię to kosztować coś ok. 200-250 PLN (oczywiście prócz wspomnianej darowizny... :evil: ). Potem, jak już będziesz miała warunki, zadzwoń do Pana Tomasza Markowskiego tel. 502593777 - on jest konserwatorem w tychże wodociągach, a jednocześnie ma firmę wod-kan działającą na terenie gminy. Wszystko będziesz miała załatwione sprawnie i moim zdaniem za rozsądną cenę. Mnie właśnie skończył układać spory kawałek wodociągu od głównej ulicy do działki i zrobił przyłącze z wyprowadzeniem ponad fundamenty. Umówiony też jestem na montaż szamba. Z jakości prac jestem zadowolony, cenę zaakceptowałem nie kombinując z innymi wykonawcami, bo zależało mi na czasie... :oops: Może ktoś inny robi taniej, ale tego nie wiem... :lol: Możesz powołać się na znajomego z Łosia...

Pozdrawiam,

Możesz ocenić sam patrz jak często załącza się piec. U220 to ceramika napewno ma większą pojemność cieplną niż bk.

Oj jak ja chciałbym żeby się już załączał :roll: Jeszcze kamień węgielny nawet nie wmurowany

.....ale po dalszej dyskusji widze ze scianami bardzo nie zbładziłem

A tak na marginesie, jeśli chodzi o pojemnośc cieplna ścian.

Według starej zasady że nic w przyrodzie nie ginie.

Żeby ściana wchłonęła ciepło musi je najpierw skąds otrzymać, a otrzyma je z naszego własnego żródła ciepła i dopiero to ciepło oddaje.

A więc żeby ściana oddała np 100 kalorii ciepła to musi te 100 kalorii ciepła najpierw wchłonąć. Ściana sama z siebie ich nie wyprodukuje, to my je wyprodukujemy za pomocą naszego pieca, a więc w jednym i drugim przypadku zużyjemy tyle samo energii, bo nie widze powodu dla którego jeden z tych materiałów potrzebowałby mniej energii niz drugi żeby oddac nasze umowne 100 kalorii. Tak na naprawdę jeśli chodzi o akumulacyjnośc cieplną ścian to "nasze ściany" są lepsze od ścian budownictwa szkieletowego które tej energii nie akumulują, przez co od momentu załączenia ogrzewania do momentu odczuwania miłego ciepła mija mniej czasu. I jest to pozorny plus tej technologii.

Powodem takiej sytuacji jest fakt że ściany szkieletowe nie wchłaniają ciepła przez co cała energia pozostaje w powietrzu w danym budynku.

Ale cos za cos zwykłe otworzenie drzwi lub okna powoduje natychmiastowe wychłodzenie pomieszczenia i ponowne załaczenie pieca.

P.S.

Mam nadzieje że udało mi sie rozwiac ostatecznie wątpliwości dotyczące wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanowcą :lol:

Hejka,

Wczoraj dostałem warunki przyłączenia prądu. Opłata standardowa - 1900 zł. No idalej nie wiem. Chyba wszystko muszę założyć na własny koszt, a ZE to tylko odbierze. Dobrze rozumuję?

Aha. W moim dzienniku załączyłem plany mojego i mojej żonki przyszłego domku. Zapraszam zainteresowanych :)

Pozdrawiam

A co sądzicie o tym ? tak sobie dumam, że do działki pasuje taka technologia domu i mam okazję obejrzeć takowy "na żywo" zamieszkany od lat kilku

http://www.castor.net.pl/

ps. ja myślałam, że na prąd się czeka i takich absurdalnych opłat się nie ponosi, o wodociągu wpisowym wiedziałam, ale prąd ? :o

ttmm,

Do Prażmowa ( właściwie to w Woli Prażmowskiej) a dokładnie do Gminnego Przedsiębiorstwa Wodociągowo-Kanalizacyjnego w Prażmowie przy ulicy Piotra Czołchańskiego 17/2 , tel. 022 736-15-87.

opłata przyłączeniowa "dobrowalna" to 2 tys., później umawiasz się z poleconym przez wodociągi wykonawcą i on wycenia pracę przyłączeniową.

W przeciwieństwie do energetyki to szybko, łatwo i przyjemnie. :D

wielkie dzieki :D

ttmm,

Pantypendy dobrze mówi. Podjedź na Czołchańskiego do Prażmowa do wodociągów. Jadąc od strony Nowego Prażmowa piętrowy budynek - szary klocek po lewej stronie ok. 100m od ulicy; przy ulicy jest strzałka informacyjna na wysokości tego budynku. Moja rada: Pogadaj z kierownikiem Panem Ochmańskim bodajże. Wystąp o warunki techniczne - będzie cię to kosztować coś ok. 200-250 PLN (oczywiście prócz wspomnianej darowizny... :evil: ). Potem, jak już będziesz miała warunki, zadzwoń do Pana Tomasza Markowskiego tel. 502593777 - on jest konserwatorem w tychże wodociągach, a jednocześnie ma firmę wod-kan działającą na terenie gminy. Wszystko będziesz miała załatwione sprawnie i moim zdaniem za rozsądną cenę. Mnie właśnie skończył układać spory kawałek wodociągu od głównej ulicy do działki i zrobił przyłącze z wyprowadzeniem ponad fundamenty. Umówiony też jestem na montaż szamba. Z jakości prac jestem zadowolony, cenę zaakceptowałem nie kombinując z innymi wykonawcami, bo zależało mi na czasie... :oops: Może ktoś inny robi taniej, ale tego nie wiem... :lol: Możesz powołać się na znajomego z Łosia...

Pozdrawiam,

Dzieki :D

Jewrioszka strasznie mi namieszałeś teraz z tymi ścianami :lol: z tym ciepłem i wogóle hehe, muszę powiedzieć że jestem i za ceramiką i za suporexem, pewnie na końcu zadecyduje i tak koszt wykonania jak u większości, chyba że wybiorę dom drewaniany bo też mi się podoba, tylko nie jestem pewna czy tam może być ogrzewanie kominkowo-piecowe, ew. podłogowoe chociaż w łazience

wogóle nie napisaliście nic o mojej działeczce :(