Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:evil:

Właściciele działek, przez które będą biegły drogi, i to zarówno gminne, jak i autostrady, mogą bez swojej wiedzy stracić nieruchomość. Tak będzie już od 16 grudnia kiedy wejdzie w życie specustawa - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Te zasady będą dotyczyć nie tylko dróg ekspresowych i autostrad. Na podstawie przepisów specustawy będą budowane także drogi wojewódzkie, powiatowe i gminne. Skala potencjalnych naruszeń prawa własności może przybrać duże rozmiary.

źródło: http://biznes.onet.pl/0,1447125,wiadomosci.html

Patrząc na dom który od 15 lat stoi na środku powstańców śląskich na jelonkach to bardzo dobrze

dla słowa naruszenie prawa dał bym przeciwwagę: interes społeczny

który za przeproszeniem w Polsce mają wszyscy w du...

Aby były drogi, autostrady musza być pod nie grunty a te znikąd sie nie biorą. A jak na razie "nie" jednego człowieka może sparalizowac inwestycję służacą 38 milionom ludzi

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

łoka ale czy oni to wiedzą z wyprzedzeniem kilkadziesiąt lat naprzód że taka droga musi powstać?

to jest swoista loteria czy swój dom przekażesz dzieciom i wnukom na który tak ciężko pracowałeś czy nie, a jak za 20 lat każą Ci się na starość wynosić, wtedy też powiesz, że to dla interesu społecznego?

druga sprawa to ta procedura tajności

łoka ale czy oni to wiedzą z wyprzedzeniem kilkadziesiąt lat naprzód że taka droga musi powstać?

to jest swoista loteria czy swój dom przekażesz dzieciom i wnukom na który tak ciężko pracowałeś czy nie, a jak za 20 lat każą Ci się na starość wynosić, wtedy też powiesz, że to dla interesu społecznego?

druga sprawa to ta procedura tajności

Uważam że powinni móc wywłaszczać ale powinna byc rekompensata np 1,5 raza wartości nieruchomości lub tak aby wywłaszczony spokojnie urządził sie w podobnym standardzie w okolicy

Jak po 20 latach ktoś by ci zaproponował kasę za którą wybudujesz nowy, porównywalny dom i zostało by ci jeszcze z 100 tyś za "zawracanie głowy" to chyba uczciwe

A to że u nas wszystkie projekty zmieniaja 150 razy to zupełnie inna sprawa

Jeśli ktoś korzysta z pomocy naszego architekta i ma do wyłączenia grunt z produkcji rolnej to na Chyliczkowską musi zanieść mapę z zagospodarowaniem terenu.Ja wystartowałam z mapą na której architekt narysował tylko obrys budynku i nie przeszło.Na tej mapce mają być także chodniki,podjazdy,śmietnik i dopiero przyjmą do wyłączenia.Czas oczekiwania 1,5 tygodnia.W melioracji się udało.Mam zapłacić 50 zł i odbiór już we wtorek.

Tak naprawdę to wszyscy będziemy mieszkać od siebie w odległości nie większej niż 20km.

Mam nadzieję, że jak wreszcie wybuduję ten dom, ( pewnie nie wcześniej jak koniec lata 2007) to w weekendy będzie można się spotykać, a i dzieciakom będzie wesoło.

Można organizować wycieczki rowerowe po Chojnowskim Parku ( od mojego domu wjazd do Parku jest w odległości 500m), jest tam wiele wspaniałych tras różnej długości.

Na pewno nie zrezygnuję z czytania i pisania na forum ( Wy pewnie też nie), więc na pewno poznamy się jeszcze lepiej.

Pozdrawiam

Betsi

Patrząc na dom który od 15 lat stoi na środku powstańców śląskich na jelonkach to bardzo dobrze

dla słowa naruszenie prawa dał bym przeciwwagę: interes społeczny

który za przeproszeniem w Polsce mają wszyscy w du...

Aby były drogi, autostrady musza być pod nie grunty a te znikąd sie nie biorą. A jak na razie "nie" jednego człowieka może sparalizowac inwestycję służacą 38 milionom ludzi

Bardzo dobry przykład. Od czerwca 2006 jeżdżę koło tego domu codziennie ( ale tymi bocznymi, żeby ominąć korek na Powstańców Śl.

Poprzednio mieszkałam na Jelonkach od 19996 do 2000 r. i też był problem z tym domem ( i z korkami, które przez niego się robią)

Szczerze mówiąc bardzo współczuję tym ludziom, którzy tam mieszkają, bo kto lubi mieszkać na Autostradzie oraz przy torach tramwajowych.

Betsi

dziękujemy za gorące przyjęcie !!! :p

bardzo dziękuję "ms" za dobre rady.dla mnie to niestety nie takie oczywiste... :evil: .jak piszesz :

Do wniosków trzeba dołączać ksero aktu notarialnego i tzw. podkład geodezyjny (mapa 1:1000, w Stoarostwie Piaseczyńskim, Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej).

czy to znaczy ze to jest inna mapa niz ta od geodety do celów projektowych ? i inna niz ta z wypisu z planu zagospodarowania ??? :o

oswieccie mnie,błagam :cry:

w gminie byłam dzisiaj - fajnie było, co nieco mi się rozjasniło,ale ta mapka to dla mnie tajemnica....

czy polecacie jakiegoś geodetę, albo moze kogos sie wystrzegac ?

Aussie- kupilismy na ul.morelowej, chyba... to te działki za stadniną.a wy gdzie ?[/code]

monia

No to nam się drużyna prażmowska zbiera :D

kondyche po budowach każdy bedzie miał co nie Jewrioszka :wink:, Betsi jak pierwsza wybudujesz możemy zacząć rozgrywki a czemu by nie, o odległości to mówiłam w sensie, że nie za płotem ale co to jest ok. 20 km, żaden problem się odwiedzać

Łosie

Polecam wam geodetę Pana E.Zajdel. tel. 0-600-387-294 urzęduje tuz kolo urzędu gminy i sklepu spożywczego w Woli Prażmowskiej , tylko trzeba się wczesniej umowić.

Nie bierzcie tego polecanego w gminie. ( strasznie sie grzebie i suma sumarum misiałem w końcu sam do urzędu pognac i sie powdzięczyć.)

Mapa z wypisu to zupełnie inna mapa nic mapa do celów projektowych. ( inna skala)

Zlećcie to wszystko geodecie potem tylko zapłacicie. Jest naprawde sprawny i szybki.

I co najwazniejsze nie utrudnia życia, nie miałem dziennika budowy na czas to chciał mi go kupić. :oops: A myślałem że takie rzeczy to tylko w erze :lol:

Zazdrośnico kondycha a i owszem, dziś jeedziemy mięśnie grzbietu potrenować i byc może troszke siateczki polożyć ( bez ciebie i Bipopa jakos na m nie idzie. :oops: )

Hello,

Nie bierzcie tego polecanego w gminie.
:o Jeśli mowa o Panu Ś., to się dziwię... :-? Ja go wziąłem i było wszystko O.K. Robił mi mapki, wyznaczał dom. Wszystko na czas i w przystępnych cenach.

łosie, Betsi2006 - [...] już wiecie, jak mnie znaleźć. 8) Zapraszam od przyszłego roku na pogaduchy budowlane - na razie nie ma nawet gdzie usiąść...

Pozdrawiam,

Aussie w tej chwili nie pamietam nazwiska, ale po miesiącu miałem dość. :cry: i sam pojechałem do starostwa i przyśpieszyłem wydanie map.( pisałem juz o tym) Pomógł mi tu sąsiad i podpowiedzial do kogo sie zgłosić.

Może mial wtedy dużo robotyi sie nie wyrabiał?

Ale w takim przypadku powinien o tym powiedzić i nie zwodzic że cos zrobi na czas!!

Może jest ich kilku?

Tego nie wiem.

Wiem natomiast na 100% że geodeta który robil mi mapki drugą turą, jest jak najbardziej ok. i dlatego go polecam.

Dostałam wycenę dachu i po analizie zastanawiam się po co mi aż dwa wyłazy dachowe w domku parterowym.Objechałam okolice i podpatrywałam dachy.Tylko w jednym i to z użytkowym poddaszem był wyłaz.Muszę przyznać,że pogoda paskudna i niedziela ale brygady są na budowach.Rozmawiałam z ekipą kończąca domek Orion i oni mnie przekonywali zeby nie montować tych wyłazów-szkoda kasy.Co o tym myslicie.?

Naszy skromnym zdaniem :roll:

Oczywiście że szkoda kasy, my mamy chyba wyższy dom niż ty i tez ich nie mamy.

1. Nie widzimy z nich żadnych korzyści

2. Wyłazy maja praktyczne zastosowanie w domach na dach których nie da sie wejśc po drabinie.

Poniżej minusy

1. Dodatkowe koszty.( obróbki, koszt wyłazu, fartucha itp.)

2. Kominiarze łąża ci po domu

3. Dodatkowe otwory w dachu.

4. Dodatkowe mostki termiczne.

Witam

Czy ktoś z Was ma może doświadczenie z grupowym załatwianiu przyłączy? Kupiliśmy działkę w grupie 13 działek i wiem, że jeśli się to załatwai wspólnie można dostać dużo lepsze warunki. Czy to dotyczy wszystkich mediów? Jak to zacząć? Dodam, że jesteśmy w gminnie Piaseczno.

Jewrioszka - dzięki.Ty zawsze tak realistycznie podchodzisz do tematu.

Jeszcze nie wiem ile musze zapłacić za deski na więżbę a mam 317 m dachu.Siedze w temacie pokryć dachowych więc podpowiem,że jeżeli masz zamiar kłaść dachówkę to lepiej zapłacić za nia w tym roku.Forumowy Statek ma dobrą ofertę.