Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marta nie wiem czy za pozno , pewnie nie .

Ja tylko uwazam , ze impregnowanie drzewa prawie jeszcze rosnacego nie ma sensu .

Innego drzewa , niech zniose jajo nie ma w Polsce teraz .

Jak juz przeplucza w tej zielonej wodzie to nic sie nie stanie zlego przeciez , ale moim zdaniem jak wyschnie trzeba impregnowac jak dla siebie :D

Nie chcialabym tutaj urazic nikogo , bo wiem , ze wiekszosc z nas kupuje impregnowane , co ja uwazam za bezsens.

Nie jestem jednak wyrocznia :D

Ms. to, że mam dosyć Piaseczna to jedno, a uzyskanie dla mnie szybciej pozwolenia o czym wspomina wielu w Prażmowie jest dla mnie priorytetem, chciałaby zacząć najpóźniej w kwietniu, zresztą mam już serdecznie dosyć tego zgiełku i zagęszczenia, a i działkę zaczęłam szukać późno. Pamiętam jak P-no było małomiasteczkową mieściną i bardziej mi to odpowiadało.

Jewrioszka bardzo mi się podoba i Wasze sąsiedztwo i Dobrzenica ale udało mi się znaleźć bliżej pociągu jak chciałam. Ciekawe jakie ceny będą u Was.

A ja witam serdecznie moich sąsiadów bliższych i dalszych - najgoręcej sąsiadów z Dobrzenicy ( ja tuż obok - Kokonia Gościeńczyce)

U mnie chwilowo przerwa na budowie, ale na wiosnę walczymy dalej i jak się cieplutko zrobi mam nadzieję, że będzie okazja spotkać się nie tylko wirtualnie.

Chyba, że już się spotkaliśmy niewirtualnie - tylko z ników się nie znamy :oops:

Marta nie wiem czy za pozno , pewnie nie .

Ja tylko uwazam , ze impregnowanie drzewa prawie jeszcze rosnacego nie ma sensu .

Innego drzewa , niech zniose jajo nie ma w Polsce teraz .

Jak juz przeplucza w tej zielonej wodzie to nic sie nie stanie zlego przeciez , ale moim zdaniem jak wyschnie trzeba impregnowac jak dla siebie :D

Nie chcialabym tutaj urazic nikogo , bo wiem , ze wiekszosc z nas kupuje impregnowane , co ja uwazam za bezsens.

Nie jestem jednak wyrocznia :D

A propos impregnowania "świeżego drewna" niektórzy producenci posiadaja suszarnie do jego suszenia, wtedy cały proces może być skrócony do ok. 10 dni.

Taka suszarnię ma w naszej okolicy np. przedsiębiorstwo "Konar" którego jeden ze składów jest w Jabłonowie przy szosie Krakowskiej.

Spryskanie zieloną wodą, to nie to samo co namoczenie. Niestety.

Pod dachem, zanim środek wniknie w drewno to zdąży odparować.

W ten spsób traci sie tylko pieniądze ponieważ warstwa ochronna jest tylko na powierzchni, a powinna wniknąc na co najmniej 5 do 15 mm.

Poza tym ten zielony środek to nie jest jedna substancja tylko mieszanka która zawiera: środek impregnujący, środek grzybobójczy, środek przeciwko szkodnikom.

Nie zmienia to faktu że niektorzy producenci jedynie "barwią" sprzedawane nam drewno, a biora za to dodatkowa opłatę.

Każde zabezpieczone drewno powinno miec specjalny dokument określający jasno jakie środki zostały użyte i w jaki sposób. ( ciśnieniowo czy przez namaczanie)

Taki dokument jest przydatny np żeby określic czy dany środek jest dopuszcznu w Polsce, oraz czy nie jest rakotwórczy.

Nie jestem jednak wyrocznią :D

jewrioszka - w końcu na końcu - obejrzałam twoją stronkę i dzięki temu udało mi się zidentyfikować miłych sąsiadów :D

Bodek własnie pojechał do naszych chaszczy robić ostatnie porządki przed zima.

A za krzyżówką to dalej prosto to już jest Kolonia Gościeńczyce i przy dawnej szutrowej drodze też, więc choć dzieli nas pewnie z kilometr będziemy mieszkać w sąsiednich miejscowościach :p

Bipopku cóż to za data :lol: ale gratulejszyn oczywiście, mam nadzieję, że ze mną też tak szybko pójdzie.

Ja jeszcze nie mam nawet aktu notarialnego a już wyceniam sobie projekty :D

Co zrobisz wcześniej nie bedziesz robiła póżniej :D

Wybór projektu nie jest wcale taki prosty bo nawet w najfajniejszym zawsze cos Ci nie pasuje, mi to zajeło kilka dobrych miesięcy

Cholernie długo ale:

Mam trudny układ: kształt działki a wjazd a strony świata

a dom mam dwurodzinny

i my i teściowie chcieliśmy salon na ogródek i południe

my chcieliśmy na dole dodatkowy pokój

i ta lista wymagań zrobiła sie taka długa że szukałem szukałem.....

Pewnie razem debatowaliście nad projektami. U nas prościej bo wiem, że chcemy oszczędną bryłę z dwuspadowym dachem i mało okien. Żeby pasował na węższą działkę do 18 szerokości z poddaszem użytkowym. Stawiam do stanu surowego zamkniętego. Wnętrza systemem godpodarczo-rodzinno-znajomościowym :D

Ja chyba ostatecznie się zdecyduję na projekt Wesoły muratora z wiatą bez garażu. Pasuje mi i z ustawieniem pokoi i nie planuję dużego tarasu, jako wizualnie z zewnąrez też pasuje. Jak nie ma auta to wiata może służyć też jako zadaszenie nad stolikiem, czy drewnem do kominka. Jak bedzie auto i taka potrzeba to zabuduje wiatę. A wjazd będę miała od północy. Jeszcze nie wiem czy bedzie lustrzany czy podstawowy.

Podoba mi się jako że jest fantazyjna Agatka z Arichmaat - i bądź tu mądry co wybrać

hehe...Gdybym debatował to projektu nie miałbym do dzisiaj

Zazdrośnico, stawiaj dom z garażem bo samochód pojawi sie na pewno a jeśli twierdzisz że nie to wstawisz kosiarkę, łopate, słoiki, ziemniaki i zrobisz sobie składzik.

Ja tęz nie robie garazu specjalnie dla auta ale także wykorzystam jako dodatkowe pomieszczenie gospodarcze

Garaz postawisz "przy okazji" i nie wpłynie specjalnie na cene domu

mam pytanie dla znawców techniki budowlanej:

fundamenty w typowych projektach przeznaczone sa dla gruntów gdzie poziom wody gruntowej jest ponizej posadowienia fundamentu

Jeżeli woda gruntowa jest bardzo wysoko to czym fundament dla domu przeznaczonego na taki teren bedzie różnił sie od typowego fundametu

Pytam bo na 1,5 metra głębokości mam twarda glinę po której pływa woda (bo nie przesiąka) i w okresie dużych opadów ( w sensie mokry miesiąc) po wykopaniu metrowego dołka, dołek nabiera wody

Jewrioszka - to jest drażliwy temat :evil: (glina)

Jeżeli jest ktoś zainteresowany, jutro i pojutrze w Leroy Merlin na Puławskiej wszystkie kafle i artykuły sanitarne taniej o 10 procent. Remontują dział i to wszystko jest pod wielkim namiotem przed sklepem. Pewnie będzie straszny tłok, dziś działały tam tylko 2 kasy, i tylko jedna z nich miała terminal do kart.

PS: Bipop - gratulacje. Chyba cię będzie jutro głowa bolała :wink: