Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja chyba ostatecznie się zdecyduję na projekt Wesoły muratora z wiatą bez garażu. Pasuje mi i z ustawieniem pokoi i nie planuję dużego tarasu, jako wizualnie z zewnąrez też pasuje. Jak nie ma auta to wiata może służyć też jako zadaszenie nad stolikiem, czy drewnem do kominka. Jak bedzie auto i taka potrzeba to zabuduje wiatę. A wjazd będę miała od północy. Jeszcze nie wiem czy bedzie lustrzany czy podstawowy.

Podoba mi się jako że jest fantazyjna Agatka z Arichmaat - i bądź tu mądry co wybrać

Porównywałem wesoły i agatka i uważam że sa jednakowo dobre i chyba wszystko zalezy od działki i ustawienia na niej

agatka ma fajny salon z kuchnia ale słaby długi korytarz przez cały dom

mam pytanie dla znawców techniki budowlanej:

fundamenty w typowych projektach przeznaczone sa dla gruntów gdzie poziom wody gruntowej jest ponizej posadowienia fundamentu

Jeżeli woda gruntowa jest bardzo wysoko to czym fundament dla domu przeznaczonego na taki teren bedzie różnił sie od typowego fundametu

Pytam bo na 1,5 metra głębokości mam twarda glinę po której pływa woda (bo nie przesiąka) i w okresie dużych opadów ( w sensie mokry miesiąc) po wykopaniu metrowego dołka, dołek nabiera wody

Jewrioszka - to jest drażliwy temat :evil: (glina)

Co prawda nie jestem znawca, ale mamy ta sama sytuację i zrobiliśmy tak.

Samej ławy niema potrzeby izolować, ale juz ścianke fundamentowa trzeba koniecznie.

Na pewno tak popularny dysperbit nie wystarczy, my zrobiliśmy tak kupiliśmy dwa rodzaje masy przeznaczonej do hydroizolacji wodnej (nie wilgociowej)plus folia. Mam nadzieją że wystarczy.

Nie pamietam nazwy masy ale mam jeszce opakowania po nich na wiosce.

Kupiliśmy te wynalazki w Platformie na Puławskiej.

Pawle bardziej obawiam sie tego że obsypka fundamentów piachem działa jak dren. :cry: i to chyba jest wyjście dreny na całej działce i spadek terenu od domu w kierunku na zewnątrz.

hehe idealnym rozwiązaniem byłoby zrobić grubą obsypkę z gliny i połączyć ją z gliną w podłożu tak aby zrobił sie "kołnierz" i woda opływała dom

ale to zartem

o drenach myślałem, mam nawet spadek, ale aby odprowadziły gdzies wode to ich wyjście byłoby dopiero w rowie przy asfalcie (ponad 44metry)

temat do przemyślenia

na razie znalazłem styrozol http://www.styrozol.info/ http://www.styrozol.pl/

jutro pojadę robię odwierty i diagnozować poziom wody

piomod - bardzo dziękuję za Twój spis formalności do załatwienia :p :p :p

to bedzie mój przewodnik na najblizsze tygodnie...lub miesiące...

mam nadzieje ze jakos to wszystko ogarnę :wink:

z geodetą skontaktuję się w tym tygodniu ,ale mam tez ambitny plan - elektrownia :roll:

czy po prostu idę i proszę o wydanie warunków przyłączy,czy jest to bardziej skomplikowane ???

a ja dzisiaj z rana odwiedzilem Statka i zainspirowany jego pytaniami prosze o rade

u nas w projekcie czesc rynien jest schowana pod elewacje (deskowanie)

do tej pory myslalem, ze lepiej bedzie w takim wariancie kupic najtansze (pcv), ale teraz mysle, ze jezeli mam cos chowac pod elewacja, to chyba lepiej zainwestowac np. w tytan-cynk

co sadzicie??

Pozdrawiam

Według mnie w twoim przypadku lepiej zainwestowac w trwałość i wytrzymałość.

PVC nie jest zbyt wytrzymałe i jeśłi jest szansa że cos ulegnie zniszczeniu to zgodnie z prawem Murphy'ego tak się stanie.

Szkoda byłoby demontowac ( czyt. dewastować ) elewację z powodu rynny.

W twoim przypadku założyłbym "tytan-cynk". Sprawdziłbym tez wykonawcę czy potrafi to zrobic poprawnie.

Witam wszystkich (na tym forum jeszcze sie nie udzielałem ale śledzę bacznie)

Do łosie: Niedawno załatwiałem prąd w ZE Teren. Przede wszystkim musisz mieć wniosek w którym bedziesz musiał wypełnic kilka danych (nie do konca prostych dla zwykłego zjadacza chleba) ale na ogół te dane są w projekcie domu opisane.

Na miejscu bedziesz musiał opłacic na poczatek chyba ze 120 zł.

Istotna uwaga, jeden dzien w tygodniu (chyba środa) nie jest dniem przyjęć interesantów więc nic nie załatwisz (ja oczywiście pierwszy raz pojechałem tam w taki dzien. na szczęscie wniosek można było wziąc.

Na dodatek załącznikiem chyba była mapka oraz akt notarialny.

W sumie to prawie wszędzie będą chcieli ksero mapki i aktu notarialnego.

Po około 2 tygodniach przyślą ci umowe do podpisania i warunki i trzeba zapłacic jeszcze ok 1300 zł i podpisac umowę. Dopiero wtedy mozna starać sie o prąd. W moim przypadku łącza miałem w drodze a szafkę z mijescem na licznik w ogrodzeniu sąsiada.

Gdybys miał pytania w sprawie innych urzedów pytaj. Czasami mozna uniknąc podwójnej podróży.

Na stronie ZE teren jmożna się dowiedzieć. poniżej link gdzie znajdziesz kilka istotnych info oraz wnioski

Link na strone ZETeren

Mi też się wydaje, że lepiej zainwestować, niż później coś poprawiać. Tym bardziej, że koszt samych rynien w stosunku do całej reszty nie będzie aż taki duży, najlepiej to sobie przeliczyć.

Jewrioszka, mi za położenie dachu tyle samo powiedzieli, powierzchnia dachu taka sama ok. 230 m. A z czego robisz dach i ile Cię będzie kosztował materiał, tak dla orientacji.

Co do obkładania kominów płytką elewacyjną to bym się zastanowił, czy wogóle robić a jeśli już to jak. Mój tata miał taki pomysł kiedyś i po jakimś czasie wszystko odpadło (z komina wentylacyjnego, na kominie spalinowym jeszcze się trzyma, ale to chyba kwestia czasu).

MEB- dzieki za odp. w sprawie elektrowni

piszesz ze

"Przede wszystkim musisz mieć wniosek w którym bedziesz musiał wypełnic kilka danych (nie do konca prostych dla zwykłego zjadacza chleba) ale na ogół te dane są w projekcie domu opisane."

czy to znaczy ze jak nie mam projektu to nie mam po co iść ??? czy są to dane raczej standardowe dla domku jednorodzinnego ?

czy wystarczy mapa ze składnicy czy musi byc zaktualizowana przez geodetę ?

i czy na tej mapie musi byc juz orientacyjnie umieszczony budynek ?

łosie - wystarczy mapka ze składnicy bez wrysowanego położenia budynku, a co do danych do wniosku to są to dane standardowe i zależą głównie od ilości dostarczonej mocy. Chodzi o to, czy jedna faza czy trzy fazy oraz czy ogrzewanie jest elektryczne czy inne. Ważna sprawa czy kuchenka elektryczna czy może gazowa. Na miejscu w ZE chętnie podpowiedzą.

Pozdrawiam

My poszliśmy incognito. Ciekawe, jak to wpłynie na wycenę?

W piątek odebraliśmy warunki z gazowni. Udało się nam przepchać odrolnienie bez mapy do celów projektowych. Mamy liche ziemie, które w dodatku nie są pochodzenia organicznego. Naprawdę w pokoju 115 pracują miłe panie. Zajrzały do swoich map i powiedziały, że wystarczą tylko te dokumenty, które mamy. Speek, ma lepszą ziemię i musiała dostarczyć plan zagospodarowania działki.

Również w piątek autochton z traktorem zrobił prządek z częścią działki, która była strasznie zarośnięta trawą i wszystkim innym zielskiem. Najpierw rozprawił się z tym glebogryzarką, a potem zaorał. Dopiero teraz zobaczyłam jak wygląda nasza ziemia.