lkmiec 17.12.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 ms. - moj wykonawca od stanu surowego ma podwykonawce od wiezby, ktorego potem moge podnajac do dekarki, ale nie mam 100% przekonania do jego umiejetnosci dach u mnie co prawda niezbyt skomplikowany, ale kupujemy domino creatona, a to jednak zwykła dachowka nie jest pontypendy chwalila sobie dekarza od statka - mysle ze to kwestia negocjacji Pozdrawiam aha, kupowal ktos z was nowe stemple? zastanawiam sie jaka jest roznica w cenie vs uzywane (uzywane najczesciej 3,5 zeta od sztuki)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 17.12.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 ms wy chyba umawialiście się z naszym majstrem, on tez robie więźbę, u sąsiada zrobił super, możesz zobaczyc jak zrobi u nas. Ikmiec my tez mamy dekarza od statka, zobaczymy co im wyjdzie. Jakby co mamy drugiego w zapasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 17.12.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 O stemplach jeszcze nie myślę ale słyszałam ile winszowali sobie za nowe.Zależy to od długości i cena to 10-14 zł za sztukę. ms-jaką cenę podano za dachówkę Euronitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 17.12.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Pomocy! Kiedy sie daje styropian ekstrudowany Oszaleje z tym wypasionym i naszpikowanym wynalazkami domem.Dostałam wycenę styropianu i to bagatelka tylko 90 EURO +Vat za metr. Poradzcie - mnie już odechciewa się tego domu.Czy takie kwiatki sa w każdym projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 18.12.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 speek Ty nie masz zadnych kwiatkow w projekcie Problem w tym , ze Twoi doradcy nie musza liczyc sie z Twoimi pieniedzmi . Zbierz sie w sobie i zacznij myslec tak , zeby to Tobie bylo dobrze , a nie spelniec marzenia innych Jewrioszka czy wycena z Jozefowic na dachowke byla ok? Czy kupujesz u Statka ? Co do drzewa , suszenia tegoz i impregnacji to masz racje . Powinno byc tak jak mowisz , a jak jest kazdy widzi. Ze tez nie zapytalam Was gdzie isc w Piasecznie do fryzjera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.12.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 speek, jeszcze nie dostałam wyceny. Jak mi odpowiedzą, dam znać w Twoich komentarzach. Jewrioszka, na stan surowy z więźbą umówieni jesteśmy z majstrem, który jest klientem męża. Potem musimy sobie radzić sami. Jeśli wycena Statka będzie do przełknięcia, zdecydujemy się na kompleksową usługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 18.12.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Ze tez nie zapytalam Was gdzie isc w Piasecznie do fryzjera rrmi, polecam fryzjerkę z tego salonu, sama tam chodzę i jestem zawsze zadowolona z efektu, http://domurody.thau.pl/content.php?content.27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.12.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Rrmi material biore od statka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 18.12.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Dzięki Bipop za opinię, jednak chyba bardziej funkcjonalny jest Wesoły i chyba taniej wyjdzie, może jednak dobuduje mu garaż ,http://www.projekty.murator.pl/garaz?IdProjektuG=17 oczywiście dachówka zielona a to jak dostanę wycene materiałów. Będzie ceramika 25 P+W, styropian się zastanawiam 12 czy lecieć 20-tką ?. Dachówkę jaką polecacie na ładny kolorek zielony i skąd? drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.12.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Zazdrośnico proponuję styro 20 cm, różnice którą dołożysz do ocieplenia zwróci ci się już w pierwszym sezonie. Chyba że ocieplac będziesz wełną to w takim przypadku różnica 8 cm to znacznie wyższy wydatek niż w powyższym przykładzie.To wszystko sie sprawdzi pod warunkiem że ocieplenie będzie idealne bez mostków termicznych.Nie zapomnij też dać 20 styro na fundament i podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielinsp 18.12.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Oczywiście byli doradcy w składzie i twierdzili,że nie powinnam dawać folii na dach jeżeli nie będę go ocieplać. Wynika to zapewne z tego, że folia pod wpływem światła kruszeje. Trzeba ją czymś zasłonić i zwykle jest to wełna. Ale pewnie może być też inna folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 18.12.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Dzięki Jewrioszka mostków to u mnie mało chyba bedzie patrząc na bryłkę domu i okien tyle ile trzeba, okna będą 3-6 komorowe zależy czy duża różnica w cenie, jaką dachówkę radzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielinsp 18.12.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Zazdrośnico proponuję styro 20 cm, różnice którą dołożysz do ocieplenia zwróci ci się już w pierwszym sezonie. Chyba że ocieplac będziesz wełną to w takim przypadku różnica 8 cm to znacznie wyższy wydatek niż w powyższym przykładzie. To wszystko sie sprawdzi pod warunkiem że ocieplenie będzie idealne bez mostków termicznych. Nie zapomnij też dać 20 styro na fundament i podłogę. Dziwne te grubości styropianu Styropian ponad 15 cm na elewacji generuje już problemy technologiczne. Z tego co się dowiedziałem optymalna grubość dająca efekt to 12 cm. 15 cm jest dopuszczalne, ale niepotrzebne. Ocieplenie ma to do siebie, że jego skuteczność maleje wraz z grubością. Różnica między 12 a 20 jest nieistotna w porównianiu z ciepłem uciekającym przez okna i wentylację. Zastanów się również czy chcesz obniżać pokoje o 12 cm. Z tego co wiem 8-9cm na podłodze w zupełności wystarcza. Z tych samych powodów. Większość ciepła ucieka przez strop/dach. To tu należy pomyśleć o ekstra dociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 18.12.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Czyli każdy ma inny pogląd, a może tylko grubszy styro od północy i od strony garażu lub wiaty, to że w okna warto zainwestowac to wiem, co do stropu to chbya w projekcie jest dorze docieplony, a jest jakaś nowa technologia dociepleń dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.12.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Zgadzam sie co do tego że większośc ciepła ucieka przez wentylacje i jeśli o tym nie wspomniałem to tylko dlatego że jest to dla mnie oczywiste że powinna byc z odzyskiem ciepla, oprócz tego dużo ciepła ucieka przez przeszklenia, szczególnie te od północy.Ponadto na dach proponowałbym min. 25 cm wełny w układzie 15 cm między krokwiami, i 2x5cm na mijankę pod nimi ( liwidujemy w ten sposób mostki termiczne)Polecam też troszke poczytac na stronie http://cieplej.pl/Budownictwo_energooszczedne/1060251376.shtml a w szczegolności pod-roździał "Wnioski ogólne dla budownictwa polskiego" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.12.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 . Ocieplenie ma to do siebie, że jego skuteczność maleje wraz z grubością. . http://www.cieplej.pl/BAZA/1050516585_1050517571.jpg oraz http://cieplej.pl/Porady/Domy_jednorodzinne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.12.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Jeżeli chodzi o grubość ocieplenia, to 12-15cm styro to wystarczająca grubość.Grubsze ocieplenie nie wiele więcej da, a mogą pojawić sie kłopoty ze ścianami zewnetrznymi ( mam na myśli to, że bardzo łatwo je uszkodzić). Zgdzam się z Jewrioszką, że dobrze docieplić dach ( min 15 cm między krokwie i jeszcze dodatkowa warstwa na krokwie - 5-10cm.) Ja daję na dach 15+5cm i myślę, że będzie dobrze.Jesli chodzi o ściany zewnętrzne to dałam grubszy porotherm ( 30 cm) + 12 cm styro - wychodzi współczynnik U=0,26 Ale jeszcze zastanawiam się czy nie dać 15 cm.???????? PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 18.12.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 A my mamy zaplanowane Porotherm 25 + 12 wełny, podobno ma wystarczyc ale jak was czytam, to zaczynam miec watpliwosci;-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 18.12.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Ikmiec bedzie dobrze aby za dużo mostków nie było jak radzi zawsze nasz guru forumowy - Jewrioszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregwolff 18.12.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 A my mamy zaplanowane Porotherm 25 + 12 wełny, podobno ma wystarczyc ale jak was czytam, to zaczynam miec watpliwosci;-) Pozdrawiam Ja mam 25 PTH + 12 cm styropianu z frezem i to spokojnie wystarcza. Ja bym w przypadku ocieplania domu inaczej rozkładał akcenty. Mniej ważne jest czy będzie 12 czy 15 cm styropienu, a duuuuuuuuuuuuuuuuuużo bardziej ważne jest to czy będzie to pożądnie zrobione. Frezy niech na siebie zachodzą, ocieplenia pionów i poziomów niech się łączą, a ocieplenie poddasza niechaj nie ma dziur, przerw i miejsc słabo docieplonych (o co nietrudno przy skomplikownych dachach i łaczeniu połaci) i niech będzie położone na przekładkę. 15 cm plus 5 cm w poprzek to minimum ale D-O-K-Ł-A-D-N-I-E. Trzeba stać z batem i patrzeć na ręce i nikomu nie ufać, (chyba że pomaga nam krew z krwi i kosć z kosci) Acha i jeszcze : - poprawne obsadzenie okien dachowych i ich właściwe osieplenie - często okno wkłada się pomiędzy krokwie i wtedy nia ma miejsca na docieplenie boków, - objechanie glifów dokoła okien 2-3 cm styropianem tak, zeby styropian wchodził na ramę okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts