Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A my mamy zaplanowane Porotherm 25 + 12 wełny, podobno ma wystarczyc

ale jak was czytam, to zaczynam miec watpliwosci;-)

Pozdrawiam

Ja mam 25 (u-220) + 15 wełny - mam nadzieje że wystarczy

w bloku w którym kiedyś mieszkałem miałem 1/2 ścian zewnetrznych + ścianę szczytową a ściany były z ok 30cm zelbetonu - sławne płyty ursynowskie posypane żwirem, i zaznaczam że w zimę nie miałem szronu na ścianach.

Ii tak nie unikniemy strat ciepła bo wchodzimy i wychodzimy do domu a po nocy i gotowaniu bigosu trzeba bedzie wywietrzyć

A naprawdę liczyć się bedzie tanie i efektywne żródło ogrzewania bo w grę wchodzi do kilku tysięcy zł różnicy rocznie

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gregwolff napisał

Frezy niech na siebie zachodzą, ocieplenia pionów i poziomów niech się łączą, a ocieplenie poddasza niechaj nie ma dziur, przerw i miejsc słabo docieplonych (o co nietrudno przy skomplikownych dachach i łaczeniu połaci) i niech będzie położone na przekładkę. 15 cm plus 5 cm w poprzek to minimum ale

D-O-K-Ł-A-D-N-I-E. Trzeba stać z batem i patrzeć na ręce i nikomu nie ufać, (chyba że pomaga nam krew z krwi i kosć z kosci)

Dokładnie tak.

Zazdrośnico i bardzo dobrze że masz taka zwarta bryłe oraz prosty dach. minimalizujesz w ten sposób ubytki cieplne.

I przesadziłas z z tym "Guru" :oops: , po prostu mam na tym punkcie razem z moja ładniejszą i mądrzejsza polową hopla

Bipop tanie czyli nie gazowe :D 8)

już się zabieram do obejrzenia Twojej stronki, a dziennik kiedy uruchamiasz?

Dziennik budowy uruchamiam razem z budową czyli po swiętach jak pogoda pozwoli.

A patrząc na ceny róznych mediów i ich wzrosty coraz bardziej skłaniam sie do jakichs "kolektorów" co robia energie z niczego

Jewrioszka, z tego co pamiętam masz zamiar ocieplać własnoręcznie. Nikt tak Cię nie dopilnuje jak Ty samego siebie.

Zajrzałam na stronę cieplej.pl i poczytałam sobie co i jak. Nam chodzi po głowie zainstalowanie rolet na okna z tyłu domu, trochę dla bezpieczeństwa ale też dla uniknięcia strat ciepła zimą. Akurat wypada to na wschodnią stronę, a jak zimą zawieje ze wschodu to od razu Syberia się robi.

Jewrioszka, chylę czoła. I przestań się czerwienić, kiedy zwracają się do Ciebie per Guru.

Tak się składa, że my również będziemy realizować nowy projekt typowy. Pracownia Domowe Klimaty sprzedała już jednak parę projektów. Widziałam, że latem na forum ktoś się interesował Zenitem, ale już chyba przestał zaglądać na forum.

Ze tez nie zapytalam Was gdzie isc w Piasecznie do fryzjera

rrmi,

polecam fryzjerkę z tego salonu, sama tam chodzę i jestem zawsze zadowolona z efektu,

http://domurody.thau.pl/content.php?content.27

dziekuje bardzo

Wyglada bardzo dobrze , nie moge teraz tym bardziej odzalowac ,

ze nie zapytalam :(

Dzisiaj kolo nas ktos zalewal fundamenty .

Moze ktos z nowych grupowiczow? :D

A propos Wieży Babel, jakby co to chętnie pomożemy, fizycznie na pewno, merytorycznie byc może :wink:

W każdym razie jakby co to walcie jak w dym.

Baaaardzo mi się cieplutko z wdzięczności zrobiło :D :D na pewno będę miała pytania, prośby o poradę, a o fizyczność nie śmiem prosić, wiadomo każdy ma zajęć i swojej pracy w bród ale w sytuacjach podbramkowych będę pamiętać. Chciałabym też zaatakować Wasz zeszyt z kontaktami 8) jeśli można. I oczywiście kibicuję Wam dalej bardzo. Brawo.

Jakby weszło w życie to co piszą, to pewnie niektórym by ułatwiło życie.

"Gotowe są już założenia do projektu i sam projekt może trafić do Sejmu jeszcze przed wakacjami. Według gazety, resort proponuje, aby na terenach przewidzianych w planach zagospodarowania przestrzennego pod budowę domów jednorodzinnych posiadacze działek nie musieli uzgadniać inwestycji ani występować do starostwa o pozwolenie na budowę. Wystarczyłoby samo zgłoszenie budowy. Warunkiem byłoby dołączenie projektu domu, który musiałby spełniać wymogi planu zagospodarowania, na przykład dotyczące linii zabudowy i gabarytów budynku. Zachowane musiałyby też być odległości od działek sąsiadów. Inwestycji nie blokowałyby już protesty sąsiadów, a urząd miałby tylko miesiąc na ocenę projektu pod kątem jego zgodności z planem. Brak reakcji urzędników oznaczałby zgodę na rozpoczęcie budowy - czytamy w "Gazecie Wyborczej"."

No takie zmiany to dopiero byłby prezent dla Nas. Niestety to tylko projekt i dopero możliwe od połowy roku by wszedł, więc nas już nie łapnie.

No chyba, że postąpimy zgodnie z tym co mówi stare przysłowie, ze dopiero trzeci dom jest dla siebie :)

Jewrioszka, byłem w poniedziałek u Ciebie na budowie, a Ciebie nie było. Przejeżdżałem w okolicy i postanowiłem wpaść. Widzę że praca wre. Robotnicy cały czas pracują :) Może innym razem.

Gdybym miała auto to bym na pewno zajrzała do Jewrioszków, bo byłam w tą ładną sobotę słoneczną na "swojej" wsi a stamtąd autem to rzut beretem, ale cóż, pogoda zmienna, rower na kołku, teraz to już chyba zima się zacznie. Dziś wzięłam resztę papierków których brakowało do banku, teraz czekam na kredyt i na akt notarialny, to już w styczniu. Potem zaczne krucjatę po urzędach. Fajnie, cicho na tych wsiach, ciekawe jak długo. Wokół nas prawie sami warszawiacy kupowali działki.