Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdybym miała auto to bym na pewno zajrzała do Jewrioszków, bo byłam w tą ładną sobotę słoneczną na "swojej" wsi a stamtąd autem to rzut beretem, ale cóż, pogoda zmienna, rower na kołku, teraz to już chyba zima się zacznie. Dziś wzięłam resztę papierków których brakowało do banku, teraz czekam na kredyt i na akt notarialny, to już w styczniu. Potem zaczne krucjatę po urzędach. Fajnie, cicho na tych wsiach, ciekawe jak długo. Wokół nas prawie sami warszawiacy kupowali działki.

Zapewnie byś nie poznała jewrioszkowego domu - rośnie w oczach

W sobotę aż sobie usiadłem na ławeczce pod altanką i patrzyłem z zazdrością z pół godziny :-?

Bipop napisał

Zapewnie byś nie poznała jewrioszkowego domu - rośnie w oczach

W sobotę aż sobie usiadłem na ławeczce pod altanką i patrzyłem z zazdrością z pół godziny

I nie tylko 8)

Nie bądź taki skromny, pomogłes nam cegiełki rozladować ( ręcznie), za co bardzo dziękujemy. :)

P.S.

Tak sie zastanawiamy nad zrobieniem wiechy. Czy robic ję teraz czy lepiej po świętach jak się ładny weekend trafi.

I chyba wybierzemy ta druga opcję. :lol:

jeśli można coś powiedzieć - wiecha po świętach.

My stoimy z powodu braku map do celów projektowych. Podobno osoba, która zwykle sprawdza mapy jest nieobecna i ktoś ją zastępuje. Mapy sprawdzane są przez to bardzo powoli i dokładnie.

Geodetę mamy naszego, ale bez dojść w starostwie. I wtopiliśmy.

Obiecuję sobie, że następnym razem będziemy brać ludzi z mafii (wod-kan, ZEWT czy jakiejkolwiek innej).

Witam grupę piaseczyńską. Niestety ostatnio nie często tu zaglądam bo siedzę w domu na zwolnieniu już drugi tydzień.

Z okazji Świąt chciałam wszystkim budującycm życzyć zdrowia, pogody ducha, wytrwałości w dążeniu do wymarzonego celu - czyli domu oraz wszystkiego co tylko sobie wymarzycie.

Dominika

Qrde, a od kiedy to elektryk stawia skrzynke licznikową?

:o My mamy w umowie że to robi ZEWT.

Chyba że sie mylę? :-?

Ja też już nic nie wiem. Ja mam w umowie, że mam się podłączyć do skrzynki, która stoi przy mojej działce i potem oni to odbiorą. Mam też postawić sobie skrzynkę na licznik na podmurówce (licznik ma być z ZE) i siec odbiorczą (na razie skrzynka robocza z gniazdami, tzw. RBtka).

Ja już jestem, prawdę mówiąc, lekko zakręcony. :-?

Qrde, a od kiedy to elektryk stawia skrzynke licznikową?

:o My mamy w umowie że to robi ZEWT.

Chyba że sie mylę? :-?

Ja też już nic nie wiem. Ja mam w umowie, że mam się podłączyć do skrzynki, która stoi przy mojej działce i potem oni to odbiorą. Mam też postawić sobie skrzynkę na licznik na podmurówce (licznik ma być z ZE) i siec odbiorczą (na razie skrzynka robocza z gniazdami, tzw. RBtka).

Ja już jestem, prawdę mówiąc, lekko zakręcony. :-?

Czyli 2500 zł za RBtkę? To chyba sporo, dwa lata temu płaciliśmy 1500 elektrykowi z rejonu. Polecił też nie kłaść tak długiego kabla, tylko postawić PBtkę koło głównej skrzynki, a kabel wprowadzać później, żeby nie trzeba go było łączyć jeżeli zabraknie kawałka. No i żeby była jedna rzecz mniej do ukradnięcia.

Czyli 2500 zł za RBtkę? To chyba sporo, dwa lata temu płaciliśmy 1500 elektrykowi z rejonu. Polecił też nie kłaść tak długiego kabla, tylko postawić PBtkę koło głównej skrzynki, a kabel wprowadzać później, żeby nie trzeba go było łączyć jeżeli zabraknie kawałka. No i żeby była jedna rzecz mniej do ukradnięcia.

Może od tego czasu tyle to podrożało. :(

Nie wiem tylko czy się dobrze zrozumieliśmy. Ja rozumiem to tak, że są trzy rodzaje skrzynek: główna skrzynka (taka jakby rozdzielnikowa dla kilku użytkowników, skrzynka licznikowa do której musze pociągnąć kabel z głównej i PBtka (RBtka) służąca do podłączenia tymczasowego na czas np. budowy.

U mnie główna skrzynka jest po drugiej stronie ulicy i ZE polecił się do niej podłączyć. Ja mam postawić taką na licznik po mojej stronie ulicy (droga gminna szer. 8m)

Reasumując co dom to inna sytuacja i przypadek. Trzeba się nastawić jakoś pośrodku. U nas w sumie prąd przy działkach ale żadnych skrzynek oczywiście nie ma, bo nie ma ogrodzeń ale odpada problem np. długiego czekania czy dużej odległości. Prąd budowlany pociągniemy ze starego domku tylko tą tymaczasówkę ząłożyć za którą sobie nie wyobrażam żeby płacić.

Ja też jestem za wiechą po świętach, dajcie znaka kto będzie jechał i wracał przez P-no.

jewrioszka - jasne ze zyje - tylko masa pracy pod koniec roku, a to zakupy swiateczne, a to choinka - miliony spraw - wiecie rozumiecie, wiec ograniczam sie do biernego czytywania forum i czekam z utesknieniem momentu podpisania umowy kredytowej, oraz wizytacji kobiety z gminy w sprawie wycinki drzew.

Dodam tylko ze mam juz prawomocne, powtarzam prawomocne pozwolenie na budowe :D

jewrioszka - jasne ze zyje - tylko masa pracy pod koniec roku, a to zakupy swiateczne, a to choinka - miliony spraw - wiecie rozumiecie, wiec ograniczam sie do biernego czytywania forum i czekam z utesknieniem momentu podpisania umowy kredytowej, oraz wizytacji kobiety z gminy w sprawie wycinki drzew.

Dodam tylko ze mam juz prawomocne, powtarzam prawomocne pozwolenie na budowe :D

tez miałem od razu prawomocne - trzeba było skrobnąć że sie nie odwołam