Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to fajnie, do wyboru różnych rzeczy dojdzie głowienie się nad nazwą ulicy, obok jest Popularna i Dworcowa, nie chce do nich dopasowywac bo mi się nie podobają te nazwy.

Napiszcie mi jakie wnosiliście zmiany do projektu i ile to kosztuje, bo ja chciałabym zmienić strop i dach pod dachówkę ceramiczną, jeśli wyjdzie za drogo, będę musiała pomyśleć o zmianie projektu a tego nie chcę :(

Z tego co mi się wydaje to płaci się za zmiany związane ze zmianą konstrukcji. Jeśli chcesz mieć dachówkę ceramiczną to pewnie będziesz musiała zwiększyć wytrzymałość dachu. To może kosztować różnie. Zależy od architekta. Może kosztować 400 zł a może kosztować 900. To zależy ile zmian trzeba będzie w dachu dokonać.

Aha. Kiedy rozmawiałem z architektem to zastanawialiśmy się z nim nad zmianą właśnie pokrycia na ceramikę. Ja stwierdziłem że w takim razie trzeba wzmocnić więźbę. Architekt na to stwierdził, że w Polsce przepisy przewidują krokwie o grubości 16 cm, co powinno bez problemu utrzymać każde pokrycie. Także sprawdź projekt i popytaj architektów jak to na prawdę jest.

Jeśli chodzi o strop to sprawa wygląda tak samo. Koszty wydaje mi się że mogą być trochę wyższe, bo to bardziej skomplikowana konstrukcja.

No to fajnie, do wyboru różnych rzeczy dojdzie głowienie się nad nazwą ulicy, obok jest Popularna i Dworcowa, nie chce do nich dopasowywac bo mi się nie podobają te nazwy.

Napiszcie mi jakie wnosiliście zmiany do projektu i ile to kosztuje, bo ja chciałabym zmienić strop i dach pod dachówkę ceramiczną, jeśli wyjdzie za drogo, będę musiała pomyśleć o zmianie projektu a tego nie chcę :(

A moze dachówka betonowa - tak samo trwała jak ceramiczna a w cenie blachodachówki (oczywiście układanie drozsze od kładzenia blachy)

Moj projekt wyjściowo- standart = 1500

wyprostowanie scięcia na dachu + 2 okna + 2 kominy + zmiana 4 scian wewnętrznych (wszystkie zmiany "kosmetyczne nie wpływajace na konstrukcje") = 4500 (znegocjowane z 7000)

a w trakcie skrócenie domu o 80cm = +700

Z tego co mi się wydaje to płaci się za zmiany związane ze zmianą konstrukcji. Jeśli chcesz mieć dachówkę ceramiczną to pewnie będziesz musiała zwiększyć wytrzymałość dachu. To może kosztować różnie. Zależy od architekta. Może kosztować 400 zł a może kosztować 900. To zależy ile zmian trzeba będzie w dachu dokonać.

Aha. Kiedy rozmawiałem z architektem to zastanawialiśmy się z nim nad zmianą właśnie pokrycia na ceramikę. Ja stwierdziłem że w takim razie trzeba wzmocnić więźbę. Architekt na to stwierdził, że w Polsce przepisy przewidują krokwie o grubości 16 cm, co powinno bez problemu utrzymać każde pokrycie. Także sprawdź projekt i popytaj architektów jak to na prawdę jest.

Jeśli chodzi o strop to sprawa wygląda tak samo. Koszty wydaje mi się że mogą być trochę wyższe, bo to bardziej skomplikowana konstrukcja.

dobrze mówi...

W rozmowie z architektami słyszałem ze większośc (99%?) domów w projektach gotowych ma dach projektowany pod dachówke aby nie trzeba przerabiać

Zazdrośnica, jak to masz strop drewniany?

Domek na avatorze ma wyraźnie pięterko. My będziemy budować parterówkę i w projekcie walnęli strop monolityczny. Zamieniamy go na terivę i to jest nasza najpoważniejsza zmiana w projekcie.

Więźba jest obliczona na dachówkę i tego będziemy się trzymać.

Witajcie wszyscy Nowi (Tomki 4) i Starzy Forumowicze w Nowym Roku.

Widzę, że po światecznej ciszy, wszyscy biorą się z robotę.

Mi udało się dzień przed końcem roku załatwić ostateczna decyzję o budowę gazociągu ( w Starostwie Piaseczyńskim było cichutko i przyjemnie, jeszcze świąteczna atmosfera). Mam nadzieję, że jak dalej nie będzie mrozów to jeszcze w styczniu podłączę gaz ( na poczatku grudnia podłączyłam wodę miejską).

Nie znalazłam jeszcze ekipy do kontynuowania budowy mojego domu, ale w przyszłym tygodniu umówiłam sie z dwiema firmami ( jedna polecana przez Was). Mam nadzieje, że do końca stycznia podpiszę umowę i będę spać spokojniej ?????

Czy uważacie, że powinnam juz szukć firm od drzwi wejściowych, bram garazowych, okien, kostki brukowej, schodów wewn. drewnianych.

Może orientujecie się jakie są terminy u tych wykonawców?

A może możecie kogoś polecić.

Rrmi polecała w innym wątku przedstawiciela Hormanna, spróbuję tam zadzwonić.

I dla wszystkich, którzy będą szukli ekipy do budowania domu - uważajcie na jedną firmą z okolic Piaseczna ( siedziba w Runowie ) - budują w naszych okolicach. Mam przykre doświadczenia z tą firmą. :evil:

Pozdrawiam

Betsi

Czy uważacie, że powinnam juz szukć firm od drzwi wejściowych, bram garazowych, okien, kostki brukowej, schodów wewn. drewnianych.

Warto się tym zainteresować. Poznasz oferty firm, paramtery, materiały. Sprawdzisz, czy otwory na okna lub bramę garażową są typowe. Potem może się okazać, że 3 cm wychodzi poza typowy wymiar i co nabija koszty.

23 stycznia rozpoczynają się w Poznaniu największe targi budowlane w Polsce Budma 2007. Jadę na nie właśnie we wtorek na jeden dzień. Mam w samochodzie wolne miejsca - 3. Może są chętni? Wyjazd wcześnie rano z okolic Piaseczna, powrót wieczorem. Czas jazdy w jedną stronę ok 4 godziny.

wyprostowanie scięcia na dachu + 2 okna + 2 kominy + zmiana 4 scian wewnętrznych (wszystkie zmiany "kosmetyczne nie wpływajace na konstrukcje") = 4500 (znegocjowane z 7000)

:o

O cholerka. Dlatego zdecydowałem się na rysowany za 3200 zł .

Moja kolezanka za zmiane swojego projektu zapłaciła 1500 zł.

Wydłużenie budynku o 1m i w związku z tym coś zmieniane było w kontrukcji dachu i fundamencie, przesunięcie ścian działowych, przerobienie całego poddasza i inne drobizagi typu otwory okienne.

Ja za swoje zmiany ( też nie małe) zapłaciłam podobnie-może trochę więcej

Pozdrawiam

Betsi

:o

O cholerka. Dlatego zdecydowałem się na rysowany za 3200 zł .

Moja kolezanka za zmiane swojego projektu zapłaciła 1500 zł.

Wydłużenie budynku o 1m i w związku z tym coś zmieniane było w kontrukcji dachu i fundamencie, przesunięcie ścian działowych, przerobienie całego poddasza i inne drobizagi typu otwory okienne.

Ja za swoje zmiany ( też nie małe) zapłaciłam podobnie-może trochę więcej

Pozdrawiam

Betsi

no i wyszło na to że jestem jeleń :-?

ale cóż, był to nasz wymarzony domek pod wzgledem układu wewnętrznego, z małżonką tez stwierdziliśmy że drogo ale nie znależliśmy innego projektu nawet w w połowie tak dobrego. Inne po prostu w żaden sposób nie pasowały na działkę a dom do tego ma byc dwurodzinny.

Dzięki wielkie Speek i Betsi :D chodziło mi o konkretną kwotę, chyba w razie co poszukam podbnego projektu ale ze stropem odpowiednim i na dach ceramiczny. Co do tego który wybrałam, patrząc na to że ma poddasze użytkowe nawet do głowy mi nie przyszło że może być drewniany i szczerze przyznam że nie zwróciłam uwagi, dopiero parę dni temu.

Dla Zazdrośnicy kilka uwag z praktyki użytkowania drewnianego stropu:

-nie słychac na dole jak ktoś chodzi w kapciach

ale

słychac zabawe kota piłeczką od tenisa,suwanie krzesłem,tupanie,upadająca zabawkę itp.

Wściec się można.Ja osobiście nie polecam stropu drewnianego w domu z użytkowym poddaszem.Wiele rodzin tak mieszka i przyzwyczaili się do tego.Ja jakoś nie mogłam.