jewrioszka 05.01.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Co do ceny to nie wiem.podejrzewam raczej że to by im obniżyło robociznę i musiałabyc dac zarobic innym. Jeśli natomiast chodzi o jego akustykę. Głównym problemem jest przenoszenie sie drgań podłogi na legary, tak więc wystarczy je odizolować i problem z głowy. Przeciesz to samo jest z ażurową ścianą z gips-kartonu, jeśli pod konstrukcje nie dasz taśmy tłumiącej drgania to dźwięki będą sie przenosić za pomocą konstrukcji. Zerknij na początek tutaj: http://www.paroc.com/spps/Poland/BI_attachments/36_Folder_stropy_062005.pdf I jestem jeszcze pewien że ten problem był poruszany w któryms z Muratorów z ubiegłego roku.Jak znajdę czas to poszukam i dam znać. Acha z trgo co pamiątam to szukasz małego domku, spory wybór mają Lipińscy, szukałas tam może? http://www.lipinscy.pl/collection_projects.xml?keys=2&int_1lt=100&page=1&w=yes P.S. To jest tak samo ja z budownictwem szkieletowym, poniewaz nasi cieśle nie zrozumieli pewnych zalezności, to nie stoswali sie do specyficznych zaleceń tego systemu i wszystko przez knocili.Stąd wzięła się opinia że domy szkieletowe to zły produkt.http://[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 05.01.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Spojrzę na te linki, lipińscy są ok. ale jakieś "bez duszy" te domy ale na pewno przejrzę ich jeszcze raz jak i inne pracownie, szczerze powiem że mi sie nie chce jak już wybrałam . A chcę zbudować szybko i w miarę ok. i nie ma czasu na przymiarki stropowe niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 05.01.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Aga, to dlatego sama stawiasz dom że chcesz w niego tchnąc duszę, jakby ci na tym nie zależało to do tego dążyła tylko kupiła gotowca lub dalej mieszkała w bloku. To co widac na stronie to tylko wizualizacja. To my dajemy naszym domom cząstke siebie i dlatego są one jest dla nas jak członek rodziny, jak dzieci, pamiętaj że będziesz w nim żyła, a nie tylko spała.Przynajmniej my tak z Kasią to rozumiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 05.01.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Jewrioszka dlaczego nie wybrałeś stropu drewnianego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 05.01.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 A dlaczego miałbym taki wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łosie 05.01.2007 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 czy może ktoś polecić architekta "godnego zaufania", który wykona projekt indywidualny i nie "zedrze" za bardzo... sama juz nie wiem co robic - czy płacic za zmiany w gotowym projekcie czy rysować indywidualny ? zmiany mogą byc dość kosztowne,bo zwęzenie budynku,przestawianie układu pomieszczen,likwidacja jednego tarasu... a w projekcie indywidualnym - boję się niedokładności,braku sprawdzonych rozwiązan,wydaje mi się ze projekty gotowe są dokładniej dopracowane... nie wiem,nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 06.01.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Masz ten sam problem co my mieliśmy i dotyka on chyba każdego. Po roku poszukiwań juz podłamany zadecydowałem że wybieramy z 3 wstępnie zaakceptowanych projektów. W każdym z nich należało przestawiac ściany, dobudowywać lub przesuwać. W dniu w którym miała zapaśc decyzja, moja nieoceniona żonka znalazła całkiem nowy projekt, który o dziwo odpowiadał nam we wszystkim Proponuje więc więcej optymizmu,a na pewno znajdziesz odpowiadający Ci projekt w najmniej spodziewanym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 06.01.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 czy może ktoś polecić architekta "godnego zaufania", który wykona projekt indywidualny i nie "zedrze" za bardzo... sama juz nie wiem co robic - czy płacic za zmiany w gotowym projekcie czy rysować indywidualny ? zmiany mogą byc dość kosztowne,bo zwęzenie budynku,przestawianie układu pomieszczen,likwidacja jednego tarasu... a w projekcie indywidualnym - boję się niedokładności,braku sprawdzonych rozwiązan,wydaje mi się ze projekty gotowe są dokładniej dopracowane... nie wiem,nie wiem... z tym "dokładniej dopracowane" to troszeczke prawda mojej małzonki wujo miał "własny" projekt, w bardzo atrakcyjej cenie. Projekt był cieńszy niz gazetka reklamowa z Auchan i był cholernie niedokładny, nie było projektów niektórych instalacji, nie było zwymiarowane drewno na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 06.01.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 czy może ktoś polecić architekta "godnego zaufania", który wykona projekt indywidualny i nie "zedrze" za bardzo... sama juz nie wiem co robic - czy płacic za zmiany w gotowym projekcie czy rysować indywidualny ? zmiany mogą byc dość kosztowne,bo zwęzenie budynku,przestawianie układu pomieszczen,likwidacja jednego tarasu... a w projekcie indywidualnym - boję się niedokładności,braku sprawdzonych rozwiązan,wydaje mi się ze projekty gotowe są dokładniej dopracowane... nie wiem,nie wiem... Wydaje mi sie że mimo wszystko taniej wyjdzie kupić projekt gotowy bardzo zbliżony do Waszych oczekiwań i ewentualnie zrobić tylko adaptację z innym architektem. Wiem, że niektóre pracownie mogą zmienić pewne elementy na własny koszt ( np Archipelag). Nie robiłam indywidualnego projektu, wię nie wiem czy są dokładniejsze od tych gotowych ale słyszałam że nie. Do mojego projektu z archipelagu była nawet możliwośc otrzymania dokładnego projektu wentylacji z odzyskiem ciepła ( rekuperacja). Zmiany, które chciałam zrobić ( drobne zmiany w konstukcji dachu, poszerzenie i wydłużenie garażu, zmiany w otworach okiennych, schody dwubiegowe zamiast kręconych, przesunięcie ściany nośnej-ze wzgłędu na schody i kilka innych drobiazgów) wykonała mi inna pani architekt. Suma opłat była duzo niższa niż zrobienie projektu indywidualnego i mam to co chciałam. Szukajcie, wybór gotowców jest przeogromny. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 06.01.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 czy może ktoś polecić architekta "godnego zaufania", który wykona projekt indywidualny i nie "zedrze" za bardzo... sama juz nie wiem co robic - czy płacic za zmiany w gotowym projekcie czy rysować indywidualny ? zmiany mogą byc dość kosztowne,bo zwęzenie budynku,przestawianie układu pomieszczen,likwidacja jednego tarasu... a w projekcie indywidualnym - boję się niedokładności,braku sprawdzonych rozwiązan,wydaje mi się ze projekty gotowe są dokładniej dopracowane... nie wiem,nie wiem... Wysłałam wiad na priv, ale nie wiem czy przeszło, bo jakoś innaczej się robiło niż zawsze. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 06.01.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Łosie,moja rada - szukajcie metodą kolejnych przybliżeń. Za którymś razem sami się zdzwiwicie, że jest projekt przygotowany jakby specjalnie dla was. Najlepsze są projekty nieznalezione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Hello łosie, ja mam projekt indywidualny robiony przez znajomego. architekt młody i dobry (tak mówią... ), ale niestety nie jest tani. po ogromnych zniżkach dla mnie ledwie wydoliłem finansowo , ale ponieważ z małżonką mieliśmy dość specyficzne wymagania, których naprawdę nie dało się pogodzić z przeglądanymi projektami metodą kolejnych "przybliżeń", to zdecydowaliśmy się na niego. prace nad projektem trwały w sumie ok. 8 m-cy i będziemy chyba zadowoleni (okaże się po zamieszkaniu, he, he) ale finansowo niestety nie mogę go polecić. dobry projekt gotowy + rzetelna adaptacja po przeanalizowaniu waszych potrzeb przez architekta i będziecie zadowoleni. na pewno będzie taniej niż indywidualny. chyba, że macie specyficzne potrzeby, jak my... pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 06.01.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Mnie także wydaje się, iż taniej kupić gotowy projekt i dokonać jakiś zmian niż "rysować" projekt od podstaw u architekta. Kupiony projekt to jakiś kompromis, ale nie jest wykluczone że robiac indywidualny nie trzeba bedzie z czegoś zrezygnować (bo konstrukcja, bo komin itd). My po bardzo intensywnych poszukiwaniach znaleźliśmy taki który nam odpowiadał ale po pewnych przeróbkach. Okazało się, że sam architekt miał podobne propozycje a i inni którzy go kupili także podobne zmiany wprowadzili. Teraz projekt jest w adaptacji u architekta. 1200 - plan zagospodarowania działki, 100 - plan szamba, ok. 700 wykonanie przeróbek w projekcie (wydłużenie garażu o ok 1,8 m i co za tym idzie zmiana konstukcji dachu nad garażem i wiele innych drobniejszych zmian, które bezpieczniej uzgodnić z architektem niż później mieć problemy podczas budowy). Nie wiem czy to tanio czy drogo. Myślę, że kupno projektu za 2000 plus 700 zmiana to i tak taniej niż indywidualny, gdzie koszty kształtują sie od 40-60 złotych za metr kwadratowy domu. A znalezienie odpowiedniego projektu to najczęściej przypadek. Po prostu pewnego dnia jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 07.01.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Ja szukając narysowałem sobie nasza koncepcję-idee środka (a ze 2 tygodnie to trwało- nawet chciałem z tymi projektami iśc do projekanta by robić indywidualny) a nastepnie przeglądałem wszystkie projekty. Efekt: znalazłem dokładnie to co chciałem, zmiany które robiłem wynikły z tego że już po znalezieniu projektu teściom się uwidziało że ich cząstka domu powinna mieć schodki na górę, czego wcześniej zdecydowanie nie chcieli W internecie jest około kilku tysięcy projektów, trzeba mieć tylko siłę wyszukiwać je i przeglądać. A z innej beczki: Pogoda sprzyja - ruszyłem z budową. Na razie geodeta wytyczył dom, a w poniedziałek zgarniam humus i robie ławy fundamentowe. zobaczymy kiedy pogoda przewie moje działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groblus 07.01.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Jest chyba jeszcze jeden element utrudniajacy wykonanie projektu "na zamowienie" - trzeba znalezc dobrego i kreatywnego architekta, bo zwykle wybiera sie konkurencyjna cenowo oferte a ci ktorzy chca za projekty malo pieniedzy zwykle maja takich fuch mase i projektuja klocki - ktore co prawda wewnatrz spelniaja wszystkie zalozenia iwestorow ale sa po prostu nieciekawe. Przygladalem sie kiedys "najlepszym projektom" takiego wlasnie architekta i te ktore jego zdaniem byly najlepsze - byly na poziomie srednio ciekawych projektow katalogowych. Oczywiscie mozna zatrudnic architekta ktory zrobi wszystko na tip top, zrobi wizualizacje 3d,etc., ale jemu trzeba bedzie zaplacic kuuuupe kasy - znacznie wiecej niz projekt gotowy + adaptacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groblus 07.01.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 A z innej beczki: Pogoda sprzyja - ruszyłem z budową. Na razie geodeta wytyczył dom, a w poniedziałek zgarniam humus i robie ławy fundamentowe. zobaczymy kiedy pogoda przewie moje działania Tez stoje przed taka mozliwoscia - wykonawca chcialby zaczac - kierownik budowy odradza. Nie spieszy mi sie az tak bardzo bo zamieszkac w domu chce dopiero lato/jesien 2008. A jaka bipop jest opinia twojego kierownika budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 07.01.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 A z innej beczki: Pogoda sprzyja - ruszyłem z budową. Na razie geodeta wytyczył dom, a w poniedziałek zgarniam humus i robie ławy fundamentowe. zobaczymy kiedy pogoda przewie moje działania Tez stoje przed taka mozliwoscia - wykonawca chcialby zaczac - kierownik budowy odradza. Nie spieszy mi sie az tak bardzo bo zamieszkac w domu chce dopiero lato/jesien 2008. A jaka bipop jest opinia twojego kierownika budowy ? Kierownik i wykonawca są nie za bardzo obietywni bo beda zamieszkiwać w drugiej czesci mojego domku. Ale teraz jedynie robimy tylko ławy, jak je "wysadzi" w mrozy to powróca na swoje miejsce i nie popękają (mam taka nadzieję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 08.01.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Groblus, uporałeś się już z drzewami? Wspominałeś, że wystąpiłeś o pozwolenie i czekała Cię wizyta urzędniczki na działce. Sprawa załatwiona? Zajrzałam też do dziennika Speek i dziewczyna ma naprawdę ciągle pod górę. Ma u siebie jakieś niezydentyfikowane dreny, ale żeby dostać papier ze Spółek Wodnych najpierw musi zrobić projekt przesunięcia drenów. Czy was też zmuszano do czegoś takiego? W jej przypadku nie ma 100% pewności, że dreny tam są, tylko mogą być, bo mapy nie były uaktualniane od lat. Coś mi się tu nie podoba - z powodu zaniedbania urzędników naciąga się ludzi na dodatkowe koszty. Z drugiej strony Spekk może mieć u siebie jakieś specyficzne warunki glebowe i wodne, stąd takie zabepieczanie się ze strony Spółek Wodnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 08.01.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Zazdrośnica, nasz gotowy projekt kosztował 1600 zł, adaptacja 1500 zł, przeróbka stropu 900 zł. Nam i Speek'owi adaptcję robi ten sam architekt. W przypadku stropu współpracuje z konstruktorem. Kontakt do architekta dostałyśmy od rrmi - nieustające dzięki. Żałuję, że nie wzięłam też geodety, który był w komplecie. Mapę już bym dawno miała, a tak - nie mam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 08.01.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Sasiad dwa lata temu sukał drenów na swojj działce - znalazł jedynie 1 szt kamionki w stanie rozkładu bez jakiegos połaczenia do ciagu.Ot- taka jedna sierotka sobie w ziemi siedziała.W poszukiwaniu czegoś czego nie ma można przeorac i całą działkę na głębokości 1 ,30m i nic nie znależć.Logicznym dla mnie jest,że w momencie kopania fundamentu znajduje dreny to je przesuwam i oddalam o 1m od domu ale ryć według projektu wykonanego przez Spółkę ? Przeciez oni nie wiedzą, czy te dreny istnieją.Do tej pory nikt zadnych pozwoleń nie załatwiał i projektów nie załatwiał.Ale muszę przez to przebrnąć bo nie mogę złozyć papierów o pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts