Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"w ogóle dzięki wszystkim za słowa otuchy

teraz to mi wróciły siły ,zeby powalczyc o resztę... "

od tego tu też jesteśmy, porad, wspierania, napędzania się nawzajem, bardzo polubiłam to forum odkąd tu trafiłam, można się wygadać, pochwalić, pomarudzić, załamać, podnieść i każdy to zrozumie, dlatego jak tylko zacznę cokolwiek załatwiać tak samo będę zbierać konatakty, zapisywac różne rzeczy i podziele się z innym tak jak do tej pory ja korzystam z wiedzy już budujących

bo o to w tym wszystkim chodzi

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a może ktoś zechce jakoś skomentowac moj wybór ?

Czy mogę chcieć?

dg10

- dom dobry na działkę z wjazdem od północy lub wschodu (mniej korzystnie), wjazd od zachodu - lepsze odbicie lustrzane, wjazd od południa - wybrać inny projekt.

- kuchnia wąska, tak na oko max. 90cm, na dodatek w tym bardzo newralgicznym miejscu zaprojektowano zlewozmywak

- dom niewielki, ale ma kibelek + dwie lazienki. Lepiej zostawić kibelek + jedna większa łazienka. Mniejsze koszty instalacji.

- pomieszczenie gospodarcze w środku domu - dostępne z wąskiego korytarza. Jakoś mało praktyczne.

- kominek w rogu salonu - lepiej przenieść go na środek ściany, wygodniej do DGP

- wąski i długi korytarz (10 mkw) - tyle co powierzchnia gabinetu. Jeśli zamierzacie przeorganizować pokoje, może uda się ukręcić coś z powierzchni komunikacji.

ms.

wjazd od zachodu - lepsze odbicie lustrzane,-
własnie chcemy lustrzane :lol:

kuchnia wąska, tak na oko max. 90cm
- kuchnia bedzie otwarta ( raczej półotwarta ) i raczej połaczona w jedno ze spizarnią - takie mam rozwiązanie teraz u siebie w mieszkaniu ,nie czuć zeby było wąsko ,kuchnia ma 2 na 5 m - chyba moze byc ? mniej wydam na meble :lol:

dom niewielki, ale ma kibelek + dwie lazienki. Lepiej zostawić kibelek + jedna większa łazienka. Mniejsze koszty instalacji.
- bedziemy tak przerabiac zeby były 2 łazienki - jedna przy sypialni :lol: i jedna duża dla "ogółu",bez kibelka oddzielnego... takie kibelki to najbardziej depresyjne miejsca w całym domu... :lol: szkoda by mi było gości...

- pomieszczenie gospodarcze w środku domu - dostępne z wąskiego korytarza. Jakoś mało praktyczne.
- to bedzie częsc łazienki raczej,a pom.gosp. moze tam gdzie kibelek jest teraz, tylko dostepne z garazu...?

wąski i długi korytarz (10 mkw) - tyle co powierzchnia gabinetu. Jeśli zamierzacie przeorganizować pokoje, może uda się ukręcić coś z powierzchni komunikacji.
- tu na pewno cos pokombinujemy

dzięki za spostrzezenia,kazda uwaga daje coś pozytywnego,zwłaszcza jak się nie ma pojęcia na co się człowiek porywa :lol: :lol: :lol:

my z małzonka włąsnie zwróciliśmy uwagę na "korytarz", zajmuje za dużo % powierzchi, jest za długi. Będzie ciemny?

uważam że toaleta przy sypialni to fajne rozwiązanie a kiedy jest ich jeszcze 5 innych (i dlatego w układzie jest ten dodatkowy wc)

W układzie rodziny 2+2 (1) jeżeli jakiś domownik zajmie ta ogólną to kolejmy domownik biegnacy za potrzebą bedzie przechodził przez sypialnię

i co ???? :o :o :o

dg 10 jest idealny !!! :lol:

czemu wczesniej tego nie widziałam ? nic nie muszę zwężać,przekładac kuchni,likwidowac tarasu - wszystko co miało byc w indywidualnym jest w

dg 10 !!! :D no może małe zmiany w częsci prywatnej - ale to tylko scianki działowe... :wink:

muszę tylko troszkę ochłonąć...

a może ktoś zechce jakoś skomentowac moj wybór ?

Łosie

Piekny domek, cieszę się, że udało Ci się znaleźć to ca chciałaś.

Nie będzie potrzebny już architekt ( chyba że do małych zmian)

Osobiście bardzo podobaja mi się domki parterowe i z użytkowym poddaszem takie niskie i rozłożyste-ładnie prezentują się na działce.

Ja mam z użytkowym poddaszem ale jest duży w podstawie i bardzo, bardzo ........ładnie wygłąda na mojej działce. :wink:

Pozdrawiam

Betsi

Ciemno zielony tynk jest chyba ciut za ciemny ( moim zdaniem)

Pisaliście wczesniej o prądzie do budowy od sąsiada.

Jak to załatwiacie?

Sąsiedzka uczynność czy podlicznik zgłoszony do elektrowni.?

Niestety elektrownia daje jakieś "chore" terminy na podłączenie prądu i ciężko jest coś tym zrobić. Oni chyba nie wiedzą, że teraz buduje się szybko a nie jak kiedyś-kilka lat?

Pozdrawiam

Betsi

Ostatmi miesiąc roku 2006 spędziłam na chorobach. A teraz staram się codziennie zaglądać ale niewiele mam w tej chwili do powiedzenia. Aczkolwiek skrzetnie notuję co ważniejsze informacje, które poruszacie na forum. Mam nadzieję, że za niedługo ruszymy na całego z papierologią.

Dominika

^%^%(&^*&)(*() :evil: własnie zadzwonił do mnie bank bo do mapki z podziałem nie mają zgody na podział który to zapomniał mi dziadek do mapki dołączyć więc muszę dziś pociągiem zapytalać na wioskę i do banku dostarczyć - dobrze że mają czynne do 20, a nasz kochany powiat mapki zatwierdził i za tydzień powinnam mieć decyzję (optymistycznie) razem z mapką

ech zaczyna się, powinnam się zacząc przyzwyczajać do ganiania[/code]

Jak to załatwiacie?

Kupiłem w markecie regenerowany licznik za 40 zł, z jednej strony podłączyłem wtyczkę która włączyłem u sąsiada, a z drugiej dałem 120 m przedłużacz. ( kabel z przedłużacza wykorzystam potem do instalacji podtynkowej na podłaczenie gniazdek.)

Ot i cała tajemnica. 8)

Warunek, chętny sąsiad. 8)

Jak to załatwiacie?

Kupiłem w markecie regenerowany licznik za 40 zł, z jednej strony podłączyłem wtyczkę która włączyłem u sąsiada, a z drugiej dałem 120 m przedłużacz. ( kabel z przedłużacza wykorzystam potem do instalacji podtynkowej na podłaczenie gniazdek.)

Ot i cała tajemnica. 8)

Warunek, chętny sąsiad. 8)

Ty to jednak jesteś Mistrzunio nie tylko Guru :p liczę na pomoc w tej kwestji :D

szkoda że mój chlop tylko w kompach siedzi :-?

Tak dla wprawy drążę temat wnoszenia opłaty skarbowej po nowemu. Znalazłam coś takiego:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA FINANSÓW

z dnia 21 grudnia 2006 r.

w sprawie dokumentowania zapłaty opłaty skarbowej

oraz trybu jej zwrotu

(tekst ujednolicony opracowany na podstawie Dz. U. Nr 246, poz. 1804)

§ 3. 1. Składający wniosek lub pełnomocnictwo albo dokonujący zgłoszenia zobowiązany jest

załączyć dowód zapłaty należnej opłaty skarbowej. Dowód ten pozostawia się w aktach sprawy,

z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Na żądanie podmiotu, który dokonał zapłaty opłaty skarbowej, dowód zapłaty może

zostać zwrócony, po uprzednim dokonaniu na jego odwrocie adnotacji określającej przedmiot

opłaty skarbowej, kwotę uiszczonej opłaty, datę dokonania zgłoszenia albo złożenia wniosku lub

pełnomocnictwa, potwierdzonej pieczęcią urzędową oraz podpisem osoby dokonującej adnotacji

z podaniem imienia, nazwiska i stanowiska służbowego. Adnotacja taka powinna być dokonana

także na wniosku, zgłoszeniu lub pełnomocnictwie, z zastrzeżeniem, że zamiast daty dokonania

zgłoszenia albo złożenia wniosku lub pełnomocnictwa należy określić datę wpłaty i numer

pokwitowania lub numer rachunku bankowego, na który wpłaty dokonano.

A co jest jak studnia jest głębsza niż 30 m.

Kto sprawdzi jaka jest głębokość?

Nikt nie potrafił mi odpowiedziec na pytanie. :-?

Kiedyś była o tym dyskusja na forum, ale nie pamiętam dokładnie. Zdaje się, że kiedyś komuś zmierzyli głębokość, bo polecali montowanie koszyka w rurze osłonowej, który by nie przepuszczał sondy.

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.

Jewrioszka a jak rozliczasz się z tym sąsiadem?

Czy taki podlicznik gdzieś się zgłasza czy to tylko Twoja umowa z sąsiadem.?

Ja też mam miłą i uczynną sąsiadkę.

Michał

Jeśli chodzi o studnie to muszę poszukać coś o tym sitku-filtrze.

Podobno na moich terenach woda jest głęboko i jeżeli muszę to gdzieś zgłosić i jeszcze płacić za tą wodę ( z własnej studni) :-? , to nie wiem czy się opłaca wiercić.?

Pozdrawiam

Betsi