Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tomki

Przy adaptacji projektu pozmieniałam prawie wszystkie okna na parterze i poddaszu.

łazienka: zmniejszone z 160cm na 120cm ( nie dzielone)

kuchnia: jw.

gabinet: było 120+90 - zmaina: dołożone okno balkonowe 90cm ( wyjście na taras) + 90cm normalne

salon: skrócone ( były do samej podłogi) teraz będą 50cm nad podłogą.

poddasze ( okna dachowe): zamiast 118x78 dałam część okien 140x78

Szczerze mówiąc dopasowywałam okna do ustawienia sprzętętów w kuchni i łazience ( przesuwanie okien na lini ściany ) - też ważne, bo później okazuje sie, że nie zmieści ci się jakaś szafka bo zabraknie 10cm.

Pozdrawiam

Betsi

Czytajac to forum co jakis czas trafiam na swoich potencjalnych sasiadow. Pomyslalem ze moze fajnie byloby naniesc na mape przyszle i obecne lokalizacje forumowiczow. Znalazlem serwis pozwalajacy zaznaczac punkty na mapach satelitarnych z googla.

Jesli ktos pozwoli mi na to zebym umiescil go na tej mapie to prosze o jakis kontakt (moze byc PM, moze byc gg 854490).

Rzuccie okiem na strone:

http://www.wayfaring.com/maps/show/29094

Witam serdecznie :D

To moje pierwsze i nieśmiałe kroki na forum. W tym roku planujemy rozpocząć budowę domu w okolicach Piaseczna (Żabieniec), no i na początek chcemy zrobić badanie geotechniczne gruntu, i sprawdzić poziom wody, bo Jeziorka blisko i 2 lata temu była powódź aż miło 8) Może ktoś z was ma namiary na dobrego fachowca od badań geotechnicznych?

Będę wdzięczna za wszelkie wiadomości :D

Witam serdecznie :D

To moje pierwsze i nieśmiałe kroki na forum. W tym roku planujemy rozpocząć budowę domu w okolicach Piaseczna (Żabieniec), no i na początek chcemy zrobić badanie geotechniczne gruntu, i sprawdzić poziom wody, bo Jeziorka blisko i 2 lata temu była powódź aż miło 8) Może ktoś z was ma namiary na dobrego fachowca od badań geotechnicznych?

Będę wdzięczna za wszelkie wiadomości :D

badanie to pewnie z 1000zł???

proponuję świderek do wiercenia słupków (60zł), stoper i własną analizę

Dzięki, ale chyba jednak skorzystam z fachowca. Z tego co się orientowałam, to może być od 800 do 1400, więc nie mało, ale z drugiej strony w całym koszcie domu to kropla. Może przesadzam, ale wydaje mi się, że to dość istotna rzecz do zrobienia, szczególnie w moim przypadku - rzeczka blisko, prawdopodobnie wysoki poziom wód, może glina... Sama nie wiem.

A jakby tak, krótką sondę: kto robił badania geotechniczne przed zaczęciem budowy?

Dzięki, ale chyba jednak skorzystam z fachowca. Z tego co się orientowałam, to może być od 800 do 1400, więc nie mało, ale z drugiej strony w całym koszcie domu to kropla. Może przesadzam, ale wydaje mi się, że to dość istotna rzecz do zrobienia, szczególnie w moim przypadku - rzeczka blisko, prawdopodobnie wysoki poziom wód, może glina... Sama nie wiem.

A jakby tak, krótką sondę: kto robił badania geotechniczne przed zaczęciem budowy?

Twoj wybór

nie mniej ja sam wywierciłem 2 otworki i czarne na białym wyszło ze

do 1,5 m piach a potem glina, poziom wody pływajacej na glinie - 1,2m

i wszystko jasne. Fundamenty wchodza na metr w ziemię wiec dla bezpieczeństwa dom z fundamentami podnoszę o ok 30cm i obsypuje 30 cm ziemią aby nie było "przemarzania" i "wysadzenia"

a podniesienie domu i obsypanie dobrze mu zrobi bo zagospodaruję zebrany humus i jak zrobią drogę to dom nie opuści się w stosunku do drogi

Cześć pilot_pirx

Ja robiłem badania, nie mam przy sobie namiarów ale wieczorem zerknę na pieczątkę gościa co mi robił. Na początku też chciałem zrezygnowac z badania bo w ofertach na ogół trafiałem na koszty rzędu 1200 a nawet więcej zł. Miałem lekki skos a obok działka stała cała w wodzie i postanowiłem jednak za radą adaptującego projekt zrobić odwierty. Znalazłem rzetelnego gościa i z tego co pamietam za 2 odwierty i dokumentacje zapłaciłem 900 zł (maj 06).

Sprawdziłem w zestawieniach zapłaciłem 600+Vat = 732 zł

Podeślę ci na Priva wieczorem namiary.

Cześć pilot_pirx

Ja robiłem badania, nie mam przy sobie namiarów ale wieczorem zerknę na pieczątkę gościa co mi robił. Na początku też chciałem zrezygnowac z badania bo w ofertach na ogół trafiałem na koszty rzędu 1200 a nawet więcej zł. Miałem lekki skos a obok działka stała cała w wodzie i postanowiłem jednak za radą adaptującego projekt zrobić odwierty. Znalazłem rzetelnego gościa i z tego co pamietam za 2 odwierty i dokumentacje zapłaciłem 900 zł (maj 06).

Sprawdziłem w zestawieniach zapłaciłem 600+Vat = 732 zł

Podeślę ci na Priva wieczorem namiary.

Będę bardzo wdzięczna :D

To moje pierwsze i nieśmiałe kroki na forum. W tym roku planujemy rozpocząć budowę domu w okolicach Piaseczna (Żabieniec), no i na początek chcemy zrobić badanie geotechniczne gruntu, i sprawdzić poziom wody, bo Jeziorka blisko i 2 lata temu była powódź aż miło Może ktoś z was ma namiary na dobrego fachowca od badań geotechnicznych?

Będę wdzięczna za wszelkie wiadomości

Namiary na priv.

Obydwaj u mnie robili i jestem zadowolony.

Cześć

Włączam się na forum po raz pierwszy.

Dwa słowa o sobie.

Po długiej i cięzkiej przeprawie uzyskałem pozwolenie na budowę. Będę budował mały dom w Kuleszówce. To jest taka nie istniejaca wieś między Antoninowem a Wola Gołkowską.

Z samego pozwolenia na budowę dom nie powstanie.

Czy ktoś z forumowiczów mógłby podać namiary na kierownika budowy i na ekipę do wybudowania stanu surowego?

Pilot_pirx test powitalny, wypadł pomyślnie. Również witam na forum.

Będę budował mały dom w Kuleszówce. To jest taka nie istniejaca wieś między Antoninowem a Wola Gołkowską

WojtekB19, wiesz jeżdzimy do Głoskowa przez Łazy, Antoninów i Wolę Gołkowską, ale nie przyuważyłam Kuleszówki. Muszę się bardziej starać.

Gratuluję wejścia, pierwsze wejście i od razu z pozwoleniem na budowę. Ja, zanim je dostanę chyba do reszty osiwieję.

Ale, uwaga, uwaga - mam w końcu mapę do celów projektowych. Zamówiłam 6 listopada 2006 r. Ponad dwa miechy! KTO DA WIĘCEJ?