Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję wszystkim za serdeczne powitanie :D. My na samym początku drogi przez mękę, a pozwolenie to jeszcze pieśń przyszłości, tym bardziej, że jak się okazało musimy wystąpić o warunki zabudowy bo nie ma. Kawałek Żabieńca ma, a u nas akurat nie, ot problem. Chcielibyśmy zacząć na przełomie lata i jesieni, ale im dłużej czytam różne tematy na forum, tym bardziej dochodzę do wniosku, że mamy już strasznie mało czasu na zorganizowanie wszystkiego! No nic, trzeba mieć nadzieję. :D 8) A tak wogóle to jakie macie do tej pory doświadczenia z gminą jeśłi chodzi o papierki? Ręce opadają czy da się przeżyć?

Betsi2006

Dopiero teraz doczytałam sie o oknach :oops:

Także próbuję dopasować okna do sprzętów, tylko do końca jeszcze nie wiem jak będę urządzać. Nie potrafię tak na papierze rozrysować, ja muszę zobaczyć pomieszczenie i wtedy wiem co z tym zrobić ... :cry: A pomieszczeń jeszcze brak :cry:

Mam jeszcze tylko ten weekend (albo aż) na decyzje.

Przyłączam się do powitań nowych formowiczów.

życzę wszystkim powodzenia w załatwianiu papierków, pozwoleń i innych.

Na całe szczęsie mam to już za sobą a mój dom jest w stanie surowym otwartym z dachem pięknie położonym.

Jesli chodzi o to załatwianie powzwolenia to myślę, że jak ktoś jest obrotny

( i ma trochę zcasu aby pomęczyć pracowników urzędów) to załatwi sprawę szybko max. 3 tyg do 1 mieś.

Na mapki do celów geodezyjnych/projektowych czekałam 3 tygodnie ( ale często dzwoniłam, żeby się przypomnieć), więc nie pobiję Waszych rekordów.

Tomki4

Wiem, że nie łatwo zaplanować coś czego jeszcze nie ma, ale może chociaż tak z grubsza. Musisz rozrysować sobie pomieszczenia ( kuchnia. łazienka)

w większej skali niż masz na projekcie-najlepiej na kartce w kratkę i rysować, rysować i jeszcze raz rysować różne opcje ustawienia sprzętów ( z zachowaniem skali tych sprzętów i odległości ) Np. zakładasz że nie chcesz mieć toalety na przeciwko okna lub chcesz mieć wannę pod oknem itp.

Ja osobiście taką zabawę bardzo lubię ( zawsze chciałam być architektem :) ).

Jest czasochłonna ale mi sprawia farjdę.

To prawda, że najlepiej jest patrzeć na całość jak stoją już ściany, ale z grubsza trzeba mieć koncepcję - bo okna!

Pozdrawiam

Betsi

Dziękuję za miłe powitanie na formu.

Jesli chodzi o załatwienie pozwolenia na budowę, to mam najgorsze doświadczenia pod słońcem. Wynika z nich co następuje.

1. Upewnić się, czy architekt, którego się wynajmuje załatwiał już pozwolenia w Waszym starostwie.

2. Przejrzeć wypwiedzi formumowiczów aby upewnić się jakie dokumenty nalezy przygotować. Lista dokumentów wymienina na wniosku o pozwolenie na budowę jest niekompletna.

3. Nalezy zarezerwować sobie dużo czasu na odwiedzanie starostwa i innych urzedów oraz dzwonienie do nich.

4. Oddając dokumenty uzyskać potwierdzenie ich zgłoszenia. Moje się zapodziały i poszukiwania trały 4 miesiące.

5. Zachowac dystans do wszystkich zdarzeń. Ja nie osiwiałem tylko dlatego, że nie mam włosów.

podrowienia

Jewrioszka

Bardzo dziękuję za tę stonę, nie wiedziałam że takie coś jest bezpłatne.

Kiedy chciałam kupić sobie taki program w Makro to kosztował ok 100 zł. i nie kupiłam.

Spróbuję ściągnąć go w domu bo w pracy nie mam tego wszystkiego co jest wymagane ( software).

Ale będę miała zajęcie na weekend :D

Co prawda u mnie prawie wszystko ustalone ale może zmienię coś w kuchni

( oby nie za dużo bo kanalizacja już rozłożona)

A tak odnośnie planowania wnętrz.

Czy macie może jakąś firmę od zabudowy kuchennej - nie te najdroższe ale i nie Pana Kazia co zrobi każdą szafkę.

Pozdrawiam

Betsi

Powiedzcie mi moi drodzy doradcy jaki wypis z księgi wieczystej potrzebny jest do kredytu. Przypomnę, że kupujemy działkę z podziału: czy wystarczy aktualny wypis bez podziału, czy właściciele muszą zrobić jakieś zmiany. Niby na decyzji podziałowej jest wszystko wymienione, ale nie wiem.

komarek - sporo zalezy od banku i czlowieka ktory bedzie analizowal twoj wniosek, znajmoej przytrafila sie taki problem - dom wielorodzinny (taka niby-kamienica z lat 50') mial jedna ksiege wieczysta ale kazde mieszkanie bylo w niej wyodrebnione i mialo innego wlasciciela - niestety bank odmowil zabezpieczenia sie na takiej hipotece (byl to konkretnie multibank, co ciekawsze jakies inne mieszkania juz byly na kredyt kupione i inne banki daly sie rade jakos zabezpieczyc). Zatem im czystsza jest sprawa (mniej tlumaczenia bankierowi) to tym lepiej, bo dla ciebie jest oczywiste ze to bedzie twoja ziemia i chcesz tam wybudowac dom, ale analityk rozpatrujacy twoj wniosek spojrzy na to chlodnym okiem doszukujac sie ewentualnych uchybień. Moja rada - spytaj w banku w ktorym masz zamiar wziac kredyt czy to im wystarczy.

Dzięki za radę. Muszę sie szybko tego dowiedzieć żeby później mieć mniej bieganiny.

Dziś właściciele złożyli papiery podziałowe w składnicy gdzie mają nanieść zmiany, udało się też od razu złozyć wniosek o mapki ale niestety ma to potrwać 2 tyg. No chyba, że panie zrobią to szybciej. Marzenia ściętej głowy!!!

Powiedzcie mi moi drodzy doradcy jaki wypis z księgi wieczystej potrzebny jest do kredytu. Przypomnę, że kupujemy działkę z podziału: czy wystarczy aktualny wypis bez podziału, czy właściciele muszą zrobić jakieś zmiany. Niby na decyzji podziałowej jest wszystko wymienione, ale nie wiem.

wypis z ksiegi roz. 3 i 4 tam gdzie widnieje zapis o hipotece, ja dałam od I rozdzaiłu bo tam byl zapis o rozdzielności między braćmi, i ten wypis nie może być starszy niż 1 miesiąc od daty złożenia do banku

przy wypisie podziałowym bez ostatecznej decyzji musi być mapa od geodety i zgoda na piśmie od gminy na podział

wprowadziłam sie do nowego domku 16 wrzesnia 2006. Domek jest w Tomicach na lini Piaseczno-Góra Kalwaria. Dłuuuugo szukalam piasku białego drobniutenkiego do tynków (ostatnia warstwa gladziutka i bialuska). Sciagnelam go za duzo, bo koszty transportu z kopalni malej ilosci mnie zalamaly, wiec kupilam wiecej, moze ktos jest na etapie tynkow wewnetrznych - szlichta gladz i potrzebuje takiego piasku kwarcowego bialego frakcja 0,2mm drobniusi. polecam Tomice za Baniocha. Tel. 501 511 719