Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

komarek ja też na etapie podziału dopiero, a nawet bardziej zapóźniona w stosunku do Ciebie bo nic nie złożone. A kiedy planujesz rozpoczęcie budowy, jeśli można wiedzieć. My myśleliśmy o jesieni i zastanawiam się czy się ze wszsytkim wyrobimy :roll:

jewrioszka dzięki za namiar na programik, też się pobawię, a co! choć mąż juz mi grozi, że założy blokadę na kompa, obejmującą wszelkie strony budowlane, bo zamiast pracować to siedzę w necie, a potem po nocach kończę to co muszę zrobić. A najlepsze jest to, że jeszcze nic nie mam, a potrafię spędzić godziny oglądając kafelki 8) :lol: Traf tu za kobietą :D

aneczka ja też bardzo poproszę o namiary na kopalnię, gromadzę bazę danych :wink:

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mani niestety kierownika budowy nie mogę Ci polecić, ale wiem gdzie stoi taki domek z bali w okolicach Piaseczna (no może troszkę dalszych :wink: okolicach) Więc można ewentualnie spytać kto im robił i czy zadowoleni. Taki domek stoi w Dobieszy po prawej stronie (wjeżdżając od strony Piaseczna) na początku prawie, kryty strzechą jeśli się nie mylę.

Jest firma która stawia takie domy w Zalesiu Górnym ma siedzibę, byłam w tych domach w środku dzięki uprzejmości panów układających kostkę, rewelacja, wykończenia dopracowane i wymuskane, bajka, ale nie stać mnie na taki koszt wtedy ok. 400-500 tyś za średniaczka, nie wiem gdzie mam fona :/ ale wpisz domy z bali Zalesie Górne

Kochani!

Pomóżcie kobiecie w desperacji. Planujemy rozbudowę domu w Zalesiu Górnym. Dzisiaj dowiedzieliśmy się, że umówiona ekipa wystawiła nas do wiatru - znalazła sobie inną robotę! Jestem bliska załamania - pilnie poszukuję sprawdzonej firmy/ekipy do rozbudowy (najchętniej od kwietnia ale może być i później). Powierzchnia rozbudowy ok. 40 m. kw, dom parterowy więc tylko jedna kondygnacja. Czy ktoś ma namiary na jakąś firme/ekipę, która nie ma jeszcze zapełnionego kalendarza na ten rok?? Mogą być drodzy, byle fachowi i słowni.

Witam po tygodniowej nieobecności. Pojechałem sobie na urlop a tu widzę z 5 stron do czytania. Nie próżnujecie :)

Niestety urlopik taki sobie. Planowałem narty na Słowacji ale dało radę pojeździć tylko na Strbskim Plesie( masa ludzi) i Łomnicy (coś dla zaawansowanych). W przyszłym roku jade w Alpy. Przynajmniej śnieg bardziej pewny.

A ja właśnie będę odbierał projekt od architekta. I dalej uzgodnienia. Ciekawe jak będzie w melioracji pisaliście o tym dużo ostatnio. Zobaczymy jak to będzie u mnie.

Była mowa o przeniesieniu wydziału architektury do Piaseczna. W jakiej gminie zlikwidowano ten wydział??

Aha. Świetny pomysł Groblus. Już wysyłam namiary GPS na twoje GG.

Jest firma która stawia takie domy w Zalesiu Górnym ma siedzibę, byłam w tych domach w środku dzięki uprzejmości panów układających kostkę, rewelacja, wykończenia dopracowane i wymuskane, bajka, ale nie stać mnie na taki koszt wtedy ok. 400-500 tyś za średniaczka, nie wiem gdzie mam fona :/ ale wpisz domy z bali Zalesie Górne

W Zalesiu Górnym jest firma Dworek Polski, ale oni budują domy szkieletowe,

fajne projekty, ale właściciele mają ciężki interfejs.

Jakby ktoś miał namiar na kierownika budowy z Góry Kalwarii, to odezwijcie się proszę,

nawet jak nie ma doświadczenia w drewnie, bo kogoś muszę wziąć...

Groblus, bardzo dobrze, że link do mapy umieściłeś na stałe w podpisie. Większe szanse, że będzie przybywało punktów na mapie.

W piątek oddałam mapę do Spółek Wodnych, na wtorek ma być. Jeszcze zgoda na bramę. Potem już nasze najjaśniejsze starostwo w Piasecznie.

Pliot jeśli chodzi o podział działki to jest to długi stracony. Nasz podział trwał od maja zeszłego roku. Szczerze mówiąc ani ja ani właściciele nie spodziewaliśmy się, że aż tak długo to będzie trwało.

Mogę poradzić tylko tyle byście znaleźli obrotnego geodetę, który bedzie umiał popchnąć sprawę.

My zamierzamy teraz starać się o kredyt i załatwaić dalsze papiery. Może do wiosny się wyrobimy.

Życzę wytrwałości i dużo cierpliwości

znalazłam projekt, który by mi odpowiadał (bo dobranie kolorstyki to prosta sprawa) ale na stronie tej pracowni jest kwota 240 tyś netto na ten dom, czy nie jest ona zawyżona,? popatrzcie fachowym okiem i podpowiedzcie, dodam, że materiały takie by zostały, ew likwidacja wykusza (chociaż wolałabym go zostawić), czy dlatego, że jest sporo okien i dwa balkonowe?

http://www.wybieramydom.pl/projekty.php?w=1&id=1469_lk_516_-_lk_projekt

Pliot jeśli chodzi o podział działki to jest to długi stracony. Nasz podział trwał od maja zeszłego roku. Szczerze mówiąc ani ja ani właściciele nie spodziewaliśmy się, że aż tak długo to będzie trwało.

Mogę poradzić tylko tyle byście znaleźli obrotnego geodetę, który bedzie umiał popchnąć sprawę.

My zamierzamy teraz starać się o kredyt i załatwaić dalsze papiery. Może do wiosny się wyrobimy.

Życzę wytrwałości i dużo cierpliwości

komarek muszę powiedzieć, że zmartwił mnie Twój post :-? kurczę nie myślałam, że to może tyle trwać. :o Rozmawialiśmy wstępnie z geodetą, który powiedział nam, że na czerwiec powinniśmy się wyrobić z wszystkimi dokumentami, a ponieważ i tak planowaliśmy rozpocząć we wrześniu, więc trzy miesiące zapasu jeszcze zostaje. A możesz napisać mi (tu albo na priva) co najbardziej opóźniło proces podziału? Czy oprócz dobrego geodety o czymś trzeba pamiętać?

Jednocześnie prośba do wszystkich forumowiczów: jeśli macie geodetę, który potrafi szybko przeprowadzić sprawy w gminie Piaseczno, to będę wdzięczna za podanie namiarów :)

Zazdrośnica,

To chyba nie możliwe, żeby ceny aż tak wzrosły od marca 2006, kiedy to ja podpisywałam kontrakt z moim (byłym :evil: ) wykonawcą.

Domek mam podobny tylko dwukrotnie większy i za stan surowy otwarty zapłaciłam znacznie mniej ( i to brutto-z fakturą Vat). W dodatku i tak płaciłam więcej, bo firma kupowała też materiały.

Budowałam w podobnej technologii ( porotherm 30cm), dach ma 360 m2.

Dachówki nie musisz robić ceramicznej, bardzo ładna jest cementowa

( i tańsza). Ilość okien na pewno nie ma dużego wpływu na cenę całkowitą, bo nie jest wielki wydatek w stosunku do całości budowy.

Może jest to cena z wykończeniem domu pod klucz ( z glazura, podłogą i białym montarzem)? Wtedy jest to realne - wychodzi 2500 zł za metr brutto.

Pozdrawiam

Betsi