ms. 16.01.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Groblusie, tak między ustami a brzegiem pucharu, to mój balonik w Głoskowie jest umieszczony "na oko". Ale ogólnie wieś się zgadza. Jak Austriacy w Galicji zabrali się na kreślenie map to dopiero było fajnie. O ile nanoszenie miejscowości i szczytów (akurat znam ten temat dla Beskidu Niskiego i Bieszczadów) wyszło im bez zastrzeżeń, ale koszmar był z nadawaniem nazw. Wiele nazw ukriańskich przekręcili lub źle przetłumaczyli. Niestety, ponieważ nie było to uregulowane wcześniej, zostało tak jak zostało. Teraz zostaliśmy zglobalizowani przez googlemap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 16.01.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Bipopku daj namiar na betonik jak już zaproponowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groblus 16.01.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Zwazywszy ze sa jakies problemy z PM to piszcie do mnie na gg (854490). Jesli ktos chce zostac ustawiony dokladnie to poprosze najlepiej o mejla z zrzutem z googlemaps z oznaczona pozycja.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 16.01.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Sąsiedzie gratuluję fundamentów. Dzisiaj podziwiałem. podziwiałem, podziwiałem... a to mi "gały wypadły" jak w sobotę zobaczyłem u Was pięknie dach pokryty. poza tym dzięki za info bo często jesteś tą pierwszą jaskółką Tak więc wszem i wobec obwieszczam że stałem się posiadaczem ławy fundamentowej Ale mam żal do siebie bo chwilowo wziąłem na siebie obowiązki papierologiczno/inwestorskie a teść zajął sie wykonawstwem i mam wrażenia że w tej budowie nie uczestnicze. Brakuje mi takiego stanięcia na linii frontu z kielnią i młotkiem jak często zdarza mi sie widzieć Jewrioszkę. Mam nadzieje że w późniejszych etapach sobie to odbiję. Bipop Nie zapmnij OSOBIŚCIE wmurować pierwszą cegłę na fundamencie, a pod nią schować drobne pieniążki. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 16.01.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Forumowicze: Uwaga! Podążanie na moją działeczkę za "forumową mapą" grozi utonięciem w strumyku eeee......od razu strumyk i czarnowidzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groblus 16.01.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Groblusku daj namiar na betonik jak już zaproponowałeś Z przyjemnoscia, tyle tylko ze chyba Bipopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 16.01.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Aga juz ci sie forumowicze mylą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 16.01.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Aga juz ci sie forumowicze mylą? już poprawiłam a bo wszyscy coś do Grobluska to mnie się tak też napisało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.01.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 23 stycznia rozpoczynają się w Poznaniu największe targi budowlane w Polsce Budma 2007. Jadę na nie właśnie we wtorek na jeden dzień. Mam w samochodzie wolne miejsca - 3. Może są chętni? Wyjazd wcześnie rano z okolic Janek/Piaseczna, powrót wieczorem. Czas jazdy w jedną stronę ok 4 godziny.Budma jest otwarta od 9-17. Bilet wstępu kosztuje 30 zł dla publiczności i 15 dla wcześniej zarejestrowanych (na http://www.budma.pl). Targi biją na głowe wielkoscia wszystkie inne w Polsce a szczególnie te warszawskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.01.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 A ilość okien i ich wielkość w projekcie musi być zgodna z normą doświetlenia pomieszczenia. Zazdrośnica, nie jest tak źle. To reguluje prawo budowlane: liczy się to jako stosunek powierzchni okien liczony w świetle ościeżnic do powierzchni podłogi. O ile mnie pamięć nie myli w pomieszczeniach przeznaczonych do pobytu ludzi stosunek ten nie może być mniejszy niż 1/8. Z tego 50% musi być jako skrzydła otwieralne. Sprawdzę to w domu, bo kiedyś liczyłam i jakbym była w mylnym błędzie to się poprawię i napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 16.01.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Forumowicze: Uwaga! Podążanie na moją działeczkę za "forumową mapą" grozi utonięciem w strumyku eeee......od razu strumyk i czarnowidzenie. Jewrioszka, Waszą lokalizacje rozumiem. Wskazuje na sklep spożywczy więc każdy wizytujący przygotuje się i zakupi ciasteczka i cos ku "pokrzepieniu" Odnośnie betonu: namiary wyśle wieczorem bo teść ma namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.01.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Bipop, jak będziemy na oględzinach dachu Jewrioszki to dokładniej zlokalizujemy Twoją budowę. Cieszę, się że zacząłeś, choć pora tradycyjnie niebudowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 16.01.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Dzięki Marta przyda się OK. Bipop poczekam do tego wieczora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 16.01.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Bipop, jak będziemy na oględzinach dachu Jewrioszki to dokładniej zlokalizujemy Twoją budowę. Cieszę, się że zacząłeś, choć pora tradycyjnie niebudowlana. Wszystkich gorąco zapraszam na moje włości. Pora nie budowlana lecz obecna temperatura jak najbardziej, prognoza też sprzyja Też się strasznie wahałem czy zaczynać no bo kto normalny w styczniu fundamenty wylewa no ale pogoda.... przecież to jak marzec, kwiecień Poza tym ekipa przyjezdza do mnie nie na "termin" a na "żądanie" więc w przypadku kryzysu pogodowego zawsze mam mozliwośc wstrzymania robót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 16.01.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Szczerze mówiąc gdybym mogła sama bym już zaczęła budowę. Jak pogoda dopisuje to trzeba korzystać. Dlatego wszystkim budującym życzę jak najlepszej pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 16.01.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Bipop bez wahania trzeba startować. Pogoda dobra trzeba ryzykować. Ja decyzję podjałem na początku listopada że startuje. Na początek wykop- i koparke zamówiłem w najwiekszy (jedyny) śnieg tego roku. Bliski byłem rezygnacji ze startu ale ryzyk fizyk wystartowałem. Zaczałem budowę 28/11 z podobnym wnioskiem, że w razie czego przerwę. No i udało się. Materiały pewnie znów pojdą w górę wiec trzeba jak najszybciej kupować. A teraz jak mało osób budowało to i z materiałami nie było kłopotu i z wykonawcami w sumie też. W piątek zalałem strop. W czwartek zaczynam więźbę wiec ryzyko się opłacało. Na koniec stycznia jak dobrze pójdzie stan surowy otwarty. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 16.01.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 To jest poprostu nieprawdopodobne. Podziwiam Was i mam nadzieje, że jak już nadejdzie kalendarzowa wiosna to inni (w tym i ja) nie będą mieli kłopotów z rozpoczęciem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.01.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Meb, skoro już się pochwaliłeś więźbą to czy możesz się pochwalić gdzie kupowałeś więźbę (możesz na priva). Składów z materiałami budowlanymi jest od pyty, ale z drewnem mniej.Zajrzeliśmy w Chyliczkach (przy drodzie Piaseczno-Konstanci J.) - na placu wala się parę desek, obskurna, śmierdząca kanciapa, w środku dwóch facetów z sinymi nochalami gra w karty. Ten co był od myślenia nie mógł odczytać ile i jakiego drewna nam trzeba, ale jakby co to w dwa tygodnie wszystko będzie. Chyba nie będziemy współpracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 16.01.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Analizowałem kilka skladów, Na forum nr 1 jest niewątpliwie Ol-Bud. Drewno i materiały budowlane. Oleksiak J. 0 22 737 09 22 05-500 (p-ta Piaseczno) Żabieniec- No ale tam jest trochę drogo (ale drewno podobno super - moja ekipa to potwierdza). Ja głównie zaopatruje się w takim składzie w Piasecznie (u Pani Marysi niedaleko starej mleczarni). Ona zamówiła mi drewno gdzies z Białegostoku. Jak chcesz to podesle Ci namiary do niej na Priva. A w czwartek napisze co sądzi o tym drewnie moja ekipa. PzdrMeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 16.01.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Skład drzewa w Tarczynie przy stacji CPN. Mój były wykonawca tam kupował. Podobno nie są najtańsi ale duzy wybór i terminowość. Maja też stronę internetową. Czy ktoś z Was kupował okna u Starego z forum. Wydaje mi się, że ktoś z naszego forum go polecał, ale przepraszam nie pamiętam kto? Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts