Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktos może z Was robił odwodnienia budynku i czy rynny wpuszczacie w ziemię?

Mało wiem na ten temat, ale chyba powinnam zrobić odwodnienie, bo u mnie podobno mokrawo bywa wiosną i po dużych desczach.

Nie wiecie czy taka inwestycje jest bardzo kosztowna ( odwodnienie i rynny )

i kiedy powinno się to robić?

Pozdrawiam

Betsi

Bipop a gdzie Twoja wylana ława - nie ma zdjęć - dopominam sie o dokumentację wizualną zaczęcia robót 8)

Dziennik budowy z pełnym opisem przygotuję dzisiaj wieczorem / opublikuję do jutra rana

Zaznaczam że najlepsza część materiałów fotograficznych pochodzi od jednego z najlepszych mistrzów fotografii budowlanej - Jewrioszki

Tych ujęć, tej dynamiki i dramaturgii akcji sam nie potrafił bym uchwycić :D

Bipop a gdzie Twoja wylana ława - nie ma zdjęć - dopominam sie o dokumentację wizualną zaczęcia robót 8)

Dziennik budowy z pełnym opisem przygotuję dzisiaj wieczorem / opublikuję do jutra rana

Zaznaczam że najlepsza część materiałów fotograficznych pochodzi od jednego z najlepszych mistrzów fotografii budowlanej - Jewrioszki

Tych ujęć, tej dynamiki i dramaturgii akcji sam nie potrafił bym uchwycić :D

no ja się domyślam, że żyłkę reporterską też Jewrioszka ma oprócz innych cudów - więc nie mogę się doczekać

dajcie znać z tą wiechą nie później niż w piatek

Jakby sie ktoś wybierał to ostrzegam:

• Wydział Architektoniczno-Budowlany, ZAMKNIĘTY???

kris55 16.01.07, 13:36 + odpowiedz

Od zeszłego tygodnia dzwonię do Starostwa w Piasecznie do Wydziału

Architektoniczno-Budowlanego i za każdym razem otrzymuję informację, że

wszyscy są na zwolnieniach, urlopach, jedna Pani przeniesiona itp. Nie mogę

niczego dowiedzieć się w swojej sprawie...czy ktoś ma podobne

doświadczenia??? czy tylko ja takiego pecha???

• Re: Wydział Architektoniczno-Budowlany, ZAMKNIĘTY

pszczolka10 16.01.07, 13:48 + odpowiedz

dziś wysłam swojego ojca bo naiwna myślałm że jak jestkierownikiem robót i ma troche znajomości w starostwie to szybciej się czegoś dowie .Po 15 min uciekł ze starostwa tyle było ludzi

Powiedzcie mi moi drodzy doradcy jaki wypis z księgi wieczystej potrzebny jest do kredytu. Przypomnę, że kupujemy działkę z podziału: czy wystarczy aktualny wypis bez podziału, czy właściciele muszą zrobić jakieś zmiany. Niby na decyzji podziałowej jest wszystko wymienione, ale nie wiem.

Witaj Komarek

Z tego co wiem to zmiany w księdze odnośnie podziału to się pojawią najwcześniej z pół roku od podziału. Dzieje się to zwykle po sprzedaży kawałka ziemi, wtedy skałada się wniosek o ujawnienie podziału. Wypis z księgi z info o podziale, czyli wyłączoną działką i nowa księga dla niej i wy jako właściciele to będzie potrzebny, ale do zniesienia ubezpieczenia kredytu do czasu wpisania hipoteki. Tak mi się wydaje

A przy okazji pochwalę się że od wczoraj mamy naszą działkę i kredyt też nam dali, ale dopiero po wymuszeniu zmiany analityka:)

A przy okazji pochwalę się że od wczoraj mamy naszą działkę i kredyt też nam dali, ale dopiero po wymuszeniu zmiany analityka:)

Cześć magdac, dawno Cię tu nie było.

Fajnie, że już działeczka jest Wasza no i pieniążki na kocie to bardzo ważna rzecz.

My już coraz bliżej finału.Teraz staramy się o kredyt, po wczorajszym spotkaniu z doradcą kredytowym jesteśmy pełni optymizmu. Zapewne do czasu ale...

Jak patrzę na domu co rosną wokół w zastraszającym tempie, to serce mi sie kraje bo ja też chcę już mieć DOM.

Powodzenia

Moi drodzy w lutowym numerze Muratora jest opis domów pasywnych.

Znajduje tam potwierdzenie że grubość izolacji ( 20 cm mury, 30 cm strop)jaka mam zamiar dać na swój dom jest słuszna (jeśli nie zamała).

Jest tez gdzieś ciekawe zdanie które co prawda zastosowała jedna z firm jako hasło reklamowe, ale za to bardzo prawdziwe.

Brzmi ono tak "izolacja termiczna to lokata, a nie wydatek".

Ponadto we wspomnianym numerze są też wykresy jak kształtuja się koszty utrzymania gosodarstwa domowego i okazuje sie że ogrzewanie to ponad 50% tych wydatków.

Wszystkich zapraszam do przeczytania.

Zazdrośnica, jakieś straszne rzeczy wypisujesz! Byłam w piątek w starostwie. Pokój 7 jeszcze działał.

Ale dziś jest dzień zamknięty dla interesantów.

Chciałam jeszcze dodać, że podobno w Piasecznie szykują się nowe wybory na burmistrza. Więc zalatwienie jakiejkolwiek sprawy wymagającej podpis burmistrza będzie na pewno utrudniony w najbliższym czasie.

Szykują się, bo nowy-stary burmistrz Zalewski miał sprawę o składanie nieprawdziwego oświadczenia majątkowego. Wyrkęcił się, ale sam fakt sprawy w sądzie zablokował mu możliwość sprawowania urzędu (czy jakoś tak).

Pozwolenia na budowę załatwia się w starostwie, które podlega staroście Dąbkowi.

Sprawa, w drugiej instancji, została warunkowo umorzona, a więc w świetle prawa został skazany. Trafia do rejestru skazanych. Wyrok jest prawomocny. Teraz wojewoda powinien wystąpić do rady miasta o odwołanie burmistrza. Jeśli rada nie odwoła to jeszcze raz burmistrz się do rady zwraca. Gdy znowu nie odwoła to wojewoda sam odwołuje burmistrza.

Zazdrośnica, jakieś straszne rzeczy wypisujesz! Byłam w piątek w starostwie. Pokój 7 jeszcze działał.

no ale to było w piątek, napisalam namacalne dowody w postaci postów od ludzi którzy próbowali coś załatwić