Zazdrośnica 18.01.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A ja się pochwalę dzisiaj podpisuję umowę z bankiem czyli kredyt mam już w kieszeni, więc można się już zapisywać na grilla Muratorka nowego mam i zamierzam tak docieplić domek - przynajmniej dach na pewno bedzie miał 30 cm, aha i zmieniam projekt domu, niedługo w avatarze bedzie. Z nowych informacji, potwierdza się projekt Ministerstwa Budownictwa i pytanie czy czekać do 2008 roku ? źródło http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,3857660.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 18.01.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Z nowych informacji, potwierdza się projekt Ministerstwa Budownictwa i pytanie czy czekać do 2008 roku ? źródło http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,3857660.html Ja nie mogę czekać. Papiery właściwie gotowe. Człowiek chce mieszkać. Materiały drożeją. Usługi też. Wniosek -> NIE CZEKAĆ. Jednak jeśli będzie tak jak przewidują w projekcie ustawy, to Ci co będą budowali w 2008, będą mieli trochę lepiej. Zaznaczam "trochę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 18.01.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Zazdrosnica: Odnosnie tych zmian to ja mam takie przemyslenia na podstawie własnych doświadczeń. Pomysł pewnie dobry ale pytanie jakie w naszych urzędach będzie wykonanie. i tu przykład: Obecnie żeby wybudowac dom trzeba pozwolenia, a żeby postawić ogrodzenie wystarczy zawiadomić Pozwolenie: jak dobrze pojdzie, nie ma komplikacji i ma sie wszytskie dokumenty na cacy, mozna załatwić szybko. Jak nie ma tłoku to i w 2 tygodnie. Jeżlei sa problemy uzupełenisz np brakujące dokumenty i postepowanie trwa nadal Zawiadomienie: veto do zawiadomienia mogą zgłaszać 30 dni. (mają to chyba skrócic do 2 tygodni) no ale co dalej, . W zawiadomieniu przyslą ci veto po 30 dniach i to co zostaje to odwołac się do Wojewody mazowieckiego. Pozwolenie na dom (z komplikacjami oczywiście) załatwiłem w 1,5 miesiąca. Zawiadomienie o ogrodzeniu złozyłem w marcu. po równo 30 dniach dostałem Veto z uzasadnieniem że moje ogrodzenie koliduje z ulicą która jest kilka km ode mnie i był to zwykły błąd pana z Urzędu. Pozostało mi jedynie za pośrednictwem urzędu odwołać się do wojewody maz. Jest styczen 2007 a ja nie mam żadnej odp od wojewody i na dodatek nie za bardzo jest gdzie pójść i sie pytac co z tym sie dzieje. Raz byłem i dowiedziałem się że przyjeli do rozpatrzenia. Jeżeli tak ma wyglądać zawiadomienie to lepiej niech nic nie zmieniają bo ludzie będą czekac na warunki pół roku a potem na odp od wojewody całe lata. Chcą dobrze wyjdzie jak zwykle. Ciekaw jestem jakie zdnaie mają inni forumowicze? PzdrMeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 18.01.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Ja nie mam zamiaru czekać. I szczerze mówiąc wątpię czy to coś zmieni. Panie urzędniczki będą musiały pokazać, że są potrzebne i znajdą powód by człowieka wkurzyć.Postanowiłam, że przejdę tą papierologię i drogę w cierniach bo dom dla mnie to wolność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 18.01.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Obecnie żeby wybudowac dom trzeba pozwolenia, a żeby postawić ogrodzenie wystarczy zawiadomić [...] ciach Pzdr Meb Hmmmm, Rzeczywiście tak może być. Znając nasze urzędy takie kwiatki się zdarzają. Ogólnie biurokracja w naszym kraju trochę zawodzi. A propos. Czy chęć postawienia garażu blaszanego na czas budowy muszę zgłosić, czy muszę uzyskać pozwolenie tak jak dla budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 18.01.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Nie wiem - jak znam zycie to trzeba zgłosić. Tylko po co ? Lepiej się tam nie pojawiać z takimi błachostkami. Szkoda nerwów. Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 18.01.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Nie wiem - jak znam zycie to trzeba zgłosić. Tylko po co ? Lepiej się tam nie pojawiać z takimi błachostkami. Szkoda nerwów. Meb Ja nic nie mówię, ale chyba skłaniam się jednak ku Twojej opinii P.S. Mały jubileusz. 100 postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 18.01.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Obecnie żeby wybudowac dom trzeba pozwolenia, a żeby postawić ogrodzenie wystarczy zawiadomić [...] ciach Pzdr Meb Hmmmm, Rzeczywiście tak może być. Znając nasze urzędy takie kwiatki się zdarzają. Ogólnie biurokracja w naszym kraju trochę zawodzi. A propos. Czy chęć postawienia garażu blaszanego na czas budowy muszę zgłosić, czy muszę uzyskać pozwolenie tak jak dla budowy? nie musisz zgłaszać nic co nie jest posadowione na stałe, a także pomieszczeń i garaży do jakiś konkretnych wymiarów nie pamietam teraz jakich, było w muratorze, musze poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 18.01.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Aha je też nie czekam z budową, tym bardziej, że buduję się w gminie Prażmów pozostałe czynniki: - wynajmuję mieszkanie - chcę odzyskać VAT za materiały - oczywiście wszystko drożeje w tempie kosmicznym - nie mogę być gorsza od Jewroszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 18.01.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 No właśnie chyba w styczniowym lub grudniowym numerze czytałem, że niby coś trzeba. Nie mam jednak go przy sobie, bo pożyczyłem i dlatego chciałem się upewnić. Po prostu gdzieś bije dzwoń, ale ja nie wiem gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.01.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Pytanie: Ile czasu zajmuje otrzymanie uzgodnień z melioracji oraz ile czasu trwa "ustalanie zjazdu" ? W tym tygodniu mam mieć projekt i chcę zaplanować odpowiednie działania, aby było jak najszybciej. Melioracja najnowsze dane: złożone w piątek, odebrane we wtorek. Opłata 50,- zł przelewem, potwierdzenie dostarczone przy odbiorze. Ustalenie zjazdu - mam drogę gminną, w dodatku jeszcze nie zrobioną. Wystąpiłam do gminy. Jeśli droga powiatowa - ? Speek występowała na Czajewicza, potem na Elektryczną. Tam stop, bo nie mogą ustalić na czyje konto trzeba wpłacić kasę i nic nie zatwierdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 18.01.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Ustalenie zjazdu - mam drogę gminną, w dodatku jeszcze nie zrobioną. Wystąpiłam do gminy. Jeśli droga powiatowa - ? Speek występowała na Czajewicza, potem na Elektryczną. Tam stop, bo nie mogą ustalić na czyje konto trzeba wpłacić kasę i nic nie zatwierdzają. Aha. Czyli jeśli mam działkę przy drodze gminnej to do gminy i nie powinni robić problemów? Oki, dzięki za info. Jeśli mi melioracja nie nabrudzi to mam nadzieję na szybkie załatwienie tych uzgodnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.01.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 barozi, nam w gromadzeniu papierów pomaga architekt. I to on sprawdzał, czy w naszym przypadku wystarczy zezwolenie z gminy. Podanie i mapę składa się w kancelarii UG, ale wcześniej byliśmy w pokoju 97, tel. 0-22 701-76-75 lub 0-22 701-76-76. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 18.01.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A w jakim budynku w pokoju 97? W UG w Piasecznie, w starostwie?? My jesteśmy w gminie Prażmów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.01.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Ups... zapomniałam. Ja jestem w gminie Piaseczno i byłam oczywiście w Urzędzie Gminy w Piasecznie. Dla Ciebie miejscem właściwym jest pewnie Prażmów. No i w tym momencie kończy się zakres moich kompetencji w doradzaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 18.01.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A w jakim budynku w pokoju 97? W UG w Piasecznie, w starostwie?? My jesteśmy w gminie Prażmów W prażmowie jest taki miły pan który nic nie mówi a wszystko sam zrobi tydzień w moim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 18.01.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Jak widać w dogadywaniu się Ms. i Barozi tak myślałam, że coś tu nie pasuje Jak się ma architekta to on powinien udzielać wskazówek i pisać pisma do odpowiednich urzędów. Wy macie bezpośrednio wyjazd na drogę gminną, czy najpierw wewnętrzna a potem gminna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.01.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 no ale to było w piątek, napisalam namacalne dowody w postaci postów od ludzi którzy próbowali coś załatwić Przez Wydział Architektoniczno-Budowlany przewaliło się chyba jakieś tornado. Właśnie zajrzałam na stronę starostwa i http://bip.piaseczno.pl/public/?id=57251 Szukają 8 pracowników! Kto się zgłasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 18.01.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Jak widać w dogadywaniu się Ms. i Barozi tak myślałam, że coś tu nie pasuje Jak się ma architekta to on powinien udzielać wskazówek i pisać pisma do odpowiednich urzędów. Wy macie bezpośrednio wyjazd na drogę gminną, czy najpierw wewnętrzna a potem gminna ? to chyba nie ma znaczenia, ja robiłem wjazd, wjazd mam na drogę prywatną potem wjeżdzam na gminną. Nie wiem tylko dla którego "momentu" uzgodnienie było potrzebne czy z działki na przywatna czy z prywatnej na gminna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.01.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 bipop: W prażmowie jest taki miły pan który nic nie mówi a wszystko sam zrobi to prawda. miałem z nim tak samo. to Pan Przemek. A czy ktoś z bliższych lub dalszych sąsiadów może porodzić mi, gdzie dostanę w naszej okolicy dobre ceny na rynny Marleya? Aha, i mogę z czystym sumieniem polecić skład budowlany WZM naprzeciwko szkoły w Prażmowie. W 5 dni załatwili mi silikaty na cały dom i to w nie najgorszej cenie. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts