Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiem od statka, i podpinam się pod Twoje zamówienie, może dzięki temu dostane te dachówki szybciej.

One tzn. te dachówki, były mocowane na spinki, ale albo nie wszystkie, albo za słabo. Dekarz, który przyjechał to załatać to powiedział, że najprawdopodobniej to podwiało skrajną i ta zerwała resztę.

lkmiec

ja czekam juz na pozwolenie od polowy grudnia, jestem juz po fazie poprawek (zlozone w tym tygodniu) i mam nadzieje na POZYTYWNA decyzje w ciagu max 2 tygodni --> trzymajcie kciuki!!!

pochwal się, co poprawiałeś. Ja dojrzewam z moją dokumentacją do wystąpienia o pozwolenie na budowę. Architekt już pracuje nad wykazem i wszystko liczy, numeruje itd. Mogę mieć lekkie zacięcie z melioracją, ale może skończy się na wizji lokalnej pracownika spółek wodnych.

a teraz pytanie - jak poradziliscie sobie z kosztorysem dla banku (o ile wasz bank takowy wymagal)

ja dostalem wzor z 35 pozycjami, ktory mam wypelnic (teoretycznie moge nawet sam, bo to i tak szacunek) --> czy braliscie kosztorysanta? czy robiliscie sami? generalnie POMOCY!!

Pozdrawiam

temat jak ból zęba - też mnie to czeka wiec i ja czekam na dalsze podpowiedzi szacownych forumowiczów

gdzieś już usłyszałem: szacunki + 30%

Zgadza sie szacunki plus 30%, tylko że przy tej galopadzie cen może byc za mało. :(

My na pewno mamy za mało. :cry: , a własnie tak zrobiliśmy.

Nie wiem jak będzie w tym roku, ale np gazobeton w zeszłym roku podrożał w 4 miesiace o 40%, a robocizna o 100%.

Za to stal w tym roku jest tańsza niz jesienia ubiegłego. ( jak za Edka)

pzostaje więc po prostu rezerwowac towar jak najszybciej, tylko że przy kredycie to ciężko o taki ruch.

Chyba nic bardzo powaznego się od nawietrznej nie stało - ale chłopy nie chcialy ci po posesjii chodzić ( bo może spodziewająć się gości jakieś wilcze doły pokopałeś :roll: ) więc dokładnie nie oglądali.

Jakaś folia gdzieś tam podobno lata - ale czarna, wiec pewnie okienna ?

Nasze okna foliowo deskowe też powyrywało - niestety.