Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[quote name="gregwolff

Obejrzyjcie sobie jeszcze okna MS - Pomorska Fabryka Okien - mają oddział w Wolicy (Na Katowice, kilka kilometrów za Yankami po prawej stronie). U mnie są OK. Co do okien laminowanych na drewno lub w kolorze to też się zastanawiałem ale to nie jest materiał barwiony w masie więc po zarysowaniu jest kicha - brązowy profil i biała rysa a zarysować jest łatwo - szczególnie na zewnątrz.[/quote]

A jakie masz te okna z MS?

Bo ja też mam oferte z tej firmy na PCV z drewniana okleina profil pięciokomorowy, okucia Roto. Są ładne ale nie wiem czy trwałe. Czy nie odkształcaja się od słońca?

Pozdrawiam

Betsi

Nie zauwazyłem żeby się odkształcały na słońcu, choć dopiero co sie wprowadziłem, wiec mocnego słońca w nowym domku nie zaznałem.

Ale z drugiej strony sa juz trzeci rok, na budowie trochę przemieszkiwałem i nie rzuciło mi się w oczy nic takiego. Mają jedną fajną rzecz - profil na dole jest szeroki i płaski , nie ma zadnych przegródek, w których znajduje przystań kurz i wszelkie paprochy. Idealny do mycia - zona jest happy. Okna były z linii tzw tytanowej co miało oznaczać mocniejsze okucia. Według mnie większośc bajerów jakimi chwalą się producenci to lepik na nas, chcących mieć jak najlepszy sprzęt. Podstawa to dobry materiał, dobre okucia, i ciepła i cicha szyba. I właściwy tych okien montaż.

Czy nie odkształcaja się od słońca?

Wada , która powodowała odkształacanie sie okien z PVC została juz dawno usunięta przez producentów.

Polegała ona na tym że poszczególne komory w ramie okiennej byłu od siebie w 100% oddzielone przegrodami. W wyniku czego powietrze w kolorowych futrynach, które siłą rzeczy nagrzewaja sie szybciej i mocniej zwiększało swoją objętość i nie znajdoawało ujscia. Powstałe w ten sposób ciśnienie wewnątrz ramy okiennej oraz uplastycznienie się tworzywa sztucznego (pod wpływem temeperatury) z którego zbudowane sa okna powodowało wypaczanie się ram okiennych.

Betsi więc nie masz sie czego obawiać. Przynajmniej w oknach markowych. Tutaj bałbym sie bardziej okien produkowanych przez lokalnych wytwórców.

Ojoj speek, zdecyduj sie albo szukasz kontaktów i informacji ( jak większość z nas) żeby nie przepłacać (takie miałem do tej pory wrazenie), albo chcesz się bawić w snoba. :wink: .

I jeśli chcesz naprawde dużo zapłacić na okna i na tym nie stracić to kup produkt "Schuco" to naprawde mercedes wsród okien.

Jak rozumiem twój post był odpowiedzią na moją wypowiedź na temat lokalnych wytwórców.

Otóż dla przykładu napiszę że na terenie Warszawy jest ok dwudziestu kilku wytwórców okien na profilach "Aluplast", ale żaden z nich nie jest polecany przez dział handlowy firmy "Aluplast" :o .

Stąd między innymi biora się opinie forumowiczów o wadach okien jakie zakupili.

To że ktoś robi okna na podstawie np "VeKA" nie znaczy że zachowuje wszystkie normy.

Mam takie okna i nie jestem z nich zadowolony.

To że ktos jest drogi, nie znaczy że wart swojej ceny.

Wybór nalezy ostatecznie do nas samych , tylko że sami musimy wiedziec co chcemy, a niektórzy z nas nadal maja niezłą huśtawkę. :lol:

jeśli chodzi o okna - polecam spotkanie z jareko z forum

fachowiec - wymierzy, odpowie na 100 pytań, doradzi, wyceni,

jedynie nie zdecyduje za Was...

czy orientowaliście się jak najszybciej można załatwić telefon+internet

w naszej okolicy

u mnie (Piskórka) mam pomysl tylko na Blueconnect po GPRS,

macie jakis inny pomysl na internet???

dzieki !

Powinienes byc w zasięgu sieci "Wimax" z Netii.

Temat był juz poruszany . :)

Zerknij tutaj.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=2135&postdays=0&postorder=asc&start=2820

P.S.

Zgadzam się, warto pogadac i z Jareko i ze Starym. Obydwaj twierdzą mniej więcej to samo. Pozwoliłem sobie skonfrontowac to co mówią jeszcze z dwoma specjalistami od okien i w większości ich opinie sie pokrywają. Co nie zmienia faktu że sa lekko tendencyjni z racji swoich powiązań :wink: .

W każdym bądź razie wszyscy potwierdzili to samo okna wiodących producentów zasadniczo sie nie różnią. Na ich wybór maja wpływ nasze własne priorytety takie jak energooszczędnośc ( moje), barwione w masie (speek), żeby sie nie odksztalcały ( betsi) , otrzymane rabaty, serwis , jakość, jakie dodatki do nich chcemy itp, itd.

jewrioszka- wszyscy mamy ten sam dylemat, które okna wybrać.Informacje,które podałam jako ciekawostkę ( wizyta na produkcji) mogły pomóc w wyborze innym osobom.W znanych firmach nie masz mozliwości wziecia kawałka oklejonego profilu i rysowania po nim śrubokrętem czy innym drapakiem i zobaczyć jak po naszych działaniach oklejony profil będzie wyglądał.Okucia takie czy takie ale to też trzeba zobaczyć.Ja ze wstępnej rozmowy wiem,że okna tarasowe nie mogą miec rowków w kształcie litery L poniewż tam gromadzi sie piach z ogrodu i nie usuwany każdego dnia rozpycha profil.

A także - plastikowy profil powimien byc z powłoką nabłyszczaną- matowce szybko łapia promienie UV .

Jak również - wstawiany profil do otworu musi być otulony specjalną włokniną z waty szklanej i mocowany za pomocą pianki.Nigdy goły plastik do cegieł.Materiał musi byc elastyczny.Zakrywanie styropianem też nie daje zamierzonych efektów bowiem to twór nie plastyczny.

To samo dotyczy wstawiania parapetów.

Istotnie mój post był ripostą.

Ja do okien dojrzeję najwcześniej za pół roku. Speek, dzięki za szczegóły o rowkach w kształcie litery L, zanotowałam i wrzucam do pamięci. Nie omieszkam, w ramach pytań dociekliwych, wyciągnąć to na światło dzienne.

Ale tak z innej beczki - jak wygląda sprawa odśnieżania w naszym rejonie? Czy służby pamiętają jedynie o drodze 722, a reszta ma sobie radzić sama? A może "robią" wszystkie asfaltowe w gminie?

wszyscy mamy ten sam dylemat, które okna wybrać.Informacje,które podałam jako ciekawostkę ( wizyta na produkcji) mogły pomóc w wyborze innym osobom.

Nie jestem specjalistą w dziedzinie okien i taka wizyta nic by mi nie dała. Natomiast przeszedłbym niezłe pranie mózgu. (każda pliszka swój ogonek chwali) :wink:

W znanych firmach nie masz mozliwości wziecia kawałka oklejonego profilu i rysowania po nim śrubokrętem czy innym drapakiem i zobaczyć jak po naszych działaniach oklejony profil będzie wyglądał

Po co? :o . I tak wiadomo że porysujesz.

Okucia takie czy takie ale to też trzeba zobaczyć.Ja ze wstępnej rozmowy wiem,że okna tarasowe nie mogą miec rowków w kształcie litery L poniewż tam gromadzi sie piach z ogrodu i nie usuwany każdego dnia rozpycha profil

Po co? W specyfikacji masz napisane z czego są, nie sądze aby laik rozpoznał czy ze stali, z jakiegos dziwnego stopu czy ze metalizowanego kompozytu. Tutaj cena mówi sama za siebie. Okucie WK2 za cenę mniejszą niż 270-300 PLN netto to jedno wielkie oszustwo.

A także - plastikowy profil powimien byc z powłoką nabłyszczaną- matowce szybko łapia promienie UV

Tak naprawde jest to bez znaczenia, róznica wynosi ok. 6%. I na dokładke jeszcze zależy od metody, większość nabłyszczeń to złudzenie ludzkiego oka lub tylko nabłyszczenie. To musi być prawdziwy filtr UV.!!!! W innym przypadku jest to zwykły chwyt reklamowy.

Jak również - wstawiany profil do otworu musi być otulony specjalną włokniną z waty szklanej i mocowany za pomocą pianki.Nigdy goły plastik do cegieł.Materiał musi byc elastyczny.

Zgadza się, jest taka technika montażu okien ale stosowana w domach z drewna. :-? (modułowych, okna sa montowane na tasmie produkcyjnej). A tak naprawde pianka i wełna służą tylko do uszczelnienia miejsca styku , mocuje się za pomoca specjalnych kotew dostarczonych razem z oknem. Jeśli ktos chce zrobic inaczej to jest fuszerantem

Co do piachu w rowkach w kształcie litery "L" to 100% procentowa prawda. :) Z tym że jest to raczej mało prawdopodobne, ponieważ większośc producentów daje w to miejszce plaska uszczelkę.

Chyba że jest to profili okienny z tzw. niskim progiem, ale takie rozwiazanie jest bardzo drogie.

http://www.aluplast.com.pl/foto/produkty/drzwi4000.jpg

http://www.aluplast.com.pl/foto/produkty/4000.jpg

P.S.

Z tą wełną to ciekawy pomysł, ciekawe dlaczego nie stosuje sie jej w domach murowanych? Może dlatego że absolutnie szczelne połaczenie tynku z ramą okna jest bardzo trudne. Co z kolei powodowałoby zawilgocenie tej wełny, a wtedy jej parametry biorą w łeb. Chyba że byłaby to ściana trój-warstwowa.

Wyjątkowo nie! :wink:

Będziemy kopać u siebie, żeby panowie ze Spółek Wodnych zechcieli ruszyć swoje zwaliste siedzenia i swoim podpisem na uzgodnieniu z melioracji potwierdzić, że pod budynkiem nie ma drenu.

Sam fakt, że widać początek (studzienka) i koniec (wylot rury w rowie) to za mało, bo dren "mogli położyć jak chcieli i to co widać o niczym nie świadczy". :-?

Poza tym chcemy przewietrzyć nasze narty biegóweczki, bo okoliczności przyrody sprzyjają :)

[quote name="jewrioszka"

Zgadzam się, warto pogadac i z Jareko i ze Starym. Obydwaj twierdzą mniej więcej to samo. Pozwoliłem sobie skonfrontowac to co mówią jeszcze z dwoma specjalistami od okien i w większości ich opinie sie pokrywają. Co nie zmienia faktu że sa lekko tendencyjni z racji swoich powiązań :wink: .

W każdym bądź razie wszyscy potwierdzili to samo okna wiodących producentów zasadniczo sie nie różnią. Na ich wybór maja wpływ nasze własne priorytety takie jak energooszczędnośc ( moje), barwione w masie (speek), żeby sie nie odksztalcały ( betsi) , otrzymane rabaty, serwis , jakość, jakie dodatki do nich chcemy itp, itd.[/quote]

Wracajac jeszce do okien, to własnie jestem w trakcie rozmów ze Starym.

Dostałam już wstępna wycene, ale nie wiem dokładnie czy np. mam wzmocnione ramy itp. - to o czym piszecie ( bedę jeszcze to omawiać)

Wiem że szkło jest 4/16AR/4 ( cokolwiek by to nie znaczyło :oops: )

, U=1

Jestem kompetnym likiem jeżeli chodzi o okna ( nie odrobiłam tej pracy domowej przed rozpoczeciem budowy)

Mam również drugą wycenę na te same okna i jest onao 2 tyś wyższa.

Pozdrawiam

Betsi

Ale tak z innej beczki - jak wygląda sprawa odśnieżania w naszym rejonie? Czy służby pamiętają jedynie o drodze 722, a reszta ma sobie radzić sama? A może "robią" wszystkie asfaltowe w gminie?

Ms będe jutro na wiosce to zdam relację :) , a może do nas zajrzycie?

Wygłąda na to, że moja działka, która jest ok. 70m od drogi 722 to dobre miejsce - zwłaszcza zimą. Będę musiała przebijać się tylko ten Kawał !!!!!!!!!!!!! a dalej odśnieżone :lol:

Betsi

Wiem że szkło jest 4/16AR/4 ( cokolwiek by to nie znaczyło )

, U=1

betsi to jest tak:

4 szyba 4 mm

16AR przestrzeń międzyszybowa wypełniona gazem szlachetnym

4 szyba 4mm

Jeśli przy nazwie szyby masz np 4tm to znaczy że jest to szkło 4mm o podwyższonych parametrach cieplnych.

Ot i cała tajemnica

Wyjątkowo nie! :wink:

Marto jesteśmy niepocieszeni :wink:

Jewrioszka, dziękuję z wytłumaczenie.

Myślę, że to są całkiem dobre parametry.

Rozmawiłam dzis telefonicznie ze Starym i proponował ewentualnie jakieś jeszcze mocniejsze profile ( droższe o ok. 10%). Mamy się spotkać na budowie aby to dokładnie omówić. Proponował mi okna Aluplast - nie wiem czy to dobre okna?

Wiem, że tez nim pertraktujesz. I jakie wrażenia?

Pozdrawiam

Betsi

Wszyscy kupujecie okna pcv? A czy ktoś wybiera drewniane? Może mozecie coś polecić? Jestem totalnie zielona w temacie okien, nie wiem od czego zacząć poszukiwania.dziś pani architekt oddając nam projekt kazała nam już teraz na starcie przymierzyć się do konkretnych okien, bo tak lepiej dopasowac otwory okienne. Myślimy o drewnianych, ale nie wiemy jeszcze za dużo. Forsy też za duzo nie mamy. Poradzicie coś?

Magnolia

Jestem własnie po lekturze duuuuużej ilości wiadomości na temat okien

(Wymiana-doswidczeń - jakie ona). Może poczytaj tam trochę.

Co prawda, ja, po przeczytaniu paru stron i artykułów nie jestem dużo madrzejsza, a nawet powiedziłabym, ze mam mętlik w głowie.

Ja zdecydowana jestem na okna plstikowe, bo są dobre, ciepłe, łatwe w utrzymaniu.

Mam tylko duzy problem w wybraniu odpowiedniej firmy ( tzn. czy Aluplast, KBE, MS, Salmander, Rehau)

Może ktoś mi pomoże?

Jezier, może byś podsumował nam coś o oknach PCV. Wiele osób z naszych okolic jest zainteresowanych tematem.

Rrmi, ty kupowałaś u Starego - jakie okna wybrałaś.

Muszę sie w miare szybko zdecydować a to trudne :cry:

Pozdrawiam

Betsi