Betsi2006 27.01.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Kristofsen, witaj na forum. Bardzo zmartwiliście mnie informacją o nieodśnieżonej drodze 722.A ja naiwna myślałam, że chociaż drogi krajowe odśnieżają.Czyżby gmina Piaseczno nie miała piachu i soli? Odnośnie składów, to jest taki spory w Pracach Małych ( czy Dużych-nie pamiętam) - Cermat Prodbet. Mili ludzie tam pracują i sporo towaru mają. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 27.01.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 P.S. Czy ktoś współpracował może ze składem budowlanym przy skrzyżowaniu w Krupiej Wólce? Mam trochę mieszane uczucia, choć ceny bardzo przystępne. My większą część budowy z nimi robiliśmy. Warto brac takie rzeczy jak cement, wapno, część cegieł, bo cenowo naprawdę bywają rewelacyjni - no i w naszym - i Twoim - wypadku są bardzo blisko, więc masę rzeczy można mieć migiem na telefon. Ale że nic za darmo, to panowie starają się chyba odbić zachęcające niskie ceny a to podmianą jakości, a to sztuczkami z ilością. Kombinują jednym słowem bardzo. Trzeba im patrzeć na ręce, co i ile przywożą i najlepiej wszystko spisywac i kwitować - niejaki p. Edek prowadzi "zeszyt" w którym wszystko spisuje, poetm wystawia faktury albo tylko zlicza ile trzeba zapłacić - i to co tam wypisywał zawsze znacząco odbiegało od rzeczywistości. Ale przy zachowaniu daleko posuniętej ostrozności warto z nimi współpracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 27.01.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Betsi2006, dzięki za info na pewno zajrzę. Abromba, Właśnie tak podejrzewałem. Nie wiem, muszę się zastanowić czy z nimi współpracować. Jeśli jakość dostarczanych przez nich materiałów jest jednak kiepska to raczej z nich zrezygnuję. Sprawa do przemyślenia. Dzięki jednak za opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.01.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 A propos okien. Szkoda że nie potrzebuję ich teraz. Może przed latem będzie tez jakaś promocja. Barozi my kupujemy teraz, a instalujemy najwcześniej w kwietniu, po prostu w lecie niema promocji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 27.01.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Witam, Barozi - nasz sąsiad kupował materiał w tym składzie i rzeczywiście przywozi materiał w ilościach jakich potrzeba po dwie trzy palety a po skończeniu materiału jeden telefon i jest następny transport tylko nie zawsze tej samej klasy. Budował z betonu komórkowego zamówił gatunek 600 na początku dostawał jak chciacł a następne dostawy po kilka palet były już gatunku 500 i 550 tak więc różnie u nich bywa tylko mają dobrą zasadę jeśłi zostanie materiał którego zamówiliśmy więcej to można zwrócić i przyjmą. Faktycznie ceny sa u nich niskie ale trzeba patrzeć im na ręce. Rozmawiałem z nimi i też zastanawiam się czy rozpocząć współpracę. Jest też skład budowlany w Gabrielinie ale są mało elastyczni i ceny mają wyższe od tego w Krupiej Wólce. tomki 4 - sąsiad z Ustanowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 27.01.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Jewrioszka, Wiesz, w sumie nie szukałem jeszcze okien. Jakoś tak jest, że teraz najbardziej zajmują mi głowę betony, cegły, stal i drewno. Nie zastanawiałem się nad oknami, nad tynkami, kolorami dachów, drzwiami, czy wykończeniówką. Chyba jeszcze po prostu nie wszedłem w tę budowę tak na serio. Dopiero jak widzę jak na forum wymieniacie opinie np. o oknach, to wtedy widzę, że muszę jeszcze pomyśleć o tym czy o tamtym. Mam jednak nadzieję, że z dalszym rozwojem prac wczuję się na serio. Tomki4, bardzo spodobała mi się rozmowa z właścicielem składu przy drodze na G. Kalwarię. Skład na granicy Piaseczna tuż za mostkiem po lewej stronie. Facet konkretny i nawet niedrogi, ale drewno i tak chyba wezmę z Żabieńca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 27.01.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 jacekp 71 Mnie poinformowali tak jak napisalam. Dalam 40% zaliczki i otrzymalam 30% rabatu, do tego jeszcze 3% bo negocjowalam i jeszcze partner handlowy Oknoplastu cos tam zszedl pewnie z marzy ale nie wiem ile. O rabacie za montaz w marcu z kolei ja nic nie wiedzialam, ale tez mnie to nie dotyczylo bo beda montowac pewnie w lipcu.Chcialam tylko ludziom dac cynk ze moze to korzystna oferta, ale jak ktos jest zainteresowany to juz musi sam sie dopytac. Fabryka poinformowala mnie ze partnerzy maja zblizone warunki, ale porownywalam i maja mozliwosc manewru wiec warto porownac i powalczyc o indywidualne rozpatrzenie. Od wstepnej standardowej wyceny zeszli mi o 3000!!! pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 28.01.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 do Dorcha Mape mozesz kupic od reki w Starostwie w Piasecznie w skladnicy map i dokumentow geodezyjnych na parterze. Ulica Chyliczkowska. Kosztuje ok 40pln.Potem z tym do Urzedu Gminy wydzial Urbanistyki i Architektury do p. Komorowskiego. Jednak ta mapa nie moze sluzyc do celow projektowych. Dla architekta mape zalatwial geodeta i trwalo to 1,5 miesiaca - zalatwialam jesienia 2006. Odezwij sie bo ja wlasnie zaczynam na wiosne w Zalesiu Gornympozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 28.01.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Barozi u nas było dokładnie tak samo. Jak się niestety okazało większość planowaliśmy na ostatnią chwilę i z marszu w związku z czym poniesliśmy troszke strat. Jestem troszkę bardziej do przodu z budową, dzieki czemu wiem że wszystko najlepiej planować na kilka tygodni ( miesięcy) wcześniej. Przykłady: Hydraulik-na ostatnią chwilę, porażka. Dekarze - Za mało informacji i na ostatnią chwilę co powinno być przygotowane dla nich przygotowane. Skutek był taki że 31 grudnia, oraz 01,02 stycznia spędziłem na budowie obklejając kominy . To samo z ociepleniem prz garażu. Stemple - tylko dzieki uprzejmości forumowiczów, a w szczególności Forsycji udało się zdobyć wystarczającą ilość odpowiedniej długości. ( załatwaiłaem na 2 dni przed wylewaniem stropu.) Nie odbierz tego jako moralizatorstwa, tak po prostu było i nie warto powielać cudzych błędów. Narobiłem ich sporo i staram sie innych przed nimi ostrzec. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 28.01.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 WitamMam ogromna prosbe: czy mozecie polecic mi jakiegos sprawdzonego kierownika budowy z naszych okolic? Nasz kierownik(zreszta tez z forum od Marty) niestety najprawdopodobniej wyjedzie i zostalismy troche na lodzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 28.01.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Jewrioszka, Oczywiście nie biorę tego jako moralizatorstwa . Zastanawiam się tylko jak to wszystko zorganizować. Gdybym miał kasę od razu to oczywiście nie byłoby problemu. Jednak ja będę budował na kredyt i tutaj niestety muszę liczyć się z kasą i nie mogę wszystkiego kupić od razu. Najważniejsze, że mam już jakoś zorganizowane robienie fundamentów. Jak się zacznie to już wtedy będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan 28.01.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 jewrioszka czy pod swoją dachówkę dawałeś pełne deskowanie i papę? po przeczytaniu tego wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=91802 trochę "złapałem doła" , pod dachówkę planowałem jedynie folię. A jak robią inni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 28.01.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Barozi - tez buduję w kredycie i doskonale cię rozumiem, zawsze możesz tylko zadatkować. Ale dzięki temu będziesz mial gwarancję ceny. Kosztorys dla banku i kredyt brałem według cen i robocizny z I kwartału 2006. Jak doskonale wiecie do sierpnia 2006 ceny znacznie wzrosły . Nie wystarczył nawet 30% zapas. W oryginale miałem mieć dachówke bitumiczną, sam dach według wyceny miał kosztowac z robocizna 22 tyś.,a kosztował 30 tyś. Robocizna stanu surowego otwartego (do więźby) na wiosnę kosztowała ok. 16 tys., a zapłaciłem prawie o 10 tys więcej. ( co i tak wyszło stosunkowo tanio) I tak prawie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 28.01.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Johan - pod dachówke dałem tylko niestety folię, chciałbym dac coś więcej, ale mnie po prostu nie stać. Jeśli to nie nadwyręzy twojego budżetu to deskuj. Ja liczę na solidnośc wykonawców i ubezpieczenie. Nie kryj OSB 12mm bo to jest półśrodek, kryj dechami. Wiem, na dachu się oszczedza, ale bedzie ubezpieczony więc najwyżej poużeram sie z ubezpieczycielem. Więc zamiast dawać więcej za dach wolałem tą kasę włożyć w termoizolacje, odzysk ciepła, GWC, ciepłe okna itp. Ponieważ tutaj naprawde znajdę oszczędności i nie będe puszczał pieniędzy z dymem. Po prostu dokonalem takiego a nie innego wyboru. Po połowie się nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregwolff 29.01.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witajcie, Mam takie małe ogłoszenie. Kupię 150 stempli 2,5m i 100 stempli 3m. Mogą być używane. Jeśli ktoś ma mniejsze ilości też chętnie odkupię. Długość nie jest w sumie aż tak ważna aby jednak zawierała się pomiędzy 2,5 a 3m. Mam nadzieję, że nie macie mi za złe że na forum umieszczam takie ogłoszenia, ale stwierdziłem, że będzie to najlepsze miejsce do tego. Pozdrawiam Objedż pobliskie okolice i i popatrz gdzie leżą stample - sposób sprawdzony - proponujesz swoją cenę i zabierasz zbędny towar, który zalega na działce. Ja kupiłem stemple po 2 zł. Fakt ze było to 4 lata temu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 29.01.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Objedż pobliskie okolice i i popatrz gdzie leżą stample - sposób sprawdzony - proponujesz swoją cenę i zabierasz zbędny towar, który zalega na działce. Ja kupiłem stemple po 2 zł. Fakt ze było to 4 lata temu:-) No taka cena... Teraz nie taniej niż 3 - 4zł . Mam gościa w Białymstoku, który chce za używane stemple po 5 zł Dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 29.01.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 przepraszam, ale w tym miejscu zdublowalo mi posta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 29.01.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Kto wie, gdzie mogę "załatwić" w Piasecznie dwie aktualne mapy ewidencyjne potrzebne do wypisu z miejscowego plany zagospodarowania przestrzennego (chodzi konkretnie o mapę dot. Zalesia Górnego) i ile się na nie czeka? Wniosek o wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego składa się w Urzedzie Gminy. Koszt ok. 70 zł. Mapy z mpzp można też sobie w gminie obejrzeć bezpłatnie (w tym samym pokoju, w którym przygotowują wypisy i wyrysy), pod warunkiem, że przyjdziesz w poniedziałek lub czwartek. Na takich mapach sprawdzisz pod jaką zabudowę przeznaczona jest Twoja działka i sąsiednie. Ten dokument potrzebny jest architektowi do naniesienia na mapę do celów projektowych (1:500) planu zagospodarowania działki. Potrzebujesz samej mapy z mpzp? ?? Z kolei, aktualne mapy 1:1000 tzw. podkłady geodezyjne kupuje się (jak już ktoś napisał w starostwie na Chyliczkowskiej). Te mapy nie mogą służyć do celów projektowych, ale z nimi możesz występować o warunki przyłączy. Przepraszam, że tak się rozpisałam. Jakoś tak mnie wzięło od samego rana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 29.01.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 barozi Poniżej link do stempli, może uda Ci się coś załatwić. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=159243359 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 29.01.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 misze78, Dzięki. Jak ostatnio przeglądałem allegro nie widziałem tego ogłoszenia. THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts