Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to pięknie, teraz też do Was (Jewrioszki) dojechać nie można, a mam akurat auto póki co rodziców, więc moze w wekend coś się wyjaśni to zrobie "wpadzioche".

A ja już chyba nie zmieniam projektu, jakaś tylko kosmetyka w nim będzie, zresztą wykonawcy mnie "błagają" żebym do lutego się zdecydowała jakoś, a z tego co pisze Jewrioszka cos chociaż małego trzeba już zaplanować, jak stemple itp.

A okna to na razie w sferze marzeń :D

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !!!

Będę niedługo sprzedawał działki i potrzebuję wiadomości:

Jakie dokumenty są do tego potrzebne, gdzie powinno się je załatwiać ile sie czeka na załatwienie, i kto za to płacił (sprzedający czy kupujący), Jak to było w waszych przypadkach.

Potencjalny klient napisał mi coś takiego:

Dokumenty i dane potrzebne do sporządzenia umowy notarialnej:

- aktualny poświadczony skrócony odpis z księgi wieczystej,

- aktualny wypis z ewidencji gruntów,

- akt notarialny potwierdzający nabycie nieruchomości lub inny dokument potwierdzający własność.

czy tylko to??

Ach i jeszcze jedno - Moją gminą jest Prażmów.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam z zaśnieżonych Uwielin.

MarcinM, bez urazy, ale postaraj się trochę jako właściciel.

- Aktualny (maks. sprzed 3 miesięcy) skrócony odpis z księgi wieczystej - kosztuje niewiele i wydają od ręki (o ile nie ma awarii systemu komputerowego). Wydadzą kupującemu, koszt ok. 30 zł (teraz może więcej). Ale i tak kupujący zawsze sprawdza księgi wieczyste.

- Wypis i wyrys z ewidencji gruntów - może wystąpić tylko właściciel

- dokument potwierdzający własność - kto ma mieć, jak nie właściciel

Jeśli sprzedajesz działkę, dla której mpzp przewiduje zabudowę jednorodzinną, należałoby dorzucić wypis i wyrys z mpzp. O to może wystąpić kupujący i po spisaniu aktu notarialnego zatrzymać dla siebie (będzie jak znalazł do późniejszych działań).

Kupujący pokrywa koszt sporządzenia aktu notarialnego, więc wlicz sobie wszystko w cenę.

Ja, gdybym kupowała, zażądałabym dowodu opłacenia podatku gruntowego za ostatni rok + sprawdziła w gminie, czy zapłacone lub kiedy termin.

A tak przy okazji, czy Spółki Wodne ściągają jakieś opłaty za niby-zmieliorowane tereny? Golą każdego, jak leci, czy tylko tych wyróżnionych drenami i sączkami?

Witaj AmberWind w grupie.

Jeśli chodzi o okna to możesz sprawdzić w Al Krakowskiej przy lotnisku, jest tam bardzo duży skład dachówek i wszystkiego innego do dachów i okien dachowych ( Jadąc od Janek to będzie przed lotniskiem po prawej stronie.

Ja teżmam dom w stanie surowym i od wisny zaczynam wykończeniówkę

( caaaałą), więc jesteśmy na podobnym etapie.

Pozdrawiam

Betsi

Kochani jestem tu nowa i mam nadzieje, że wybaczycie mi jeśli zrobię coś głupiego. Jestem na wcześniejszym etapie niz zakup okien: kupiłam w grudniu działkę w Dobieszu - prawie Piaseczno :D , wybrałam sobie projekt małego domku star09

http://www.male-domy.com.pl/projekty_domow/09/09.htm i jutro zabieram się za sprawy prądu i wody. Mapkę do celów projektowych geodeta z Góry Kalwarii wycenił sobie na 650 PLN - trochę czyba dużo (liczyłam na 450 PLN ) . Adaptacje projektu (nie wprowadzam zmian w projekcie) kolega wycenił mi na 500 PLN - chyba to dobra cena???? Dajcie znać jeśli znacie tańszego geodetę i architekta . No i fajnie byłby poznać sasiadów z Dobiesza i okolic. Czy nie rozpisałam się za bardzo ?????

Cześć maksik78 i Isia1972, witam w grupie. Robi sie nas coraz więcej, a nikt nie odchodzi po prostu świetnie.

Uważam że ceny jakie wynegocjowaliście są na przyzwoitym poziomie. Sam zapłaciłem więcej :-?

No i fajnie byłby poznać sasiadów z Dobiesza i okolic. Czy nie rozpisałam się za bardzo ?????

Jasne że fajnie jest poznac nowych sąsiadów, porozmawaija z Groblusem on jest Twórcą Mapy Grupy.

P.S.

Domek jest ...taki bajkowy :wink: . Rozumiem że ogrzewanie gazowe?

Pierwsze slysze o opłatach :o , napisz cos więcej

Tak się składa, że Kowalik (coś ostatnio nieczęsto tu zagląda) też ma sęki ze spółkami wodnymi. To ona wspomniała, że naliczyli im opłatę. Szukałam na forum, ale niewiele znalazłam.

Podobno spółki wodne mają utrzymywać/konserwować urządzenia melioracyjne. Między innymi mają pobierać opłaty od rolników za zmeliorowane pola. Oczywiście rolnicy nie płacą.

Aha, wiadomość z wczoraj - dyrektor spółki wodnej z Piaseczna jest na długim zwolnieniu lekarskim. Mają ściągnąć kogoś na zastępstwo. A my akurat mamy rozgrzebaną sprawę do wyjaśnienia.

Witam wszystkich nowych :)

Mam takie pytanko. Czy wybierając ceramikę tradycyjną do budowy domu zastanawialiście nad producentem? Czy macie jakieś przemyślenia która jest lepsza? Ja spotkałem się z opiniami, że ceramika z Lewkowa nie jest najlepsza, a zdecydowanie lepszą jest Markowicze.

Czy macie jakieś doświadczenia w tej materii?

Barozi ja też siedzę w ceramice i też mi odradzano Lewkowo, może będę brała Winebergera bo mam duże rabaty na max-a i U u kolegi, a Markowicze nie sprawdzałam, spytam wykonawców.

Witaneczko maksik78,AmberWind i Isia1972 ja też byłam jeszcze niedawno nowa :D i jakoś nie uciekłam jak zauważył Jewrioszka. Tu jest kopalnia wiedzy, mi pomagają, ja tez będę pomagała. Jestem też na etapie architektów, już mam wycene od jednego, w czwartek jade do drugiego a nawet i do trzeciego się wybiorę, tylko ta pogoda :-?

I tak ten pierwszy z Piaseczna za kompleksową obsługę i zmiany w projekcie, wraz z adaptacją, projektem, szamba itp. itd zażyczył sobie 4600 zł. Ale ja tylko dostarczam akt notarialny i upowaznienie i nic mnie nie interesuje, ani opłaty w urzędach ani czekanie większe niż tydzień, wszytsko on załatwia i opłaca z tychh pieniędzy. Zaczynam od zera bo nawet nie mam złożonych wniosków do warunków przyłączeniowych. Płatność w momencie pozytywnej decyzji pozwolenia na budowę. Więc nie wiem czy to drogo czy nie. Sprawdzę w czwartek. Zmiany w projekcie sa kosmetyczne: zmiana daszku nad wejsciem i likwidacja okien dachowych w garderobach a danie ich jednego okna nad łazienką. likwdacja schodków tarasowych

Puk! Puk! Mogę wejść? :-)

Jeśli Góra Kalwaria może być, to może i Powsin przyjmiecie? Bliższej geograficznie grupy chyba nie ma....

Mój etap rozwoju inwestorskiego jest jeszcze b. wczesny, a nawet powiedziałbym larwalny tzn. właśnie wydębiliśmy od geodety mapki do celów projektowych (albo 400 albo 800 wziął - zależy od tego czy to, że dał nam tylko dla jednej działki, mimo, że miało być dla dwóch, było jego niedopatrzeniem, czy tak miało być i za druga pójdzie kolejne 800 :-( ) i mam już przedsmak tego, co niektórzy już przeżyli - kompletny brak słowności i solidności - miały być za tydzień, były za 3 (jest takie fajne słowo po angielsku - dependability, oznaczające "możność bycia obdarzonym zaufaniem" i nasi fachowcy mają chyba tutaj współczynnik ujemny)...

Oj. Ja się tak rozpisuję, a jeszcze nie zostałem przyjęty w poczet Budowniczych Wokołopiaseczyńskich.

:oops:

No to jak - przygarnięcie spanikowanego nowicjusza? :D :)

Zazdrośnica Nie wiem, czy za adaptacje to dobra cena (na nasze, cholerne, warszawskie ceny), ale jak przypominam sobie, ile my płacimy za nasz projekt, to dostaję gwałtownego rozstroju żołądka. Twój przypadek naprawdę jest jeszcze lajtowy, choć jak słyszę o projektach za 2-3 tys. złotych, to dostaję tego, co powyżej, połączonego z migotaniem przedsionków i ostrym zawałem paznokci...

Ogólnie zauważyłem, że jakiekolwiek myśli związane z finansową stroną tego wspaniałego przedsięwzięcia wywołują u mnie (jak i u mojej Szanownej Pani Małżonki) gwałtowne reakcje fizjologiczne. Czy to oznacza, że porwaliśmy się na coś, na co nas nie stać?

Hm... Obawiam się, że niestety tak... :-([/b]

mapki do celow projektowych mi geodeta wyciagnal za 500 zl (okolice piaseczna).

maksik78, bardzo byłabym wdzięczna za kontakt - dzieki wszystkim za info. Miło jest nawiązać pierwszy kontakt z tubylcami :lol:

Co do ogrzewania to jeszcze sie nie zastanawiałam - staram sie sie zająć tematem krok po kroku - czy już na etapie adaptacji projektu muszę pomyśleć o ogrzewaniu??? Wstępnie bardzo myślałam o kominkowym. O ogrzewaniu gazowym wiem mniej niz Zero - muszę sie dokształcić. Ciekawe - samotna kobieta z zerową wiedzą o temacie będzie budować dom. Chyba będę polegać na swoim wdzieku i na nowo poznanych sąsiadach.

droga zazdrośnico - dzieki za dobre słowo. Ja też nic nie mam - nawet nie wiem jak rozpoczać kwestie wniosków do warunków przyłączeniowych. Mam nadziej dzis lub jutro sie dowiedzieć. Czy sa jakies pułapki na które trzeba mieć baczenie na tym etapie ??

W czwartek jadę w góry na chyba ostatni urlop przed rozpoczęciem tej całej inwestycji - potem nie będzie mnie pewnie stać na wypoczynek :cry:

Depi witam i Tobie też kolorek zielony czyli nadziei :wink: jakby co to pisz na maila lub priv lub gg, z opóźnieniem ale odpowiem jakby co.

Mnie tez nie stać na większość rzeczy ale jeżeli bym miała się męczyć w klatce z bloku 40 m za 300 tyś z kredytu to wolę sobie wykańczać dom nawet 3 lata jak będzie trzeba (mówię o poddaszu użytkowym w tym momencie)