ms. 30.01.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Isia1972,samotna kobieta budująca dom! To dopiero wyzwanie, powodzenia! PS. tak zupełnie prywatnie, nie miałaś nigdy do czynienia z klubem Maluch z elektroniki na PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 30.01.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Zmiany w projekcie sa kosmetyczne: zmiana daszku nad wejsciem i likwidacja okien dachowych w garderobach a danie ich jednego okna nad łazienką. likwdacja schodków tarasowych Mamy w domu jedna garderobe o pow. 13m2 rowniez (poki co ) bez okien. Gdy tam weszlam poraz pierwszy wiedzialam jedno ... okna musza byc Gdyby to bylo male pomieszczenie to ok, ale przy takich gabarytach robi sie czarna piwnica na poddaszu Stad mimo, ze wszystkie okna juz siedza w swoich otworach jade kupic dwa polaciowe do garderoby Isia, wlasnie jestem na etapie ogrzewania. W pewnej chwili myslalam o ekogroszku, ale po wnikliwych nocnych przemysleniach, teoria upadla. Nie mam miejsca na skladowanie tylu ton na zime, a poza tym kotlownie postanowilam polaczyc z lazienka, wiec w gre wchodzi tylko piec gazowy (jak podciagna gaz ) i kominek z plaszczem wodnym Koszty zakupu i instalacji wysokie, ale moze potem ogrzewanie nie pusci mnie z torbami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Isia1972 30.01.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ms.niestety nie miałam do czynienia z Klubem maluch - sorki no to wyzwanie - mam nadzieje sie dobrze bawić, nie mogę się tym za bardzo przejmowac bo wtedy nic z tego nie wyjdzie. Jedyne co mnie martwi to nieuczciwość wykonawców i głupota urzędników - z resztą sobie jakoś poradzę. Zadam wam bardzo głupie pytanie co to znaczy "na priv" - pierwszy raz korzystam w ten sposób z internetu i niektóre możliwości są nadal poza moja świadomością - mogłabym udawać greka ale wtedy nigdy nie znalazłabym sie na tym priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 30.01.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Isia, "Na priv" oznacza, ze wysylasz do kogos lub ktos do Ciebie przesyla prywatna wiadomosc. Aby wyslac priv wciskasz w okienku postu, ktory napisala dana osoba znaczek P.W. i otwiera Ci sie dodatkowe okno prywatnej wiadomosci. Aby priv odebrac klikasz na gorze strony odnosnik np. "Masz 1 nowa wiadomosc". Gdy jej nie masz to w tym miesjcu jest napis "Nie masz nowych wiadomosci" No nic ... biegne do architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 30.01.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Zadam wam bardzo głupie pytanie co to znaczy "na priv" - pierwszy raz korzystam w ten sposób z internetu i niektóre możliwości są nadal poza moja świadomością - mogłabym udawać greka ale wtedy nigdy nie znalazłabym sie na tym priv. Priv to nowomowa internetowa - wysyłanie maila na PRIVatne konto. Chociaż sam nie wiem czy to oznacza dokładnie prywatne konto czy prywatną wiadomość przez "system forumowy" cechą wyrózniającą nowomowę internetowa jest skracanie wszystkich mozliwych słów i zwrotów, często z zapożyczeniami z jezyka angielskiego ; w odróżnieniu od nowomowy PRL gdzie z reguły słowa były dłuższe: krawat - zwis męski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Isia1972 30.01.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Wielkie dzieki Amber własnie rozjaśniłaś ciemną plamę z jaką zmagałam sie od wczoraj - wielkie dzieki, powodzenia u architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Isia1972 30.01.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 dzieki bipop - jesteście bardzo mili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.01.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Dzięki za przyjęcie do Szacownego Grona Zazdrośnica Dzięki za kolor nadziei - będzie mi chyba bardzo potrzebna w tym roku Chyba większość z nas podjęła decyzję o budowie domu pod wpływem szaleństwa na rynku mieszkań. Chyba jest to ostatni moment, bo zaraz budowa domu dorówna cenowo mieszkaniom. Mój problem polega na tym, że Pani Małżonka nie uznaje półśrodków i jak dom, to ma być dom porządny Moje opcje typu "może jakiś mała, skromna chatynka" zostały wdeptane w ziemie (z walną pomocą teściów, posiadaczy 400-metrowego domiszcza w którym właśnie rezydujemy kątem). Ergo - będziemy boso, ale w ostrogach ms. Może uda mi się wyważyć jakieś - mam różne zaawansowane technologicznie plany Pozdrawiam wszystkich, nowych i starych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 30.01.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Nim wybiore sie do architekta zadzwonilam w poszukiwaniu tych dwoch, nieklopotliwch okienek Wniosek jest jeden ... Drogie Panie, przygotujcie sie na rozmowe pelna skrotow i symboli Na pytanie jaki model chce wybrac GGL, GTL czy cos tam innego, okreslilam jedynie wymiar, aby fajnie sie mylo i niezle wygladalo W sluchawce zapadla cisza, po czym stwierdzenie, ze asortyment maja pelen a ja musze dokonac tylko wyboru SYMBOLU W portfelu mam pieniadze na okna, wiem nawet gdzie sa, mam czas tam pojechac ale i tak ich dzisiaj nie kupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 30.01.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Moje opcje typu "może jakiś mała, skromna chatynka" zostały wdeptane w ziemie (z walną pomocą teściów, posiadaczy 400-metrowego domiszcza w którym właśnie rezydujemy kątem). Właściwie to współczuję takiego podejścia do budowania. Nasz domek z pow. całkowitą 116 mkw zmieści się pewnie w Waszym salonie. Skoro teściowie mają 400 mkw, to Wam potrzeba co najmniej 500! Tak często bywa ze ślubem. Młodzi chcą przyjęcie dla 20 osób, ale jak rodzina wieźmie sprawy w swoje ręce, to wychodzi weselisko na 200 osób. Może za bardzo uogólniam na podstawie paru znanych mi przypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregwolff 30.01.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Moje opcje typu "może jakiś mała, skromna chatynka" zostały wdeptane w ziemie (z walną pomocą teściów, posiadaczy 400-metrowego domiszcza w którym właśnie rezydujemy kątem). Właściwie to współczuję takiego podejścia do budowania. Nasz domek z pow. całkowitą 116 mkw zmieści się pewnie w Waszym salonie. Skoro teściowie mają 400 mkw, to Wam potrzeba co najmniej 500! Tak często bywa ze ślubem. Młodzi chcą przyjęcie dla 20 osób, ale jak rodzina wieźmie sprawy w swoje ręce, to wychodzi weselisko na 200 osób. Może za bardzo uogólniam na podstawie paru znanych mi przypadków. Moim zdaniem wcale nie uogólniasz - to dosc powszechne - podpowiadanie żeby dom był większy bo nasz ma 400 metrów. "Co? taki mały dom, dom powinien być duży!!!. Co to za dom co ma 170 metrów". Znam to z autopsji. Tylko wielkopowierzchniowi zapominaja o kosztach grzania, wykończenia całej tej powierzchni. A potem jak się dzieci wyprowadzają to narzekają że "przecież taki duży budowaliśmy żeby z dziećmi mieszkać i co my będziemy robić w takim dużym domu". Dom ma być sensowny, koniecznie z dużą iloscią róznych wnęk, zakamarków i przykrojony do naszych możliwosci a nie wymagań rodziny. Ostatnio była taka wystawa fotograficzna (pisali o niej w Dużym Formacie) o niedokończonych domach - ciekawa lektura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 30.01.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Dziekuje za przyjecie i podpowiedzi Jutro wyruszam na poszukiwania. Betsi, no to czeka nas pracowita wiosna, lato i chyba kawalek jesieni Chociaz czymze jest wykanczanie w porownaniu z wybudowaniem od wbicia przyslowiowej lopaty Myślę, że nie tylko wiosna itd ale juz teraz jest to pracowity czas. Właśnie szukam okien, bramy grażowej,kuchni, spotykam się z potencjalnymi wykonwcami mojej wykończeniówki, porównuję ceny, liczę czy starczy mi pieniędzy, ścigam gazownię żeby wreście pociągnęli mi gaz ( wszystkie decyzje już dawno mam) i martwię się o ile zdrożeją materiały od wiosny. Co prawda nie muszę kupować już cegieł, stali, dużej ilości betonu ale są inne rzeczy typu styropian, wełna, tynki, kleje itp. Wydaje mi sie, że wykończeniówka jest trudniejsza i bardziej czasochłonna. Stan surowy otwarty z dachem i dchówką stanął u mnie w 2,5 miesiąca. AmberWind trzymam za nas kciuki ( i za Jewrioszkę - bo też będzie się "wykańczał" ) Pytaliście o materiał do budowy domu. Ja po baaardzo długim namyśle i rozmowami z wieloma budowlańcami wybrałam Porotherm f-my Winenberg ( 30cm + 12cm styropian). Moi rodzice też mają zbudowany letni domek z pothertmu ( 25cm + 8cm styropian) i z doświdczenia tej zimy ( pierwszy raz zostali na zimę) wiem, że jest to dobry i ciepły materiał. Rodzice ogrzewają dom tylko kominkiem i w domu jest powyżej 20 stopni. Witam wszystkich nowych forumowiczów ( Depi, Isia1972, Maksik78) Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.01.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Isia- spytałem o ogrzewanie, bo masz malutki domek w którym niema miejsca jak slusznie zauwazyła amber na składowanie paliwa. ms- spółka wodna pobiera opłatae 30 zł rocznie od hektara i jest najmniejsza opłata. AmberWind Drogie Panie, przygotujcie sie na rozmowe pelna skrotow i symboli Velux http://www.velux.pl/Produkty/Okna+do+poddaszy/.htm?pid=H001 Fakro okna obrotowe FTS, FTS-V, FTP-V http://www.fakro.pl/htmli/77.php Okna obrotowe FTP-W czyli do pomieszczeń o podwyższonej wilgotności. http://www.fakro.pl/htmli/78.php Może to cos pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.01.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Hehe! No może aż tak źle to nie jest - udało mi się wynegocjować w miarę jeszcze rozsądne rozmiary domostwa (225m2 + 44m2 garażu), choć nie obyło się bez różnych śmiesznych i strasznych zdarzeń, takich jak np. jak Małżonka, jak ja na chwile wyszedłem z pokoju, szpenęła Panom Architektom "róbcie większy!". Boje były rozliczne i krwawe, choć krótkotrwałe, bowiem moje "ale każdy metr kosztuje ze 2000 a potem trzeba to ogrzać itp" spotykało się z jednym, acz niezbijalnym argumentem: Otóż, moi mili, nie wiem czy wiecie, ale ... ...."budowa domu poniżej 200m2 W OGÓLE NIE MA SENSU"... Ja: "Ale jak to - nie ma sensu?'' ONI "No nie ma zupełnie, żadnego sensu" Ja: "Co to znaczy, że nie ma sensu?" ONI: "No nie ma i tyle" I tyle rozmowy. Oczywiście wzbijałem się na wyżyny erystyki, pytając się, czy w takim razie jak nas nie stać na Rollsa, to kupno mniejszego samochodu też "nie ma sensu", ale szybko uciekłem z placu boju... No i chyba będzie jednak to 270 m2. A propos - co to są te wszystkie powerzchnie: netto, brutto, użytkowa (to chyba ta, gdzie sie mieszka, si?) i co się do nich liczy? EDIT -> już znalazłem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 30.01.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Moje opcje typu "może jakiś mała, skromna chatynka" zostały wdeptane w ziemie (z walną pomocą teściów, posiadaczy 400-metrowego domiszcza w którym właśnie rezydujemy kątem). Właściwie to współczuję takiego podejścia do budowania. Nasz domek z pow. całkowitą 116 mkw zmieści się pewnie w Waszym salonie. Skoro teściowie mają 400 mkw, to Wam potrzeba co najmniej 500! Tak często bywa ze ślubem. Młodzi chcą przyjęcie dla 20 osób, ale jak rodzina wieźmie sprawy w swoje ręce, to wychodzi weselisko na 200 osób. Może za bardzo uogólniam na podstawie paru znanych mi przypadków. Moim zdaniem wcale nie uogólniasz - to dosc powszechne - podpowiadanie żeby dom był większy bo nasz ma 400 metrów. "Co? taki mały dom, dom powinien być duży!!!. Co to za dom co ma 170 metrów". Znam to z autopsji. Tylko wielkopowierzchniowi zapominaja o kosztach grzania, wykończenia całej tej powierzchni. A potem jak się dzieci wyprowadzają to narzekają że "przecież taki duży budowaliśmy żeby z dziećmi mieszkać i co my będziemy robić w takim dużym domu". Dom ma być sensowny, koniecznie z dużą iloscią róznych wnęk, zakamarków i przykrojony do naszych możliwosci a nie wymagań rodziny. Ostatnio była taka wystawa fotograficzna (pisali o niej w Dużym Formacie) o niedokończonych domach - ciekawa lektura. Dołączam się do przedmówców. Po co Wam taka wielka chałupa? Chyba że macie dużą gromadkę dzieci. Zastanówcie się nad ogrzaniem takiej powierzchni, sprzątaniem itp. Nas jest 3osoby i budujemy dom 220m ( w tym 40m garaż). Rozplanowanie układu pomieszczeń jest takie, że jak dziecko nie będzie chciało juz z nami mieszkać ( może za jakiś 10lat) to wyłączm poddasze i mam wszystko co potrzebne na dole ( 2 sypialnie, kuchnia, salon, duża i mała łazienka). Salon mógłby być większy ( ma 30m) Dziecko ma dla siebie całe poddasze ( 2 pokoje, łązienka). Taki metraż jest OK jeśli planujecie np. basen wewnetrzny + pokój do ćwiczeń/rekreacyjny. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 30.01.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Depi Własnie przeczytałam Twojego posta. Więc mój komentarz jest nieaktualny. 225 m+garaż jest ( moim zdaniem) OK, choc każdy ma inne wymagania A te 2000 za metr to chyba trochę mało ( choć tak liczono do tej pory). Ja zakładam troche więcej za wykończony dom i materiały wcale nie z najwyższej półki ( raczej lepszej średniej) Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.01.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 A te 2000 za metr to chyba trochę mało ( choć tak liczono do tej pory). Buuuu... Chcesz mnie tak na początek od razu wpędzić w depresję??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 30.01.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Depi Absolutnie jestem od tego daleka. Właśnie zaczynam przymierzać się do wykańczania wewnatrz i ze wstępnych kalkulacji naprawdę wychodzi nieco więcej niż 2000/1m.Ale dla pocieszenia wzięłam też pod uwagę: kostka na podjazd i alejkę, ogrodzenie ( część murowana z drewnem a część murowana z siatką), tarasy i schodki i 2 kominki, wyposażenie całej kuchni.Jakby to odjąć to pewnie wyszłoby mniej, ale zakładam, że nie będę przekładać wykonania tych prac na kolejne lata tylko robię od razu ( więc je wliczam w koszty). Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 30.01.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam wszystkich nowych w grupie ! Sami niedawno dołączyliśmy do grupy, więc nie mamy zbyt wiele doświadczeń którymi moglibyśmy się dzielić. Na razie słuchamy mądrzejszych od nas. Mamy mały postój papierkowy. Czekamy na meliorację, drogę i odrolnienie budynku ... Aby do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 30.01.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Co do okien w garderobach, mam dwie malutkie po ok 2 metry, więc wystarczy pstryczek elektryczek oszczędniczek , za to łazienka jest 3 razy większa na górze więc sensownie byłoby ją doświetlić przynajmniej jednym połaciowym. Co do metrażu domu, jest nas 3 osoby w tym jedna osoba pewnie wyleci w świat za ok 8-10 lat, a więcej pociech nie planuję, więc te 100 m i tak wydaje mi się duże, tym bardziej że jest i salon i pokoik dla gości i sypialnia na dole oddzielna, duża kotłownia ( jak się nie zdecyduję na ekogroszek to będą kolektory z dużym zbiornikiem do ogrzania + kominek i pralnia), oczywiście prawie na 100% ściany porotherm Wieneb. A jak pomyślę o myciu okien i sprzątaniu to miu się włos jeży, a przy tym chciałbym nie zaniedbywac sporego ogrodu i tez go jakoś urządzić z zadaszeniem i miejscem na grilla koszt metra na razie wyliczyłam na jakieś 2500-2800 zł bez działki i przyłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts