Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich nowych. Widzę że już się na dobre rozgościliście :) To super.

Może w tym miejscu dołączę się do wątku o powierzchni. Ja mam do zbudowania spory domek. Wychodzi około 270 m2 z garażem użytkowej. Jakoś tak wyszło, że chcieliśmy mieć z żoną tak jakby oddzielną część mieszkalną na dole. Taki jakby kącik tylko dla nas ;) . Na górze niech urzędują sobie dzieciaki.

Czasami mam wrażenie że dom będzie za duży, ale skutecznie mnie żona przekonuje że wcale nie. Przecież do powierzchni dochodzi jeszcze ogromna przestrzeń nad garażem (prawie 50 m2) po odjęciu garażu i tego pomieszczenia wychodzi około 180m2. To chyba nie tak dużo.

Zapraszam do mojego dziennika jeśli ktoś ma ochotę obejrzeć plan tego wymarzonego domku :)

Pozdrawiam

Betsi tak liczę z wykończeniem, np schody drewniane, kominek, jakieś ogrodzenie, słupki siatka tuje, brama, skromna kostka nie za dużo, wykończenie małego tarasu i balkoniku takie tam, kuchnię mam obiecaną od rodziców, i sporo własnej pracy przy wykończeniu więc może się zmieszczę w 2500 za metr (optymistka)

Betsi z Twoją architekt jestem umówiona na czwartek i porównam :D

Betsi Ja tak trochę żartuje (co mi zostaje?). Wiem, że nie da rady za 2000, jak wstępna cena firmy do której się odezwałem to za stan deweloperski 1750 (jak znam życie, to po przejściu do konkretów wzrosnie o 100 albo i więcej). Nie ma szans chyba ułożyć glazurę i inne podłogi, wstawić kominek, pomalować, zamontować wentylacje z reku (aaaaa!!! drogoooo!!!), gaz, ogrzewanie, bramy, drzwi, alarmy, ogrodzenia, podjazdy, rolety zewnętrzne antyzłodziejowe... O rany... Co my robimy? ;-)

Już i tak wycofuję się delikatnie z takich pomysłów, jak panele słoneczne do c.w.u.

Żyją jeszcze GWC i jakaś automatyka domowa, ale w razie czego pierwsze pójdą pod oszczędnościowy nóż...

A moje Projektusy zamiast dzisiaj chca się widzieć w piątek o 20 (sic!). Ja już mam nadciśnienie - co będzie za rok?

Zazdrośnica

To widzę, że liczymy podobnie. Ciekawe jak nam to wyjdzie?

Czy możesz mi przypomnieć jaki jest stan Twojej budowy ( bo nie pamiętam) :oops:

Widzę, że planujesz drewniane schody - ja też-takie azurowe. Czy szukałaś juz jakiegoś stolarza do tych schodów?

Barozi

Ja też planuję aby całą górę dziecko miało dla siebie. Myslę, że to dobre rozwiązanie i cieszę się, że nie tylko ja tak uważam. ( dla dzieci powyżej 10 roku zycia) A w jakim wieku masz dzieci? Bo mój synek m 13 lat, więc chyba poradzi sobie sam na górze?

Pozdrawiam

Betsi

barozi O - fajnie! Prawie taki jak nasz! Nawet zgadza się to, że nad garażem jest wielka sala - u nas coś ok. 35m2. To ma być moja jaskinia ze wszystkimi komputerami, gitarami, wzmacniaczami, keyboardami, mnóstwem kabli i mrugających lampek, sztangami, ławkami i całym bałaganem, który wytwarzam wokół siebie, a którego moja Małżonka nie trawi. Już zapowiedziała, że jej noga tam po prostu nigdy nie postanie :-)

Na jakim etapie jesteś, bo dziennik chyba nieaktualny?

tomki 4 Macie budynek rolny???

@all Posłuchajcie - czy wy liczycie te koszty z działką czy saute za samą budowę?[/b]

Ja też planuję aby całą górę dziecko miało dla siebie. Myslę, że to dobre rozwiązanie i cieszę się, że nie tylko ja tak uważam. ( dla dzieci powyżej 10 roku zycia) A w jakim wieku masz dzieci? Bo mój synek m 13 lat, więc chyba poradzi sobie sam na górze?

Pozdrawiam

Betsi

Hmmm. No wiesz... :) Ja to jeszcze,... jakby to powiedzieć. Mam w planach. Dwójkę. Pierwsze już może w tym roku lub na początku następnego. :D

Czekamy na meliorację, drogę i odrolnienie budynku ...

Pochwalcie się potem jakie fajne urządzenia melioracyjne macie ukryte w ziemi. Odrolnienie dla całej działki, czy macie lepszą ziemię i tylko odrolnienie kawałka pod budynkiem i urządzenia zagospodarowania działki?

Na jakim etapie jesteś, bo dziennik chyba nieaktualny?

Dziennik jak najbardziej aktualny. Po prostu od dwóch miesięcy nic się nie dzieje bo czekam na projekt. Mój architekt miał małą awarię i musiał od nowa rysować.

Właśnie czekam na projekt i potem do urzędów załatwiać pozwolenie idę.

Barozi

No strasznie Cię przepraszam, ale wyciągnęłam nieodpowiednie wnioski.

W takiej sytuacji to i Wy powinniście mieć sypialnie na górze i dużą łazienkę lub dom parterowy. Bieganie za dzieckiem i pilnowanie żeby nie wchodziło na schody może być męczce ( no chyba że zamykana bramka na górze i na dole na schody - tak zrobili moi znajomi)

Jeśli chodzi o te ceny za 1m domu to ja liczę bez działki i przyłączy-tylko wybudowanie domu i trochę wkoło.

Betsi

Już i tak wycofuję się delikatnie z takich pomysłów, jak panele słoneczne do c.w.u.

Depi tez sie nad tym zastanawiam, w ostatnim numerze zdaje się "Ładny dom" lub "Zbuduj dom" jest podany koszt zwrotu takiej inwestycji.

Wynosi on od 10 do 15 lat :o , troszke długo biorąc pod uwage że inwestycja jest opłacalna wtedy gdy zwraca sie w ciągu 5. Należy jednak brać pod uwage wzrost cen energii i wtedy zwrot może być znacznie szybcie i zacznie się opłacać.

Z reku nie rezygnuję bo to oszczędności rzędu 30-40% w sezonie, a to bardzo dużo.

jewrioszka: co do ogrzewania to miałam nadzieje, że kominek załatwi sprawę -tym bardziej że domek jest maleńki. Co radzicie ? Co można zastsosowac w takim małym domku?

http://www.male-domy.com.pl/projekty_domow/09/09.htm

Co do powierzchni - moi znajomi, którzy mieszkają w domach mówią że stanowczo za mały. Ja myśle ze dla mnie i córki która za lat kilka poleci w swoją stronę to jest ok.

Najważniejszy argument jest taki w moim przypadku że albo mały albo żaden. Więc wybieram mały ale własny :)

Córka bierze całą górę (13 lat) a ja dól i chyba będzie ok.

Czy ktoś może planuje skorzystać z Kredytu z dofinansowaniem "Rodzina na swoim" dostepnym w PKO BP od 20/01/2007 - ja sie będę przymierzać za 2 tygodnie jak wrócę z urlopu.

Z reku nie rezygnuję bo to oszczędności rzędu 30-40% w sezonie, a to bardzo dużo.

No nie - reku musi zostać, szczególnie, że to nie tylko rekuperacja, ale też wentylacja no i bez tego robienie ciepłego domu i solidnych okien nie ma sensu.

Co do paneli to mam coś co się nazywa "mieszkaj taniej" (numer specjalny Ładnego domu) i tam stoi (a wyliczenia wyglądają na poprawne), że mając gaz kolektory zaoszczędzą nam 354 zł rocznie (rodzina 4 osobowa - u nas na razie 2). Przy koszcie ok. 10 tys. PLN daje to zwrot za jakieś 28 lat :o

Oczywiście nie chodzi tu o same pieniądze i stan naszego środowiska naturalnego jest także bliski memu sercu, ale jeśli na czymś muszę zaoszczędzić, to chyba najłatwiej mi będzie na tym. Do GWC jestem za to wyjątkowo przywiązany i chyba go nie oddam, choćbym miał spać na betonie :-)

Jeśli chodzi o podziały domu, to u nas klasycznie - dół dzienny, góra nocna. Przewidujemy klasyczną rodzinę nuklearną 2+2 i na to są odpowiednie pomieszczenia (2 sypialnie i oddzielna łazienka dla bachorów). Że na razie jest nas jeno parka, to będą stały puste, ew. będą do nocowania znajomych po popijawach :-D

EDIT. PS. jewrioszka kurcze Ty już masz normalnie dom! :-)

Isia1972

Moim zdaniem domek jest ładny i jeśli uważsz, że taki Wam wystarczy to tak będzie. Córka na pewno na górze sie zmieści i jak przyjdzie jakaś koleżnka to też będzie miała gdzie się przespać. Moim zdaniem, przydałby się jeszcze jeden mały pokoik na dole, ale to zwiększyłoby metraż domu.

Ponadto, jeśli chcesz zaciągnąć ten kredyt o którym piszesz, to z tego co czytałam to właśnie są tam jakieś ograniczenia w metrażu ( ale nie wiem jakie, bo się tym specjanie nie interesowałam)

Jesli chodzi o ogrzewanie to z tego co pamiętam to w Dobieszy nie ma gazu

( ogładałam tam kiedyś działkę z domem). Sam kominek z DGP to może być mało zwłaszcza jeśli cały dzień nie będzie Cię w domu to nie dokładając do kominka może sie trochę wychłodzić. Jeśli masz możliwość podłączenia gazu to byłoby dobrze. Możesz jescze pomyśleć o gazie płynnym w dużych bańkach, jest droższy niż ziemny, ale możesz z tego korzystać podczas swojej nieobecności w domu .

Powodzenia

Betsi

jewrioszka: co do ogrzewania to miałam nadzieje, że kominek załatwi sprawę -tym bardziej że domek jest maleńki. Co radzicie ? Co można zastsosowac w takim małym domku?

Co do powierzchni - moi znajomi, którzy mieszkają w domach mówią że stanowczo za mały. Ja myśle ze dla mnie i córki która za lat kilka poleci w swoją stronę to jest ok.

Najważniejszy argument jest taki w moim przypadku że albo mały albo żaden. Więc wybieram mały ale własny :)

Córka bierze całą górę (13 lat) a ja dól i chyba będzie ok.

Czy ktoś może planuje skorzystać z Kredytu z dofinansowaniem "Rodzina na swoim" dostepnym w PKO BP od 20/01/2007 - ja sie będę przymierzać za 2 tygodnie jak wrócę z urlopu.

"kredyty" rządowe chyba trzeba dobrze przeliczyć....

z ostatniego pomysłu Pola w skali Polski skorzystało ok 200 osób po czym 90% tych osób powyższy kredyt "przeniosło" do innego banku bo te zaproponowały duzo nizsze oprocentowanie

Depi,

Miałem na myśli odrolnienie działki poprostu nastąpiło przejęzyczenie za dużo jest tych spraw papierkowych, które trzeba załatwić kiedy otrzyma się pozwolenie na budowe a właśnie jesteśmy mam taką nadzieję na finiszu z tymi formalnościami.

pozdrawiam i życze wytrwałości

Tomki4

co do ogrzewania to miałam nadzieje, że kominek załatwi sprawę -tym bardziej że domek jest maleńki. Co radzicie ? Co można zastsosowac w takim małym domku?

Isia1972 każdemu według według potrzeb, wystarczy spojrzec na bieżący watek jakie monumenty niektórzy budują :wink: . Sam z żonka szukałem domku do 100m^2, ale żaden z nich nie miał kotłowni (prawdziwej) i drugiego pokoju na dole. Dlatego tez kupiliśmy projekt domu o powierzchni 108m^2 plus garaż 20m^2. ( po adaptacji wyszło nam 120m^2 domu i 25m^2 garazu :o ) więc nie przejmuj sie co mówią inni, to Twój dom.

według mnie dla dwóch osób wystarczy, a i koszta znacznie niższe.

Jeśli więc chodzi o ogrzewanie kominkowe (DGP) to jest ono tanie, ale nie za wygodne, trzeba często uzupełniac paliwo. Na kotłownie nie masz miejsca więc może gaz i reku(z grzałką) rozwiązałby sprawę? Reku plus grzałka gdy nie jest zbyt zimno, jak przyjda mrozy to można podgrzac kominkiem. Sprawdzi sie to jesli jestes w domu, ale co w przypadku gdy ciebie nie będzie? Dlatego rozwaz dołożenie kotla gazowego. Do tego oczywiście dobra izolacja cieplna, im będzie grubsza i szczelniejsza tym mniej energi zużyjesz na ogrzewanie.

Betsi -dzieki za radę, pomyśle o tym z moim kolegą architektem. Rzeczywiście robi sie luka z tym ogrzewaniem gdy mnie nie ma w domu, a w domu zostają 2 psy i kot. Będę o tym myślała - chyba że kominek zastapię piecem na pellety lub inny opał (moi sąsiedzi to moi starzy przyjaciele i mają bardzo duzo miejsca wiec na 100% bede mogła trzymac opał u nich). Tak w Dobieszu nie ma gazu. Dzieki jeszcze raz za dobra podpowiedź.

Bipop -tez myślałam o tym żeby porównać najlepszy kredyt we Frankach z kredytem rządowym i tak na końcu liczy się jedynie wysokość raty :)

Kochani czy ktoś korzystał z ekipy rekomendowanej przez arulę??? Ta ekipa podobno duzo buduje w Piasecznie. Szefem ekipy jest Pan Arkadiusz. Będę wdzięczna za info. Pojawie sie ponownie wieczorem.