jewrioszka 30.01.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 PLN daje to zwrot za jakieś 28 lat Do GWC jestem za to wyjątkowo przywiązany i chyba go nie oddam, choćbym miał spać na betonie EDIT. PS. jewrioszka kurcze Ty już masz normalnie dom! Faktycznie mury juz stoją, jak puszczą lody zapraszam na wizje lokalną, tym bardziej że bede miał juz reku A na ten zwrot inwestycji to można jeszcze spojrzec tak. Za 28 lat to ja będe emerytem , więc i tania energia mi sie sprzyda . Do tego czasu będe uziemiony kredytem jak tego nie zrobie teraz to nie zrobie nigdy. I dlatego sie zastanawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 30.01.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Velux http://www.velux.pl/Produkty/Okna+do+poddaszy/.htm?pid=H001 Fakro okna obrotowe FTS, FTS-V, FTP-V http://www.fakro.pl/htmli/77.php Okna obrotowe FTP-W czyli do pomieszczeń o podwyższonej wilgotności. http://www.fakro.pl/htmli/78.php Może to cos pomoże? Pomoglo Wielkie dzieki Trafilam tez do sklepu przy Bartyckiej, gdzie jeden pan szczegolowo mi wyjasnil i pokazal na czym polegaja roznice i zaproponowal rozwiazanie moich problemow. Jeszcze tylko przeanalizuje cene i mozna zamawiac Poza tym utknelam na tej Bartyckiej na pare godzin Sklepow, sklepikow, kramikow i magazynow budowlanych od groma ... Jakos nigdy wczesniej sie tam nie zapuszczalam, a dzisiaj ... no normalnie marzenie Isia, dom powinien byc wg potrzeb Fajnie aby nowy dom cieszyl, a nie byl przykrym obciazeniem, bo ogrzac to trzeba, posprzatac tez, wydawac kase na bierzace konserwacje i remonty i wszystko tylko po to, ze i tak zamieszkujesz w jednym pokoju, salonie, kuchni i lazience, a reszta pomieszczen traktujesz jako klopotliwe pustosany Powodzenia w planowaniu i budowaniu BTW dzisiaj dostalm wyliczenie kosztu bramy garazowej Hormann i automatyki do bramy wjazdowej. Czy te ceny sa ok? Moze ktos wie ... LPU40 z przetłoczeniami M w kolorze GoldenOAK Wymiar: 2500x2250mm Cena: 2690 zł /netto Automatyka: 760 zł /netto Montaż bramy: 500 zł/netto Montaz napedu 260 zł/netto. Do cen nalezy doliczyć 7% podatku VAT. Automatyka do bramy: Jeżeli jest to brama stalowa do 300kg to automatyka firmy NICE (robus 350 flor) była by w cenie: 1700 zł brutto Montaż napędu: 600 zł brutto. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 30.01.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 AmberWind - z tymi cenami to uwazaj na VAT, ja dzisiaj sie dowiedzialem, ze VAT na naped i jego montaz jest nie wiedzieć dlaczego 22% (!?!) ja tez dzisiaj odbylem kurs po dystrybutorach Wisniowskiego i Hormanna i sie troszke podlamalem okazalo sie ze wizja mojego architekta, jest w praktyce NIE DO ZREALIZOWANIA a wizja jest ciekawa, bo doklejam sie moją rozbudowa do istniejacego budynku wlasnie przy garazu, i tam stawiam swoj garaz, i zeby nie robic z domu remizy strazackiej (brama obok bramy) architekt wymyslil zlicowanie bram ze sciana i oblozenie wszystkiego taka sama deska elewacyjna... powiedziec latwo, wykonac trudniej.... najpierw miala byc brama uchylna, ale podobni nie bedzie ciepla (a u Wisniowskiego w ogole bram uchylnych szerokosci 5 m nie robia - to chyba nie najlepiej swiadczy o ich poziomie technologicznym) bo zawsze zostaja szczeliny i ociepla sie styropianem max 3 cm a przy wypelnieniu drewnianym, w ogole Hormann ocieplenia nie oferuje z kolei segmentowej za chiny ludowe nie zlicuje ze sciana, a segmentowa drewniana to w ogole kosmiczne pieniadze kosztuje... wrrrr, chyba zadzwonie do architekta.... Pozdrawiam Aha - macie jakies dobre namiary na dystrybutorów bram garazowych, bo musze szukac dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 30.01.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 AmberWind - z tymi cenami to uwazaj na VAT, ja dzisiaj sie dowiedzialem, ze VAT na naped i jego montaz jest nie wiedzieć dlaczego 22% (!?!) No to musze dopytac ... Aha - macie jakies dobre namiary na dystrybutorów bram garazowych, bo musze szukac dalej... Ja dzisiaj przez przypadek trafilam do Hormanna na Bartyckiej, ale mam tez polecany tutaj kontakt na p. Darka (tez od Hormanna) http://www.bramy-okna.com.pl/ Innych producentow poki co nie bralam pod uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 30.01.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam, Obecnie poszukuję dostawcy bloczków betonowych na ściany fundamentowe. Może macie jakieś ciekawe namiary? Dzisiaj obdzwoniłem kilka składów, coś tam mają, ale nie takie wymiary jak mi potrzeba. Dowiedziałem się też, że np. na beton komórkowy zapisy są już na maj Na ławy fundamentowe kupowaliście gotowe zbrojenia, czy były skręcane z prętów na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.01.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Dowiedziałem się też, że np. na beton komórkowy zapisy są już na maj Takie informacje były juz na tym forum umieszczane i okazały sie niezgodne z rzeczywistością I nie mam tu na myśli że ktoś z nas je rozpowszechnia tylko nieprawdziwe informacje od dystrybuturów. Namiary na beton komórkowy wysyłam na PRIV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 30.01.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Misze78, My będziemy skręcać na budowie. Żadko chyba spotyka się zbrojenie już gotowe choć nie ukrywam, że jest to dość wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 30.01.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Jewrioszka, Z tym co mówisz odnoście tych pogłosek to może być prawda. To jest dobry sposób na podwyższanie cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.01.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 i troszke linków do bram jeśli sa duble to sorki. http://www.bramyinapedy.waw.pl/ http://www.krispol.pl/ http://www.stolbram.pl/Kontakt/kontakt_2.htm http://www.gadip.com.pl/ http://www.wisniowski.pl/pl/1/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.01.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Z tym co mówisz odnoście tych pogłosek to może być prawda. To jest dobry sposób na podwyższanie cen. Przerabiałem ten temat z panika bodajże w październiku Ale to była jesień, kiedy nikt nie zaczynał budów (tylko taki wariat jak ja, rrmi i chyba ktos jeszcze ) Teraz zbliża się sezon i ta informacja może byc bliższa prawdy, najlepiej nie ulegać panice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 30.01.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Jeśli chodzi op te podwyżki. Rozmawiałem z kilkoma składami ostatnio. Aktualnie problemem jest dostanie niektórych materiałów na budowę. Właściciele mówią, że producenci nie chcą sprzedawać bo od lutego mają być podwyżki. Nikt nie wie jakie, ale mówią o 20 %. Oczywiście zależnie od materiału. Najczęściej brakuje teraz gazobetonu i silikatów. Podobno nie ma problemu z Porothermem i zwykłą ceramiką, ale i tak ich podwyżki nie ominą. Właściciele składów mówią że stojją po kilka dni w kolejkach do fabryk, aby dostać np. jednego TIR'a bloczków z betonu komórkowego. Jak rozmawiałem z gościem z Żabieńca stwierdził że rok temu był u niego przedstawiciel producenta i to właściciel składu dyktował ceny. I przedstawiciel prawie bez protestów się zgadzał na zaproponowaną cenę. Teraz jest odwrotnie. To składom narzucają ceny producenci. Podsumowując. Podwyżki będą i to jest pewne. Jak duże? Tego nawet producenci nie wiedzą. Aha. Wysokość cen miała być uzależniona od jakiś wskaźników jakie ma opublikowac niedługo GUS. Nie wiem tylko o jakie dokładnie wskaźniki chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.01.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 No to się wyrobiłem chyba na styk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 30.01.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Jewrioszka, Budowałeś ty i kilka innych osób z tego forum w chyba najlepszym terminie jakim można było. Szkoda że ja się tak ociągałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.01.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Można tak powiedziec jak pisałem kilka postów wcześniej ceny juz galopowały i z wielu rzeczy musieliśmy i musimy zrezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Isia1972 30.01.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Jak tak czytam o tych spodziewanych zmianach cen to chyba zamieszkam na fundamentach, a moze dom z bala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.01.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 A na ten zwrot inwestycji to można jeszcze spojrzec tak. Za 28 lat to ja będe emerytem , więc i tania energia mi sie sprzyda . Do tego czasu będe uziemiony kredytem jak tego nie zrobie teraz to nie zrobie nigdy. I dlatego sie zastanawiamy. Tia. Można tez spojrzeć tak: od tych 10 000 3% per annum to 300 PLN czyli teoretycznie dostajesz sprzęt za darmo. Ja zacząłem się zastanawiać, czy by nie odłożyć tego, przystosowując jednocześnie dom do tego rozwiązania (np. piec z dużym zasobnikiem na cwu) a po zbudowaniu domu wystąpić o kredyt termomodernizayjny z umorzeniem 25% Zawsze coś, nie? Kurcze - chyba czas założyć Dziennik Budowy... Ale dziś już późno... Może jutro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRC 31.01.2007 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam całą grupę i dołączyć pragnę. Łosiowym mieszkańcem może w niedalekiej przyszłości zostanę - szykuję się w lutym do zbierania papierologi całej i ruszenia ze sprawą w okolicach sierpnia. Czy możecie powiedzieć czy ciężko i jak długo trwa załatwianie wszystkich pozwoleń w naszej gminie? i z czym jest najwięcej kłopotów?Dodam, że mam na działce prąd i do podciągnięcia wodę (jakieś 35metrów). Pozdrawiam wszystkich cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 31.01.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Czołem RRC to będe cie mijał za każdym razem jadąc do swojej wioski. Papierologia w naszej gminie idzie jak po maśle, biorąc po uwage wszystkie przepisy o uprawomocnieniu się , kolejności pozwoleń itp, itd. Pod warunkiem że dostaniesz na piśmie wszystko co jest potrzebne. Podobno gorzej jest w powiacie, chociaż sam tego nie doświadczyłem. Mała rada , biednym urzędniczkom w powiacie prawie nikt nie mówi nic miłego, więc bądź bardzo miły, a staną na głowie. ( jak bedziesz bez żony to nawet uroczy ) To naprawde działa. Od lutego do sierpnia zdążysz bez większych stresów. P.S. Mam nadzieje że nie trafiłem na żonę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 31.01.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 A ja czekam na podział działki i chyba jeszcze poczekam trochę. Najgorsze jest to, że podają nam różne terminy (tzn. ile to może potrwać) i nie wiemy czy uda nam się na jesieni zacząć. A tu chyba niedługo powinno się ekipy umawiać, nie? Strasznie mnie denerwuje takie zawieszenie i że nie mogę nic zrobić, żeby ruszyć sprawę Nam wyjdzie 230 m powierzchni użytkowej domu (garaż osobno) i mam nadzieję, że da się to wykończyć za 2000 tys. z metra bo to i tak wyjdzie więcej niż dostanę kredytu. Chyba czeka mnie powolne wykańczanie (budowy i siebie ) Na razie czytam sobie forum, doszkalam się i z zazdrością czytam o waszych zaawansowanych etapach budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 31.01.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 pilot_pirx Fajnie. Będziemy mogli po wszystkim w miare wiarygodne badanie przedstawić nt. "Ile kosztuje postawienie 230m2 plus garaż w okolicach Wawy". Mamy 3 próbki (ja, Ty, barozi), więc grupa badana jest OK. Ja się pocieszam tym, że przy większym domu koszt krańcowy metra2 spada. Szkoda tylko, że nie na tyle, aby taniej było budować dom większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts