Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Barozi to Ty masz fona do Żabieńca?

Depi niby dobrze rozumujesz z tym preferencyjnym ale trzeba się dokładnie dowiedzieć ilu-letni dom nadaje się do termomodernizacji, potem też od nowa babranie się w budowie i instalacjach, nie wiem jak z dachem bo tam się montuje ekrany, no i jak to się ma do kredytu na dom, czy zwracają na to uwagę czy to nieistotne.

BTW w muratorze pisało, że można iść do gminy o dotację na takie przedwsięwzięcie ale jeśli rzeczywiście to jest rzędu 1000 zł jednorazowo to śmieszne.

Betsi jeszcze nie szukam stolarza do schodów, to dosyć odległa sprawa póki co :wink:

Czytam, że wszyscy robią automatykę, bramy itp., czy ja jestem jakaś staroświecka, że chcę zwykłą otwieraną i podjazd?

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytam, że wszyscy robią automatykę, bramy itp., czy ja jestem jakaś staroświecka, że chcę zwykłą otwieraną i podjazd?

Zazdrośnica

Tak się składa, że w przypadku zwykłych bram za automatykę robi pasażer. ;)

Człowiek jest istotą wygodną i stale dąży do zachowania entropii. Bramy automatyczne sprawiają, że aż się chce wjechać do garażu. W przypadku bram zwykłych najczęściej kończy się zostawianiem samochodu przed garażem, bo "za chwilę będę znowu wyjeżdżał, więc się nie opłaca..."

PS. Buleczka_77 podpytywała się mnie jak wygląda sytuacja z działkami na sprzedaż. Skierowałam ją do Ciebie, jako osoby posiadającej najwięcej informacji. Być może się odezwie.

Agnieszka

To po prostu wygoda, szczególnie dla tych co mają przejście z garażu do domu. Wyobraź sobie że leje z nieba, a ty najpierw mocujesz sie z bramą, potem nosisz zakupy w strugach deszczu :cry: .

Czy ktoś pomoże mi podjąc decyzję?

Za tydzień mam mieć 2 wersje projektu reku w moim domku, jedyne co budzi moje wątpliwości to zintegrowanie DGP i reku.

No bo tak:

1. Według mnie otwory nawiewne DGP powinny byc jak najniżej, wtedy ciepłe powietrze unosi sie do góry.

2. Kanały nawiewne reku powinny byc u góry, poniewaz chłodne powietrze opada w dół.

3. Jeśli je połączymy to przewody musza miec większa średnicę żeby można było przez nie przepchnąc więcej powietrza.

I to na razie by było na tyle. Pewnie jeszcze cos dołoże tylko teraz zapomniałem.

jewrioszka A co kupujesz? Co kupujesz? :-D ( w sensie jaki reku)

Ja też już o tym przemyśliwuje i też mam wątpliwości związane z połączeniem DGP do _nawiewu_ reku. Jakoś nie ufam temu powietrzu z DGP.... Poza tym czy nie będzie to troche niemiłe, jak będzie buchać taki gorąc z nawiewu w sypialni?

Ja myślałem, żeby powietrze z kominka skierowac po prostu przez _wywiew_ reku, gdzie by ogrzało powietrze wchodzące z zewnątrz... Ale ja to się nie znam, tak se tylko fantazjuje...

Depi mi nie chodziło, ze 1000 zł jest śmieszną kwotą samą w sobie ale wobec kosztów całej roboty jest, dla mnie ta kwota jeśli chodzi o wartość to połowa mojej wypłaty, zależy z której strony sie patrzy.

Dzięki Barozi, nieszkodzi poczekam, po prostu potrzebuję ceny pospisywać i popytać.

Jewrioszka ja będę miała reku, kominek, ekrany w projekcie ale nie mam jeszcze kupionego więc nie mam jak doradzić jak to wygląda. Też jestem ciekawa.

Ms już koresponduję z Bułeczką :D

Zakupy z marketu teraz też nosimy na piechtę przy każdej pogodzie, dobrze że to raz na tydzień :-?

Nie uwierzycie ile można przewieźć rowerem :wink:

jewrioszka - dzieki za linki do bram, czesci nie znalem :-)

jeszcze co do cen materialow budowlanych - ja juz kupilem (w sensie zafakturowalem i czekaja sobie w depozycie) porotherm (w 2 skladach uslyszalem ze ma drozec od marca), cement (podobno juz podrozal), bloczki (maja podobno drozec od lutego) i stal (podobno juz ruszyla w gore)

czy to prawda - nie wiem, ale poki co wierze w to co mowi gosc ze skladu (znajomy znajomego), tym bardziej ze duzej czesci innych materialow nie fakturowal, bo "nie ma na razie sensu"

a co do porotermu - ogolnie zaczyna sie pustynia, mi brakuje jeszcze kilku palet PW 11,5, ale nigdzie nie mozna juz dostac

Pozdrawiam

Własnie z tym jest problem, a centrala nazywa sie VENMAR przepraszam za błąd. :oops:

sa tylko strony zagraniczne

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=VENMAR&btnG=Szukaj&lr=

oraz cos na forum

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=VENMAR&btnG=Szukaj&lr=lang_pl

Z tym że wcale nie musze u niego brac tej centrali, robi mi tylko projekt, a insytalacje rozprowadzę sam 8)

OK, wyglądają ładnie (jak storkairy), tylko jakoś tak nie są specjalnie przepasione (to, co na szybko przeczytałem) np. tylko 2 stopnie regulacji prędkości. No i dla mnie chyba za mała wydajność. Czym konkretnie Cie przekonali do tej akurat marki?

Witam RRC, będziemy niedalekimi sąsiadami. Ja buduję w Bogatkch.

Piszecie duzo o wzroście cen mat. budowlanych ( cegieł, bloczków, betonu itp.) Całe szczęście, że to najgrubsze murownie mam już za sobą. Zostały sciany działowe, ale mam materiał ( ostał się po moim byłym wykonawcy, który mił te ściany postawić - ale nawiał :evil: )

Czy nie orientyjecie się może czy styropian, wełna mineralna, tynki też będą drożły. Czy też jest kłopot z takim towarem w składach?

Zajęłam się oknami, i wykonawcą ale nie pomyslałam, żeby rezerwować sobie towar w składzie.

Powiedzcie czy okna, bramy garażowe i drzwi wejściowe montować przed tynkami wewn i zewn? Czy zrobić coś prowizorycznego? Jak wstawię okna to muszę załozyć alarm, więc jednocześnie muszę "zamknąć" cały dom.

Pozdrawiam

Betsi

PS:

Wiem, że większość z Was szuka teraz ekip do budowy domu.

Chciałm Wam powiedzieć, że mam bardzo przykre doświdczenia z jedną z firm, które budują w naszej okolicy. Siedzibę też mają tu ( tz. Runów/Henryków Urocze - na pograniczu, przy głównej drodze z Piaseczna do Tarczyna, ul. bodajże Solidarności). Nie wiem czy powinnam wymienić nazwę tej firmy ogólnie na Forum ( choć niektórzy to robią), ale moja przygoda z nimi jeszcze sie nie skończyła, więc nie chciałabym aby mi to w jakiś sposób zaszkodziło . Choć ten człowiek już chyba więcej zaszkodzić mi nie może :evil:

Włascicielem jest sympatyczny Pan ok. 50 lat ( J.B.) lub jego syn ( B.B.)

Specjalizuja się w dachach, ale robią wszystko ( od fundamentów po wykończeniówkę)

Bardzo bym nie chciała, by ktoś z Was trafił na tą firmę i miał potem takie kłopoty jakie ja mam teraz.

Betsi

Ja mam w projekcie podobno reku Dospela, czemu jej nie chcecie?

No właśnie? Wydają się być (na papierze) bardzo rozsądnie wycenione, jak na paremetry. Ja potrzebuję min 650m3/h (kubatura się kłania - i tak nie będzie 1 wymiany na godz.) i to się już robie droga impreza :-(

Inne, które są jeszcze tańsze, to firmy dorsystem, ale o tych to już nic nigdzie nie mogę znaleźć (raz czy dwa wymienione na forum, ale nic konkretnego)