Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No i dla mnie chyba za mała wydajność. Czym konkretnie Cie przekonali do tej akurat marki?

Nasz domek jest malutki, więc nam wystarczy.

Przekonali mnie tym że jako jeden z niewielu ma recyrkulację. To znaczy że przy ogrzewaniu kominowym moge obejśc sie bez dodatkowych kanałów na DGP oraz ich rozszerzania.

Informacje choc skąpe na stronie http://www.versatech.pl/

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój jeszcze mniejszy - ciekawe jak cenowo między dospel a tym, w razie dodałam stronkę do ulubionych, dzięki.

Ja nawet się nie staram wysilać, żeby znac się na wszystkim bo i tak moja głowa tego nie pomieści, mają tak zrobić żeby było ok. ale oczywiście wiedza, że takie coś istnieje jest potrzebna.

ps.

Jewrioszka wstydzisz się swojej "małej wioski" :p gdzie nazwa? 8)

Ja nie robię rekuperacjii. Czy to bardzo źle?

Czy na prawdę jest to konieczne. Mam spory dom 190 m pow. mieszkalnej.

Planuje piec gazowy i piec "na wszystko" ( do palenia w weekendy i jak będziemy w domu) + kominek ( bez DGP). Część domu parterowa jest bardzo otwarta i myślę, że nieźle ogrzeje sie zwykłymi wywiewnikami bocznymi z kominka a na poddaszu też zrobię nawiew cipłego powietrza z kominka ( jest tak mozliwość bez DGP - moi znajomi tak mają).

Skomentujcie proszę.

Betsi

Betsi Ja to widzę tak:

- reku jest spośród rozwiązań energooszczędno-ekologicznych rozwiązaniem o najlepszym stosunku cena/korzyści. Na ogrzanie domów idzie ponad połowa wszelkich wydatków energetycznych (AFAIR łącznie z samochodem!), a w dobrze izolowanym domu na wentylację i otwarte okna przypadają największe straty tej energii, które rekuperator zmniejsza o min. 60%. Ergo - przy dobrze dobranej centrali czas zwrotu inwestycji jest stosunkowo krótki (kilka lat), potem liczysz tylko zyski.

- centrala daje inne korzyści - wentyluje cały dom, usuwa wilgoć itp. Ja mam bardzo złe doświadczenia z wentylacją grawitacyjną w naszym byłym mieszkaniu - regularnie zasysała dym do domu (ciąg wsteczny), w łazience z kratki mi wiało po krzyżu itp.

- w połączeniu z GWC masz coś-a-la-klima latem - koszt klimatyzacji jest b. wysoki i dużo zżera też potem prundu.

Dla mnie rachunek ekonomiczny przemawia za, a cała reszta (w tym troska o nasza planetę) to dodatkowe bonusy.

Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę. [Kult ;-) ]

Betsi,

nie martw się i głowa do góry! :lol: Widzę, że będziemy miec podobne gabarytowo i "instalacyjnie" domki. Ja też nie robię ani reku, ani DGP i zamierzam w miarę komfortowo i przyjaźnie dla kieszeni pomieszkiwać. Nie każdy musi mieć kondensaty, solary, podłogówki, reku, DGP i "ciepłe" szyby P6, WK cośtam... :roll:

Pewne rzeczy sobie przed budową policzyłem i jeśli wynik nie był zdecydowanie potwierdzający konieczność instalowania jakiegoś ustrojstwa, to po prostu dawałem sobie z tym spokój. Zwłaszcza, że buduję 100% z kredytu, co dodatkowo zwiększa koszty inwestycyjne każdego dodatkowego wynalazku. :-? Nie oznacza to oczywiście, że buduję jak 50 lat temu, ale nie dajmy się zwariować... :D

Wszystko jest dla ludzi, ale uważam, że każdą inwestycję należy wcześniej przemyśleć, bo zmiany "w trakcie" i dodawanie czegośtam, bo ktośtam ma i uważa, że tak będzie lepiej, zwykle lepiej się nie kończy. Betsi, proponuję motto: "Lepsze jest wrogiem dobrego!"

Pozdrawiam serdecznie,

Do tego napisał Depi dodam tylko małe uzupełnienie, czyli postaram sie wyjasnic kilka pojęc.

GWC-Gruntowy wymiennik ciepła- najczęściej zakopana w ziemi rura o średnicy 160mm. Z jednej strony zakończona czerpnią z drugiej doprowadzona do rekuperatora. Działanie tego ustrojstwa polega na tym że ziemia na głebokości 1.5 ma mniej więcej stała temperaturę niezależna od pory roku, ktora wynosi ok 8 stopni celsjusza. Więc np. przy temp. zewnętrznej -10 stopni wymiennik ciepła zamiast zasysać powietrze o tej temperaturze , zasysa wstępnie podgrzane do temperatury np 0 stopni w GWC. Następnie w procesie rekurcylacji podnosi jego temperaturę o kolejne 10-15 stopni. A więc twoje urządzenia grzewcze zamiast podgrzewać powietrze -10 stopni do temperatury pokojowej 18 stopni, musza do niej podgrzac jedynie powietrze o temperaturze 10-15 stopni, czyli niecałe 3. Policz teraz jaka jest oszczędnośc energi na takim rozwiązaniu. Przeciwnicy napisza że reku ciągnie prąd, tak ale ciągnie go w granicach 80-150 w czyli tyle co żarówka.

Sam reku działa natomiast na zasadzie że powietrze wywiewane ( pobieranie z pomieszczeń o podwyższone wilgotności) mija sie w nim z powietrzem tłoczonym do domu.( pokoje, sypialnie) W wyniku tej mijanki jest ono wstępnie ogrzewane przez powietrze wywiewane, co podnosi jego temperature o kilka stopni.

UFF mam ndzieje że nie namieszałem :wink:

Aussie miałem możliwość nocowac kilkakrotnie w tym samym budynku przed i po instalacji reku i uwierz mi to działa. Widziałem tez rachunki przed i po i tu tez okazalo sie to prawdą.

Zgadzam się każda inwestycja musi miec sens z ekonomicznego punktu widzenia. dlatego nie instaluje pompy ciepła, zastanawiam sie na kolektorami.

Ale jak mam splacac kredyt i zamiast 500 w sezonie zapłacic 300 lub wedlug depi 200 za ogrzewanie to po prostu inwestuję. Bo dobre ocieplenie to inwstycja a nie koszty. Koszty to będziesz miał potem.

Rozmawiałem tez z ludźmi którzy 3 lata temu odlożyli instalacje reku. Oni mi powoedzieli że jedna instalacje w trakcie tych 2 lat puścili kominem.

Depi,

bez obrazy, ale fakt, że w poprzednim mieszkaniu/domu miałeś wsteczny ciąg w kominie nie upoważnia cię do negowania sensu istnienia dobrej wentylacji grawitacyjnej. A zepsuć można wszystko; i grawitacyjną i reku. Chyba reku nawet łatwiej - ale to moje osobiste zdanie. ja też mam teraz w mieszkaniu nawiew z kratki wywiewnej, co przy obecnych temperaturach nie jest przyjemne, a stało się tak, jak do mojego bloku dobudowali sporą "plombę" i podłączyli ją do dotychczasowych kominów, zamiast wymurować nowe... :-? I z tego nie wynika, że wszystkie wentylacje grawitacyjne są be.

"coś-a-la-klima" latem, to jednak nie klima, a zastosowanie dobrych materiałów na ściany, akumulujących ciepło da podobny efekt za mniejsze pieniądze.

pzdr :D ,

I z tego nie wynika, że wszystkie wentylacje grawitacyjne są be.

Aussie przez taka instalacje po prostu to co ogrzałes wyrzucasz w kosmos bez żadnej korzysci, powiększając jedynie efekt cieplarniany ( spaliny np z pieca), przez koniecznośc ponownego ogrzania zimnego powietrza zassanego np przez nawiewniki w oknach ( przy instalacji z odzyskiem ciepła okna powinny byc bez nawiewnikó). Natomiast reku częśc tego ciepła odzyskuje dla Ciebie.

A ala' kilma wynika z faktu który opisałem opisując działanie GWC, z tym że wtedy tego powietrza nie podgrzewa sie w reku. (patrz post powyżej)

Dzieki wielkie za Wasze komentarze, chcę jeszcze !!!!!

Jewrioszka, wszystko co napisałeś wiem, bo czytałam na ten temat mnóstwo

artykułów i opinii. Mam nawet projekt Reku od firmy w której kupowałam projekt gotowy domu.

Zapewne zwolennicy wszysktich tych wspniałych urzadzeń do oszczędzania energii mają rację, ale........................

Aussie, cieszę się, że masz takie zdanie, to budujace.

Gdyby gmina dawała jakieś dofinansowania do takich proekologicznych inwestycji, to pewnie nie zastanawiałabym się długo. Wiadomo, że łatwiej jest zrobić coś na etapie budowania, niż później. Rok temu nawet pytałam o to w Piasecznie, ale tu nie ma czegoś takiego (

Kredytami z częściowym zwrotem nie jestem zinteresowana, bo i tak będę musiła spłacać ten na dom ( a chciałabym wziąć jak najmniej).

Spłacanie kredytów nie jest przyjemne, chciałoby się też pożyć troszkę, na wakacje pojechać latem i zimą.

Spłacałam kredyt za mieszkanie przez ostanie 6 lat i uwierzcie to nie jest nic przyjemnego.

Pozdrawiam

Betsi

UFF mam ndzieje że nie namieszałem :wink:

Nie, wrecz przeciwnie :-) Musze takowa instalacje chyba rozwazyc.

jewrioszka, jaki jest przyblizony koszt tego cuda? 8)

BTW bylam dzisiaj na budowie. Hmmm ... poprzedni wlasciciel jakos tak malo okien w tym poddaszu przewidzial. Postanowilam to zmienic ... zamiast dodatkowych 2 bedzie 6 ... albo siedem ;)

na poddaszu też zrobię nawiew cipłego powietrza z kominka ( jest tak mozliwość bez DGP - moi znajomi tak mają).

To tez jest DGP, tyle że grawitacyjne, tyle że bez mechanicznej wspomaganiai.

Planuje piec gazowy i piec "na wszystko" ( do palenia w weekendy i jak będziemy w domu)

Prawdopodobnie, po pierwszej zimie będziecie korzystac tylko z gazu i kominka, po prostu nie będzie wam sie chciało. :wink:

Aussie Czemu miałbym się obrażać? Ja tylko powiedziałem, że MOJE doświadczenia z wentylacja grawitacyjną są złe. Choć jak piszesz, Twoje też są niepecjalne. Dobrze działająca wentylacja graw. działa dobrze (<- fajna tautologia :-) ). Problem w tym, że aby tak było musi być spełnione parę warunków (np. róznica temperatur, dopływ powietrza do wnętrza) - sam o tym piszesz. Przy wentylacji mechanicznej jest tylko jeden warunek - musi być prąd. :-)

BTW - skąd ksywa? Pochodzisz z Australii? ;-)

AmberWind

centrala zależnie od mocy 5-7tys

kanały plus robocizna ok 6-10 tys

GWC materiał moga byc rury z kwasówki , nie znam ceny

lub

Rehau z powloką antybakteryjną ok 4 tys.

Podane ceny sa cenami orientacyjnymi. :wink:

ja kupuje tylko centrale i kanały instalacje wykonuje sam, kosztuje mnie to tak:

800 zł projekt

6tys centrala

1,5do 2 tys. materiał

plus GWC.

Jak chcesz to mam namiar na gościa który robił instalacje naszej forumowiczce i jest ona bardzo zadowolona. jak porównywałem ceny to jest on bardzo przystępny.

Betsi czyli jednak okna bierzesz cieplejsze U=0,6 ? Czy nadal z szyba U=0,1?

jewrioszka,

nie chcę się z tobą droczyć, bo nie o to tutaj chodzi... 8) napisano już w tym temacie chyba wszystko, także na tym forum, więc każdy może sobie poczytać i podjąć decyzję korzystną dla siebie. jak już wspomniałem policzyłem sobie koszty takiej inwestycji i potencjalne zyski z niej płynące i uwierz mi, mnie się to nie opłacało na tyle, żeby w to wejść. ale oczywiście, jeśli uwzględnisz inne założenia, to twój wynik może być zupełnie inny.

mam nadzieję, że nie czyta mnie żaden zaangażowany ekolog... :o

instalacja sama w sobie jest O.K., służy oszczędzaniu i do tego szlachetnym celom ochrony środowiska, ale taką podjąłem decyzję i dopiero po 10-15 latach będziemy mogli porozmawiać, który z nas miał rację. a może też okazać się, że obaj będziemy zadowoleni, bo nasze domy spełniły oczekiwania przed nimi stawiane przez nas teraz. :D

czego wszystki budującym i sobie życzę,

p.s. kiedy 3 lata temu zaczynałem planować budowę chciałem mieć W S Z Y S T K O... :lol: :lol: :lol:

my reku nie robimy, a powodow jest kilka

po pierwsze - GWC czy pompa ciepla nie wchodzi w zasadzie w gre, bo mam dzialke lesna i tak ma zostac (nowe drzewa, korzenie, itp)

po drugie - znam wszystkie teoretyczne zalety reku i wszystkie teoretyczne wymogi, zeby taka instalacja działała sprawnie, cicho i można było ją czyścić (i szczerze powiem nie widzialem jeszcze u nikogo ze znajomych takiej instalacji, która by te wymogi spełniała)

wiem, wiem - sa tłumiki, filtry, specjalne firmy czyszczące - ale pracowałem przez dwa lata w biurowcu (miał 9 lat) i mimo czyszczenia, wymiany filtrów itp z klimy zapaszek dobiegał mało salonowy (a jakie cholerstwa byly razem z nim roznoszone, to juz nie chce myslec)

zreszta, z tych samych przyczyn nie instaluje odkurzacza centralnego

a po trzecie i najwazniejsze - dzialka jak pisalem lesna, klimat uzdrowiskowy, duuze przeszklenia i mnostwo otwieranych okien i wieelka chec korzystania z tego wszystkiego, zycia w lecie, a nie zycia w szczelnym domu z powietrzem przepuszczonym przez maszyne (mam w pracy, w domu nie chce)

a rachunki - noc cóż, coś za coś

Pozdrawiam

Jak interesowałam się tymi wszystkimi ustrojstwami ( dokłdnie rok temu)

, to dostałam taką wycenę

( GWC + reku+instalacja solarów + robocizna + materiały) = ok. 35 000 zł.

Jewrioszka, nie wiem jakie szyby zaproponuje mi firma ( wie czego chcę)

Mam dostać ostateczna ofertę jutro ( już po pomiarach i oglądzie domu)

W ogóle mało wiem o ciepłych szybach, chyba musze doczytać :oops:

Betsi

Ikmiec

Wspaniały komentarz, już czuje sie lepiej.

Podpisuje się pod wszystkim co napisałeś.

Co prawda moja działka nie jest leśna, ale tez uwielbiam świeże powietrze i lubie otwierać okna ( po to ich tyle zrobiłam).

Jesli chodzi o reku w biurach, to ja pracuję w hotelu, gdzie zainstlowane jest reku. Wiem, że odzyski ciepła sa duże, ale jeśli chodzi o inne rzeczy ( tu: komentarz Ikmiec'a) to nie jest najlepiej

Betsi