Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

ja zlozylem wniosek na przylacze elektryczne - wlasnie dostalem warunki...max data przylaczenia jest styczen 2008,ale telefonicznie powiedzieli ze wszystko powinno sie udac zalatwic w przeciagu 6 miesiecy (jak nie bedzie zadnych problemow). Bede budowali linie naziemna. Do pociagniecia maja okolo 200 metrow. Jestem mile zaskoczony terminem realizacji, gdyz spodziewalem sie ze beda to dwa lata. Place tylko za przydzial mocy troszke ponad tysiac zl. Co do wody...przyjechali i wywiercili mi studnie. Wode mam na 19 metrach. Podobno za zycia nie zdolam wyczerpac tego pokladu wody. Zastanawialem sie nad podlaczeniem do sieci miejskiej ale po zrobieniu kalkulacji stwierdzilem ze to po prostu sie nie oplaca...Do ceny studni trzeba doliczyc jeszcze koszt pompy glebinowej bo w naszych terenach jest problem z podbiciem lustra i studnia musi byc z grubej rury ( tak twierdzili magicy od wiercenia)

Pozdrawiam

Maciek

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może ktoś w ogóle nie ma wody z wodociągu, tylko własną studnie? Jest to ewentualność, która bardzo serio rozważam.

Depi my mamy własna studnię (20m) :) , a prąd pożyczam za pomocą przedłużacza od sąsiada 100 m dalej. taka opcja z energia na budowe wystarcza, ale teraz tmusze czekac na "prawdziwe" przyłącze, żeby zamknąc budynek. Inaczej mogliby mi okna ukraśc.

Najzabawniejsze, że w gminie i tak zostałem zmuszony do zapłacenia dobrowolnej składki na rozbudowę wodociągu

Jezier W jednym z ostatnch pism "branżowych" :wink: w dziale prawnym jest opis takiej sytuacji. Z tego co pamiętam to jest bezprawne. napisane tam tez jest że gmina ma obowiązek taka składke zwrócić. Tylko że tam jest chyba mowa o jakiejś składce środowiskowej i o takiej słyszałem w gminie.

Depi,

Ja miałem bardzo prostą sytuację, bo mam prąd 10 m od działki u sąsiada na przeciwko. Napisałem wniosek do ZE. Dostałem warunki. Zapłaciłem 1800 zł za przydział mocy. Niedługo się podłączam i powinienem mieć prąd jak tylko dostanę pozwolenie na budowę.

Na otrzymanie warunków przyłączenia czeka się około 3 tygodni. Sam termin podłączenia zależy już od odległości skrzynki rozdzielczej, czy też mocy transformatora no i woli urzędników. Czasami zdarza się że są to 3 lata. Czasami dwa tygodnie. Moja sąsiadka, która pierwsza zaczęła budowę czekała na prąd właśnie 3 lata, ale dzięki niej ja teraz muszę poczekać tylko miesiąc.

Cześć

AmberWind: co do gazu to jest chyba rozpatrywane indywidualnie.

W moim przypadku (mam gaz przy ogrodzeniu) w warunkach technicznych za samo podłączenie na działke czyli skrzynka jakis reduktor/zawór czy coś takiego + robocizna wycenili na jakies 3220 pln.

Cześć

AmberWind: co do gazu to jest chyba rozpatrywane indywidualnie.

W moim przypadku (mam gaz przy ogrodzeniu) w warunkach technicznych za samo podłączenie na działke czyli skrzynka jakis reduktor/zawór czy coś takiego + robocizna wycenili na jakies 3220 pln.

Dzieki za info. Znaczy sie powinnam sie spodziewac ceny raczej uznaniowej ;)

Zobaczymy ... u nas bede podlaczac ok. 10 domow. Gaz mamy przy sasiedniej ulicy.

Witam ponownie...

temat z innej beczki...

wlasnie przeliczylem ilosci betonu na fundamenty: potrzebuje 75 m3. Liczylem z gruchy i przeliczylem jak by z betoniarki robic...wyszlo roznicy 100 zl. Chyba zdecyduje sie na beton z gruchy tylko jeszcze jakis plyt lub trelinek potrzeba. Ma ktos moze namiar na kogos kto bylby w stanie cos zalawtic? Jak planujecie od ziemi fundament? Wylewany czy z bloczka? Ja przemyslalem i doszedlem do wniosku ze jezeli wypozycze gdzies szalunki to nie bede sie bawil z bloczkami. I teraz nastepne pytanie: czy ktos cos slyszal o wypozyczalni szalunkow? Tak sobie mysle ze jak zalatwie gruzu to jakies 5 gruch po 8 m3 powinno wystarczyc...jakie macie przemyslenia na ten temat

maciek

Maksik co ty budujesz? :roll: , wilczy szaniec? czy sztolnie walimia?

A tak na poważnie, nie ładuj żadnego gruzu w ławę, gruz ma to do siebie że murszeje od wilgoci. Poza tym ława ma byc monolitem, a jaki to monolit skoro jego składniki maja różną gęstość i wytrzymałość?

lkmiec super, to ogromny krok, teraz sie będzie kurzyc przez 2 weeks i będzie oki.

jerioszka

czyli jak rozumiem nie wrzuca sie w fundament gruzu w postaci plyt chodnikowych, kraweznikow...itd? nie mowie o gruzie z rozbiorki jakiejs przedwojennej kamienicy ;-)

Sasiad budowal sie calkiem niedawno i sam mi podpowiedzial zeby tak zrobic ;-)

Podobno znacznie ograniczyl koszta, niby na fundamencie sie nie oszczedza ale moze cos da sie zaoszczedzic....

i jeszcze sobie podsmiechujki ze mnie robi ;-)

Betsi, przemyśl proszę jeszcze raz dobór gatunkowy na Twojej działce.Mam na myśli sumaki- czy napewno je chcesz?

Podam ci powody dla których ja je wszystkim odradzam:

-daja masę odrostów korzeniowych- jak zatniesz im korzonek to za chwilę masz wokół pnia mały lasek sumakowy i nawet jak powalczysz z nimi to przegrasz bo im więcej je wycinasz, tym więcej ich wyrośnie.potrafi toto wyrosnąć nawet 5 metrów od dorosłego.

-ich owocostany pylą tak że zapylają powietrze na całkiem spore odległości i tym pyłkiem drażnią ludziom śluzówki. I to nie tylko uczuleniowcom. Tego sama nigdy nie sprawdziłam ale wyczytałam w fachowej literaturze

Wiem że ludzie je lubią bo to takie małe drzewka i ładnie się przebarwiają jesienią, ale napewno mozna dobrać coś fajnego co też się ładnie przebarwi i jeszcze będzie pasować do brzózek ( świetny wybór- szybko i łatwo ronsną i jeszcze wpisują się w polski krajobraz)

Betsi słuchaj Magolii

Jak chcesz to z domu moge Ci podesklac kilka roślinek ładnie sie przebarwiających.

Maksik masz racje z tym że te płyty betonowe radziłbym tylko zamiast chudziaka żeby na nich zbrojenie oprzeć, a o ławę to bym się bał z powodów o których pisałem wczesniej.

literówkami sie nie przejmuj

Dzięki wszystkim za info :-)

barozi, jewrioszka I jak Wam się z tymi studniami żyje? Są jakieś kłopoty? Obok tej drugiej działki (nieuzbrojonej medialnie), a właściwie po niej (długa historia) biegnie kabel prowadzący prąd dalej - rozumiem, że przyłącze w takim układzie jest tylko formalnością? Bo jeśli mi powiedzą, że trza czekać pół roku, to chyba komuś myśliwską dwururką zrobię z dupy sito ;-)

Tak swoją drogą szokujące jest dla mnie to, że potrafimy się już CIESZYĆ, że łaskawie nam podłączą prąd JUŻ ZA PÓŁ ROKU! No po prostu byłyskawyca! ;-)

Niech nam żyją monopole... Ech...

W każdym razie mam teraz zgryz - 50 tys. i wszystko w działce czy 0 tys. i konieczność załatwienia wszystkiego. Opcją, jest tylko prąd (Legalett?) i własna studnia... Ile to zżera prądu? Mój energooszczędny dom coś się nagle robi mało energooszczędny :-)

lkmiec Gratulacje!

AmberWind Ceny za przyłącze gazu są jakieś szokujące. Teść mówi, że prowadząc jakieś 100 chyba metrów (mogę się mylić) i rozbijając cenę na kilka (naście) osób wyszło po 12,5 tys od łebka! Ile muszę mieszkać, żeby różnica miedzy ogrzewaniem prądem a ogrzewaniem gazem mi się zwróciła?

Ach - jeszcze jedno! Drogę trzeba by zrobić... Ma tutaj ktoś doświadczenia? 80m przez ex-pole uprawne... Na razie oczywiście jakaś tymczasowa - może z takich betonowych płyt? Tylko ile to kosztuje?

Ups. Już wiem... Dużo...

Pozytywem jest to, że jeśli zmienimy działkę, to musimy zmienić tez projekt (bo ta druga jest wąska i długa) i może uda mi się trochę go zmniejszyć... Choć o te 25 m2 :-)