Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi, przemyśl proszę jeszcze raz dobór gatunkowy na Twojej działce.Mam na myśli sumaki- czy napewno je chcesz?

Podam ci powody dla których ja je wszystkim odradzam:

-daja masę odrostów korzeniowych- jak zatniesz im korzonek to za chwilę masz wokół pnia mały lasek sumakowy i nawet jak powalczysz z nimi to przegrasz bo im więcej je wycinasz, tym więcej ich wyrośnie.potrafi toto wyrosnąć nawet 5 metrów od dorosłego.

-ich owocostany pylą tak że zapylają powietrze na całkiem spore odległości i tym pyłkiem drażnią ludziom śluzówki. I to nie tylko uczuleniowcom. Tego sama nigdy nie sprawdziłam ale wyczytałam w fachowej literaturze

Wiem że ludzie je lubią bo to takie małe drzewka i ładnie się przebarwiają jesienią, ale napewno mozna dobrać coś fajnego co też się ładnie przebarwi i jeszcze będzie pasować do brzózek ( świetny wybór- szybko i łatwo ronsną i jeszcze wpisują się w polski krajobraz)

Magnolia

Dzieki za komentarz. Nie wiem jescze na pewno, czy będę sadzić sumaki, ale jak słusznie zauważyłaś są bardzo ładne i pieknie wygłądaja zwłaszcza jesienią.

Moi rodzice maja kilka tych drzewek na działce i radz sobie z tymi odrostami

( na razie). O tym, ze pylą to nie wiedziałam, przemyślę to na pewno.

Pozdrawiam

Betsi

Media

O pozwolenia na wszystkie media składałam w maju 2006.

Warunki przyłącza prądu stałego ( nie budowlanki)- czerwiec 2007,

woda miejska - mam już od początku grudnia ( ale po duzych naciskach ) - długośc wodociągu to ok. 50m z przekopem pod ulicą - koszt 6500zł + 400 mapka

gaz - będą kopać jak tylko odpuszczą sniegi ( decyzję ostateczna z gminy Piaseczno dostałam pod koniec grudnia) - koszt - płaci gazownia :lol:

( pociagnięcie gazocigu do 2 działek - ok. 100m - wartośc wyliczono na ok.

14 000), ja płacę tylko za przyłącze do domu - 1200 zł + 600 skrzynka

Pozdrawiam

Betsi

Ceny za przyłącze gazu są jakieś szokujące. Teść mówi, że prowadząc jakieś 100 chyba metrów (mogę się mylić) i rozbijając cenę na kilka (naście) osób wyszło po 12,5 tys od łebka! Ile muszę mieszkać, żeby różnica miedzy ogrzewaniem prądem a ogrzewaniem gazem mi się zwróciła?

no wlasnie ... dzisiaj uswiadomiono mnie, ze koszt moze byc miedzy 10.000 a 20.000 PLN :cry: :evil:

Depi

Na razie zyje sie ze studnia tak jak i bez studni. Troszke slaba pogoda zeby jezdzic teraz na działkę. Od momentu wywyiercenia raz byłem i przez cały dzień lałem wodę i o dziwo cały czas leciała ;-) Ogranicza mnie brak prądu. Sąsiadka dobra kobieta ale za każdym razem ciągnąć kabel ze 130 metrów i pożyczać od niej nie uśmiecha mi się. Ale kupiłem mały generator pradu i pompa głębinowa powinna pracować. Ale tescia brat ma tylko taką studnię już ponad 10 lat i sobie bardzo chwali...

Ach - jeszcze jedno! Drogę trzeba by zrobić... Ma tutaj ktoś doświadczenia? 80m przez ex-pole uprawne... Na razie oczywiście jakaś tymczasowa - może z takich betonowych płyt? Tylko ile to kosztuje?

To zależy, bo jak droga gminna to skladaj podanie i odwiedź wójta :) .

Jak prywatna to nie top pieniędzy w błoto.

My mamy podobna sytuację i jak na razie samochody z dostawami sobie na błocku radzą.

Złożyłem w styczniu podanie i czekam na rozpatrzenie. Rada Gminy Prażów zbiera się na poczatku marca i wtedy uchwalają budżet, więc do połowy lutego masz czas na złożenie papierów.

Maksik u mnie przedłużacz ponad 100 m leży przez pole od sierpnia. Wcale go nie zwijam.

Mnie tez ze studnią na razie buduje sie dobrze i pewnie z nia tez zamieszkam. Na czas budowy kupiłem u "ruskich" pompke pulsacyjną za 65 zł. ( trzeba pamiętac żeby kupic Białoruską bo okraińskie i Chińskie to podróbki, powaznie :lol: ) Jak sie będe wprowadał toi zakupie taka porządną za jakies 1000zł.

Ja chyba nie zdecydowal bym sie na studnie gdybym mial wode miejska. Do podlewania i mycia samochodu wedlug mnie nie oplaca sie...koszt studni przynajmniej 2,5 tys + 1 tys pompa. Trzeba by przeliczyc ile m3 wody bylo by za to. Ale ja od razu mialem zamiar zrobic swoja studnie i nawet nie dowiadywalem sie w gminie. Tak samo wyglada sprawa z gazem...nigdy w zyciu sie nie bede przylaczal. Tylko prad, moze kiedys w dalekiej przyszlosci zrobie sobie wiatraczek....juz bym cos kombinowal ale to chyba nie warto poniewaz zewt bedzie stwarzal problemy...

gaz - będą kopać jak tylko odpuszczą sniegi ( decyzję ostateczna z gminy Piaseczno dostałam pod koniec grudnia) - koszt - płaci gazownia

Betsi,

ale o pozwolenie chyba stara się gazownia? Czy dobrze myślę? Mi też mają podciągnąć, mam już spisaną umowę i opłaconą kwotę za przyłącze. Na razie czekam, ale może powinienem coś robić? Hm....

Michał

A czy wiercilibyście studnie mając wodę miejską?

Przdatna byłaby do podlewania roslinek, mycia samochodu itp

Betsi

Jak wiesz my wywierciliśmy, chociaż wodociąg po drugiej stronie ulicy. Koszty podłączenia były bardzo wysokie, a tak jesteśmy niezależni (póki jest prąd). Chociaż pompa z kablem była chyba droższa od całkowitej kwoty, jaką podał maksik78

gaz - będą kopać jak tylko odpuszczą sniegi ( decyzję ostateczna z gminy Piaseczno dostałam pod koniec grudnia) - koszt - płaci gazownia

Betsi,

ale o pozwolenie chyba stara się gazownia? Czy dobrze myślę? Mi też mają podciągnąć, mam już spisaną umowę i opłaconą kwotę za przyłącze. Na razie czekam, ale może powinienem coś robić? Hm....

Michał

Tak, zgadza się, o pozwolenie stara się gazownia, ale musisz we własnym zakresie wykonać plan przyłącza i ten plan + warunki przesyłane są do gminy przez wykonawcę projektu. Projekt może wykonać firma polecana przez gazownię. Gmina, na tej podstawie wydaje decyzję ( dostaniesz ja pocztą). Jesli chcesz przyspieszyć wydanie decyzji, to możesz bezpośrednio w gminie podpisac dok., ze nie wnosisz sprzeciwu ( bo normalnie to wysyłają ci powiadomienie, musisz odesłać podpisane - to trwa).

Też wcześniej ( z umową) wnosiłam opłatę przyłączeniową do gazowni.

Betsi

AmberWind

Mam zamiar miec ogrzewanie stopniowane.

To znaczy jeśli temperatury beda takie jak teraz to tak naprawde wystarczy mi reku i grzałka w nim zamontowana. Drugim stpopniem bedzie kominek wpięty w reku. Trzecim stopniem będzie piec na paliwo stałe i instal;acja CO.

Więc bardzo podobnie do ciebie, a ludzie sie krzywia bo prąd jest drogi, nie biora jednak pod uwage że w tym wchodza na Polski rynek konkurencyjni dostawcy dla ZEWT. Że można kombinowac taryfami, że możesz miec dom bardzo dobrze ocieplony, że masz reku, GWC itp.

Michal_m

Sa rozne rodzaje pomp glebinowych w zaleznosci od wydajnosci. Ja stalem sie szczesliwym posiadaczem pompy o wydajnosci 4 tys. l na godz. Uwazam ze na potrzeby domowe mi to wystarczy. Zamontuje duzy hydrofor okolo 200 litrow i bedzie ok. A ceny pomp mozna sprawdzic np na allegro

Tez cenie sobie niezaleznosc... ;-)

Maciek

jewrioszka,

Brzmi to bardzo zachecajaco ... Przyznam szczerze, ze chcemy dolozyc wszelkich staran, aby wybrany system ogrzewania domu byl dla nas optymalny. Wiemy, ze wiaze sie to z wiekszymi nakladami podczas budowy i instalacji, ale z perspektywy lat oceniamy te poczatkowe koszty jako inwestycje.

Jedno mnie tylko martwi ... czy znajde swiatlego instalatora, ktory nie tylko kompleksowo mi doradzi, ale rowniez bedzie umial to wszystko "pospinac" w efektywna calosc ... Dwa dni temu bylam u dystrybutora Viesmann'a i przerazenie mnie ogarnia jaki wycinek wiedzy oferuja swoim Klientom ...

AmberWind

Mam zamiar miec ogrzewanie stopniowane.

To znaczy jeśli temperatury beda takie jak teraz to tak naprawde wystarczy mi reku i grzałka w nim zamontowana. Drugim stpopniem bedzie kominek wpięty w reku. Trzecim stopniem będzie piec na paliwo stałe i instal;acja CO.

Więc bardzo podobnie do ciebie, a ludzie sie krzywia bo prąd jest drogi, nie biora jednak pod uwage że w tym wchodza na Polski rynek konkurencyjni dostawcy dla ZEWT. Że można kombinowac taryfami, że możesz miec dom bardzo dobrze ocieplony, że masz reku, GWC itp.

Jewrioszka, to Ty nie masz gazu?

Jesli tak to reku i GWC są mocno uzasadnione.

Betsi

My bedziemy miec i wode miejska i pozostawimy sobie studnie, wywiercona na potrzeby budowy. Woda ze studni przyda sie do myscia auta i podlewania roslinek

Też chcemy tak zrobić tylko w odwrotnej kolejności. Budowa na wodzie branej od sąsiada, następnie przyłącze do wodociągów i na końcu studnia z wodą do celów technicznych, głównie podlewania ogrodu.