Betsi2006 03.02.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Jewrioszka Płyta grzewcza to na pewno nie moda, to najepsze rozwiązanie przy braku gazu ( i nie tylko), wygoda, nowoczesność i inne za......I tak jak piszesz może nie tylko ZEWT będzie na rynku za parę lat. Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 03.02.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Dostalam wstepne wyliczenia za brame Hormanna z automatyka i automatyke do bramy wjazdowej ... _________________ Podziel się tą ofertą, bo też zaczynam szukać bram garażowych Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 03.02.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Dostalam wstepne wyliczenia za brame Hormanna z automatyka i automatyke do bramy wjazdowej ... _________________ Podziel się tą ofertą, bo też zaczynam szukać bram garażowych Betsi ja tez, ja też. chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 03.02.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Podziel się tą ofertą, bo też zaczynam szukać bram garażowych Betsi Chce kupic brame 2500x2250 LPU40 z przetłoczeniami M (najprawdopodobniej w kolorze mahon) Dystrybutor 1 brama garazowa + automatyka + robocizna = 4.210,00 PLN + 7% VAT automatyka do bramy wjazdowej + montaz = 2.300,00 PLN brutto Dystrybutor 2 brama garazowa + automatyka + robocizna = 5.000,00 + 7% VAT automatyka do bramy wjazdowej + montaz = 2.550,00 + 22% VAT Czekam teraz na wycene trzeciego dystrybutora ... a co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 03.02.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Dzieki, jak będziesz miała tą trzecią wycenę to napisz. PozdrawiamBetsi PS: Idę do kina, na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 03.02.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 PS: Idę do kina, na razie A co dobrego daja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 03.02.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Świadek Koronny - czy był dobry to napisze jutro CześćBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.02.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Moje rachunki za prąd w miesiącach, w których nie ogrzewam domu wynoszą od 160 do 190 zł. A znaczna część to ogrzewanie CWU (trochę ponad 50%). Więc nie jest to 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 03.02.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Moje rachunki za prąd w miesiącach, w których nie ogrzewam domu wynoszą od 160 do 190 zł. A znaczna część to ogrzewanie CWU (trochę ponad 50%). Więc nie jest to 500 zł. Hmm moje obecne rachunki za prad sa takie same, za 2 miesiace . Tak naprawde to chyba oprócz Jeziera chyba nikt z nas nie wie jakie są tak naprawde miesięczne koszty utrzymania domu.(prąd, woda, podatek, wywóz nieczystości, ochrona itp) Oczywiście mam na myśli dom spełniający dzisiejsze standardy: izolacje, urządzenia klasy A itp. Oświecisz nas? ( a może tylko mnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.02.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Tak było w 2006 r:Woda ok 120 m3 rocznie po 1,5 zł za 1m3 - 180 złŚcieki 15-16 wywozów po 70-140 zł za opróźnienie. - 1200 złWywóz śmieci ok 22 zł miesięcznie. - 260 złPodatki:28 gr za 1m2 powierzchni działki zakwalifikowanej jako budowlana (u mnie tylko 700 z 1200 m2) Po inwentaryzacji geodezyjnej tak się okazało - geodeci zrobili mi dobrze. Do tego płacę też podatek za 160 m2 drogi (jestem współwłaścicielem)54 grosze za 1m2 powierzchni domu. Razem 316 złPrąd 4576 złRazem 6532 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 03.02.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Jezier jestes wielki .Duże dzięki. Sądze że po twojej informacji większości z nas łatwiej będzie podjąć pewne decyzje np. dotyczace ogrzewania, gazu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 03.02.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Hmm ... jak porownam te kwoty za wlasny dom, do moich obecnych kosztow utrzymania wynajmowanego mieszkania na Kabatach, to za obecne wydatki moglabym utrzymywac 4 domy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.02.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 AmberWind Nie jest tak różowo. Co roku robię o ok 12 tys km więcej z mojej wsi niż gdybym dojeżdżał do pracy z Kabaty. Gdyby do Warszawy jeździła też moja żona codziennie to koszty utrzymania nie odbiegałyby od twoich. Albo i większe. W końcu ustawowy ryczał za używanie pojazdów prywatnych do celów służbowych stawka za 1 km przebiegu dla samochodów o pojemności silnika powyżej 900cm3 wynosi 0,7846 zł. Gdybym pomnożył to przez 24 tys km dałoby kwotę prawie 19 tysięcy. Nikt mi nie płaci za dojazd do firmy a więc sam je ponoszę. Gdyby jeszcze policzyć czas jaki codziennie tracę. Na dojazd do/od Puławskiej róg Poleczki idzie 30-35 minut rano, 40-50 po południu i 20-25 minut w nocy . Ech, życie na wsi nie jest tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 03.02.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Zgadza się, jak w październiku jeździłem codziennie, to na sam gaz do auta wydałem 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 03.02.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Zdaje sobie sprawe, ze zaoszczedze na kosztach stalych domu, ale po kieszeni uderzy mnie eksploatacja auta i czas. Z drugiej strony to dla nas dobre rozwiazanie. Obydwoje wykonujemy wolny zawod i zadna sila (na szczescie) nie zmusza nas do bytnosci w Warszawie codziennie. Raz - dwa razy w tygodniu i jeszcze poza porannym szczytem z usmiechem na twarzach odcierpimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.02.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Moja lepsza połowa ma zajęcie na miejscu. Ja też planuję coś zmienić w niedalekiej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 03.02.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Tez sie zastanawiam czy nie wezmę sie za jakieś usługi, nic innego oprócz pracy w Wawce mnie nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.02.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Więc będzie gazowa płyta, ponieważ jak wyłączą prąd to będę mogła ugotować wodę i inne a parę razy w tym roku prądu już nie było w naszej okolicy i to przez kilka godzin. A propos gazu podczas braku prądu - kocioł gazowy bez prądu (sterowanie elektroniczne) nie będzie działał, prawda? Co do płyty - ja zawsze miałem gaz i byłem zadowolony. Z płytą dopiero się zapoznałem u mojej obecnej żony. Na początku bardzo mi nie leżała i do tej pory uważam, że na gazie gotuje się lepiej, ale idzie się przyzwyczaić i pozostałe plusy, o których już obszernie pisano, z nawiązką rekompensują pewne niedostatki. Jak ktoś wymyśli coś, czym można się zająć na wsi, to ja też wolałbym już nie jeździć do Wawy. Ja jestem z kolei progresywny i praktykuję Park&Ride - dojeżdżam na Kabaty do metra (z Powsina kilka minut) i dalej już metrem. Jeżdze codziennie na 8:15, więc korki omijam, książkę mam czas poczytać. Ogólnie bardzo polecam ten sposób. Szkoda tylko, że metro ucina się na Kabatach... Czy ktoś z Was rozważa/ł(a) ogrzewanie jakimś paliwem stałym? Jak już pisałem przechodzę fascynację pelletami PS. Carpe diem, kochani! Dzisiaj trafiłem do szpitala z podejrzeniem zapalenia otrzewnej i wizją pół roku w szpitalu ze sztucznym odbytem (przepraszam wrażliwych). Jak usłyszałem tę diagnozę od lekarza rano, to zamiast pomyśleć "O rany - moge umrzeć", to pomyślałem "Jak ja dostanę kredyt z mniejszą o 20% pensją? I kto dopilnuje budowy?". Nie jestem normalny, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 03.02.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Czy ktoś z Was rozważa/ł(a) ogrzewanie jakimś paliwem stałym? Jak już pisałem przechodzę fascynację pelletami PS. Carpe diem, kochani! Dzisiaj trafiłem do szpitala z podejrzeniem zapalenia otrzewnej i wizją pół roku w szpitalu ze sztucznym odbytem (przepraszam wrażliwych). Jak usłyszałem tę diagnozę od lekarza rano, to zamiast pomyśleć "O rany - moge umrzeć", to pomyślałem "Jak ja dostanę kredyt z mniejszą o 20% pensją? I kto dopilnuje budowy?". Nie jestem normalny, prawda? Zapewniam cie że to normalne , ale nie mów nikomu bo nas wszystkich zamkną. P.S. U mnie będzie ogrzewanie paliwem stałym, prawdopodobnie ekogroszkiem lub miałem. Do obydwóch paliw są piece z podajnikiem. Pellety juz mi przeszły, sa za drogie, tyle że czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.02.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 U mnie będzie ogrzewanie paliwem stałym, prawdopodobnie ekogroszkiem lub miałem. Do obydwóch paliw są piece z podajnikiem. Pellety juz mi przeszły, sa za drogie, tyle że czyste. Kurcze.. Jak to - za drogie? Z tego, co czytałem to energia z pelletów jest minimalnie tylko droższa od tej z węgla? A są czyte (super) i można wysypać popiół (mało) prosto na grządkę (ekologiczny). A czemu Ci przeszło? Tylko cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts