Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam oficjalnie wszystkich blizszych i dalszych sąsiadów. Po 5-ciu miesiącach niepewności, bo tyle czasu minęło od zawarcia umowy przedwstępnej (z powodu podziału i wznowienia granic działki) od wczoraj posiadam wreszcie akt wlasności. Zaczynam załatwiać wszystkie potrzebne kwity, mając nadzieję, że w maju wystartuje budowa. Śledząc forum widzę, że budowa domu to nie łatwe zadanie, ale z atmosfery na tym Forum wnioskuję, że można liczyć na Waszą pomoc i mam nadzieję, że to się nie zmieni.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cezar, ja kupilem działkę w Nowym Prazmowie.

Gmina Prazmow jest ogólnie OK (chociaż np. osoba 'wprowadzajaca się' do niej musi zapłacic 2000 PLN haraczu za przylącze H2O) Jednak słyszane wcześniej opinie o koszmarze papierów okazały się bezpodstawne... Oczywiście na pewne rzeczy TRZEBA poczekać (w końcu machina biurokracyjna ma najcięższe koło zamachowe) - pozwolenie na budowę, projekty, mapki - wszystko wymaga swojego czasu... (prawie jak uprawa ziemi. W Piasecznie np. facet przybijał nam kilka pieczątek na dokumencie, bo wcześniej ktoś inny na nim popełnił błąd, potem on to zmienił i przystawił swoją parafkę, na parafce jeszcze pieczątkę i jeszcze jedną na dole, żeby wszystko było ok:)).

Ja mam już prawie wszystko, a i Ty pewnie nie bedziesz miał z tym wiekszych kłopotów, przecież mieszkamy w Polsce...

Jarek(j)

Dołaczę do pytania Alka, ile płacicie za wywóz szamba. A także z kim podpisywaliście umowy o wywóz śmieci? Od czerwca będę to ćwiczył. Widziałem rozstawione kontenery na szkło, papier w okolicach gołkowa i zalesia dolnego, dobrze bo teraz to troszkę łatwiej będzie.

Ja z budowy (gołków letnisko) wywożę wszystko do warszawy do swoich kontenerów

Pozdrawiam somsiadów

woytek

hi, alek

nie wiem co prawda jak w okolicach piaseczna, ale w gminie prazmow sa 3 firmy wywozace smieci, a dzieki temu, ze az 3, ceny sa konkurencyjne - kilkanascie zlotych za miesiac, nie wiem jeszcze jak z wywozem szamba, ten problem nas jeszcze nie dotyczy (niestety :cry: ). m

Witam

Podobnie gmina Prażmów.

Wywóz szamba to od 70-100 zł, ostatnio zapłaciliśmy 100 zł zdzierstwo :evil: (fakt, że w sobotę, ale szambiarka była z łapanki, tzn. była u sąsiada). To zależy czy mała beczka czy duża. Nie wiem jak jest jeżeli bierzesz fakturę, może być drożej.

Pozdrowienia

Wiola

Witaj Palma

Większość z nas, Alek również, to dalsze okolice niż Zgorzała. Dokładnie ja to Nowy Prażmów. Ale wszyscy skracamy sobie drogę dojazdową do Puławskiej (może nie odległością, a czasem przejazdu). Więc "dotleniamy" się tylko przejazdem.

Ja mam już pozwolenie na budowę, jak dobrze pójdzie to wiosną ruszymy. Właśnie w sobotę będziemy rozmawiać z ekipą murarską, polecam, która budowała u mojego szwagra w zeszłym roku. Chcielibyśmy, żeby nam wycenili robociznę. Nasz dom to 122 m powierzchni użytkowej, parterowy, projekt indywidualny.

Życzę Ci powodzenia i dużo sukcesów w realizacji zamierzeń.

Pozdrawiam :D

Wiola

Do wszystkich:

Macie może doświadczenie z gazobetonem z Puław? Taki proponują w naszej miejscowej hurtowni, gdzie chyba zdecydujemy się robić zakupy na cały dom.

Liczę na opinię

Pozdrawiam :D

Wiola

Palma, nos do góry. Zgorzała ma to czego większość miescowości nie ma - komunikacja. Autobus podmiejski, a jak się trochę człowiek przejdzie to miejski, nocny oraz pociąg. Do zapachu człowiek szybko się przyzwyczaja. Poza tym kapusta nie pachnie cały rok.

Wszystkiego dobrego :D

Sąsiad :wink: z Nowej Woli.