jewrioszka 03.02.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 A czemu Ci przeszło? Tylko cena? Nie tyle całkiem przeszło, tylko do pelletów i ekogroszku to są te same piece. Ale ekogroszek był tańszy, przynajmniej zeszłej wiosny i ma wyższą kaloryczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 03.02.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Depi. Na GWC to chyba nie trafiłeś bo ja nie mam tego wynalazku z kilku powodów. Po pierwsze cena (już na reku ledwo starczyło). Po drugie rekuperator jaki wybrałem spokojnie obywa się bez zabezpieczeń przeciwszronieniu. I najważniejszy argument to to, że moje wybory miały mieć sens ekonomiczny. A niestety obliczenia pokazują że gwc niezbyt sobie z ekonomią radzi. Rekuperator działa. Poprawia klimat w moim domu, usuwa wilgoć i odzyskuje ciepło. Jest cichy i wyjątkowo ekonomiczny w eksploatacji. Gdybym robił go jeszcze raz to może kilka szczegółów bym poprawił, ale i tak jest bardzo dobrze. Hej, Jezier, A jakiej firmy masz reku? I czy sam zakładałeś czy firma? Rozprowadzasz powietrze z kominka? Napisz ile kosztowała Cię instalacja i jakie były problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.02.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Mam własnej produkcji. Tutaj napisałem z czego składałem i jakie poniosłem koszty:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70942&postdays=0&postorder=asc&start=120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 03.02.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Jezier, jestem pod wrazeniem Sluchajcie ... ten moj dom tak samopas pozostawiony wciaz nie daje mi spokoju ... Wkrotce pojawia sie tam juz wszystkie okna (poki co sa na parterze), ale wylewek wciaz nie ma i instalacji elektrycznej i alarmowej tez nie ... nie mowiac juz ze garaz stoi otworem Dzialka jest ogrodzono, ale co to za ogrodzenie ... Czy latwo jest ukrasc takie dopiero co wstawione okna? Sciany jeszcze nie maja tynkow, ani poddasze ocieplenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 04.02.2007 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Jezier, jestem pod wrazeniem Sluchajcie ... ten moj dom tak samopas pozostawiony wciaz nie daje mi spokoju ... Wkrotce pojawia sie tam juz wszystkie okna (poki co sa na parterze), ale wylewek wciaz nie ma i instalacji elektrycznej i alarmowej tez nie ... nie mowiac juz ze garaz stoi otworem Dzialka jest ogrodzono, ale co to za ogrodzenie ... Czy latwo jest ukrasc takie dopiero co wstawione okna? Sciany jeszcze nie maja tynkow, ani poddasze ocieplenia ... Moim zdaniem to najwięlszy błąd jaki można popełnić. Tez nie mam prądu i w związku z tym czekam z oknami do omentu podłaczenia. Okna można ukraść bez najmniejszego problemu, a i złodziej znajdzie kupca bez specjalnych poszukiwań. P.S. Szukam namiaru na dźwig, czy ktoś dysponuje takim kontaktem ? Będe wdzięczny za każdy podesłany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 04.02.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Moim zdaniem to najwięlszy błąd jaki można popełnić. Tez nie mam prądu i w związku z tym czekam z oknami do omentu podłaczenia. Okna można ukraść bez najmniejszego problemu, a i złodziej znajdzie kupca bez specjalnych poszukiwań. Cos czulam, ze gdzies tkwi mina No nic ... z polaciowymi jeszcze sie wstrzymam i popedze architekta z planami wnetrza. Jak tylko rozloza mi elektryke i alarm podpiszemy umowe o ochrone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 04.02.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 AmberWind, takie okna to aż proszą się o kradzież. W mojej rodzinie znam przypadek, że okna zniknęły pierwszej nocy po zamontowaniu (prawdopodobnie wyjęła je ta sama ekipa, która je wcześniej montowała). Co do życia na wsi, jestem nastawiona optymistycznie. Teraz mieszkamy we Włochach i choć to niby Warszawa, wcale tego nie odczuwam. Poważnie biorę pod uwagę zmianę pracy. W okolicach Piaseczna są firmy, do których mogłabym startować. Jeśli mnie tam nie zechcą, trudno zostaną mi dojazdy. Jezier28 gr za 1m2 powierzchni działki zakwalifikowanej jako budowlana (u mnie tylko 700 z 1200 m2) Po inwentaryzacji geodezyjnej tak się okazało - geodeci zrobili mi dobrze. Czy mógłbyś trochę więcej napisać na ten temat - powierzchnia działki zakwalifikowana jako budowalana ma coś wspólnego z odrolnieniem? Na czym polega inwentaryzacja geodezyjna i powierzchnia liczona jest wedle zupełnie innych kryteriów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.02.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Kupiłem działkę z podziału jakiegoś dawnego pola uprawnego. W planie zagospodarowania została przeznaczona pod budownictwo więc była budowlana i mogłem na niej budować. Ale nie płaciłem za nią podatków bo były to ziemie 6 kategorii (płaciłem tylko podatek za drogę). Na potrzeby budowy wyłączyłem potrzebną powierzchnię z produkcji rolnej (mniej niż 350m2).Gdy skończyłem budowę musiałem wezwać geodetów aby wykonali inwentaryzację pobudowlaną - nanieśli budynek na mapę przyłącza itp.Tak się złożyło, że dom stoi mniej więcej na jednej połowie działki. Na drugiej rosną drzewa. Geodeci pomierzyli, nanieśli zmiany gdzie trzeba w powiatowej składnicy map itp. Ja też dostałem kopię. I to oni sami z siebie narysowali na tych mapach, że wykorzystałem pod budowę troche więcej niż 50% działki. Dzwoniłem do nich zapytać o co chodzi i powiedzieli mi, że standardowo przy takich małych powierzchniach cała działka staje się budowlana, ale że u mnie ten dom tak z boku stoi to zrobili inaczej a nikt ze starostwa się nie przyczepił. Z gminy przyszłedł do mnie podatek do zapłacenia za te 700m2. Pytałem sąsiada co ma taką samą działkę jak ja i on płaci podatek za 1200 m2 ale zagospodarował całą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 04.02.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Bardzo dzięki, Jezier za taki ekspres. My z naszym niewielkim domkiem, będziemy się zagospodarowywać bliżej frontu. Chcemy zostawić jak najwięcej terenu zielonego. Dobrze wiedzieć, że moje przyszłe podatki mogą zależeć od pomiarów geodety. Inaczej będziemy z nim rozmawiali, ale to pewnie dalsza przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 04.02.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 ms. Tak, tak ... coraz bardziej zdaje sobie z tego sprawe ... Na moje szczescie, budynek jeszcze jest "pod ochrona i nadzorem" bylego wlasciciela, ale to sie wkrotce zmieni i wtedy bol glowy murowany, albo przyspieszenie prac zwiazanych z zamknieciem budynku. Jak juz bylo tutaj napisane, wciaz w naszych glowach kotluja sie rozniaste pomysly i koncepcje ... Mam taki natlok mysli, ze az trudno nad nim zapanowac Dzisiaj zamiast relaksowac sie na silowni obmyslalam sprawe denerwujacego mnie okna w garazu To okno juz tam bylo ... powstaje jednak pytanie, po co komu okno w garazu Sadze, ze kaze je wydlubac i wstawic w innym miejscu Czy na wstawienie dodatkowego okna musze miec specjalne zezwolenia, albo jakies zatwierdzone zmiany w projekcie? Strasznie zarzucam Was pytaniami i rozterkami, ale ostatni raz cos budowalam w dziecinstwie ... z plastikowych klockow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 04.02.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Tak naprawde żekezy to od kilku czynników. 1. Jeśłi projekt jest juz po adaptacji to bedziesz musiala ponieśc dodatkowe koszty płacąc archietktowi za ta drobna zmianę. 2. Możesz tez poczekać az w nim zamieszkasz, wtedy chyba tylko zgłoszenie w gminie. Pamietaj o przepisowych odległościach od granicy z sąsiadem i wykonaniu nadproża. Ponadto jeśi będziesz okno wstawiała po otynkowaniu musisz sie liczyc z niewielką dewastacją elewacji. Wybór wiec należy do ciebie. A własicwie to co ci to okno przeszkadza? Czy to nie jest ten sam objaw o którym wspominal Depi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 04.02.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Do Jeziera WitamPoniewaz przebrnoles juz przez wszystkie formalnosci w naszym rejonie to moze podpowiesz mi w sprawie mapy do celow projektowych? 1. Jaki jest jej termin waznosci? Geodeta powiedzial ze 3 miesiace, ale oko przymykaja do pol roku, gosc od projektu wewnetrznej instal gazowej ze 1 rok, a inny ze 3 lata????? 2. 2 egzemplarze zuzylam na dokumentacje zwiazana z pozwoleniem na budowe (juz mam).Zostal 1 ktory chce dostac projektant instalacji gazowej wewnetrznej (na dzialce i w domu). Czy nie wystarczy kopia? Czytalam na forum, ze ludzie te mapy skanuja, xeruja... ale po co? Czyz wszyscy nie rzadaja oryginalow? 3. Do czego jeszcze moga rzadac tej mapy? Do projektu instal. wody i pradu(tez wewnetrznej czyli na dzialce)? Do inwentaryzacji geodezyjnej po budowie? Czyli: czy musze sie nastawic znowu na koszt tej cholernej mapy? Bede wdzieczna za podpowiedzpozdrawiamGosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.02.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 gosia. przeszedłem to ale w 2002 r. I trochę nie pamiętam. Mi sie mapki przydały do pozwolenia na budowę wodociągu w drodze i na budowę domu. Gazu nie mam a ZE nie wiem czy miał odemnie czy sam sobie skołował.Po budowie mapki zamawiałem drugi raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 04.02.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 1. Jaki jest jej termin waznosci? Geodeta powiedzial ze 3 miesiace, ale oko przymykaja do pol roku, gosc od projektu wewnetrznej instal gazowej ze 1 rok, a inny ze 3 lata????? Gosia100 Sorki ze sie wtrącam Termin wazności mapek do celów projektowych ustala urząd, a nie goście z gazowni, ZEWT-u i skądś tam jeszcze. Jedna pani z ZEWT oko przymknie, a druga z tego samego ZEWT nie. Im nie zależy, maja pensję i to wszystko. Tak jak juz wspominałem jeśli nie chcemy miec kłopotów to słuchajmy decydentów oraz osób które "siedzą w temacie", a nie ludzi którzy cos wiedza , ale nie końca. I oczywiście konsultujmy to na forum. P.S. Mapki do celów projektowych ustawowo są ważne 3 miesiące. Nie dawajmy urzędnikom szans aby odesłali nas z kwitkiem dzięki temu będziemy miec mniej problemów. Przykład. Jeśli w czasie tych 3 m-cy zmieni sie sytuacja, np polożą ci instalacje gazową a nie będzie jej na twojej mapie ( bo przymykaja oko) i trzymałas ją 5 m-cy. ZEWT nie uzyska odpowiedniej zgody na równoległe ulożenie kabla energetycznego wzdłuz gazociągu, to konsewkencje poniesiesz ty i nikt inny. Bedzie to prawdopodobnie kilku-miesieczne opóźnienie w podłaczeniu prądu. Ponieważ ZEWT przerwie prace z powodu niezgodności map i braku zgody z gazowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 04.02.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 A własicwie to co ci to okno przeszkadza? Czy to nie jest ten sam objaw o którym wspominal Depi? Okno, jak okno - calkiem fajne jest Ale w garazu? To datkowa strefa ochrony, a poza tym moglabym jakos inaczej zagospodarowac sobie ta sciane - poleczki na calej dlugosci, a nie tak sztukowac Budynek jest juz po ociepleniu, ale przed tynkami, wiec sprawa jest do przedyskutowania jutro z architektem BTW taaaak ... to taki syndrom opisany przez Depi. Co wiecej, nawet gdy staram sie zmusic do mysli o czyms innym, to i tak zawsze koncze na bramie garazowej, podbitce, elektryce i budzecie, ktory musi mi wystarczyc na ta wykonczeniowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 04.02.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 To może jakas Piaseczyńska Grupa Wsparcia? I proszę przetłumacz mi skrót BTW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 04.02.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 prosze bardzo BTW By The Way Przy okazji, nawiasem mówiąc A tu maly POMOCNIK SKROTOW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 04.02.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 AmberWind Jak nie chcesz tego okna w garażu, to może je wyjmij i wataw tam luksfery, albo tak jak robi ja, wstaw matowe szkło ( jeśli nie chcesz, że Ci ktoś do garażu zaglądał) Jesli chodzi o zabezpieczenie budynku przed kradzieżą, to możesz założyć uproszczony alarm tymczasowy, a w miejsce drzwi powstawiać dyktę.Jest też możliwość ubezpieczenia domu w budowie. Podobnie jak Jewrioszka, nie wstawiłam dolnych okien bo też nie mam jeszcze prądu. Będąc dzisiaj na swojej działce, odkryłam, że leży ona nie tylko w pobliżu rzeczki, ale również nad pięknym jeziorem. Ta mała rzeczka tak wylała, że wokół na łąkach jest piekne rozlewisko. Podobno każdej wiosny, po roztopach tak się dzieje. Na tych rozlewiskach testowane sa poduszkowce ( są w Złotokłosie).Widok był piękny i do tego to słońce. Zrobiłam sporo zdjęć i jak powiecie mi jak je wkleić w posta, to i Wy będziecie mogli podziwiać ten widok. PozdrawiamBetsi PS: Film " Świadek koronny" jest przreklamowany. Obejżeć można, ale są lepsze filmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.02.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 to taki syndrom opisany przez Depi. Ja jestem odmienny! W tym przypadku "przez Depiego" (Depim, Depiemu) Jako że jednak nie umieram wybrałem się dziś w odwiedziny do znajomych, co mają dom z prefabrykatów keramzytowych i na Legalettcie. Są zachwyceni i mówią, że największym ich problemem jest to, że jest w domu za gorąco (sic!). Rachunki mają smiesznie niskie (160 PLN za 220 m2 plus podwójny garaż). Już jesteśmy zdecydowani. Nawet Pani Żona, która nienawidzi podłogówki, bo jest za gorąca, jak dotknęła Legalettowej podłogi o temp 22 st. to stwierdziła, że robimy. No chyba, że nam kasy nie starczy, ale na razie o tym nie myślimy. No i niezłe wrażenie zrobił system solarny produkujący dzisiaj wodę o temp 32 st. Byłem na naszych dwóch działkach także i coraz mniej wiem, co mam zrobić. Kurtka na wacie! Zaraz może wrzuce zdjęcie i powiecie, co sądzicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 04.02.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Betsi, Bede jutro kombinowac. Zobaczymy co na to wszystko powie architekt, a co kierbud Dobrze, aby wydlubane okno znalazlo jakies inne przemyslane rozwiazanie Wstyd sie przyznac, ale jeszcze nie poznalismy tak dokladnie otoczenia naszej dzialki, przynajmniej empirycznie bo teorie mamy po planach zagospodarowania. Jakies 300m mamy do lasu i poki co tyle wiemy Betsi, zdjecia na poczatku musisz wrzucic na ogolnie dostepny serwer, potem pobierz ich adres, a potem korzystajac z tagow wklej fotke. To tak na skroty ... gdzies byla internetowa pelna instrukcja jak to zrobic, jak znajde to podam link BTW Swiadka Koronnego, jeszcze nie bylam, a wybieram sie w najblizszych dniach. Spedzilam troche czasu obserwujac realizacje. Dla ciekawostki dodam, ze Pikus na rekach gangsterow to nasza Maja Film bedzie mial wersje telewizyjna do ktorej caly czas krecone sa sceny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts