Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będąc dzisiaj na swojej działce, odkryłam, że leży ona nie tylko w pobliżu rzeczki, ale również nad pięknym jeziorem.

Jak jechałem przez twoją wieś to widziałem to jezioro, ale i kolo mnie jest pięknie, po prostu wiosną bedziemy mieszkac na pojezierzu. :wink:

Jeśli chcesz tu zamieścic fotki, to wcześniej musisz je zapisać na jakimś serwerze, a potem wkleic do nich link i oznaczyc jako IMG.

Zapraszam do obejrzenia moich na

http://kasiaiczarek.googlepages.com/historianaszegodomku

I czekam na twoje.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Barozi to nie miałes projektu? :o

W każdym razie gratuluję. Zdaj jutro relacje.

AmberWind tez mamy taką nadzieję, że oficjalnie od września, ale na pewno bedziemy zamieszkamy wcześniej, choćby po to żeby wszystko wykończyc na tip-top.

Powiem ci w tajemnicy że nie idzie zgodnie z planem. :wink:

W zeszłym roku miały być tylko mury i wieńce. :)

No nieźle potrafi wylać.

Kiedyś przy działce moich rodziców podobnie zalewało całe łąki, ale było to robione sztucznie. W sumie to fajnie to wygląda, niezłe widowisko. Pamiętam jak jakieś 3 lata temu przez Warszawę przechodziła fala kulminacyjna na Wiśle. Na wałach było tyle ludzi, że nigdy tylu nie widziałem.

Depi

Nawet Pani Żona, która nienawidzi podłogówki, bo jest za gorąca

Twoja Żona to pewnie nie chce przejścia z garażu do domu bo będzie czuć spalinami i nie chce odkurzacza centralnego bo śmierdzi?

Wiesz, Depi, czytam Twoje posty i ogarniają mnie wątpliwości. Niby decyzja o budowie chałupy zapadła, pierwsze skrzypce grają Koleżanka Małżonka i teściowie, architektci zatrudnieni i nas się pytasz, która działka lepsza? Co na to Twój KOMITET DECYZYJNY? Nie ma zdania?

Sorki, ale jakoś nie nadążam...

Depi

Twoja Żona to pewnie nie chce przejścia z garażu do domu bo będzie czuć spalinami i nie chce odkurzacza centralnego bo śmierdzi?

Wiesz, Depi, czytam Twoje posty i ogarniają mnie wątpliwości. Niby decyzja o budowie chałupy zapadła, pierwsze skrzypce grają Koleżanka Małżonka i teściowie, architektci zatrudnieni i nas się pytasz, która działka lepsza? Co na to Twój KOMITET DECYZYJNY? Nie ma zdania?

Sorki, ale jakoś nie nadążam...

Co - poniedziałek? Wiem... Też mam parszywy humor zawsze :p

Nie pytam was, która "lepsza", bo pojęcie "lepszości" jest mocno subiektywne. Pytam o Wasze opinie i ewentualne spostrzeżenia, w szczególności dotyczące potencjalnych kłopotów, które może pociągnąć za sobą wybór tej a nie innej. Robiąc coś pierwszy raz narażeni jesteśmy na "niepomyślenie" o milionie różnych rzeczy, szczególnie w przypadku tak skomplikowanego przedsięwzięcia.

A od tego chyba jest forum. Wyobraź sobie, że jest tu wiele osób, które, o zgrozo, pytają się jakie maja wybrać okna, jaki piec, czy wziąć gaz czy węgiel, z keramzytu czy z betony itp.

Z nimi też nie nadążasz?

No i oczywiście w budowie domu każdy z tu obecnych jest całkowicie udzielnym władcą, przed którego zdaniem drży reszta rodziny i akceptują jego zdanie jako objawienie. :-) Każdy chyba musi negocjować i mierzyć się z różnicą zdań w stadle. No chyba, że przypadkiem akurat za małżonka ma się własnego klona lub kogoś, kto nie ma zdania z definicji.

Centralnego odkurzacza faktycznie nie chce, przejscie chce.

Zwierz się ze swoich wątpliwości - postaram się je rozwiać.

wow!!!!!!

depi Co do przejścia, to chociaz u nas go nie będzie to na czas oddawania budynku je zrobię.

Przyczyną jest różnica w cenie za mieszkanie i za budynki gospodarcze, które sa znacznie droższe. Jeśli niema przejścia to sa liczone z innej taksy zdaje sie ok 5 zł za metr, a pow. mieszkalna ok ,90 zł.

Jewrioszka Mowisz o przejsciu z garażu? I chyba kwoty Ci się pomyliły :-)

Czyli jeśli nie będzie bezpośredniego przejścia z garażu do domu, to się płaci mniej podatku od nieruchomości??? Żartujesz chyba?

(to tak a propos rzeczy na które człowiek NIGDY by nie wpadł sam)

W mojej gminie podatek w 2007 r. wynosi:

2. Od budynków lub ich części :

a) mieszkalnych - 0,54 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej

b związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej oraz od budynków mieszkalnych lub ich części zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej - 17,07 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej

Garaże wolnostojące na pewno są traktowane jako punkt b. a czy te te bez przejścia do części mieszkalnej to nie wiem. Zresztą samemu się jedzie do gminy i zgłasza dom do opodatkowania wypełniając odpowiedniego pita.

Dzięki Jezier - juz zaczynam kapować. Ale przecież garaż nie jest użytkowany na cele gospodarcze, jakbyśmy na to nie patrzyli. Chyba muszę zerknąć do ustawy...

OK, zerknąłem... Czyli chodzi o to, że gmina kwalifikuje garaż nie jako część mieszkalną (art. 5 ust. 1 pkt 2 lit. a) tylko jako "pozostałą" (lit. e)? Trochę to przykre (tu maks jest 0,51 tam 5,78 ). Moim zdaniem jeśli nie prowadzisz DG to nie mają prawa kwalifikować garażu do lit. b.

Dobrze rozumiem? I co - połączenie bezpośrednie pozwala zakwalifikowac garaż do części mieszkalnej?

Poza tym Jezierze czy Twoja gmina nie za dużo sciąga od Ciebie? Tekst jednolity z czerwca 2006 (Dz. U. Nr 121 poz. 844) podaje maksymalną kwotę 0,51 za cz. mieszkalną. Noweizacja z 7 grudnia 2006 r. nic tu nie zmieniła. Chyba, że ja coś przeoczyłem.

To z wątku o garażu w bryle budynku:

Zaletą z kolei połączenia garażu z domem jest mniejszy podatek za powierzchnię garażu - jest ona traktowana tak samo jak mieszkalna.

W tym samy wątku ktoś wspomniał o ciekawej rzeczy - buduje garaż wolnostojący, ale o wysokości 214 cm, żeby płacić 50% podatku. Dopiero przy wysokości stropu od 220 cm stawka jest 100%.

Tego nie sprawdzałam, podaję jako ciekawostkę.

Urząd Skarbowy wtrąca się wtedy, kiedy występuje się o zwrot różnicy podatku VAT.

Tia - witamy w oparach absurdów administracyjnych. :-)

O ile rozumiem, że taki garaż może być wrzucony do lit. e, to do lit. b tylko wtedy, jeśli wykonuje się DG. Co też uważam za regulację nadającą się do Trybunału Konstytucyjnego, bo czemu niby ktoś, kto ma DG ma płacić za swój garaż więcej, niż ktoś, kto pracuje na etacie? A czytając ustawę literalnie tak właśnie należałoby orzec. TK orzekał już, że odmienne traktowanie podmiotów prawa powinno być uzasadnione, w tym przypadku wydaje mi się to wątpliwe.

Ale jak znam życie, to w praktyce i tak każdy urząd wymyśla sobie własną interpretację...

Depi. Masz rację. Chyba nie jako działalność gospodarczą (b) tylko jako garaże. Poprostu nie mam garażu więc nie wiedziałe jak to jest a zakładam działalność i stąd ta nieścisłość. Myślałem że podatek za działalność i garaż taki sam. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Z tą wysokością podatku za część mieszkalną to muszę wyjaśnić.