Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wlasnie wrocilam z budowy :D Praca wre, az milo :D :D :D

Zalatwilam calodobowy dozor, wiec czuje sie w miare spokojna :-) Jutro przyjezdza ostania transza okien od Jezierskiego, a pod koniec tygodnia okna polaciowe. W przyszlym tygodniu zaczynamy ocieplenie dachu, a po 20 lutego cala instalacje elektryczna, alarmowa, TV i telefoniczna :D

Trzeba tez zlozyc zamowienie na brame. Czas oczekiwania od Hormanna to od 4 do 6 tygodni. Zobaczymy jak moje zamowienie wyceni trzeci dystrybutor :-)

Generalnie fajnie bylo 8)

BTW okno w garazu jednak zostaje ... :wink:

Ustawa z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych mówi wyraźnie, że jeżeli garaż stanowi część budynku mieszkalnego (również w wyniku rozbudowy), wówczas podlega opodatkowaniu podatkiem od nieruchomości według stawek dla budynków mieszkalnych lub ich części.

W przypadku, gdy garaż stanowi odrębny od budynku mieszkalnego budynek (zostało wydane odrębne pozwolenia na budowę garażu) będzie opodatkowany stawką właściwą dla budynków pozostałych. Garaż będzie można uznać za część budynku, gdy istnieje wspólna ściana budynku i dobudowanego pomieszczenia.

I tak rada gminy, w drodze uchwały, określa wysokość stawek podatku od nieruchomości, z tym że stawki nie mogą przekroczyć rocznie:

od budynków lub ich części:

a) mieszkalnych - 0,xx zł od 1 m2 powierzchni użytkowej

b) związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej oraz od budynków mieszkalnych lub ich części zajetych na prowadzenie działalności gospodarczej - xx,x zł od 1 m2 powierzchni użytkowej

[...]

e) pozostałych - x,xx zł od 1 m2 powierzchni użytkowej

No o tej ustawie oczywiście mowa. A możesz powiedzieć, w który artykuł mówi o tym garażu? Nie mogę znaleźć (może jest gdzieś w innej części ustawy). Art. 1a ust. 1 pkt. 5 mówi tylko, że garaż (podziemny) to powierzchnia użytkowa budynku.

Czemu wpisałaś xx w miejscach po stawkach?

barozi Czy ja dobrze widzę (słaba jakość), że Wasz dom ma niecałe 16m szerokości? Jeśli tak, to mogę spytać skąd macie projekt? :-)

No dobra, przed chwila rozmawiałem z Panią z gminy .

Jeśli garaż przylega do budynku to płacimy za niego jak za powierzchnią mieszkalną.

Bez znaczenia jest fakt czy jest przejście między nim, a domem czy nie.

Garaz jest budynkiem gospodarczyw wtedy gdy jest wolnostojący.

Koniec rozmowy 8)

BTW okno w garazu jednak zostaje ...

IMHO bardzo słusznie! I tak będziesz zamonitorowana po zęby, więc złodziej dwa razy się zastanowi, zanim zdecyduje się na włam.

W takich strzeżonych domach, często są akcje typu na bezczelnego: wpadają do domu, łapią co im wpadnie w ręce i dyla, zanim security zdąży dojechać.

Na budowie bylo fajnie, ale dwie sprawy mnie martwia ...

1. Zauwazylam na trzech scianach zewnetrznych i dwoch wewnetrznych na parterze, wilgoc na wysokosci ok. 20 cm od podloza. Dom ma izolacje pozioma i pionowa, wiec pewnie cos jest z ta izolacja skopsane ... :-? Poki co kazalam wyjasnic i przekazac mi wnioski ...

2. Jeden komin lekko namaka :( Teraz na dachu siedza dekarze, robia koncowe obrobki przy kominach. Maja na to zwrocic uwage, uszczelnic tak aby bylo suche. Mam nadzieje, ze przed ociepleniem poddasza spadnie jakas nawalnica ;) i bede mogla sprawdzic czy jest suche, czy mokre :roll:

No ale te sciany, mocno mnie niepokoja ...

Polecam Wam przeczytać najnowszy numer Budujemy Dom. 1/2/2007

Mnóstwo cennych informacji. Między innymi cały dział dotyczacy budowania od zera ( od wyboru dziłki, media, dokumenty do pozwolenia, fundamenty, opis materiałów do budowy domu, kredyty itp).

Ponadto jest ciekawy artykuł o zawilgoconych ścianach i sposoby ich wysuszenia oraz naprawienia izolcji przeciwwilgociowej.

(AmberWind, to coś dla Ciebie)

Bardzo zinteresowała mnie płyta Leglet. Co prawda dla mnie już za późno, ale przeczytajcie o tel płycie. Moim zdaniem dobre rozwiązanie.

Pozdrawiam

Betsi

Złośliwośc losu to szambo u Jewrioszków, dajcie znac jak Wam poszło z ponownym osadzaniem :(

U mnie: zamówiłam projekt, zamówiłam architekta, zamówie mapki do celów projektowych jutro, czekam na notariusza wrrrr (jak skończę z urzędami to wystosuję do nich pisma z odpowiednią treścią, a niech mają :evil: żeby się musiało uprawamacniac coś już tak oczywistego jak ostateczna decyzja, zgroza) i tak 3 m-ce czekania co można było zrobic góra miesiąc. W II połowie lutego do architekta z projektem i ruszamy po warunki. W międzyczasie robota nad wstępnym kosztorysem dla banków z wykonawcą. Na razie trzymam się planu. A póki co choróbsko mnie dopadło :-?

Płyta na prąd to dla mnie rozwiązanie optymalne ale jako żeglarz muszę miec obowiązkowo małą butlę i kuchenkę turystyczną w razie :p

Betsi,

Dzieki, zakupie :-) Wolalabym jednak, aby nie bylo mi to potrzebne :-?

jewrioszka,

moj dach czuje powinowactwo z Twoim dachem ... przynajmniej w zakresie dachowki 8)

Dostalam wycene bram z trzeciej firmy. Wycena obejmuje Hormanna, Wisniowskiego i Krispolu. Oferta uwzglednia ponadto materialy, o ktorych dwie poprzednie nie wspominaly :roll: Oceniam ja jako najkorzystniejsza. Jesli ktos zainteresowany moge przeslac mailem.

Jestem na etapie wyceny instalacji alarmowej .... eh ta schiza bezpieczenstwa 8) Szambo osadzamy pod koniec miesiaca.

Hmm, wiesz co my chyba będziemy dosyc oryginalni :wink: i wybierzemy kolor ........biały :lol:

jak znajde troszke czasu to poszukam firmy z bramami w Grójcu może byc spora przebitka.

W środe zmierze swoja bramę (mam nietypową) i wyśle prośbe o wycenę, jak chcesz to wyśle i twoją.

Grójec zawsze był tańszy.

A we dwójke może jeszcze jakis rabacik będzie.

Co ty na to?