AmberWind 07.02.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Sluchajcie, a jak to jest: kupilam dom w budowie (stan surowy lada dzien bedzie zamkniety). Czy wszystkie pozwolenia musze teraz przepisac na siebie?To ze Umowy z dostawcami mediow to oczywiste, ale pozostale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 07.02.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Oj, chyba muszę zajrzeć do mojego wypisu i wyrysu z mpzp. Nie przypominam sobie, żeby miał wzmiankę "ważny x miesięcy od daty wystawienia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 07.02.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 No własnie. Czyli architekt też bedzie chciał nowy już z moim nazwiskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 07.02.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Czarek te namiary wysłałam teraz na gg, wisi mi w niewysłanych na privie nie wiem czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 07.02.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Cytat z innego forum: Nie jest natomiast istotne na kogo pozwolenie zostało wydane, gdyż dotyczy ono konkretnej inwestycji a nie osoby. Jednak zmiana właściciela w trakcie budowy powinna być zgłoszona do organu który wydał pozwolenie, a w razie zmiany kierownika budowy również złożenie jego oświadczenia o przejęciu obowiązków Czyli tak jak pisze MS. Ja też nie mam wpisanej ważności na MPZP, ale tak powiedziała urzędniczka w gminie. Swoją drogą liczę na to że u mnie tego nie zauważą bo ważność kończy mi się za 9 dni a jeszcze nie złożyłem wniosku o wydanie pozwolenia na budowę. Podobnie jest z wypisem z rejestru gruntów, tylko on jest ważny 3 miesiące (i też mi się kończy jego ważność za parę dni). Mam tylko nadzieję, że urzędnicy tego nie zobaczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 07.02.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 A mam pytanie. Jak to jest jeśli na projekcie jest inny adres inwestora niż jest w rzeczywistości. Mój architekt wpisał adres taki jaki był na MPZP, a ja od czasu uzyskania MPZP przeprowadziłem się. Czy może mieć to jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 07.02.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 barozi, No to wszystko jasne Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 07.02.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 No właśnie byłem w ZE i Pani powiedziała, żebym się dobrze zastanowił, ile będzie mi trzeba... A tak szczerze, to te 140zł/kW to przy kosztach budowy można chyba olać. Jak wezmę 15 zamiast 13 to dopłacę 280 złotych, czyli MOŻE 10m2 gresu w garażu Tak a propos, to byłem wczorej w Obi pomacać płytki, klepki i kible własnom renkom (na zdjęciach faktury nie widać) i powiem Wam 2 rzeczy: - jest sporo fajnych i nawet nie-okropnie-drogich rzeczy; - można wszystko zrobić za X zł, a można za 10 x X zł - the choice is yours. Ja tam nie widzę większej różnicy między umywalką za 119, a umywalką za 299. Czy może ja się nie znam i jest jakaś różnica? Co sądzicie? Jeszcze pytanie w temacie do tych, co już to mają za sobą - ile trzeba dodać do płytek/parkietu za ułożenie, żeby otrzymać finalną cenę m2 podłogi? Depi Jeśli chodzi o prąd to nie odpowiem, bo prądu jeszcze nie mam, ale zapewniam Cię, że do budowy wystarczy taki przydział jaki ma mały dom na wsi, gdzie nie ma tych wszyskich bajerów na prąd jakie my będziemy mieli Urządzenia sanitarne - myslę, że jakaś różnica pomiedzy tańszą a droższą umywalką jest, ale obecnie konkurecja na rynku urządzeń sanitarnych jest bardzo duża i polskie firmy maja na prawdę ciekawe wzornictwo i dobrą jakość( a są sporo tańsze). Ja osobiście nie sugeruję się ceną tylko kupuję to co mi się podoba i pasuje do wystroju ( oczywiście najwyższa półka odpada). Układanie galazury i terakoty - dostałam właśnie ofertę od firmy - 60zl m2 - widziałam jego prace - są bardzo dobrze wykonane, ale znam firmę, która bieże 120 zł m2 ( ta firma u mnie robić nie będzie) Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 07.02.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 A mam pytanie. Jak to jest jeśli na projekcie jest inny adres inwestora niż jest w rzeczywistości. Mój architekt wpisał adres taki jaki był na MPZP, a ja od czasu uzyskania MPZP przeprowadziłem się. Czy może mieć to jakieś znaczenie? A dla kogo ma to mieć jakieś znaczenie? Przecież jak składasz projekt do pozwolenia na budowe to nik Ci dowodu nie spawdza. Ja też tak mam i problemu żadnego nie ma. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.02.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 60zł/m2 glazury Ile on ten metr układa? 3 godziny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 07.02.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Komarek Czy możesz napisać do mnie na priv coś więcej na temat zmniejszonej garderoby u P. Darka. Mi sie wydaje, ze ta garderoba to jest minimum jakie powinno być i mniejszej zrobić się nie da.Nie wiem, czy udało Ci sie odblokować skrzynkę? PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 07.02.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Betsi2006, Dzięki!! Uspokoiłem się!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 07.02.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Betsi spróbuję wysłać. Choć skrzynka dalej zapchana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 07.02.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 60zł/m2 glazury Ile on ten metr układa? 3 godziny??? Wiem, że to nie jest najniższa cena w okolicach W-WY, ale podobno obecnie takie chodzą. Może wypowie sie jeszcze ktos inny i pomoze nam porównać ceny? Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 07.02.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Barozi Jeszce wracajac do tej zmiany adresu.Możesz zgłosić w urzędzie/ urzędach ( np. media-warunki) przy składaniu dok., że adres jest inny, bo gdyby chcieli cię poinformować o czymś listownie to wyślą na stary adres.Chyba, że zrobiłeś na swojej byłej poczcie przekierowanie korespondencji na nowy adres. Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 07.02.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 No tak wyścig 2007 trwa ale też zaczynaja płynąć oszczędności coraz szerszą strugą, właśnie zamówiłam 3 mapy za 500 zł, będą pod koniec lutego a jeszcze po drodze do tego Prażmowa po wypis z planu zagosp., aktualny wypis z rejestru gruntów i mapę dla warunków 1:1000 dostanę przy akcie notarialnym potem architekt 2 tyś i 1600 projekt oj oj po drodze notariusz i wpisy do hipoteki to 3300 zł, potem warunki jeszcze nie wiem ile i można staczać bój o pozwolenie - to dla tych co sobie jeszcze nie napisali czarno na białym tych kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksik78 07.02.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Witam, Znalazlem taka oto wypowiedz czlowieka budujacego dom: Domek o pow 125 m2 zbudowany systemem gospodarczym za 120 tys zł !!! Kończę budowę domku parterowego z poddaszem użytkowym oraz z piwnicą i z satysfakcją obliczyłem, że koszt budowy nie jest taki duży. Wymieniona suma starczyła mi na wszystko, łącznie z wyposażeniem. Zatrudniłem firmy tylko do wybudowania głównych murów, dachu, posadzek, tynków i elektryki. Działkę miałem swoją (kupioną kilka lat wcześniej - 45 arów). Resztę wykonałem sam z żoną. Uwaga! na początku nie miałem pojęcia o budowaniu. Dlatego zdobywałem niezbędne umiejętności podgladając fachowców, pytając się o wszelkie tajniki budowania na budowach i w internecie. A TERAZ ODNOSZĘ SIĘ DO KOSZTÓW MATERIAŁÓW. Na dochody przeciętnych pracowników są one BARDZO DROGIE, a wciąż wzrastająca drożyzna spowoduje przegrzanie koniunktury i bardzo zachłannym producentom życzę plajty. Bankowcy udzielający kredytów generują tak wysokie ich koszty, że młode małżeństwa spłacając je wraz z kredytami będą klepały biedę przez cały czas pożycia. Biurokracja kandydata na budowę domu powala z nóg. Geodeci, kierownicy budów, inspektorzy i im podobni mają w tym kraju też zielone światło na łupienie ambitnych przeciętnych inwestorów. Budując bacznie przyglądałem się ich "pracy". Oto moje uwagi. Geodeta za swoje dość łatwe pomiary i wykonanie mapki plus opłaty skasował 500 zł, kierownik budowy za łaskawy kilkukrotny przyjazd (ławy, wieniec, dach) skasował 1300 zł, inspektor badający na zlecenie banku stan zawansowania budowy (wykonał kilka zdjęć w ciągu 10 min) 200 zł. Wystarczy! Jak obliczyłem, to za wykonaną 1 godz. pracę biorą przynajmniej 150 zł. Skandal! Ci Panowie żyją w innym świecie i zależy im aby tak trwało dalej (jak VIPOM parlamentarzystom i im podobnym). Ale czs to zmienić! ~janusz, 07.02.2007 09:08 Nie wiem na ile to jest mozliwe ale podbudowalem sie troszke psychicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 07.02.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Nie wiem na ile to jest mozliwe ale podbudowalem sie troszke psychicznie podbudowałeś sie kwotą budowy czy tym, że trzeba zniszczyć krwiopijców no ale póki co nikt się za nami nie ujmie, chcą się dobrać do notariuszy ale oni już krzyk podnieśli, więc każdy mniejszym lub większym kosztem coś sobie kleci, żeby samemu i dzieciom mieszkało sie godnie, a ja nie muszę wyjeżdżac za granicę na urlop - wystarczy mi rower no i teraz własny ogród aby na michę starczyło i jakieś piwko w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksik78 07.02.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 witam, Podbudowalem sie kwota za jaka mozna wybudowac domek (na razie to czysto teoretycznie - jak sie uda to bede dopiero podbudowany). Wiekszosc liczy 2 tys za m2. Tesc wyliczyl ze wystarczy mi 140 tys zl. Troszke mu nie wierze, ale praktycznie wszystko bedziemy robili sami wiec chyba to jest mozliwe. Taki tesc to zloto Pozdrawiam swoja najblizsza sasiadke Zazdrosnice. Dzieli nas moze ze 2 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 07.02.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 A dzięki za pozdrowionka tyż pozdrawiam piknie tak Uwieliny to prawie za moim przyszłym płotem czyli rowerem jakieś 5 minut ja mam nadzieję się zmieścić też w 200 tysiach (chociaż podobno nadzieja to matka głupich) nie mam teścia ale mam rodzinkę i znajomych więc wykonczeniówka powinna być choć o robociznę tańsza Daj mi link do swojego projektu bo nie masz w stopce ps. tak a propos mało brakowało a też bym była ziemianką w Uwielinach, wystraszyłam się kosztów ciągnięcia medii ok 160 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts