Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podaje link do projektu, wlasnie jest u Pani architekt i nanosi ona sporo zmian.

Kotlownia za garazem, przejscie do kotlowni z domu i zamiana drzwi z oknem w salonie, przesuniete drzwi w lazience i przede wszystkim podniesienie o 24 cm tak zeby zrobic poddasze uzytkowe...i jeszcze jakies pierdolki ;-)

http://www.dom-projekt.pl/projekt-domu-154.html

Jakos inaczej jest u nas niz wszedzie. Po prawej stronie Gabryelin, a po lewej Uwieliny ;-)

Inspektora nadzoru juz mam. Brak mi jeszcze kierownika budowy. Macie kogos do polecenia?

Pozdrawiam

Maciek

Podaje link do projektu, wlasnie jest u Pani architekt i nanosi ona sporo zmian.

Kotlownia za garazem, przejscie do kotlowni z domu i zamiana drzwi z oknem w salonie, przesuniete drzwi w lazience i przede wszystkim podniesienie o 24 cm tak zeby zrobic poddasze uzytkowe...i jeszcze jakies pierdolki ;-)

http://www.dom-projekt.pl/projekt-domu-154.html

Jakos inaczej jest u nas niz wszedzie. Po prawej stronie Gabryelin, a po lewej Uwieliny ;-)

Inspektora nadzoru juz mam. Brak mi jeszcze kierownika budowy. Macie kogos do polecenia?

Pozdrawiam

Maciek

dzięki obejrzę sobie, a to kierownik budowy nie starczy ? A u mnie jest jeszcze lepiej po jednej stronie jest Czachówek po drugiej Gabryelin ale się wysiada na stacji Czachówek Płd. :o

Na budowie bylo fajnie, ale dwie sprawy mnie martwia ...

1. Zauwazylam na trzech scianach zewnetrznych i dwoch wewnetrznych na parterze, wilgoc na wysokosci ok. 20 cm od podloza. Dom ma izolacje pozioma i pionowa, wiec pewnie cos jest z ta izolacja skopsane ... :-? Poki co kazalam wyjasnic i przekazac mi wnioski ...

2. Jeden komin lekko namaka :( Teraz na dachu siedza dekarze, robia koncowe obrobki przy kominach. Maja na to zwrocic uwage, uszczelnic tak aby bylo suche. Mam nadzieje, ze przed ociepleniem poddasza spadnie jakas nawalnica ;) i bede mogla sprawdzic czy jest suche, czy mokre :roll:

No ale te sciany, mocno mnie niepokoja ...

Witaj , tak naprawdę szczelnosc dachu, obróbek, uszczelek etc sprawdzisz po dobrym deszczu a jeszcze lepiej po dobrej śnieżycy. Gdy masz od spodu folię dachową widać jak na dłoni gdzie zalega śnieg i którędy ścieka woda. Ale z drugiej strony śnieg zawsze się wciśnie ...

Domek o pow 125 m2 zbudowany systemem gospodarczym za 120 tys zł !!!

Kończę budowę domku parterowego z poddaszem użytkowym oraz z piwnicą i z satysfakcją obliczyłem, że koszt budowy nie jest taki duży. Wymieniona suma starczyła mi na wszystko, łącznie z wyposażeniem. Zatrudniłem firmy tylko do wybudowania głównych murów, dachu, posadzek, tynków i elektryki. Działkę miałem swoją (kupioną kilka lat wcześniej - 45 arów). Resztę wykonałem sam z żoną. Uwaga! na początku nie miałem pojęcia o budowaniu. Dlatego zdobywałem niezbędne umiejętności podgladając fachowców, pytając się o wszelkie tajniki budowania na budowach i w internecie. A TERAZ ODNOSZĘ SIĘ DO KOSZTÓW MATERIAŁÓW. Na dochody przeciętnych pracowników są one BARDZO DROGIE, a wciąż wzrastająca drożyzna spowoduje przegrzanie koniunktury i bardzo zachłannym producentom życzę plajty. Bankowcy udzielający kredytów generują tak wysokie ich koszty, że młode małżeństwa spłacając je wraz z kredytami będą klepały biedę przez cały czas pożycia. Biurokracja kandydata na budowę domu powala z nóg. Geodeci, kierownicy budów, inspektorzy i im podobni mają w tym kraju też zielone światło na łupienie ambitnych przeciętnych inwestorów. Budując bacznie przyglądałem się ich "pracy". Oto moje uwagi. Geodeta za swoje dość łatwe pomiary i wykonanie mapki plus opłaty skasował 500 zł, kierownik budowy za łaskawy kilkukrotny przyjazd (ławy, wieniec, dach) skasował 1300 zł, inspektor badający na zlecenie banku stan zawansowania budowy (wykonał kilka zdjęć w ciągu 10 min) 200 zł. Wystarczy! Jak obliczyłem, to za wykonaną 1 godz. pracę biorą przynajmniej 150 zł. Skandal! Ci Panowie żyją w innym świecie i zależy im aby tak trwało dalej

(jak VIPOM parlamentarzystom i im podobnym). Ale czs to zmienić!

125m2 za 120.000 PLN z wyposazeniem???

A łyżka na to NIEMOZLIWE!!! :lol: No chyba, ze pare lat wstecz ... Oczywiscie nie wiem jaki byl standard wykonczenia, czy materialow budowlanych, ale ... ale cudow nie ma ... :cry:

Kolejna rzecz to np. to:

Geodeta za swoje dość łatwe pomiary i wykonanie mapki plus opłaty skasował 500 zł,

Latwe pomiary byc moze ... ale aby je dokonac i sie pod nimi podpisac, trzeba bylo swoje na studiach przejsc, nabyc okreslone uprawnienia a na dodatek ponosi sie okreslona odpowiedzialnosc, za tak latwo naniesiona parafe ...

Ja tez nie chce przeplacac, natomiast zupelnie nie rozumiem przelicznika w stylu "na godzine zarabiam 10 zeta, a on 300 zeta i gdzie tu sprawiedliwosc". Ano w tym, ze sprawiedliwie, wcale nie znaczy po rowno! 8) Oczywiscie, zawsze chcielibysmy aby za wyzszymi cenami szla lepsza jakosc, kompetencja, standardy obslugi Klienta i tego szukamy ... Cala reszta jest umowna i tylko od nas zalezy jaka oferte wybierzemy :-)

Mamy juz zamontowane wszystkie okna balkonowe. Dzisiaj dowioza polaciowe i zaczniemy je wstawiac :-) Byl tez pan od alarmu. Dokladnie poogladal dom, policzyl okna, drzwi i wieczorem bede miala kosztorys. :-) Podobno Pan jest dobry w tym co robi 8)

Witaj , tak naprawdę szczelnosc dachu, obróbek, uszczelek etc sprawdzisz po dobrym deszczu a jeszcze lepiej po dobrej śnieżycy. Gdy masz od spodu folię dachową widać jak na dłoni gdzie zalega śnieg i którędy ścieka woda. Ale z drugiej strony śnieg zawsze się wciśnie ...

Dzieki :-) No wlasnie, tez tak mysle ze gdyby opady byly intensywne to zawsze mozemy do tych obrobek wrocic. W przyszlym tygodniu beda ocieplac dach, a w temcie nawalnicy raczej nic sie nie zapowiada :roll:

AmberWind

125m2 za 120.000 PLN z wyposazeniem???

A łyżka na to NIEMOZLIWE!!! No chyba, ze pare lat wstecz ... Oczywiscie nie wiem jaki byl standard wykonczenia, czy materialow budowlanych, ale ... ale cudow nie ma ...

Jakos zauwazylem ze wszystko wydaje Ci sie niemozliwe, wszystko negujesz...zastanow sie po co klient mialby klamac i zanizac koszty... specjalnie dla Ciebie bede robil notatki, spisywal ceny i co jest niemozliwe dla Ciebie dla innych okaze sie mozliwe.

Trzeba Ci przyznac ze potrafisz potrzymac na duchu ;-)

Pozdrawiam

maksik,

Wcale nie zalezy mi na zdolowaniu kogokolwiek. Zycie weryfikuje nasze poglady, a przede wszystkim budzety ...

Sama juz przez to przechodzilam, zarowno na etapie zakupu dzialki, jak i pozniej zakupu domu ... Teraz ten dom koncze i wyposazam ...

Doprawdy zycze Ci, aby Twoje finansowe plany sie spelnily, bez przykrych niespodzianek :D

No nic ... kurier zbliza sie z oknami ... Lece je odebrac :D

Dzieki :-) No wlasnie, tez tak mysle ze gdyby opady byly intensywne to zawsze mozemy do tych obrobek wrocic. W przyszlym tygodniu beda ocieplac dach, a w temcie nawalnicy raczej nic sie nie zapowiada :roll:

To chociaż wygoń dekarzy na dach z wiadrami lub szlauchami i niech polewają obficie. Bo jak położysz w środku ocieplenie to umarł w butach - nie będziesz wiedzieć czy dach jest OK czy nie. Dowiesz się dopiero jak pojawi się plama na suficie.

Mnie uratowało to ze dom stał ponad sezon otwarty. Jak napadał deszc to i szybko wyschło, więc nic nie widziałem ale jak raz zawiało śniegu, potem lekka odwilż, a po niej mrozek - i wtedy zobaczyłęm te wielkie ciemne wilgotme plamy na folii i te kilogramy śniegu, jakby ktoś łopatą nawrzucał, to byłem tydzień chory. Potem korowody z firmą, która nie chciała uznać gwarancji bo minęły dwa lata - horror. I nadal nie jest tak do końca OK.

Sprawdż czy masz pozakładane uszczelki, dobrze wykonane obróbki, poprawnie obrobione okna dachowe, oraz czy Ci przypadkiem nie przyczepili zszywakmi folii w koszach, którędy spływa woda gdy dostanie się pod poszycie.

I polecam serdecznie - ściągnij speca od dachu np z Polskiego Zw Dekarzy - niech obejrzy dach a Ty śpij w poczuciu dobrze spełnionego zadania.

Kosztuje to ze dwie stówki, ale to specjalista, a nie inspektor nadzoru, znający się na wszystkim, ale ile potem mniej nerwów i roboty, która wszystko opóźnia.

Maksik

125m2 za 120 tyś z wyposażeniem.

Moim zdaniem możliwe tylko wtedy, jeśli cały dom budujesz sam kupując tylko materiały.

NP: postawienie stanu surowego otwartego ( od fundamentów po dach)

- 30-50 tyś, pokrycie dachu ( zależy czym to min. 10-20 zl za m2),

droga jest hydraulika ( zwłaszcza piece i rury).

W każdym razie trzymam kciuki za to by Ci się to udało.

Pozdrawiam

Betsi

W kwestii kosztów:

Wychodzi mi na razie, że ok. 2000 PLN powinno wyjść (duży dom, wiele rzeczy się rozkład na większą powierzchnie więc cena jednostkowa jest mniejsza.

Teraz pytanie - jaka u Was była/jest/będzie proporcja stanu surowego otwartego i wykończeniówki? U mnie wychodzi jakaś zachwiana w stosunku do tego, co się zazwyczaj sądzi. W najlepszym wariancie będzie to 1:2 (wykończenie:surowy). Jeśli ceny podstawowych mat. bud będą nadal wzrastać, to nawet może zejść poniżej (tańszy gres można kupiź, tańszych ścian już raczej nie).

Przyjmuje dla szacunkowych obliczeń duże uproszczenia oczywiście, ale ogólni chyba jest w miare wiarygodnie (podłogi liczę po 100 zl/metr średnio, 10 000 na kuchnie chyba starczy, tyle samo na elektrykę to chyba z dużą górką itd.)

Czy ja o czymś zapominam?

A - nie wiem, ile wziąć za ocieplenie? Jakie Wy macie tu koszty? Planuje styropian min. 15 cm , najchętniej 20.

Zazdrośnica,

do aktu notarialnego lepiej mieć wypis i wyrys z ewidencji gruntów.

Jak będziesz na Chyliczkowskiej odbierała wypis i wyrys z rejestru gruntów zajrzyj do pokoju 115 (tel. 737 11 05), do bardzo miłych pań od odrolnienia gruntów. Pokaż im wypis i wyrys, one sprawdzą na swoich mapach jakiego pochodzenia masz ziemię.

Jeśli pochodzenia nieogranicznego i klasy od III wzwyż - odrolniona będzie cała działka. Nie musisz wtedy przedstawiać mapy z planem zagospodarowania działki + innych dokumentów.

Gdybyś miała lepsze ziemie i w dodatku pochodzenia organicznego - podstawą do odrolnienia będzie właśnie mapa z planem zagospodarowania.

Aha, odrolnienie to DECYZJA, czyli musi się uprawomocnić!

My na mapy czekaliśmy bardzo długo, ale odrolnienie mogliśmy zrobić wcześniej. Zawsze to parę dni do przodu.