Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W kwestii kosztów:

Wychodzi mi na razie, że ok. 2000 PLN powinno wyjść (duży dom, wiele rzeczy się rozkład na większą powierzchnie więc cena jednostkowa jest mniejsza.

Teraz pytanie - jaka u Was była/jest/będzie proporcja stanu surowego otwartego i wykończeniówki? U mnie wychodzi jakaś zachwiana w stosunku do tego, co się zazwyczaj sądzi. W najlepszym wariancie będzie to 1:2 (wykończenie:surowy). Jeśli ceny podstawowych mat. bud będą nadal wzrastać, to nawet może zejść poniżej (tańszy gres można kupiź, tańszych ścian już raczej nie).

Przyjmuje dla szacunkowych obliczeń duże uproszczenia oczywiście, ale ogólni chyba jest w miare wiarygodnie (podłogi liczę po 100 zl/metr średnio, 10 000 na kuchnie chyba starczy, tyle samo na elektrykę to chyba z dużą górką itd.)

Czy ja o czymś zapominam?

A - nie wiem, ile wziąć za ocieplenie? Jakie Wy macie tu koszty? Planuje styropian min. 15 cm , najchętniej 20.

U mnie było jakieś1:2-2,5 a biorąc pod uwagę że części rzeczy nadal nie mam to ta górna granica ;-) (ca 100 tysi stan surowy i ca 250 tysi reszta zabawek.

kuchnia - sprzęt 10 tysi i szafki prawie drugie 10 tysi.

kotłownia i cały osprzęt grzejny - ca 30 tysi

kominek z roprowdzeniem - 10 tysi

a jak już wszystko się posumuje to i tak trzeba dołożyć jakieś 20-30% na różne pierdoły, których nie bierze się pod uwagę, a które wzięte do kupy są najdroższe.

Jakoś nie wierzę w te 125m2 za 120 tysiecy.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Depi

Te proporcje stanu surowego:wykończenie to chyba odwrotnie.

Według Cekocentbudu ( i rzeczoznawcy, który wyliczał wartość mojego stanu surowego) przyjmuje się, że koszt stanu surowego to ok. 30-35% - max.do 40% wartości całej inwestycji ( stanu devloparskiego). Pozostałe koszty to zamknięcie domu, wszystkie instalacje, tynki, ocieplenia itp.

Ja tez zakładałam ok 2000 za m2, ale to było rok temu. Od tego czasu robocizna zdrożała, bo materiały nie tak bardzo.

Na elektryke przyjęłam 15 000 ( może i za dużo, ale wolę liczyć więcej niż miałoby mi zabraknąć)

Pozdrawiam

Betsi

No widzisz - u Ciebie proporcja wychodzi tak, jak się mówi że wychodzi. Jeśli u mnie tak wyjdzie, to będę spał na betonie :-(

Bo na papierze mi wychodzi 1:2 ale to SUROWY to jest to "2". Czyli surowy kosztuje mnie 2 x tyle, co wykońcenie.

Fakt, że to jest już "surowy turbo", bo z podłoga grzewczą i tynków nie trzeba kłaść, ale jednak.

I już wiem, że zapomniałem o drzwiach. Jezu ile to kosztuje... Macie jakiś dobry namiar?

No dobra - to ile Was kosztował surowy? 700 pln/m2?

Według tego co napisałam wcześniej ( układ %) to powinno kosztować ok. 600zl/1m2 - z garażem. De facto było to 880zł/m2 ale to wynikało z umowy na stan devloperski ( to jest właśnie część tego co chcę odzyskać)

Myślę, że te 700zl jest bardzo realne.

Pozdrawiam

Betsi

I polecam serdecznie - ściągnij speca od dachu np z Polskiego Zw Dekarzy - niech obejrzy dach a Ty śpij w poczuciu dobrze spełnionego zadania.

Kosztuje to ze dwie stówki, ale to specjalista, a nie inspektor nadzoru, znający się na wszystkim, ale ile potem mniej nerwów i roboty, która wszystko opóźnia.

Dzieki, to dla mnie bardzo dobra sugestia! Dach beda mi oddawac w przyszlym tygodniu. Na pewno sprowadze specjaliste :-)

Ms bardzo Ci dzięki za podpowiedź. Z tego co zrozumiałam ten wypis ma sprzedający i umawia wszystkich kupujących u notariusza. Reszty się dopytam u architekt bo jej za to płacę, z tego co pisze na dokumentacji, mam ziemię klasy V i literkę R cokolwiek to znaczy.

Depi a po co Ci takie grube docieplenie, z jakiego materiału budujesz?

Ja jak pisałam wcześniej liczę za metr ok. 2000-2300, postarm się łowic promocje w Leroy i OBI jeśli chodzi o wykończenie. A jeszcze chciałam kupic kilka jabłoni na wiosnę i zasadzic jako początek sadu

Mam poważny problem i potrzebuję pilnej odpowiedzi.

Czy ktoś z Was ma lub planuje lub wie coś o szybkozłączce szambo-ogrodzenie.

Jutro kładą rury gazowe. Zgodnie z projektem mają być położone 0.5 m od ogrodzenia i ok. 1m do szamba. Z tego co się orientuję rury gazowe kładzie się na głębokości ok 60-80cm.

Na jakiej głębokości/wysokości montuje się połączenie szamba z płotem.?

Nie chciałabym, aby potem przeszkadzały mi rury gazowe i nie będę mogła podłączyć się do ogrodzenia szybkozłączką.

Pozdrawiam

Betsi

No dobra fakty.

Przynajmniej tyle co wiem.

Stan surowy ostwarty 890 zł/m^2, tyle mnie kosztował mój dom ze studnią.

Betsi bój sie boga :o :roll: 15ooo tys za elektrykę? Chyba że z przyłaczem na własny koszt. :lol:

Dzis gadałem z 2 elektrycymi i średnia cena z punktu z ich materiałem za instalacje w domku to 45 zł za punkt. A to by znaczyło że liczba twoich gniazdek i punktów swietlnych to ok. 333 :o , u mnie ich będzie ok 70.

chyba lekko przesadziłas.

Kochani pamietajcie że ceny podawane w cenbudzie sa wyższe niż my bedziemy ponosić. ( pod warunkiem że sa w miare świerze.)

Jest tak z kilku powodów:

1. Ceny sa cenami detalicznymi.

2. Sa bez rabatów

3. Sa bez promocji.

4. Średnia cena za materiały wygląda tak samo jak srednia naszych pensji, jest zawyżona. :wink:

5. Najdroższa umywalka w markecie to średnia cena krajowa.itp. itd.

I jeszcze cos dołoże.

Razem z projektem otrzymałem zestawienie materialowe i usredniony kosztorys budowy stanu surowego otwartego.

Ceny które były tam ujęte odpowiadały cenom jakie materiały osiagneły dopiero we wrześniu ubiegłego roku, a kosztorys był robiony w IV kwartale 2005.!!!!!

Przekroczyłem go tylko o 8 000. Więc gdyby ceny tak nie galopowały to pewnie zakończyłbym budowe znacznie niżej niz zakładał kosztorysant.

Reasumując można wykończyć dom za 30-40% stanu surowego, można tez za 200%. To tylko zalezy od was. Jakich materiałów uzyjecie, czy wspomoga was teście. Jedno jest pewne nie opierajcie na tym co wypisuja wszyscy ci spece bo to bujda na resorach. Przynajmniej tak to zauważam.

i tego będe sie trzymał. 8)

Bo inaczej mi kasy zabraknie :cry:

P.S.

Mam wrażenie że te wszystkie dane odnosza sie do systemu developerskiego a nie gospodarczego.

Pozdrawiam

I jeszcze kwestia wykończenia tak z grubsza.

Robocizna.

Polożenie glazury 60zł/m2 x60 m2 =3600 (łazienki i kuchnie)

Hudraulik 140 zł od pkt. x 20 = 4800

elaktryk 45 zł / pkt x 70 = 3150

kotłownia ok. = 2000

ocieplenie plus tynki zewn. 26 zł/m2 x 230 = 5980

kuchnia 2000

tynki wew. nie wiem

ocieplenie poddasza 16 zł m2 x 1568

wylewki nie wiem

podłogi zalezy od materiału ale ok. 40-60 zł/m2 x 120 = 6000

Tyle można zaoszczędzić na pomocy tesciów. I chociaż ich nie mam to tak mam zamiar zrobić. :wink:

Z tego co sie zorientowałem przyzwoitej jakości materiały kosztują dokładnie drugie tyle z wyjątkiem kuchni, lazienek, schodów drewnianych oraz okien.

Pomijam tu wodotryski jak: reku, GWC, kominek, DGP, kolektory, sauny itp.

Wychodzi ok. 28% plus materiały czyli jakies 50 %, za rzeczy podstawowe.

Jewrioszka, nie umiem wrzucać linków :oops:

Ale wpisując w "szukaj" wpisałam "szybkozłączka" i tam znalazłam kilka postów. Najlepszy ( tzn najwięcej wiadomości i zdjęć jest w poście JoShi - 99 postów)

szambo.........

Ja mam zamiar to zrobić, ale właśnie siedzę nad gazem i zastanawiam się nad tym czy będę mogła tą złączkę zrobić ( ale chyba tak, z tego co wyczytałam)

Pozdrawiam

Betsi

I jeszcze kwestia wykończenia tak z grubsza.

Robocizna.

Polożenie glazury 60zł/m2 x60 m2 =3600 (łazienki i kuchnie)

Hudraulik 140 zł od pkt. x 20 = 4800

elaktryk 45 zł / pkt x 70 = 3150

kotłownia ok. = 2000

ocieplenie plus tynki zewn. 26 zł/m2 x 230 = 5980

kuchnia 2000

tynki wew. nie wiem

ocieplenie poddasza 16 zł m2 x 1568

wylewki nie wiem

podłogi zalezy od materiału ale ok. 40-60 zł/m2 x 120 = 6000

quote]

Dorzucę jeszcze ze swojej oferty:

Glazura-podobnie 60zł/1m2

ocieplenie ( stropian, siatka, klej) z tynkiem zewn - 35zł/1m2

tynki wewn. gipsowe z materiałem - 26zł/m2

ocieplenie poddasza z +GK+szpachlowanie+gruntowanie - 38zł/m2

wylewki ( z ociepleniem i izolacją p-wilgociową) - 16zł/m2

Widzę, że niektóre pozycje są wyższe, Nie wiem czy nie za wysokie.

Podpowiedzcie, bo jutro spotykam się z tym wykonawcą dogadywać szczegóły.

Pozdrawiam

Betsi

Hydraulik - 200zl/punkt :o

elektryk - robocizna 40zł/punkt