gregwolff 08.02.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Czy te 45zł/punkt elektryczny to netto czy brutto? Może macie namiary na tańszego hydraulika, niż mój? Betsi Dopytajcie się co dokładnie obejmuje 45 zł. Ja co prawda płaciłem 30 zł za punkt ale sa jeszcze ksozty całej tablicy, bezpieczników, przełączników, złozenie tego w całośc, kable zewnętrzne, koszt kabli TV etc. I kwota wyliczona z liczby punktów robi się dwa razy większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 08.02.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Chciałam sie Wam pochwalić, ze właśnie dzisiaj gazownia wykopała gazociąg do mojej działki i zrobiła przyłącze ( 2 nitki) do domu. Cieszę sie, że mam już to z głowy, bo po listopadowym przyłączaniu wody, droga dojazdowa i pół działki jest tak zorana, że bez kaloszy to ni rusz. Chciałam się również podzielić z Wami spostrzeżeniami odnośnie podłącznia instalacji gazowej. Właśnie dzisiaj od panów gazowników dowiedziałam się, że ponieważ miejsce wejścia instalacji do domu jest w odległości powyżej 10m od głównej skrzynki z zaworami i licznikiem, to musze mieć dodatkowe 2 skrzyneczki ( całe szczęście, że małe) na budynku z dodtkowymi zaworami odcinającymi. Wię Panowie uszczęśliwili mnie skrzyneczką z tyłu domu przy pom. gospodarczym ( tą jescze można znieść) i drugą na ścianie od kuchni, która wychodzi na ogród. Do tego rura gazowa, zgodnie z przepisami musi iść po zewnętrznej ścianie budynku ( a ja chciałm, żeby przkopali się z tą rurą pod fundamentem i wejście zrobili w kuchni prosto pod kuchenkę.) Całe szczęście, że od gruntu do skrzyneczki jest tylko ok. 80cm ( w pionie) i ten kawałek rury idzie po ścianie. Chcę schować ją pod styropian ( podobno nie można zasłaniać rury gazowej czymkolwiek), ale mogę zrobić to dopiero po inwentaryzcji przyłącza. Panowie instalacyjni powiedzieli, że wiele osób tak robi, że chowa rury w elewacji, więc pewnie tak zrobie, żeby nie było jej widać. Także planujac przyłącze gazu dobrze zastanówcie się, gdzie będzie skrzyneczka i kawałek rury, alby była jak najmniej widoczna - dot. to odległości pow. 10m od skrzynki w płocie i ustalcie to dokładnie z projektantem przyłącza, żeby nie wyrysował Wam głupot ( bo potem jest problem ze zmianą). Czy wiecie coś na temat inwentaryzacji powykonwczej instalacji gazowej? Podobno jak nie zrobi się dokłdnie tak jak jest na projekcie to płaci się jaka karę? Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 08.02.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Betsi2006, przyłącze gazowe dopiero przede mną. Ale mam pytanie, kiedy podpisywałaś umowę z gazownią? Czy podłączyli Cię w terminie, czy mieli obsuw.Planuję podpisać umowę w czerwcu, żeby mogli się wyrobić na I kwartał 2008 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 08.02.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Kto szukał drzwi zewnętrznych drewnianych? ( nie mogę znaleść w postach ) Polecam strone http://www.ms.pl Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan 08.02.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Betsi2006dlaczego 2 nitki?Standardowo jest chyba jedna nitka przyłącza gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 08.02.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Betsi2006, przyłącze gazowe dopiero przede mną. Ale mam pytanie, kiedy podpisywałaś umowę z gazownią? Czy podłączyli Cię w terminie, czy mieli obsuw. Planuję podpisać umowę w czerwcu, żeby mogli się wyrobić na I kwartał 2008 roku. Nie pamiętm, kiedy dokładnie podpisywałam umowę z gazownia ( ale było to coś około czerwca 2006), o warunki występowałam w maju 2006. Wyznaczony termin był na IV kw.2006. Wykopali dziś. Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 08.02.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Betsi2006 dlaczego 2 nitki? Standardowo jest chyba jedna nitka przyłącza gazowego. Jedna nitka wychodzi z gazociągu, ale już na mojej działce jest rozdzielenie na 2 ( 1 do pom. gospodarczego - tył domu, 2 do kuchni - przeciwna strona domu). Oczywiście można zrobić jedną nitkę, ale wtedy ciągniesz rury gazowe po domu, żeby podłączyć 2 pomieszczenia. Rury gazowe muszą iść po ścianch na zewnątrz. Dltego zdecydowłam się na dwie nitki. Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clue 08.02.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Kto szukał drzwi zewnętrznych drewnianych? ( nie mogę znaleść w postach ) betsi to ja dzieki clue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 08.02.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Clue, Cieszę się, że się znalazłaś.Jest jeszcze 2 stolarzy w Bogatkach ( mojej przyszłej mieścince) Wiem, że robią też drzwi. Ja szukam kogos do schodów drewnianych ażurowych. Spróbuję podpytać o tych z sąsiedztwa. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 08.02.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Zazdrośnica, Czy ty kupujesz działkę rolną??? Skąd taki wniosek ? To działka budowlana ale po podziale. Właśnie się dowiedziałam, że mamy uprawomocnioną decyzję od wczoraj, także hajda do notariusza. Ms. na privie nic nie mam ps. Barozi, ładnie wyglądasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.02.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 ps. Barozi, ładnie wyglądasz Grrr... Sexy barozi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 08.02.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Ale dzisiaj rano byla pandemia na drogach Troche sniegu i juz Warszawa sparalizowana Z tego wszystkiego nie dotarlam na budowe, a mialam obejrzec nowe okna na dachu ... No nic, przeciez ten snieg to na moje wczorajsze zyczenie W przyszlym tygodniu odbieram dach ... bedzie sie dzialo barozi, no, no, no ... teraz juz wiemy z kim piszemy BTW poczytalam dzisiaj wszystko o szambach ... Uwiera mnie ta koniecznosc, oj uwiera ... Nigdy z takowego ustrojstwa nie korzystalam i ten rezim kontroli, zagladania i w odpowiednim czasie wywozenia niechybnie zabije moja artystyczna dusze Pozostaje mi zyc w nadziei, ze jakos tak ekspresowo skanalizuja ta nasza wies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 08.02.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 ps. Barozi, ładnie wyglądasz Grrr... Sexy barozi! Tiaa ma taka mądra minę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 08.02.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 ten rezim kontroli, zagladania i w odpowiednim czasie wywozenia niechybnie zabije moja artystyczna dusze Możesz sobie zainstalować wskaźnik poziomu cieczy w zbiorniku, wtedy nie będziesz musiała zagladać. P.S. Druga opcja bez zaglądania to...........czekać aż wybije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 08.02.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Możesz sobie zainstalować wskaźnik poziomu cieczy w zbiorniku, wtedy nie będziesz musiała zagladać. P.S. Druga opcja bez zaglądania to...........czekać aż wybije To ja jednak wybieram pierwsza A kiedy montuje sie ten wskaznik? Chyba za dwa - trzy tygodnie bede mi montowac ten wynalazek, wiec chcialabym wiedziec. Juz, czy moge troche pozniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 08.02.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Może Jezier by się wypowiedział na temat szamba. To są sprawy przyziemne ale dla mnie miastowej rzecz nieznana. Już mniej się obawiam studni niż tego ustrojstwa. Czy na daną gminę jedna firma ma podpisaną umowę, czy to się robi indywidualnie i jak się ich sprawdza czy gdzieś na pole nie wylewają, bo i takie rzeczy słyszałam.Tak samo popiół z pieca i z kominka, gdzie to się utylizuje czy coś. Potem jak wygląda sprawa ze śmieciami, czy tak jak z szambem zajmuje się firma, daje pojemniki itp. Jak jest z segregacją śmieci. był już ten link http://www.e-dachy.pl ? bardzo ciekawa strona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 08.02.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Betsi, mój problem z przyłączem gazu rozwiązał się sam. Wczoraj projektant sam do mnie zadzwonił (gazownia mu zleciła projekt gazociągu - trzeba podciągnąć do mojej działki jakieś 20 metrów, przy okazji robi mi projekt w domu - cena 800,00 PLN). Jutro spotkanie z elektrykiem, przyłącze prowizorki budowlanej, też trochę kombinuje, zobaczymy co z tego wyjdzie. Ktoś wcześniej szukał dźwigu, czy udało się znaleźć. Ja ewentualnie mam jakieś dwa telefony, aczkolwiek nie wiem co są warte, a pewnie w niedługim czasie też będę potrzebowałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 08.02.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Ktoś wcześniej szukał dźwigu, czy udało się znaleźć. Ja ewentualnie mam jakieś dwa telefony, aczkolwiek nie wiem co są warte, a pewnie w niedługim czasie też będę potrzebowałe. Misze78 to ja szukałem, dzięki za zainteresowanie, ale juz troszke za późno. Bo ja taki Szybki Lopez jestem, niema co czekac, czas to pieniądz, w każdym razie dzieki. Czy na daną gminę jedna firma ma podpisaną umowę, czy to się robi indywidualnie i jak się ich sprawdza czy gdzieś na pole nie wylewają, bo i takie rzeczy słyszałam. Zazdrośnico na wywóz szamba podpisuje sie umowy indywidulanie. Sprawdzac ich nie musisz to nie twój problem, chyba że interesujesz sie tym ze względu na stan srodowiska, to możemy te firmy razem poszpiegować bo i mnie takie rzezczy wkurzają. Co do popiołu to jeśli jest tylko z drewna to możesz go śmialo na grządki wysypać, szczególnie pod roślinki co lubią odczyn obojętny. Z węglem nie wiem jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 08.02.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Zazdrośnico na wywóz szamba podpisuje sie umowy indywidulanie. Sprawdzac ich nie musisz to nie twój problem, chyba że interesujesz sie tym ze względu na stan srodowiska, to możemy te firmy razem poszpiegować bo i mnie takie rzezczy wkurzają. Co do popiołu to jeśli jest tylko z drewna to możesz go śmialo na grządki wysypać, szczególnie pod roślinki co lubią odczyn obojętny. Z węglem nie wiem jak jest. jasne że najlepiej by było raz na jakiś czas skontrolowac, rower mam, często go używam więc nie widzę problemu dodam, że zrobię też każdemu zdjęcie kto wywozi lub śmieci w lesie, robiliśmy podobne akcje ale nie ujawnie gdzie i jak, bo wolę się nie ujawniac, kolega kogoś kto wycinał drzewo na terenie chronionym, podał ze zdjęciem do wiadomo jakich władz, facet miał niezłe konsekwencje z drewna popiół rzeczywiście nie stanowi takiego problemu, mój dziadek z węgla popiół albo zakopywał pod kompostem albo wsypywał do ogólnych śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 08.02.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Grrrrr... Moja żona będzie zazdrosna Dzięki. Jewrioszka, ja i mądra mina????? Niemożliwe Zazdrośnica, Mój ojciec popiół używa do utwardzania drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts