speek 08.02.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Betsi- link do drzw,które podałaś juz przerobiłam.Ceny z kosmosu.Mnie bardzo podobaja się ale do charakteru mojego domu nie pasują.Te łuki i wybrzuszone przeszklenia i nowoczesny wyszukany kształt- to jest to ale cenowo nie zmieścisz sie 15 tys.Ja wybrałam drzwi z http://www.drzwi-cal.pl to sa te z pierwszej strony.Właśnie zrobili wycene i jest to ponad 7 tys. z bocznymi naświetlami.Drzwi z naswietlami u mnie moga miec 190 cm wiec moge poszaleć.Jutro mam spotkanie z przedstawicielem wiec szybko doniosę co wynegocjowałam.U mnie problem stanowi również kolor. czyli mahoń meranti - to ponoć drogi i nie dający zamierzonych efektów w wyrobie.Wygodniej im robic drzwi w innych kolorach bo dąb i sosna ponoć nie lubia mojego koloru.W tej chwili od ręki całkiem przyzwoite drzwi po starej cenie można wyszukać w Obi.Ceny za drewniane we wzorze do przyjęcia można kupić za 3 tys z groszami.Są tam również wytwory koszmary za 1,8 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 08.02.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Jewrioszka, ja i mądra mina????? Niemożliwe No dobra przesadziłem Mój ojciec popiół używa do utwardzania drogi Tez można, ale czy przypadkiem twój tata nie używa szlaki? Tzn pozostałości po wypalaniu gorszej jakości węgla i koksu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 08.02.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Speek Nie sprawdzałam cen tych drzwi, ale szukając info. o oknach PCV z tej fabryki, zobaczyłam że robią też drzwi drewniane. Ja z kolei upatrzyłam sobie drzwi D14 z http://www.dormet.com.pl Cena z jesieni zeszłego roku to 5000 z montarzem. Nie są to drzwi w pełni drewniane, ale są antywłamaniowe ze wzmocnieniami, dobrze ocieplone, konstrukcja metalowa jest pokryta cienką warstwą okleiny drewnianej. Zrobiłam wnękę 160cm właśnie na te drzwi. Gdybym zamawiała jeszcze inne drzwi p-poż i antywłamaniowe 90cm z okleiną to byłaby zniżka os całości. I co ważne jednym kluczem można otworzyć wszystkie te drzwi. Mi się podobają a Wam? Przyłączam się do pytania AmberWind, jak montuje się ten pływak w szambie i kiedy. Ja też nie mam ochoty zaglądać do środka i sprawdzać poziom. Szambo mam szczelne, więc może się przelać Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 08.02.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Przyłączam się do pytania AmberWind, jak montuje się ten pływak w szambie i kiedy. Ja też nie mam ochoty zaglądać do środka i sprawdzać poziom. Szambo mam szczelne, więc może się przelać Poniżej podaje linki, są one niestety do samodzielnego wykonania. http://www.budujemydom.pl/forum/index.php?showtopic=1925 Tutaj (powyżej) jest tez cos o szybkozłaczce http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=22619&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=62a42644992db249da826b5f73d7bf46 Betsi a czy ty pamiętasz o mojej prośbie? bo mam jakies dziwne wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 08.02.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Betsi sadzę,że wybrałaś d14. Ja jakoś uparłam sie na te naswietla i nie moge sie od nich uwolnić.Drzwi które wybrałam tez otwieraja sie jednym klucaem i maja zabezpeczenia anty ale z drugiej strony czy warto tak inwestowac skoro złodzieje z reguły robia włam na okna, bo drzwi to dla nich za duza fatyga.Twoje drzwi sa ładne i teraz zastanawiam sie czy nie za duże naswietla wybieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 08.02.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Jewrioszka i Amber Wind Sorry że nie napisałam, ale pamietam o Was Mieliśmy dziś z mężem wiele do obgadania ( on-co działo sie na działce i co trzeba jeszcze zrobić + spotkanie z "prawie " nowym wykonawcą, ja-w pracy do 17.00, spotkanie z prawnikiem, inna propozycja okien, razem - telefon do synka, żeby pakując się przed powrotem do domu z obozu sprawdział czy wszystko zabrał - w zeszłym roku zginęła książeczka zdrowia ) Napiszę jak tylko zdobędę ten telefon. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 08.02.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 SpeekZgadza się wybrałam d14.Naświetlenia mają po 30cm a skrzydło drzwi z framugą 100cm. Mam nadzieję, że będzie ładnie.Dlaczego uważasz, że wybrałaś za duże naświelenia. Możesz też zrobić 2 po bokach po 45cm. Wykonawca tych "moich" drzwi powiedział, że te 30cm to minimum, które wygląda. Ja po prostu nie mam więcej miejsca, bo z jednej strony to mi zaraz szafa wchodzi. Uważam, że naświetenia są lepsze niż okna. Napisz na co się zdecydowałaś. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 08.02.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Mnie jest bardzo trudno dokonac właściwego wyboru bo otworu drzwiowego jeszce nie widze.Architekt mnie powiedział,że wneka ma ok.2 m ale tm sa załamnki scian wiec troche martwie się czy nie przesadzam z ta szerokością.Załozeniem moim jest 1 m-drzwi z oscieżnicą i po 30 cm na każde doswietle.Tak było by bezpieczniej ale przekonuja mnie żeby posadowic drzwi od ściany do ściany.Czyli fronton wejściowy cały w drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 08.02.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Betsi, Spokojnie, nie stresuj sie Bedziesz miala chwilke czasu, znajdziesz namiary, to podasz To nie jest az tak bardzo pilna sprawa. Juz teraz zbieram kontakty na przyszlosc, aby sensownie zaplanowac nie tylko kolejnosc robot, ale rowniez rozpoznac i zabukowac wykonawcow. W sprawie alarmu, powialo lekkim optymizmem ... dostalam "odchudzona" wersje za 8.000 Jakos to przy kolacji przelknelismy i zabudzetowalismy Pewnie cala sprawa zakonczy sie malym wrzodem i nerwowym drzeniem rak, ale co tam ... czy ja juz pisalam, ze mam schizy bezpieczenstwa? BTW wczorajszego dolowania dotyczacego kosztow wybudowania domu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=91428 Nie chce sie powtarzac, ale to nie jest czarnowidztwo tylko fakty. Kwestia czujniczka w szambie. Fajna sprawa Przy okazji alarmu przepchnelam tez pomysl zintegrowania czujnika z kontrolka wewnatrz domu. Obiektywnie rzecz ujmujac, spokoj kanalizacyjny jest dla mnie mocno istotny. Betsi, gratulacje z powodu gazyfikacji domu Nas to czeka za mniej wiecej 3 - 4 miesiace ... Ale kto to wie, czy i pol roku nie trzeba bedzie czekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 09.02.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ponieważ wspomniano o doradcach z forum, podsyłam wątek, gdzie kolega Jezier (chwała mu za to!) zebrał wszystkich. Przy każdym nicku macie wypisane zagadnienia, które są przedmiotem "specjalizacji". Najlepszi doradcy na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 09.02.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Jewrioszka ma rację, ze taki skrystalizowany popiół można wysypywać, a ja jeszcze nie wiem jak mój bedzie wyglądał. Ms. jak zwykle pomocna we właściwym kierunku Tak sobie myślę, że chciałabym żeby moje drzwi i okna wyglądały "biednie" jak ktoś się domysla o co mi chodzi. Pozwalam sobie teraz na lenistwo tym barzdiej że pogoda nie sprzyja i oprócz naszego forum nic nie przeglądam, za 2-3 tygodnie się zacznie więc teraz się lenię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 09.02.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Moi drodzy. Mam w projekcie strony z takim tytułami:"Opis do projektu budowlanego części instalacji sanitarnych" dodatkowo są do tego rysunki schematyczne zatytułowane np. "instalacja kanalizacji" oraz "rozwinięcie instalacji kanalizacji" ( dane te dotyczą wszystkich instalacji: elektrycznej, gazowej, odgromowej, wodociągowej, CO i CWU) Mam w związku z powyższym pytanie czy musze robic osobne projekty czy to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 09.02.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ja jak dzwoniłam do LIPIŃSKICH kiedy mi przyślą projekt, to pani mówiła że dzwoniła do osób które projektują instalacje potrzebne do tego projektu, że za jakieś 2 tygodnie skończą. Więc chyba są to jednak projekty pod ten dom. Tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łosie 09.02.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 2 tyg przerwy w czytaniu i musiałam 3 dni nadrabiać... witam nowych sąsiadów z łosia po przeczytaniu tych kilku ostatnich stron lekko sie przestraszyłam ,że liczna grupa piaseczyńso-prazmowska zaczynających na wiosnę juz tak wiele zdziałała- a my jakoś tak ślamazarnie... ale i u nas coś cie ruszyło.mężuś sie przeziębił ,dostał zwolnionko na tydzień, ze 3 dni poleżał i tak uzdrowiony został wydelegowany na cięzkie przymusowe roboty - załatwianie cd papierów i tak juz miał dosyć leżenia... rezultat- -mamy warunki zagospodarowania z gminy - mapki od geodety odebrane( i zapłacone ) -okazało się ze jeszcze trzeba 1:1000 do elektrowni więc jakos tak panią od map zagadał ze dostał od ręki... -o warunki podłaczenia w ZEWT złożył ( uwaga -środa dniem pracy twórczej...,petentów nie przyjmują) -wypis z rejestru gruntów zamówiony... - okazało sie równiez że w gminie prazmów można miec POŚ,po zrobieniu badan gruntu,choć opinia pani z gminy raczej nieprzychylna( g... bedziemy pić) teraz rozważam szambo czy poś ? i tu następuje koniec dokonań,bo sie zwolnienie skonczyło w sobotę jedziemy na bartycką lekko się rozejrzeć i kupic projekt. w przyszłym tyg dostanie go nasz architekt do adaptacji... teraz musze zdecydować jakie wymiary okien powstawiac,zeby były w miarę standardowe ,co i jak bym chciała zmienic w układzie pomieszczen itd czas tez rozmowic sie konkretnie z ekipą - z projektem w ręku troche tego jeszcze zostało,ale my i tak zaczniemy dopiero na początku kwietnia,więc do tego czasu może damy radę pozdrawiam serdecznie wszystkich towarzyszy niedoli znanej jako : "załatwianie pozwolenia na budowę" (a jeszcze 2 miesiące temu nie wiedziałam co to wypis,wyrys,orientacja,poś...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 09.02.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Jewrioszka, Ja mam to samo w projekcie. Też do końca nie wiem jak to jest, ale do gazu trzeba mieć oddzielny projekt (tak też pisała Betsi). Mówię o instalacji zasilanej z gazociągu (mimo iż wszystko miałem naniesione na mapkach, projektant musi nanieść od nowa i to niekoniecznie tam gdzie było to wcześniej). Ja praktycznie nic nie zmieniam, tak więc wychodzi dodatkowa praca i dodatkowy wypływ gotówki.Co do pozostałych, to chyba jest trochę na innych zasadach, aczkolwiek nie jestem pewien. W przyszłym tygodniu chyba pojadę podpisać umowę na przyłącze wody to się czegoś dowiem. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 09.02.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ej nie mówcie, że płacąc tyle za projekt trzeba robić te same projekty dodatkowo, to ja bym wolała zamówić projekt domu np za 1000 zł a resztę wydać na projekty medii. A to dla tych co się wachają jeszcze między mieszkaniem w bloku a domem http://dom.gazeta.pl/ogrody/51,72016,3437197.html?i=0 uczta dla ducha i oczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 09.02.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 A to dla tych co się wachają jeszcze między mieszkaniem w bloku a domem http://dom.gazeta.pl/ogrody/51,72016,3437197.html?i=0 uczta dla ducha i oczu Tiaaa ... oko nacieszyc - pelna rozkosz, ale wyrafinowane ogrody to nie dla mnie W domu mowia, ze ja nawet kaktus potrafie zasuszyc Dlatego prostota przede wszystkim, czyli rozlegly, czesto koszony trawnik do trenowania z psem obedience, a dookola jakis szybkorosnacy zywoplot Jesli chodzi o mapki, to ja w swoim projekcie tez takowe mam. Przylacze energii elektrycznej poszlo zgodnie z planem i zadnych mapek nie mam. Jednak dopytam poprzedniego wlasciciela, ktory sie tym zajmowal, moze jest cos o czym mi nie powiedzial Co do instalacji wewnatrz budynku, to juz wiem ze bedzie calkowicie zmieniona wg projektu mojego architekta. Wlasnie powstaja nowe schematy, ktore pewnie trzeba bedzie jakos do projektu wlaczyc i zalegalizowac, ale to jest jeszcze w fazie ustalania. Dzisiaj doszlam do wniosku, ze albo potrzebuje jakis super wytrzymaly parkiet, albo na calym parterze poloze gres. Lubie sobie w nocy popracowac z lampami, rozniastymi statywami i innym dosc ciezkim sprzetem foto i nie sadze, aby parkiet w salonie to wytrzymal No nic ... sprawa do zastanowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 09.02.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 [ A to dla tych co się wachają jeszcze między mieszkaniem w bloku a domem http://dom.gazeta.pl/ogrody/51,72016,3437197.html?i=0 uczta dla ducha i oczu Byłam w tych ogrodach w zeszłe wakacje, są koło Kołobrzegu. Po prostu CUDNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 09.02.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Plany mediów w projekcie. Ciężka sprawa. Wczoraj robiąc przyłacze gazu dowiedziałam się bardzo dużo ( a wcześniej nigdzie czegoś takiego nie czytałam). Poza projektem w projekcie domu trzeba mieć dodatkowy, oddzieny projekt, który musi byc zatwierdzony przez gazownię. Ostateczna decyzję o budowie wydaje starostwo. ( pisałam o tym wcześniej). Ale dowiedziałam sie tez, że: należy kupić książkę budowy ( nie ta od domu), gdzie musi sie wpisać geodeta i kierownik budowy gazociągu. Należy zgłosić zamiar budowy przyłacza gazu do urzędu, 7 dni przed rozpoczeciem budowy. ( podobnie jak z budową domu). Jezeli zmianiacie coś w trakcie, należy mieć zgodę geodety - przynajmiej ustną, który później będzie robił inwentaryzację powykonawczą. Własnie wczoraj bardzo pomógł nam geodeta z Piaseczna, którego przysłała gazownia, bo panowie koparkowi, nie chcieli zrobić nic co odbiegało od projektu. Woda: nie trzeba robić dodatkowego planu. Wykonawca przyłącza rozkłada rury tam, gdzie jest narysowane na planie zagospodarowania działki. Potem musi dać mapkę z narysowanym (kolorem) wodociągiem. Koszt ok. 400zł - tej mapki, nie przyłącza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prądu jescze nie robiłam - więc nic nie wiem To co macie narysowane w projekcie domu ( dot. instalacji w środku), można zrobić jak się chce. Generalnie wszystkie media, które idą po Waszej działce są narysowane w planie zagospodarowania działki, robi to architekt adaptujący i z nim trzeba ustalić gdzie chcemy mieć wejścia medii. Pozdrawiam Betsi PS: Jezier, dziękujemy za listę doradców forumowych. Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 09.02.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ja mam to samo w projekcie. Też do końca nie wiem jak to jest, ale do gazu trzeba mieć oddzielny projekt Misze, mam na myśli instalacje wewnetrzną, bo projekt przyłacza o którym pisała Betsi jest oczywiście do osobnego wykonania. Pytałem raczej czy terminy które wypisałem oznaczaja projekt instalacji wewnętrznych czy może sa to tylko schematy ideowe które trzeba rozwinąc. Po prostu z tymi terminam spotykam sie po raz pierwszy. To oczywiste że wszystko co poza domem jest do osobnego zaprojektowania. Dotyczy to równierz zmian w twoim projekcie. A to dla tych co się wachają jeszcze między mieszkaniem w bloku a domem http://dom.gazeta.pl/ogrody/51,72016,3437197.html?i=0 Uwielbiam ogrody angielskie i naturalistyczne, może dlatego ten ogród w całości nie przypadł mi do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts