Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Betsi dzięki za rozwianie wątpliwości :D

Jewrioszka to ogród pokazowy dlatego taki rozgardiasz, chociaż robi to wrażenie, Ty oczywiście będziesz miał taki jaki chcesz a ja przyjadę się pozachwycam Twoim bo bliżej :p

Ogólnie gdyby nie świadomośc, że będę miała zrytą działkę już na wiosnę bym zaczęła kombinowąc z ogrodem, a tak mogę ewentualnie trochę sadu posadzic na samym końcu działki. Jewrioszka trzymam za słowo z tymi drzewkami 8)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy juz wszystkie okna polaciowe :D A ze dobrze pilnowane sa przez calodobowa ekipe i dwa psy, to spie spokojnie :D :D :D

Sa tez wszystkie balkonowe :D No i pieknie wygladaja, chociaz wszedzie sa tasmy zabezpieczajace ... ale co tam ... od czego wyobraznia :lol: Dekarze jeszcze cos tam dlubia w dachu, ale za dwa - trzy dni koncza swoja prace.

Jutro wybieramy sie na rekonesans plytek, gresow, armatury i wygodnych wanien 8)

BTW zbieram ofert cen wykonczeniowki i namiary na polecane ekipy. Gdybyscie kogos takowego mieli, to bede wdzieczna za namiary.

Wczoraj złożyłem do STOENu wniosek o przylączenie prądu i spotkała mnie (zapewne nie ostatnia) niespodzianka - trzeba samemu pociągnąc kabel i wybudwać skrzynkę (czy jestem naiwniakiem bo sądziłem, że oni to zrobią?).

W związku z tym mam pytanie - kto i za ile Wam to zrobił? Na co powienienem uważać przy tym podłączaniu?

PS. W końcu wziałem 13kW choć program obliczeniowy powiedział, że potrzebuję 26kw! :-)

Co mi tam program. Komputery są głupie ;-)

Wczoraj złożyłem do STOENu wniosek o przylączenie prądu i spotkała mnie (zapewne nie ostatnia) niespodzianka - trzeba samemu pociągnąc kabel i wybudwać skrzynkę (czy jestem naiwniakiem bo sądziłem, że oni to zrobią?).

Bo to oni robią, przynajmniej do skrzynkim przyłączeniowej, chyba że chodzi tam o jakieś prawa własności grutów lub się nie zrozumieliście.

U nas we wsi to dla kilku nowo powstałych domó STOEN na swj koszt robi przebudowe transformatora, podpisuje umowy z właścicielamim grutó gdzie maja iść słupy, potem wzdłuż drogi ciagnie kabel i robi nam skrzynki przyłączeniowe.

Depi,

Tak, doktoranckie. Jakoś mi się chciało kontynuować.

Ja też muszę sobie postawić skrzynkę na działce i do tego ciągnę 10 m kabla od skrzynki przyłączeniowej. Tzn. pociągnę jak tylko śnieg zejdzie i trochę mróz odpuści, bo przy tej temperaturze kabel się łamie jak się go kładzie. Oczywiście prace te wykona uprawniony elektryk i weźmie za około 2500 zł, choć może uda mi się wynegocjować.

No to jak jest w końcu? Pani w STOENie powiedziała wyraźnie, że ja mam to zrobić a oni tylko przyjdą z licznikiem i podłączą...

barozi Może się połączymy w jakąś grupę zakupową - będziemy mieć większą siłę negocjacyjną? Ja zobaczę po ile ja mogę taką usługę załatwić, Ty też i może coś uda się wytargować (zakładając, że jest nas 2)? Może jeszcze ktoś musi w najbliższym czasie podłączać prąd?

Zresztą propozycja ta tyczyć się może wszystkiego - warto może się nawet spotkać albo jakaś podgrupę powołać na forum, co by razem dokonywać zakupów. Wydaję mi się, że inaczej się rozmawia jak się chce kupić 2m2 styropianu a inaczej, jak chce się kupić 20, n'est ce pas?

Na liście mogą znaleźć się np. szamba (kto robi?), ogrodzenia (chyba wszyscy) itd.

PS. barozi A co studiujesz? Ja mam też straszną ochotę na doktorat, ale mi żona nie pozwala (dopiero w zeszłym roku skończyłem kolejną szkołę - wpadłem w nałóg po prostu :-) ).

W sumie ciekawa propozycja, godna rozważenia. Boję się tylko tego że nie mógłbym się tak bardzo zaangażować. Pracuję od rana do wieczora, a teraz, od marca dochodzą mi jeszcze zajęcia na uczelni (jako ćwiczeniowiec) i już sam nie wiem jak to wszystko objąć. Czas ogólnie mam tylko i wyłącznie w weekendy, i to nie wszystkie. Jeszcze budowa. Nie chcę po prostu czegoś obiecać, czego potem mógłbym niedotrzymać.

Myślę jednak że można by się wstępnie zorganizować.

A studiuję informatykę :)

jewrioszka,

Oj, oj ... pospieszyles sie z tym oblewaniem i moze to stad zlamana lapka? :wink: No ale tak na powaznie, to okropna pechoza :cry: Mam nadzieje, ze nie prawa :roll:

barozi, Depi,

Sympatie do studiowania mam juz za soba. Fajnie bylo tym bardziej, ze zaczelo sie na studiach ekonomicznych, potem rok doktoranckich (nie zaluje, ze nie skonczonych), potem informatyka a na zakonczenie studia artystyczny czyli fotografia 8) Pierwsze "zapracowaly" na to, abym mogla skonczyc trzecie i w koncu robic to co kocham 8)

No nic, jedziemy poogladac, pomacac i posprzeczac sie nad glazura i terakota :lol: Gdzies tez przeczytalam, ze dobrze jest robic test "brudnej szmaty". Bardzo mi sie to podoba, tylko czy obsluga bedzie tego samego zdania? :wink:

Ja to widzę tak -

Nie wiąże się to z żadnym dodatkowym wysiłkiem. Po prostu zbieramy zainteresowane osoby i każdy szuka rozwiązań tak, jakby to robił samodzielnie dla siebie, tylko może jako argumentu przetargowego używać faktu, że zamawia od razu X usług/towarów. Konsultuje uzyskaną cenę z innymi i ew. podejmujemy decyzję odnośnie zakupu zblokowanego. Proste. Czy skuteczne to się okaże.

Szczególnie my dwaj robimy podobne domy więc niektóre rozwiązania siłą rzeczy będą pewnie podobne. Nie wiem np. czy instalujesz wentylację mechaniczną z rekuperacją. Jeśli tak, to mamy dobry temat.

A propos - skoro jesteś informatykiem, to może byśmy razem pomyśleli o zbudowaniu jakiegoś systemu automatyki domowej opartego na sterowniku programowalnym typu PLC? Chodzi mi coś takiego po głowie, tylko nie wiem, jak wygląda programowanie takiego ustrojstwa a od czasów BASICa na Commodorze nie miałem z programowaniem styczności. Inna opcja, a której wiem, to posłużenie się centralką alarmową typu Integra Satela. Co sądzisz?

Hmmm, no czemu nie.

Jeśli chodzi o tą automatykę domową, to trochę nie po mojej specjalności. Ja specjalizuję się w systemach informatycznych dla biznesu, a ze sterowaniem to nie bardzo. Jednak trochę się zastanawiałem nad systemem monitoringu (kamerki na WiFi łączące się z routerem WiFi oraz może czujniki ruchu). Jeśli miałbyś publiczne IP można by z każdego miejsca miejsca poprzez przeglądarkę podglądać co dzieje się w domu. Jeśli chodzi o automatykę to musiałbym poczytać, ale czemu nie. Fajnie by było.

Jewrioszka, wyrazy współczucia.

Barozi i depi jesli chodzi o prąd i reszte przyłączeń tomjest nas juz trzech, nie mam ani wody, ani prądu ani gazu.

I nie ma co sie martwic mam tylko wywichniety kciuk. Strasznie glupio wyglądalo jak mi wyskoczyl i wskoczyl na miejsce.

Sorki a bledy ale dziwnie sie pisze z gipsem

PS

Będę sam robił: reku, hydraulike i elektryke. Zlecam tylko zrobienie pomiaró i ewentualne regulacje.

jak mi sie to dobrze uda zrobic samemu to chetnie wam pomoge.Toznacznie obnizy koszty wykonczenia.

To może Ci poasystujemy w trakcie wykonywania? Może coś pomożemy a sami się nauczymy (mówię za siebie oczywiście, nie wiem co na to barozi). Szczególnie budowa reku a la Jezier mnie kręci - te gotowe są absurdalnie drogie (poza Dospelem i Tywentem ale te nie mają automatycznego bypassu nawet w opcji).