Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[

Depi szalona głowo - tak nas zarzucasz terminologią i rozwiązaniami, że w życiu bym nie pomyślała, że nigdy nic nie zbudowałeś oprócz karmnika dla ptaków

Smutna prawda jest taka, że nawet karmnika dla ptaków nigdy nie zbudowałem :-(

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak myślicie lepsza jest dachówka cementowa czy ceramiczna, skoro już wybrałam materiał na ściany to może kolej na dach. Nie chodzi tylko o względy estetyczne ale wytrzymałość na warunki, obciążenia itp.

Mam dachówkę cementową Braas, matowa, ciemny brąz. Do tego komin z brązowego, gładkiego klinkieru. Wygląda to świetnie :D

Jeżeli chodzi o wytrzymałość, to jest taka sama jak ceramicznej. Cenowo-ceramiczna jest droższa a niewiele się różni.

Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam

Betsi

[.

Jesli potrzebujesz kierownika moge dac namiar na swojego , nie jest moze tani , ale fachowiec dobry

Rrmi

Bardzo dziękuję, ale mam już od Ciebie te namiary. Nie korzystałam do tej pory, bo najpierw musiałam znaleć wykonawcę.

Na razie jednego chętnego na kie. bud. mam tylko nie wiem jeszcze za ile?

W razie czego będę dzwonić do tego Twojego.

Pozdrawiam

Betsi

Powiedzcie mi proszę, jak to jest z Vatem za usługi budowlne.

Wiem, że jeżeli wykonawca buduje dom i kupuje materiały to płacimy 7% Vat.

A jeżeli umawiamy się tylko na robiciznę a materiał kupuję sama, to jaka jest stawka Vat? Wydaje mi się, że 22% bo to tylko za usługę. ale nie jestem pewna co do tego.

Jak Waszym zdaniem jest lepiej. Kupić materiał samemu i zapłacić 22% Vat-u, czy kupić usługę z materiałem i zapłacić 7% Vat-u?

Pozdrawiam

Betsi

Jak kupuje się samemu, to jest 22% ale można do końca 2007 występować do Urzędu skarbowego o zwrot różnicy pomiędzy VAT 7% i 22%, ale obwarowane jest to różnymi warunkami: http://www.money.pl/podatki/poradniki/artykul/jak;odzyskac;vat;za;materialy;budowlane,86,0,133718.html

No i jest jeszcze kwestia wartości pieniądza w czasie (zwrot nie jest przecież oprocentowany).

Ergo, zakładając takie same ceny, wychodzi, że lepiej jest wziąć razem z instalacją i 7% VAT.

Warto pewnie sprawdzić, czy wykonawca proponuje za materiały lepszą czy gorszą cenę, policzyć zaktualizowaną w czasie wartość pieniądza i podjąć na tej podstawie decyzję.

Bardzo często dystrybutor materiałów, budowlanych lub instalacyjnych poleca swoich wykoanwców i dzieki temu płacimy 7%VAT. I tak jest bardzo dobrze, bo najczęściej mamy umowę i prawdziwy certyfikat na to comkupiliśmy.

Wytrzegajcie sie jednak takich wykonawcówktórzy proponuja wam oprócz robocizny, także super ceny na materiały przez nich załatwione.

Wyglada to mianowicie tak:

Pana Stefan oferuje np. instalacje gniazdka z jego materiałem za 35 zł i proponuje swój materiał bo ma układ że kupuje u "szwagra" super tanio. szwagier jest Chińczykiem ze stoiska w Jabłonowie gdzie Stefan kupuje gniazda po 80 gr/szt.

Wam sprzedaje je po 9 zL/szt., okazując nawet fakturę zakupu gdzie szt kosztuje 7,28 plus 22 VAT.!!!

Jako wasz doskonały wykonawca nie dokłada swoich 18% narzutu tylko informuje was że w takim przypadku musi wystawić na część lub całość robót fakture i że musicie pokryc 7% vat. Więc jedno gniazdo kosztuje juz was 35 zł + 9 zł + 3,08 = 47,08 zł.

Nadal tanio, tylko nasuwa sie pytanie czy osprzet ktory macie zainstalowany spełnia jakiekolwiek normy i czy to jest co chcieliście!!!!!

Zapewniam was że w ciagu 12 m-cy polowa z tych gniazd ulegnie zwęgleniu.

Ktoś mi odpisze że teraz prawie wszystko jest chinskie, tak ale nie wszystko ma atest, a tanie to sa tylko podróbki.

Po co to napisalem?

A po to żebysmy w pogoni za 7 % VAT-em i oszczędnościami nie kupowali tego samego podwójnie.

A czemu właściwie nikt nie chce blachodachówki? Tylko dlatego, że bębni w nią deszcz?

Bo 30 l;at gwarancji to fikcja (za 15 lat nie będzie nawet producenta lub sie przebranzowi.)

Bo gwarancja na blachodachókę np na korozje jest uwzględniana dopiero wtedy gdy korozja obejmie np 5% płata, a przez dziurke o średnicy 1cm tez cieknie woda. Tylko że to jest promil powierzchni plata.

Bo jak jest wiatr i ci zrywa poszycie to zrywa ci od razu pare metrów kwadratowych

Bo do jego naprawy musisz wzywac fachowcó z profesjonalnymi narzędziami, a dachówke zerwie ci ikilka sztuk i sam ja połozysz.

Mnie to wystarczylo żeby wybrać pokrycie z bardzo długa tradycją. :wink:

Zazdrośnica, jak tylko zderzysz się z ceną dachówek ceramicznych od razu polubisz cementowe. My z kolei zdecydowaliśmy się na Euronit, kolor grafit, podwójne S.

Producenci dachówek cementowych: Braas, Euronit, IBF.

Marta ma racje.

P.S.

marto jestem pełen podziwu, jeśzcze łopata nie wbita a wy już macie tak sprecyzowaną wizje swojego domku.

Qrcze my tak nie umiemy.

Odnośnie tego zrywania, to jakoś mam wrażenie, że blachodachówka lepiej jest przytwierdzona do dachu (zleci chyba tylko z samym dachem). A dachówka jak jedna pójdzie, to chyba na zasadzie domina wszystkie. Blachodachówka jak zaliczy glebę, to się ją podniesie, otrzepie i z powrotem na dach. Nie wiem, czy coś się zmieniło w technologii, ale dachówki klasyczne źle znosiły upadek z wysokości.

To oczywiście takie tylko rozważania. :-) Jakoś tak miło by było coś oszczędzić nie pogarszając właściwości użytkowych swego domostwa... A nasz dach ma być płaski i wysoko, więc estetyka jego poszycia jest ważna głównie dla okolicznych ptaków :-)

Bardzo często dystrybutor materiałów, budowlanych lub instalacyjnych poleca swoich wykoanwców i dzieki temu płacimy 7%VAT. I tak jest bardzo dobrze, bo najczęściej mamy umowę i prawdziwy certyfikat na to comkupiliśmy.

quote]

A jeżeli umówię się z wykonawcą, że on kupuje materiał ( ale w mojej hurtowni i po moich cenach lub w jego hurtowni z certyfikatem - mówiąc krótko przepuszczam przez jego firmę faktury za materiały i płacę 7% Vat-u)

Czy to się opłaca? Jak mogę się zabezpieczyć żeby wykonawca kupił dobrej jakości materiał?

Wiem, że mogę kupić sama, zapłacę 22% Vatu, złożę wnisek o jego zwrot do US ( straszne-moja koleżanka teraz się w to bawi) i będę czekać aż mi łaskwie ten Vat zwrócą.

Do dachówek cementowych dodam jeszcze firmę Prodach.

Kilka osób polecało mi Euronit jako dobra jakość i dobrą cenę.

Blachodachówka ( ta drozsza i lepsza) kosztuje tyle samo co dachówka cementowa.

Pozdrawiam

Betsi

Blachodachówka ( ta drozsza i lepsza) kosztuje tyle samo co dachówka cementowa

No i tutaj kończymy dyskusję :-)

Ale dlaczego, przecież nie napisałam, że blachodachówka się nie nadaje.

Jest wiele za:

np. więźba może być odchudzona bo nie musi przenosić takiego ciężaru jak cement - oszczędności,

jest łatwiejsza w układaniu - oszczędności,

jest niebrzydka - parę moich znajomych ma i chwalą sobie.

Ale jak pada deszcz to jednak dudni. I pod blachę powinno się robić pełne deskowanie i papę.

Pozdrawiam

Betsi

jest niebrzydka - parę moich znajomych ma i chwalą sobie.

Ale jak pada deszcz to jednak dudni. I pod blachę powinno się robić pełne deskowanie i papę.

Hm... Chwalą sobie, powiadasz... Nie mieszkają gdzieś w pobliżu przypadkiem?

No bo jesli jednak taniej, to można zerknąć. Tylko czemu pełne deskowanie i czemu papę?

Aha, na moje usprawiedliwienie: projekt przewidywał dachówkę ceramiczną lub cementową.

:oops: Jewrioszka, tylko się nie śmiej - dachówkę to już nawet mamy zamówioną!

Ja mam w projekcie Braas o jakieś dźwięcznej nazwie (teraz nie pamiętam) i jak widać w avatarze to jakiś odcień łamany grafitu i szarego. Jak juz ruszę z czym kolwiek to też mam zamiar zamawiać :oops:

Tak samo okna z jednej strony klejone, PCW na kolor szary lub grafit, jak mnie nie będzie stać no to będą białe. Wykorzystam też kamieniopodone płytki (takie jak Czarek obklejał kominy) bo chciałam pofantazjowac z wykuszem.

Jeszcze jedno ale do blachodachowki, co jest mi bardzo bliskie ;) Nagrzewa sie to dranstwo jak piekarnik. Obecnie mieszkam na 4 pietrze, nowego budynku, ktorego pokryto blacha. W lecie upal jest niemilosierny, podczas gdy na pietrze 3 funkcjonuje sie calkiem przyjemnie. I wcale upaly nie musza by po 30 stopni, aby obkladac sie lodem ;)