Betsi2006 13.02.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 jest niebrzydka - parę moich znajomych ma i chwalą sobie. Ale jak pada deszcz to jednak dudni. I pod blachę powinno się robić pełne deskowanie i papę. Hm... Chwalą sobie, powiadasz... Nie mieszkają gdzieś w pobliżu przypadkiem? No bo jesli jednak taniej, to można zerknąć. Tylko czemu pełne deskowanie i czemu papę? Moi znajomi mieszkają w Runowie-czyli w naszych okolicach. Jeśli chodzi o deskowanie i papę to nie jest konieczne, może być sama folia i ocieplenie, ale wersja I-sza jest o tyle korzystniejsza, ze jest lepsza izolacja wilgociowa i akustyczna. Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.02.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Amber - całe to ocieplenie 15cm + 5 cm wełny, folie itp i dalej jest gorąco? To w sumie ma być poddasze nieużytkowe tylko - coś w rodzaju stryszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.02.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Amber - całe to ocieplenie 15cm + 5 cm wełny, folie itp i dalej jest gorąco? To w sumie ma być poddasze nieużytkowe tylko - coś w rodzaju stryszku. Depi, nie wiem jaka warstwa izolacji jest tu gdzie mieszkam. Wiem tylko, ze nad nami tez jest taki stryszek (chyba 110 cm), ktory doskonale tlumi odglosy, ale te upaly ... koszmaros Zdaje sobie sprawe, ze nawet gdy mam pokryty budynek dachowka cementowa, to w upalne dni nie bede mogla sie cieszyc temeperatura jak z klimatyzowanego pomieszczenia, ale ... ale bedzie chlodniej niz pod blacha. Jest to o tyle dla mnie wazne, ze na poddaszu zamierzamy miec sypialnie i fitness room, do ktorego chyba i tak dokupimy klime. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.02.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 No zobaczymy. Ogólnie pewnie lepiej jest mieć dachówkę, ale jak na czymś oszczędzić, to może na tym? Ech... Dylematy, dylematy... Nie mogą wprowadzić jedynie słusznej technologii i zdjąć na te kłopoty z głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 13.02.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Depi nieprawda jest że dachówki leca jak domino bo:1. Co 5 jest zawsze przybita.2. każda z nich jest wystraczajaco cięzka żeby nie poleciec za nastepna.3. blacha jest wystarczająco lekka i ma duża powierzchnie żeby latac i sie drzec jak papier.Swoje info. opieram tez na rozmowach dekarzy którzy zaraz po "Kiryle" (w6tedy placilem) rozmawiali o jego skutkach. Amber Stopień nagrzewania się poszycia i poddasza nie zalezy od materiału z jakiego jest wykonany, lecz od jego koloru.Chodzi o to że, kolory ciemne bardziej pochłaniaja promienie cieplne, przez co tez mocniej się nagrzewają.Jedyna róznica jaka występuje to taka że, maksymalna temperatura graniczna znacznie szybciej zostanie osiagnięta pod blachodachówką . Spowodowane jest to tym ,że metal lepiej przewodzi ciepło niz cement i ceramika. Działa to tez w druga stronę. Jedynym wyjsciem jest dobra izolacja poddasza co przy okazji eliminuje tez chalasy spowodowane opadami. P.S. Depi mnie dachówka razem z robocizną wyszła jedynie o 980 zł drożej niż blachodachówka.W niektorych przypadkach np. kiedy dach ma duzo załamań, koszy, lukarn itp, blacha może wyjść znacznie drożej. Spowodowane do będzie duża ilościa odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 13.02.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Na mój połamany dach blacha wyszła drożej ( duzo odpadów) dlatego kupiłam dachówke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 13.02.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 O własnie przeciesz to Speek o tym pisała przy okazji ankiety. AAA i byłbym zapomniał, najczęściej zrywanymi dachówkami sa ich lekkie odmiany np. karpiówka pomimo tego że kazda z nich jest przytwierdzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.02.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 No dobra - jestem przekonany Tak czy siak różnica w cenie nie bedzie zbyt wielka, bo i dach mój jest raczej mały (w stosunku do powierzchni domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 13.02.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Aha, na moje usprawiedliwienie: projekt przewidywał dachówkę ceramiczną lub cementową. Jewrioszka, tylko się nie śmiej - dachówkę to już nawet mamy zamówioną! Marto, ja sie nie śmieje. Raczej martwie, bo wychodzi na to że niezłe z nas oszołomy , my z moim Skarbem naprawde tal daleko nie planujemy elementow wizualnych. Co innego elementy konstrukcyjne, izolacyjne itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 13.02.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Tam gdzie my teraz mieszkamy,3 piętro, nad nami niski stryszek,dach z gontu bitumicznego,też niemiłosiernie się nagrzewa latem.Myślę, że jest to spowodowane brakiem izolacji termicznej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 13.02.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 a, no i dlatego planujemy na dachu strzechę,Podobno jest pod nią w zimie ciepło a w lecie chłodno.A poza tym bosko wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.02.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Tuż koło nas jest całe takie osiedle domków strzecha krytych, stylizowane na wczesnosłowiańska osadę. Fajny bajer BTW - czy w Google Earth można komuś przesłać znacznik (pin)? Moglibyśmy się zlokalizować na mapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 13.02.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 My mamy juz taka mapę, sa na niej umieszczeni forumowicze z naszej grupy. http://www.wayfaring.com/maps/show/29094 Linki do mapy mają w swoich stopkach Groblus i Zazdrośnica Zgłos sie do Groblusa, to cię na niej umieści. P.S. Wysłalem ci znacznik Możliwe że dzięki tym znacznikom będzie można szybciej zobaczyc "kto gdzie" bo nasza mapka strasznie wolno się otwiera. U was tez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 13.02.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Mapka? Otwiera się szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 13.02.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Jesli macie ochotę nacieszyc oczy to polecam Agata meble na Okeciu.Są tam duze ekspozycje mebli kuchennych ( w kanciapach na Bartyckiej nie potrafiłam nic wynależć).Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.02.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 czujecie ta odwilz? Przedwiosnie sie zbliza!!! Dzisiaj bylam na budowie i mimo, ze wloczylam sie od dachu, az do prawie wykopu pod szambo wcale nie zmarzlam Nadszedl czas podbitki. Drewniana czy z PCV? Chyba drewniana? Jesli tak, to czy ktos ma namiary na sprawdzony sklad, gdzie dostane to ustrojstwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregwolff 13.02.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 jewrioszka, wyslane Napisalam do Stowarzyszenia Dekarzy w sprawie oceny technicznej dachu. Procedura jest nastepujaca. Nalezy faxem lub mailem wyslac stosowne pismo, komisja dekarzy wyznaczy termin i przyjada na ocene. Dach do 250 m2 kosztuje 1.000 + Vat. Ja się ze "swoim" rzeczoznawcą Z PZD umówiłem że przyjedzie, obejrzy półprywatnie i jeśłi będzie OK to bodajże 2 stówki i buzi buzi. A jak będzie cholernie daleko od Ok to dopiero wtedy piszemy opinię rzeczoznwacy (ze wszystkimi szykanami) która może być opinią dla sądu i wtedy dopłacam resztę - cos około 600 zł (lat temu 2). Może skorzystajcie z takiego układu - po co płacić za wypasioną opinię jak może wszystko jest OK. Taki rzeczoznawca spojrzy z dołu i wie w którym miejscu jest kaszana, wchodzi na dach i faktycznie kaszanka jest tam gdzie wskazał z dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 13.02.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Podbitki drewniane dobrej jakości maja w Ol-budzie w Zabieńcu ale o tym tylko z wlascicielem zakładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 13.02.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Podbitki drewniane dobrej jakości maja w Ol-budzie w Zabieńcu ale o tym tylko z wlascicielem zakładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.02.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 My mamy juz taka mapę, sa na niej umieszczeni forumowicze z naszej grupy. Ej no na bajerze full! Szkoda tylko, że do wszystkich mam tak daleko Do jewrioszki ok. 32 km... Jestem najdalej wysuniętą na półocny wschód placówką Jezier mieszka tuż koło byłej chaty mojego kumpla w Korzeniówce i na jego polu pare lat temu buszowałem w zborzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts