Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi nad domnkiem nie będe sie rozwodził bo doskonale zrobiły to dziewczyny.

Mam natomiast pytanie, czy fotka przedstawiajaca pola to jest widok z waszego salonu i tarasu?

Jeśli tak to bardzo ci go zazdroszczę.

Też sobie tego widoku zazdroszczę ( dla niego kupiłam tą działkę).

Taras, okna z salonu, kuchni i gabinetu, pokoju na poddaszu wychodzą na ogród i dalej na te piękne łąki.

Postaram się dołączyć więcej zdjęć ( tylko ten czas :( )

Pozdrawiam

Betsi

Jak wiecie w tym tygodniu odbieram dach. Poczytalam troche, aby lepiej (przynajmniej teoretycznie) odnalezc sie w temacie i jestem lekko zaniepokojona ... Troche dziwne, bo strachliwa nie jestem, ale odkad w naszym zyciu pojawil sie ten dom, uczucie zaniepokojenia zbyt czesto mi towarzyszy ...

Powodem owego dyskomfortu jest brak odeskowania i papy pod dachowka. Z niektorych postow na Forum mogloby wynikac, ze jest to jedyny sposob na nieprzeciekajacy i niezamarzajacy dach ... I ze sama folia to jeden wielki pic, bo i tak nie wiemy, czy cos na nia nie upadlo i nie przetargalo :o

No dobra ... a teraz przyznac sie, czy u kogos tez siedzi to dreczace ziarnko niepokoju? :roll:

Karkolomnie zapodalam przy romantycznej kolacji pomysl robiorki dachu, odeskowania, opapowania i ponownego oblozenia dachowkami ... Nastala niezreczna cisza, potem nerwowe chrzakniecia, a potem pytanie "czy to jest konieczne?"

No wlasnie ... konieczne czy nie?

Amber, w takim razie stwórzmy Grupe Wsparcia :wink: dla Nieposiadających Deskowania.

Tez nie mam takowego i jakos snu z powiek mi to nie spędza. A więc uszy do góry.

Do jasnej @#$%^ zrzućmy z siebie w końcyn to jarzmo wiecznego zamartwiania się i czarnowidzenia, bo zamiast radości z nowego domu będziemy przy każdym małym problemie przeżywali horror.

Czy martwienie sie w tej chwili kiedy jest już po ptokach cos Ci pomoże?

Otóż nie pomoże, to po co sobie psuć radoche z nowego domu.

Witam wszystkich. Piękne domki Wam rosnš.

Amber, dobry zakup zrobiłaœ. Omineła Cię ta cała papierologia.

Domek Betsi widziałam na własne oczy. Jest uroczy a ja będę miała taki sam tylko z innym dachem.Właœnie zkupiłam projekt!!!!

Załatwiamy kredycik i inne papierki, których przybywa coraz więcej. Nareszcie się ruszyło.

No i jak ja mam wypoczywac podczas snu? :( Ciekawe co przysni mi sie dzisiaj ... pewnie wielka mokra dziura na suficie, przemarzniete poddasze i odpadajace dachowki :cry:

Amber nie panikuj ! W Twoim pptrzypadklu podstawa to dobrze i ze sztuką budowlaną wykonane pokrycie z folii dachowej. Jak jest dobrej jakości (firmowa) i dobrze położona to nic się nie będzie działo. Deski i papa pełnią podobną funkcję jak folia (oprócz tego ze usztywnaiją dach no i moze ciut ciut docieplają - zawsze to troszkę cieplej;-) czyli izolują przed wilgocią od zewnątrz. I to zadanie folia spełni znakomicie.

Trzeba tylko zadbać zeby nie była porwana, podziurawiona i dobrze położona na łączeniach i przy oknach dachowych.

A o to zadba człowiek specjalista z PZD;-)

O ciepłocie dachu nad poddaszu użytkowym decyduje ocieplenie wełną. Zrób porządne ocieplenie (szczególną uwagę zwróc na miejsca wokół okien dachowych, przy scianach, przy schodkach na stryszek jak takowe będą). I tyle. U mnie jest folia, blacha i wełna - jest kilka miejsc, co do których mam uzasadnione podejrzenia że zostały spaprane, kilka rzeczy (schodki na stryszek muszę docieplić) muszę poprawic, ale jest ciepło (wentylacja pootwierana, okna porozszcelniane, grzejniki przykręcone) i jest fajnie.

No i o żadnym przemarzaniu mowy nie ma.

Zadbaj tylko zeby ktoś dobrze obejrzał dach z zewnątrz i od srodka. I bierz się za resztę wykończeniówki :-)

No to mi troche lepiej :-)

greg, no tak ... przeciez dach bedzie dosc dokladnie sprawdzony. Poza tym zawsze jak jestem na budowie (czyli prawie codziennie), dokladnie ogladam postepy prac. Wlasciwie niewiele sie znam ;), ale samo to ze przyjezdzam, wlocze sie po tym dachu, cos tam sobie chrzakam pod nosem, w jakis sposob dyscyplinuje dekarzy. No i wiedza (poznali emiprycznie), ze co rusz sciagam jakis specow do ogladania, mierzenia i oceniania ;).

Jutro czas zakonczyc prace dekarskie, poniewaz od poniedzialku wchodzi ekipa od ocieplania dachu. Tym tez sie przygladne :lol:

jewrioszka, w tym braku radosci z domu, jest troche racji ... Moja mam tez ostatnio stewierdzila, ze nowy dom zazwyczaj jest zrodlem radosci i dumy, a ona u mnie widzi poploch w oczach i wieczne udreki :lol:

komarek, pierwotnie mielismy kupic dzialke w Wawrze :-) I juz prawie, prawie sie to stalo, gdy nagle sprzedajacy oswiadczyl, ze dzialki teraz (czyli w grudniu 2006r.) nie sprzeda, bo jeszcze jakies 5 - 6 miesiecy i bedzie ja cenil za 200 - 300 USD/1m2 :o :o :o

No coz, jakos to przelknelismy a nawet poczulismy, ze kamien z serca, bo nie bedziemy musieli przechodzic szybkiego kursu budowlanki, polaczonego z urzedniczymi jazdami ;) Obiektywnie rzecz ujmujac, budowanie nie jest tym czym mozemy sie zajac. I tak bardzo szybko zaczelismy szukac domu. I dosc szybko go znalezlismy, mimo ze szukalismy po drugiej stronie Warszawy ;)

Uffff ... chyba wiosna na dobre przegnala zime ;)

Na pocieszenie ide na paczka i kawe, czego i Wam zycze :D

W wyniku rozterek Amber wynikł nowy dla nas dopiero rozpoczynających dylemat czy: deskować i papować czy też nie i ewentualnie jaką kwotę zabukować do wydatków na ten cel.

Czy w wyniku tego można np. zrezygnowac z jednej warstwy wełny?

Deska calówka koszt ok. 470 zł/m3 (nie wiem czy wzięłam dobrą nazwę) o papę się nie dowiadywałam.

Może jakieś bezstronne wypowiedzi oraz prośbo do rrmi o orientacyjny koszt całości.