Depi 15.02.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ło Jezusicku - nie! Ja nie chce drożej - ja chce taniej! A propos - doszedłem do tego, czemu ściana z gazobetonu jest tańsza. Sam gazobeton wcale nie jest tańszy, ale ma o wiele lepszą termoizolacyjność, więc można stosować mniej izolacji. Czy poza jewrioszką ktoś jeszcze z tego buduje/zbudował? jewrioszkaPo co Ci aż tak ciepła ściana? Ja zaczynam myśleć o 12cm wełny jednak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 15.02.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ja deskuję. Jakoś tak pewniej się czuję pod takim dachem. Zastanawiam sie ile to będzie m3 deski na 340 m2 dachu. Może ktoś z was jak to policzyć. Co to w ogóle jest m3 deski calówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 15.02.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ło Jezusicku - nie! Ja nie chce drożej - ja chce taniej! A propos - doszedłem do tego, czemu ściana z gazobetonu jest tańsza. Sam gazobeton wcale nie jest tańszy, ale ma o wiele lepszą termoizolacyjność, więc można stosować mniej izolacji. Czy poza jewrioszką ktoś jeszcze z tego buduje/zbudował? jewrioszkaPo co Ci aż tak ciepła ściana? Ja zaczynam myśleć o 12cm wełny jednak... Słyszałem od panów ze składów, że na gazobeton są już zapisy na odbiór w maju. Właściciel jednego składu buduje z tego materiału swój dom i mówi, że nawet nie może budowy skończyć bo brakuje. No właśnie Jewrioszka. 20cm styropianu?? Ja na MAX 220 daję 12 lub 15. Czy to nie jest lekka przesada? Policzyłeś to, czy te dodatkowe 5 cm daje większe oszczędności?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.02.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Co do scian to mam Porotherm 250 i 15 cm styropianu. Natomiast zastanawiam sie nad ociepleniem poddasza. Czy 20 cm welny mineralnej wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 15.02.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Dla mnie to inwestycja.10 cm styro to srednio U= 0,1820 cm styro to srednio U=0,135 Depi popraw mnie jesli się mylę ale jeden element ceramiki to ok. 1/2 gazobetonu .Więc i metr ściany wychodzi taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 15.02.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Co do scian to mam Porotherm 250 i 15 cm styropianu. Natomiast zastanawiam sie nad ociepleniem poddasza. Czy 20 cm welny mineralnej wystarczy? Powinno. Jewrioszka zalecał jeszcze położenie 5 cm wełny w poprzek głównej warstwy, tak aby zlikwidować ewentualne mostki cieplne powstałe przy krokwiach. Fajny pomysł. Mi podpasował i tak też zamierzam zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.02.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Powinno. Jewrioszka zalecał jeszcze położenie 5 cm wełny w poprzek głównej warstwy, tak aby zlikwidować ewentualne mostki cieplne powstałe przy krokwiach. Fajny pomysł. Mi podpasował i tak też zamierzam zrobić. O! To jest pomysl Tez to wciele w zycie BTW wody, tak szybko miec nie bede Chyba dopiero w czerwcu ... Ciekawe jak przeprowadze proby cisnieniowe w podlogowce w marcu??? Podobno mam sie tym nie martwic (znowu te zmartwienia ), wode pociagnie sie od sasiada. Tak sie da? A sasiad ma ta wode, az jakies 300 metrow dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 15.02.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 hmm....my chcemy dać 30cm wełny , jak starczy kasy. nie rozwiązałem jeszcze tylko małego problemy technologicznego z tym związanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 15.02.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Co do scian to mam Porotherm 250 i 15 cm styropianu. Natomiast zastanawiam sie nad ociepleniem poddasza. Czy 20 cm welny mineralnej wystarczy? Powinno. Jewrioszka zalecał jeszcze położenie 5 cm wełny w poprzek głównej warstwy, tak aby zlikwidować ewentualne mostki cieplne powstałe przy krokwiach. Fajny pomysł. Mi podpasował i tak też zamierzam zrobić. Ooo ja będę miała identyczne ściany jak Amber Tak pomysł Jewrioszki będzie wcielony w życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.02.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 5cm dodatkowych styro? Różnica jest między U=0,17 a U=0,14. Obie wartości są już ekstremalnie niskie, a jest to dla zwykłego styro lub wełny. Wypasiony styro (Termoorganika Platinum Plus) dałby z 15 cm U=0,15. Nie che mi się teraz liczyć, ale daje to oszczędności kompletnie pomijalne w skali ogólnych kosztów, bo większość ciepła będzie przy takiej scianie i tak uciekać przez okna (U=1,2 jak są dobre), drzwi i mostki terminczne (zakładam, że jest skuteczna rekuperacja). Jak sobie to policzyłem, to serio się zastanawiam, czy nie iść jednak w tę wełnę... Przy 12 cm (U=0,2) koszt jeszcze daje się zaakceptować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 15.02.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Depi własnie mostki termiczne w miejscach spoin eliminujesz dobrze polożonym ocepleniem.Ja robie jeszcze tak że pomiędzu okno i nadproże wsuwam 3 do 5cm styro , okna mam z pakietem szybowym U=0,6 + ciepła ramka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregwolff 15.02.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Powinno. Jewrioszka zalecał jeszcze położenie 5 cm wełny w poprzek głównej warstwy, tak aby zlikwidować ewentualne mostki cieplne powstałe przy krokwiach. Fajny pomysł. Mi podpasował i tak też zamierzam zrobić. O! To jest pomysl Tez to wciele w zycie BTW wody, tak szybko miec nie bede Chyba dopiero w czerwcu ... Ciekawe jak przeprowadze proby cisnieniowe w podlogowce w marcu??? Podobno mam sie tym nie martwic (znowu te zmartwienia ), wode pociagnie sie od sasiada. Tak sie da? A sasiad ma ta wode, az jakies 300 metrow dalej Kochani nie obraźcie się ale to zeby dawać warstwę wełny w poprzek już ktoś wcześniej wymyślił. To wszystko pięknie wyglada i jest opisane na stronach producentów wełny np Isover. Co do ładowania 15 lub 20 cm styropianu na scianę. Weźcie pod uwagę że 20 cm rama wokół okien czyni z tych okien otwory strzelnicze i ogranicza dopływ światła. Poza tym jak ktoś ma dom sztywno w dopuszczalnych odległościach od granicy to jak się ytrafi jakaś #$%^& z nadzoru to zakwestionuje odległosć budynku od granicy (chyba że już w projekcie ktoś dał 20 cm ocieplenia). Też podniecałem się grubością ocieplenia ale racjonalnośc przede wszystkim. Można dać 20 cm tylko po co ? Kiedy to się zwróci ? Jak mawiał mój promotor gdy przyniosłem Mu mój pierwszy rozdział pracy magisterskiej, w której przezornie umieściłem wszystko to o czym chciałem napisać : "Panie Grzegorzu wszystko można, lecz z ostrożna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 15.02.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Może jakieś bezstronne wypowiedzi oraz prośbo do rrmi o orientacyjny koszt całości. Ja nie mam uzytkowego poddasza , wiec robic deskowania nie musze . W takich domach ociepla sie strop. Moim zdaniem oczywiscie. Pocieszanie sie , ze w domu z poddaszem bez deskowania i papy jakos to bedzie nie ma sensu . Wiem jednak , ze tu raczej o kase chodzi wiec rozumiem. gregwolf zgadzam sie z tym co napisales . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 15.02.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Gregwolf ja daje tylko 5 do 10 cm więcej niz większośc na więc jest to ok 20 do 45 % drożej , czy to tak dużo? Nikt tez nie pisał że poprzeczna welna to mój pomysl, a i tak chce dac 3 warstwy welny na poddaszu. Co do strzelnic i braku światła w domu, wystarczy że wnetrze glifów bedzie miało jasny kolor a strata na ilości swiatla spowodowana jego głębopkością bedzie na poziomie promila. Znacznie większe ograniczenia po na poziomie 20-30% światła powodują np. szprosy lub znacznie wysuniety i opuszczony okap dachu. Na etapie wyznaczania budynku przez geodete przewidziałem grubość ocieplenie. Kiedy to sie zwróci? A nawet jak mi sie zwróci przy emeryturze to bede szczęsliwy jak świnia w błocie. na dzień dzisiejszy zwrot obliczam na jakies 3-5 lat, a ceny energii w dół nie idą.!!!! Chetnie podałbym tez dokładny link do odpowiedniej strony ale robiłem to juz kilka razy i po prostu mi sie nie chce.( wwhttp://w.cieplej.pl) 30 lata temu norma w naszym kraju dla ściany wynosiła U=2,3, ok 15 lat temu zmieniono ją na U=0,3 i nie jest to ostatnie słowo. W tej chwili w Niemczech (Unii) norma dla ściany to U=0,18 a tam jest zanacznie cieplej niz u nas. A tak liberalna normy zawdzięczamy jedynie ospałości naszych urzędników. ( Skanydanawia U=0,11) P.S. Niema znaczenia czy poddasze jest użytkowe czy nie, po prostu jak dach cieknie to cieknie i wilgoć w obu przyapdkach dojdzie do wełny gdzie by ona nie była.Więc albo jest sie zwolennikiem deskowania albo nie i nie uzasadnia sie togo poddaszem użytkowym lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.02.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Depi własnie mostki termiczne w miejscach spoin eliminujesz dobrze polożonym ocepleniem. Ja robie jeszcze tak że pomiędzu okno i nadproże wsuwam 3 do 5cm styro , okna mam z pakietem szybowym U=0,6 + ciepła ramka. Zgoda, że dobrze położonym, ale czy musi być na ścianie 20cm? Wydaję mi się, że to już przesada w przypadku gazobetonu. W wypadku gorzej izolujących ścian lub cieńszych jest to oczywiście uzasadnione. Zmierzam do tego, że przy U<0,2 dalsze obniżanie tego współczynnika robi się coraz trudniejsze i coraz mniejsze przynosi efekty (tzw. malejąca skuteczność krańcowa). Więcej można zyskać eliminując mostki, dobrze montując dobre okna i izolując drzwi. Tu jest największy rezerwuar potencjalnych oszczędności. Jakie konkretnie bierzesz okna? My bardzo chcemy drewniane, ale znowu kwestia kosztów się kłania. Poza tym szyba może mieć 0,6, ale całe okno w sumie ma znacznie więcej (rama + ew. mostki i nieszczelności). Jest to w najlepszym wypadku 4x gorsza izolacja, niż ściana 0,2. Bardzo dobrze idzie mi już teoretyzowanie nt. budowy domów - nawet chyba mógłbym kogoś nabrać, że się na tym znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 15.02.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Depi10 cm styro to srednio U= 0,18 20 cm styro to srednio U=0,135 Powyższe wartości juz uwzględniają straty spowodowane otworami okiennym i drzwiowymi. Bez poprawek to jest U=0,11 i U=0,15. Ramy będe miał 5-komorowe. Proponuje troszke policzyc: Koszt styro 10 cm na mój dom to ok 3000zL Koszt domu ok. 230.000 Czyli styro plus kleje i siatka to,jakies 2% kosztów przy styro 10 cm Przy styro 20 cm bedzie ok 5600, to jakies 3,5% Qrcze potworny wydatek, chyba zbankrutuje.!!!!!! P.S. Tak w ogóle to chciałem postawic dom 3- litrowy ale mnie nie stac i jest on z powodów konstrukcyjnych wyjatkowo brzydki. http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/dom_pasywny.php A jeśli chodzi o przesade to przesadą będa u niektórych rachunki za energie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.02.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 A okna? Jakie okna? Super Thermo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 15.02.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jak najdalej od firmy MS.Ale to sa moje subiektywne odczucia.Cena mnie tez zabiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 15.02.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Przestańcie mi jak kasy nie starczy to może nawet bez drzwi zostanę Mój facio stwierdził, że my wariaty jesteśmy o oszołomach nie wspomnę , bo on po to płaci żeby sam nie budować, bo nie umie. Może ma w tym trochę racji, bo ja bym miała trochę spokojniejszy żywot a tak moja głowa przypomina wielki skład budowlany do którego dopycham nowe towary, więc etapami decyduję się na coś i mówię stop nic już nie będziesz zmieniała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregwolff 15.02.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jewrioszka (wołacz: Jewrioszko?), Ja jak wstawiłęm okna to zrobiłem sobie z desek ramki na 13 i na 21 cm grubosci. Przyłożyłem je po kolei do okna i zdziwiłem się jak duża była różnica w promieniu widzenia (biały kolor glifów to inna sprawa). Mniej wiecej jak pole widzenia w aparacie 28 mm a 35 mmChylę czoła przed dążeniem do doskonałości w ociepleniu, ale dla mnie w niektórych przypadkach dążenie do doskonałosci staje się lekką przesadą, celem samym w sobie. Oczywiscie rozumiem Twoje podejście. Też tak miałem na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts