Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Yest, yest, yest!!!

Mam pozwolenie na budowę. Nie wiem, jak to się stało, ale minęły ledwie 3 tygodnie i tylko dwa telefony.

Nic od nas nie chcieli, nic nie wyjaśniałam, nie pisałam oświadczeń. Nawet pomogłam stemplować strony w projekcie, żeby było szybciej.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jewrioszka (wołacz: Jewrioszko?),

Ja jak wstawiłęm okna to zrobiłem sobie z desek ramki na 13 i na 21 cm grubosci. Przyłożyłem je po kolei do okna i zdziwiłem się jak duża była różnica w promieniu widzenia (biały kolor glifów to inna sprawa). Mniej wiecej jak pole widzenia w aparacie 28 mm a 35 mm

Chylę czoła przed dążeniem do doskonałości w ociepleniu, ale dla mnie w niektórych przypadkach dążenie do doskonałosci staje się lekką przesadą, celem samym w sobie.

Oczywiscie rozumiem Twoje podejście. Też tak miałem na początku.

Możesz pisac, odmieniać, przerabiac jak ci sie podoba :wink: na pewno sie nie obraże.

Weźcie pod uwagę że 20 cm rama wokół okien czyni z tych okien otwory strzelnicze i ogranicza dopływ światła.

Co do pola widzenia to sie z toba zgadzam, tylko że ty wczesniej pisałes o ilości swiatła.

Co do doskoanalości to proponuje jeszcze poczytac.

http://cieplej.pl/Porady/Domy_jednorodzinne/1060250710.shtml

oraz dla nas jako inspektorów

http://cieplej.pl/Porady/Domy_jednorodzinne/1049793175.shtml

P.S.

Marto nasze gratulacje , witaj w klubie i oby wszystko tak gładko szło wam nadal.

Yest, yest, yest!!!

Mam pozwolenie na budowę. Nie wiem, jak to się stało, ale minęły ledwie 3 tygodnie i tylko dwa telefony.

Nic od nas nie chcieli, nic nie wyjaśniałam, nie pisałam oświadczeń. Nawet pomogłam stemplować strony w projekcie, żeby było szybciej.

Ms. dołączam do gratulacji :D , rzeczywiście szybciutko

Jak najdalej od firmy MS.

Ale to sa moje subiektywne odczucia.

Cena mnie tez zabiła.

Jewrioszka, co masz na myśli pisząc o f-mie MS?

Mam od nich naprwdę dobrą ofertę na okna Veka 5-cio komorowe z okuciami Roto. Własnie poważnie się nad nimi zastanawiam.

Widzę, że poruszaliście dzisiaj temat ociepleń.

W Muratorze 1/2007 jest artykuł dotyczący opłacalności w ocieplaniu.

Wynika z niego, że:

ocieplenie ścian zewn dla pow, 142m2 styro. 20cm zamiast 12cm to dodatkowy koszt 1800zł,

ocieplenie fundamentu styro 20cm zamiast 10 cm to dodatkowo 640zł

ocieplenie podłogi na gruncie ( 78m2) 20cm zamiast 8cm to +1500zł

ocieplenie dachu 250m2 dodatkowo o 10cm to 3000zł.

Nie są to jakieś przeogromne koszty a oszczędności spore i szybko się zwrócą

(10lat- ogrzewanie elektr+gaz płynny, 15 lat - gaz ziemny+pelety)

Co prawda ja nie daję takiej wielkiej izolacji, ale myślę że wystarczającą.

Ocieplenie zewnętrzne 12cm styro na ścianach z Porothrmu 30cm - co daje U=0,26, poddasze użytkowe - 15cm wełny między krokwie + 5 na krokwie aby uniknąć mostków. Fundament-10cm styro, podłoga na gruncie 10cm styro+ pospółka.

Przy okazji przyłączam się do klubu " dachy bez deskowania i papy".

U mnie tylko wysokoparoprzepuszczalna folia + ocieplenie.

Warunek-folia dobrze położona, z dużymi zakładami, bez żadnych dziur.

MS - gratuluję pozwolenia na budowę. Nam też udało się załatwić wszystkie papiery i pozwolenie w 3 tygodnie ( to było w czerwcu 2006)

Dzisiaj spotkałam się z moim nowym kier. budowy i nowym wykonawcą.

Mają wchodzić w przyszłym tygodniu. Trzymajcie kciuki, żeby się udało.

I jeszcze. W składach w okolicach Piaseczna nie ma ceramiki wcale!!!!!!!!!!!!!!!

Potrzebuję ok. 1-2 palety Porothermu 11,5.

Jeżeli widzieliście gdzieś, to pls o info.

Pozdrawiam

Betsi

Dobra - znalazłem coś uspokajającego i potwierdzającego podejście jewrioszki:

"W chłodnym okresie roku może dochodzić do wykraplania pary wodnej na styku izolacji termicznej i osłonowych warstw zewnętrznych. Jeśli ilość wykraplanej wody nie jest zbyt duża, tj. < 0.5 kg/m2 i może odeschnąć z przegrody w czasie cieplejszej części roku, to można uważać ją za nieszkodliwą dla przegrody.

W systemach zewnętrznego izolowania ścian, w których zastosowano styropian jako materiał termoizolacyjny, ten warunek jest zwykle spełniony. Pogrubianie warstwy styropianowej izolacji, tj. powiększanie wartości sd, prowadzi do zmniejszania ilości wykraplanej wody (6.2.1/5+6)"

Żródło: http://www.polska-droga.pl/infopage.php?id=254

Wale 20 cm styro! :D

PS. W tym linku to dopiero można sobie doczytać o docieplaniu !

Niniejszym że zbieżność nazwy firmy i MS jest przypadkowa.

Betsi po prostu obsługa w Ms bardzo mnie do siebie zraziła, bo jak,idę do fachowca to chce usłyszec cos więce niz marketingowy bełkot.

A jeśli chodzi o ich ofertę na okna to znacznie lepsza daje Stary, co z pewnościa potwierdzi wielu forumowiczów ( między innymi rrmi a nawet Jareko)

Wale 20 cm styro!

Depi Cóż za spontan :lol:

Jest już nowy murator a w nim szeroko opisana kwestia krycia dachu.

Jak to nie ma ceramiki ?? przecież to nie sezon budowlany, nie straszcie mnie ok.

Czyli wersja po środku - styro 15 jak dla mnie.

Depi jesteś jak chorągiewka hehe, a tak apropos co do działki jestem po stronie żonki a ona ma zmysł praktyczny a Ty romantyczny, coś trzeba wybrac

Niniejszym że zbieżność nazwy firmy i MS jest przypadkowa.

Betsi po prostu obsługa w Ms bardzo mnie do siebie zraziła, bo jak,idę do fachowca to chce usłyszec cos więce niz marketingowy bełkot.

A jeśli chodzi o ich ofertę na okna to znacznie lepsza daje Stary, co z pewnościa potwierdzi wielu forumowiczów ( między innymi rrmi a nawet Jareko)

Dostałam na prawdę dobrą ofertę od Starego, ale też niezłą od przedstawiciela MS ( mądrze gadał). Zastanawiam się tylko czy okna Aluplastu są równie dobre jak Veka?????????

Rrmi !!!!!!. Jakie masz okna i czy jesteś zadowolona z ich funkcjonalności?

Myślicie, że powinnam dać 15 cm styro na elewację? Czy U=0,26 jest za wysokie?

Zazdrośnica

Jeżeli masz jescze chwilę czasu na ceramikę, to poluj po hurtowniach kiedy będzie dostawa i od razu kupuj.

Pozdrawiam

Betsi

Jesli mam być szczery to o firmie Veka mam nie najlepsze zdanie ( i nie tylko ja).

A czy znasz kogoś, kto ma Aluplast.

Oferta Starego jest ok. 3000 tańsza ( od okien MS) i okna sprowadzane przez niego z fabryki Adams z Mrągowa mają dobre rekomendacje centrali Aluplastu i Stowarzyszenia Polskich okien i drzwi.

Nic tylko kupować a nie zastanawiać się nie wiadomo jak długo.

Pozdrawiam

Betsi

witam po ulopie kochanych sąsiadów,

gdy jechałam na urlop to na tapecie były okna , wracam i dalej okna :p to musi być trudny temat do przejscia

wybrałam się dziś do mojego ukochanego Dobiesza a tam powódź :o : rów melioracyjny wypełniony wodą po brzegi, małe jeziorka na mojej działce a nawet mały rowek z wodą przez całą długość mojej działki - sąsiad powiedział mi że chyba pod tym rowem mam rurę drenazową (prezent od gminy), która nie spełnia juz od lat swojej funkcji

czy ktoś wie jaki projekt domu i jaką technologię powinnam wybrać żeby nie pływać kajakiem we własnym domu w przyszłości lub nie dochowac sie pieknego grzyba na ścianach?? jestem trochę tym przerazona -musze chyba udac się do gminy i dowiedziec o tą rurę