ms. 15.02.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Yest, yest, yest!!! Mam pozwolenie na budowę. Nie wiem, jak to się stało, ale minęły ledwie 3 tygodnie i tylko dwa telefony. Nic od nas nie chcieli, nic nie wyjaśniałam, nie pisałam oświadczeń. Nawet pomogłam stemplować strony w projekcie, żeby było szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.02.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Mniej wiecej jak pole widzenia w aparacie 28 mm a 35 mm Gdyby tak wszystko w tej budowlance dalo sie wytlumaczyc, to me zycie byloby o wiele prostsze Marto, gratulacje!!! No to kiedy zaczynacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 15.02.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jewrioszka (wołacz: Jewrioszko?), Ja jak wstawiłęm okna to zrobiłem sobie z desek ramki na 13 i na 21 cm grubosci. Przyłożyłem je po kolei do okna i zdziwiłem się jak duża była różnica w promieniu widzenia (biały kolor glifów to inna sprawa). Mniej wiecej jak pole widzenia w aparacie 28 mm a 35 mm Chylę czoła przed dążeniem do doskonałości w ociepleniu, ale dla mnie w niektórych przypadkach dążenie do doskonałosci staje się lekką przesadą, celem samym w sobie. Oczywiscie rozumiem Twoje podejście. Też tak miałem na początku. Możesz pisac, odmieniać, przerabiac jak ci sie podoba na pewno sie nie obraże. Weźcie pod uwagę że 20 cm rama wokół okien czyni z tych okien otwory strzelnicze i ogranicza dopływ światła. Co do pola widzenia to sie z toba zgadzam, tylko że ty wczesniej pisałes o ilości swiatła. Co do doskoanalości to proponuje jeszcze poczytac. http://cieplej.pl/Porady/Domy_jednorodzinne/1060250710.shtml oraz dla nas jako inspektorów http://cieplej.pl/Porady/Domy_jednorodzinne/1049793175.shtml P.S. Marto nasze gratulacje , witaj w klubie i oby wszystko tak gładko szło wam nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 15.02.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Yest, yest, yest!!! Mam pozwolenie na budowę. Nie wiem, jak to się stało, ale minęły ledwie 3 tygodnie i tylko dwa telefony. Nic od nas nie chcieli, nic nie wyjaśniałam, nie pisałam oświadczeń. Nawet pomogłam stemplować strony w projekcie, żeby było szybciej. Ms. dołączam do gratulacji , rzeczywiście szybciutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.02.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ms. Gratuluję! To ja widzę, że nie mam już szans w WWB2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.02.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Wracając jeszcze do styropianu, to nie boicie się (a propos fobii, lęków i paranoi budowlanych), że się zrobi wilgoć pod nim i coś zielonego i jadowitego się zalęgnie? Bo ja trochę się boję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.02.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Wracając jeszcze do styropianu, to nie boicie się (a propos fobii, lęków i paranoi budowlanych), że się zrobi wilgoć pod nim i coś zielonego i jadowitego się zalęgnie? Depi, ja Cie bardzo prosze ... i bez tego mam juz pelna glowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 15.02.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jak najdalej od firmy MS. Oświadczam, że zbieżność inicjałów jest przypadkowa! Z firmą MS nie mam nic wspólnego. ms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 15.02.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ms. Przyjmij i moje gratulacje! To kiedy ruszacie z budową? Jewrioszka,dlaczego jak najdalej od firmy MS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.02.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jak najdalej od firmy MS. Ale to sa moje subiektywne odczucia. Cena mnie tez zabiła. Jewrioszka, co masz na myśli pisząc o f-mie MS? Mam od nich naprwdę dobrą ofertę na okna Veka 5-cio komorowe z okuciami Roto. Własnie poważnie się nad nimi zastanawiam. Widzę, że poruszaliście dzisiaj temat ociepleń. W Muratorze 1/2007 jest artykuł dotyczący opłacalności w ocieplaniu. Wynika z niego, że: ocieplenie ścian zewn dla pow, 142m2 styro. 20cm zamiast 12cm to dodatkowy koszt 1800zł, ocieplenie fundamentu styro 20cm zamiast 10 cm to dodatkowo 640zł ocieplenie podłogi na gruncie ( 78m2) 20cm zamiast 8cm to +1500zł ocieplenie dachu 250m2 dodatkowo o 10cm to 3000zł. Nie są to jakieś przeogromne koszty a oszczędności spore i szybko się zwrócą (10lat- ogrzewanie elektr+gaz płynny, 15 lat - gaz ziemny+pelety) Co prawda ja nie daję takiej wielkiej izolacji, ale myślę że wystarczającą. Ocieplenie zewnętrzne 12cm styro na ścianach z Porothrmu 30cm - co daje U=0,26, poddasze użytkowe - 15cm wełny między krokwie + 5 na krokwie aby uniknąć mostków. Fundament-10cm styro, podłoga na gruncie 10cm styro+ pospółka. Przy okazji przyłączam się do klubu " dachy bez deskowania i papy". U mnie tylko wysokoparoprzepuszczalna folia + ocieplenie. Warunek-folia dobrze położona, z dużymi zakładami, bez żadnych dziur. MS - gratuluję pozwolenia na budowę. Nam też udało się załatwić wszystkie papiery i pozwolenie w 3 tygodnie ( to było w czerwcu 2006) Dzisiaj spotkałam się z moim nowym kier. budowy i nowym wykonawcą. Mają wchodzić w przyszłym tygodniu. Trzymajcie kciuki, żeby się udało. I jeszcze. W składach w okolicach Piaseczna nie ma ceramiki wcale!!!!!!!!!!!!!!! Potrzebuję ok. 1-2 palety Porothermu 11,5. Jeżeli widzieliście gdzieś, to pls o info. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.02.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Dobra - znalazłem coś uspokajającego i potwierdzającego podejście jewrioszki: "W chłodnym okresie roku może dochodzić do wykraplania pary wodnej na styku izolacji termicznej i osłonowych warstw zewnętrznych. Jeśli ilość wykraplanej wody nie jest zbyt duża, tj. < 0.5 kg/m2 i może odeschnąć z przegrody w czasie cieplejszej części roku, to można uważać ją za nieszkodliwą dla przegrody. W systemach zewnętrznego izolowania ścian, w których zastosowano styropian jako materiał termoizolacyjny, ten warunek jest zwykle spełniony. Pogrubianie warstwy styropianowej izolacji, tj. powiększanie wartości sd, prowadzi do zmniejszania ilości wykraplanej wody (6.2.1/5+6)" Żródło: http://www.polska-droga.pl/infopage.php?id=254 Wale 20 cm styro! PS. W tym linku to dopiero można sobie doczytać o docieplaniu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 15.02.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Niniejszym że zbieżność nazwy firmy i MS jest przypadkowa. Betsi po prostu obsługa w Ms bardzo mnie do siebie zraziła, bo jak,idę do fachowca to chce usłyszec cos więce niz marketingowy bełkot. A jeśli chodzi o ich ofertę na okna to znacznie lepsza daje Stary, co z pewnościa potwierdzi wielu forumowiczów ( między innymi rrmi a nawet Jareko) Wale 20 cm styro! Depi Cóż za spontan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 15.02.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jest już nowy murator a w nim szeroko opisana kwestia krycia dachu.Jak to nie ma ceramiki ?? przecież to nie sezon budowlany, nie straszcie mnie ok.Czyli wersja po środku - styro 15 jak dla mnie. Depi jesteś jak chorągiewka hehe, a tak apropos co do działki jestem po stronie żonki a ona ma zmysł praktyczny a Ty romantyczny, coś trzeba wybrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.02.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Niniejszym że zbieżność nazwy firmy i MS jest przypadkowa. Betsi po prostu obsługa w Ms bardzo mnie do siebie zraziła, bo jak,idę do fachowca to chce usłyszec cos więce niz marketingowy bełkot. A jeśli chodzi o ich ofertę na okna to znacznie lepsza daje Stary, co z pewnościa potwierdzi wielu forumowiczów ( między innymi rrmi a nawet Jareko) Dostałam na prawdę dobrą ofertę od Starego, ale też niezłą od przedstawiciela MS ( mądrze gadał). Zastanawiam się tylko czy okna Aluplastu są równie dobre jak Veka????????? Rrmi !!!!!!. Jakie masz okna i czy jesteś zadowolona z ich funkcjonalności? Myślicie, że powinnam dać 15 cm styro na elewację? Czy U=0,26 jest za wysokie? Zazdrośnica Jeżeli masz jescze chwilę czasu na ceramikę, to poluj po hurtowniach kiedy będzie dostawa i od razu kupuj. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 15.02.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ms - gratulacje Betsi - u Lipinskich na Puławskiej jedenastki było 400 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 15.02.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jesli mam być szczery to o firmie Veka mam nie najlepsze zdanie ( i nie tylko ja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.02.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Betsi - u Lipinskich na Puławskiej jedenastki było 400 szt. Dzięki wielkie za info. Czy możesz przybliżyć mi gdzie jest ta hurtownia? Bliżej W-wy czy Piaseczna? A może masz do nich nr. tel lub www. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.02.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jesli mam być szczery to o firmie Veka mam nie najlepsze zdanie ( i nie tylko ja). A czy znasz kogoś, kto ma Aluplast. Oferta Starego jest ok. 3000 tańsza ( od okien MS) i okna sprowadzane przez niego z fabryki Adams z Mrągowa mają dobre rekomendacje centrali Aluplastu i Stowarzyszenia Polskich okien i drzwi. Nic tylko kupować a nie zastanawiać się nie wiadomo jak długo. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.02.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Betsi, A sprawdzalas oferte Jezierskiego? Z tego co wiem, to wiele osob narzeka na dystrybutorow tych okien, ale do samych produktow doczepic sie nie mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Isia1972 15.02.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 witam po ulopie kochanych sąsiadów, gdy jechałam na urlop to na tapecie były okna , wracam i dalej okna to musi być trudny temat do przejscia wybrałam się dziś do mojego ukochanego Dobiesza a tam powódź : rów melioracyjny wypełniony wodą po brzegi, małe jeziorka na mojej działce a nawet mały rowek z wodą przez całą długość mojej działki - sąsiad powiedział mi że chyba pod tym rowem mam rurę drenazową (prezent od gminy), która nie spełnia juz od lat swojej funkcji czy ktoś wie jaki projekt domu i jaką technologię powinnam wybrać żeby nie pływać kajakiem we własnym domu w przyszłości lub nie dochowac sie pieknego grzyba na ścianach?? jestem trochę tym przerazona -musze chyba udac się do gminy i dowiedziec o tą rurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts