Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prefabrykowane dachy z wiązarów też sprzedaje? Bo ja to sobie właśnie wymyśliłem, że strop nad 1 piętrem może być z drewna a takim układzie chyba najlepiej wziąć takie wiązary trójkątne, którym dolna belka będzie pełnić jednocześnie funkcje belki stropu.

Takie mam pomysły! :-)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prefabrykowane dachy z wiązarów też sprzedaje?

O przepraszam , ale mialam na mysli pokrycia dachowe :oops:

Szukalam i ja wiazarow , ale na moj dach uslyszalam cene 44000 wiec odpuscilam , ostetecznie robil dobry ciesla.

Uprzedzajac pytanie mam dach 450m2 :D

Firma od wiazarow jest na Bartyckiej ,ale jest tego wiecej .W Lodzi cos jest , na forum tez znajdziesz jakies linki.

Sadze , ze i ja znalazlabym cos tainiej , ale jakos tak odpusciclismy

OK - wiązary 44, a tradycyjnie wyszło Cię ile, żebym miał porównanie? Bo wszędzie piszą, że "NIECO" drożej, ale jak to jest takie nieco, jak przy różnicy styropian/wełna, to ja dziękuję. I czy masz stropodach, czy sam dach? Bo dla mnie oszczędności będą z tego, że będę miał w cenie belki stropu... Tak to sobie kombinuje...

Na Bartycką muszę w końcu jechać. Czy to wszystko tam działa w weekend?

Mam dla Was ciekawy artykuł, czy to znaczy że sylikaty są najzdrowsze i najtańsze w budowie ? naprawdę warto zerknąć na te wyceny (teraźniejsze nie z kosmosu)

http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61600,1487409.html

i porównanie materiałów: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61598,834149.html

a tu ciekawe telefony: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61600,1487405.html

ja chyba sobie to druknę

Zazdrosnico musze cię niestety rozczarowac, większość artykułów dotyczących konkretnych wyrobów w gazetach to artykuły sponsorowane.

Najlepiej wszystko wyposrodkować i podjąć "niezależną" decyzję. :-?

Bartycka i spółka pracuja w weekendy.

Wiesz może masz rację ale to mnie pchnęło żeby wysłać do Krotoszyna prośbę o wycenę, bo i tak nie zmieniam materiału do budowy.

No to będę musiał zrobić chyba wycenę dachu w wersji wersji tradiszynal i wiązarowej.

A propos - czy ktoś pamięta jeszcze trygonometrię? Jak obliczyć długość przeciwprostokątnej mając dane kąt i jedną przyprostokątną? Kurka wodna... Jak to było...:-?

Co do materiałów, to ja, po długich badaniach i niezliczonych obliczeniach w Termice, ograniczyłem wybór do 3 opcji:

1. prefabrykowane ściany keramzytowe Preafa (dom w 3 miechy! jupiii!)

2. Optiroc Bloc - pustaki keramzytowe na cienkiej spoinie

3. gazobeton biały (piaskowy) - Ytong czy Solbet, tez na cienkuszu.

Z powodów finansowych odpadnie zapewne pierwsza opcja (najlepsza) i będzie konkurs między 2 pozostałymi.

Czy możliwe to jest, że dla 5m podłogi i kąta nachylenia dachu 30st. bok dachu będzie miał tylko 5,77m?

Hm.. Daje to, przy założeniu okapów 50cm powierzchnie ca. 111m2.

Mało.

Dobrze! :-D Jeśli zależność ceny od powierzchni jest linowa, to powinienem, biorąc odniesienie do ceny rrmi, zapłacić ok. 11 tys - i tej wersji się będę trzymał :-)

Depi,

Jaki dach? Dwu czy czterospadowy?? To jest ważne, bo jeśli dach jest 4-spadowy to długość krawędzi dachu jest inna niż przy długości krawędzi dachu 2 spadowego (tu jest to właśnie przeciwprostokątna).

W jakim sensie dł. podłogi 5m. Od podstawy dachu??

Ostatnio liczyłem dla swojego dachu powierzchnię i wyszło mi 340m :o

Masakra...

Jello!!

u nas tez powoli do przodu - w przyszlym tygodniu wycinka drzew, a jak pogoda pozwoli (chociaz ktos mnie straszyl, ze podobno next week ma wrocic MRÓZ) to od marca szpadle w dłoń ;-)

i kilka uwag:

co do okien MS - mysle ze wszystko zalezy od sprzedawcy (ja mialem ten sam problem z brama garazowa) - sprowadza sie to do tego, ze dzwonisz do przedstawiciela MS (autoryzowany, kontakt ze strony MS), mowisz o co chodzi (a ja mam duzo nietypowych przeszklen) a on na to: "paanie, a po co to panu, a nie lepiej taniej, a nie lepiej inaczej.." itp bzdety

juz myslalem ze MS to beznadzieja, ale trafilem do innego dilera i tam pełna profeska - konkretna rozmowa, konkretne rozwiazania, a jaka bedzie cena .... zobaczymy

co do Statka to ja tez biore od niego dachówke (wlasciwie juz kupiłem... ech, te podwyżki) i prawdopodobnie umowie sie takze z polecanym przez niego wykonawca (chociaz jak juz pisalem na forum, inny skład dał mi wycene kilka stówek tańszą)

no i wreszcie ceramika - ja kupiłem 3 tygodnie temu i wyczyscilem "swój" skład z Porothermu - brakuje mi jeszcze 6 palet 11,5 i podobno nigdzie nie ma... (a to dlatego, ze od marca Wienerberger podnosi ceny)

Pozdrawiam

barozi

Dach jest 4 spadowy - wiem, że to wyjdzie nieco więcej i sobie policzę na spokojnie w domu. Teraz, o zgrozo, mam coś do pilnego zrobienia w pracy.

Dach jest jednak prosty i bez żadnych załamań, więc różnica nie będzie wielka. 5m to odległość od ściany zewnętrznej do osi domu, czyli właśnie ta dłuższa przyprostokątna (cały dom w częsci zadaszonej ma szer. 10m). Policzyłem więc tą przeciwprostokątną, dodałem zapas na okap (chyba 50cm z każdej strony wystarczy, prawda?) i pomnożyłem przez długość (uproszczenie).

Wiedziałem, że dom piętrowy ma znacznie mniejszą powierzchnie dachu, niż taki z użytkowym poddaszem, ale nie wiedziałem, że różnica jest aż tak duża. Ma za to większą powierzchnie ścian zewnętrznych (u mnie obliczyłem na oko 417 m2 przyjmując 6m wysokości) i ciekawy jestem, czy tańszy dach rekompensuje droższe ściany.

W każdym razie czuję, że od tego domu robie się z dnia na dzień coraz mądrzejszy ;-)

A to Depi ? http://www.pref-dom.pl/oferta/d04.asp

kurcze to też ceramika ale propozycja zamieszkania do pół roku kusząca :roll:

Z nimi właśnie rozmawiałem. Wstępnie mówią, że stan surowy kosztuje ok. 1350/m2

Nie jest to taki surowy, jak w tradycyjnej technologii, bo w tym jest już podłogówka (Legalett) no i ściany wewnętrzne nie wymagają tynkowania. Podłogówka to chyba coś ok. 200m2 (robił lub robi ktoś? są jakies namiary?), więc bez tego wychodzi powiedzmy 1100/m2. Nadal jest to sporo drożej, choć kuszące są te 3-4 miesiące do zamieszkania...

No i terminów zaraz zabraknie, tacy są obłożeni...