Depi 16.02.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Prefabrykowane dachy z wiązarów też sprzedaje? Bo ja to sobie właśnie wymyśliłem, że strop nad 1 piętrem może być z drewna a takim układzie chyba najlepiej wziąć takie wiązary trójkątne, którym dolna belka będzie pełnić jednocześnie funkcje belki stropu. Takie mam pomysły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.02.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Prefabrykowane dachy z wiązarów też sprzedaje? O przepraszam , ale mialam na mysli pokrycia dachowe Szukalam i ja wiazarow , ale na moj dach uslyszalam cene 44000 wiec odpuscilam , ostetecznie robil dobry ciesla. Uprzedzajac pytanie mam dach 450m2 Firma od wiazarow jest na Bartyckiej ,ale jest tego wiecej .W Lodzi cos jest , na forum tez znajdziesz jakies linki. Sadze , ze i ja znalazlabym cos tainiej , ale jakos tak odpusciclismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.02.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 OK - wiązary 44, a tradycyjnie wyszło Cię ile, żebym miał porównanie? Bo wszędzie piszą, że "NIECO" drożej, ale jak to jest takie nieco, jak przy różnicy styropian/wełna, to ja dziękuję. I czy masz stropodach, czy sam dach? Bo dla mnie oszczędności będą z tego, że będę miał w cenie belki stropu... Tak to sobie kombinuje... Na Bartycką muszę w końcu jechać. Czy to wszystko tam działa w weekend? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.02.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Czy to wszystko tam działa w weekend? Nie mam pojecia , bo ja nietutejsza Wydaje mi sie jednak , ze tak. Nie potrafie powiedziec ile kosztowala nas wiezba , wciaz cos sie dokupuje , nie bardzo jestem w stanie to policzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 16.02.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Mam dla Was ciekawy artykuł, czy to znaczy że sylikaty są najzdrowsze i najtańsze w budowie ? naprawdę warto zerknąć na te wyceny (teraźniejsze nie z kosmosu) http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61600,1487409.html i porównanie materiałów: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61598,834149.html a tu ciekawe telefony: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61600,1487405.html ja chyba sobie to druknę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 16.02.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Zazdrosnico musze cię niestety rozczarowac, większość artykułów dotyczących konkretnych wyrobów w gazetach to artykuły sponsorowane. Najlepiej wszystko wyposrodkować i podjąć "niezależną" decyzję. Bartycka i spółka pracuja w weekendy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 16.02.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A propos wiązarów cos mi tak świta że dach jest oczywiście nieco droższy, ale nasuwa sie pytanie - czy w jego cene jest wliczony transport i wynajęcie dźwigu.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.02.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A propos wiązarów cos mi tak świta że dach jest oczywiście nieco droższy, ale nasuwa sie pytanie - czy w jego cene jest wliczony transport i wynajęcie dźwigu.????Moja cena byla ze wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 16.02.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Zazdrosnico musze cię niestety rozczarowac, większość artykułów dotyczących konkretnych wyrobów w gazetach to artykuły sponsorowane. Najlepiej wszystko wyposrodkować i podjąć "niezależną" decyzję. Bartycka i spółka pracuja w weekendy. Wiesz może masz rację ale to mnie pchnęło żeby wysłać do Krotoszyna prośbę o wycenę, bo i tak nie zmieniam materiału do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.02.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 No to będę musiał zrobić chyba wycenę dachu w wersji wersji tradiszynal i wiązarowej. A propos - czy ktoś pamięta jeszcze trygonometrię? Jak obliczyć długość przeciwprostokątnej mając dane kąt i jedną przyprostokątną? Kurka wodna... Jak to było... Co do materiałów, to ja, po długich badaniach i niezliczonych obliczeniach w Termice, ograniczyłem wybór do 3 opcji: 1. prefabrykowane ściany keramzytowe Preafa (dom w 3 miechy! jupiii!) 2. Optiroc Bloc - pustaki keramzytowe na cienkiej spoinie 3. gazobeton biały (piaskowy) - Ytong czy Solbet, tez na cienkuszu. Z powodów finansowych odpadnie zapewne pierwsza opcja (najlepsza) i będzie konkurs między 2 pozostałymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 16.02.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 a - przeciwprostokątkna b - przyprostokątna leżąca przy kącie c - przyprostokątna leżąca na przeciw kąta sin kąta = c/a cos kąta = b/a przypominam, że sin30 = 1/2 cos60=1/2 sin 45 = cos 45 = sqrt(2)/2 sin60 = sqrt(3)/2 = cos 30 Pozdrawiam i polecam google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.02.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Czy możliwe to jest, że dla 5m podłogi i kąta nachylenia dachu 30st. bok dachu będzie miał tylko 5,77m? Hm.. Daje to, przy założeniu okapów 50cm powierzchnie ca. 111m2. Mało. Dobrze! Jeśli zależność ceny od powierzchni jest linowa, to powinienem, biorąc odniesienie do ceny rrmi, zapłacić ok. 11 tys - i tej wersji się będę trzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 16.02.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Kujony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 16.02.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Depi, Jaki dach? Dwu czy czterospadowy?? To jest ważne, bo jeśli dach jest 4-spadowy to długość krawędzi dachu jest inna niż przy długości krawędzi dachu 2 spadowego (tu jest to właśnie przeciwprostokątna). W jakim sensie dł. podłogi 5m. Od podstawy dachu?? Ostatnio liczyłem dla swojego dachu powierzchnię i wyszło mi 340m Masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 16.02.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A to Depi ? http://www.pref-dom.pl/oferta/d04.asp kurcze to też ceramika ale propozycja zamieszkania do pół roku kusząca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 16.02.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Jello!! u nas tez powoli do przodu - w przyszlym tygodniu wycinka drzew, a jak pogoda pozwoli (chociaz ktos mnie straszyl, ze podobno next week ma wrocic MRÓZ) to od marca szpadle w dłoń i kilka uwag: co do okien MS - mysle ze wszystko zalezy od sprzedawcy (ja mialem ten sam problem z brama garazowa) - sprowadza sie to do tego, ze dzwonisz do przedstawiciela MS (autoryzowany, kontakt ze strony MS), mowisz o co chodzi (a ja mam duzo nietypowych przeszklen) a on na to: "paanie, a po co to panu, a nie lepiej taniej, a nie lepiej inaczej.." itp bzdety juz myslalem ze MS to beznadzieja, ale trafilem do innego dilera i tam pełna profeska - konkretna rozmowa, konkretne rozwiazania, a jaka bedzie cena .... zobaczymy co do Statka to ja tez biore od niego dachówke (wlasciwie juz kupiłem... ech, te podwyżki) i prawdopodobnie umowie sie takze z polecanym przez niego wykonawca (chociaz jak juz pisalem na forum, inny skład dał mi wycene kilka stówek tańszą) no i wreszcie ceramika - ja kupiłem 3 tygodnie temu i wyczyscilem "swój" skład z Porothermu - brakuje mi jeszcze 6 palet 11,5 i podobno nigdzie nie ma... (a to dlatego, ze od marca Wienerberger podnosi ceny) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.02.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 barozi Dach jest 4 spadowy - wiem, że to wyjdzie nieco więcej i sobie policzę na spokojnie w domu. Teraz, o zgrozo, mam coś do pilnego zrobienia w pracy. Dach jest jednak prosty i bez żadnych załamań, więc różnica nie będzie wielka. 5m to odległość od ściany zewnętrznej do osi domu, czyli właśnie ta dłuższa przyprostokątna (cały dom w częsci zadaszonej ma szer. 10m). Policzyłem więc tą przeciwprostokątną, dodałem zapas na okap (chyba 50cm z każdej strony wystarczy, prawda?) i pomnożyłem przez długość (uproszczenie). Wiedziałem, że dom piętrowy ma znacznie mniejszą powierzchnie dachu, niż taki z użytkowym poddaszem, ale nie wiedziałem, że różnica jest aż tak duża. Ma za to większą powierzchnie ścian zewnętrznych (u mnie obliczyłem na oko 417 m2 przyjmując 6m wysokości) i ciekawy jestem, czy tańszy dach rekompensuje droższe ściany. W każdym razie czuję, że od tego domu robie się z dnia na dzień coraz mądrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.02.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Dzisiaj wyciągnęłąm z szuflady mój dziennik budowy ze wszystkim co do tej pory tam wyrzeźbiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.02.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A to Depi ? http://www.pref-dom.pl/oferta/d04.asp kurcze to też ceramika ale propozycja zamieszkania do pół roku kusząca Z nimi właśnie rozmawiałem. Wstępnie mówią, że stan surowy kosztuje ok. 1350/m2 Nie jest to taki surowy, jak w tradycyjnej technologii, bo w tym jest już podłogówka (Legalett) no i ściany wewnętrzne nie wymagają tynkowania. Podłogówka to chyba coś ok. 200m2 (robił lub robi ktoś? są jakies namiary?), więc bez tego wychodzi powiedzmy 1100/m2. Nadal jest to sporo drożej, choć kuszące są te 3-4 miesiące do zamieszkania... No i terminów zaraz zabraknie, tacy są obłożeni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.02.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Ups... Ale dałem plamę... To jeszcze musi być przcież x 2... Ajjj... Głupota nie boli. Czyli wychodzi 220m2 dachu... To już nie tak różowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts