Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy wszystkich,

Po dłuższej nieobecności chcemy się z Wami podzielić radosną :D dla nas wiadomością dostaliśmy pozwolenie na budowe. :D :D :D

Zaczynamy budowe jak tylko będzie ciepło i zrobi sie w miare sucho bo na działce jest dość mokro ( niezłe błotko) chociaż ponoć działka jest zdrenowana i na mapce są zaznaczone dreny jednak teren jest dosyć gliniasty i ciekawe w jakim stanie są te dreny.

pozdrawiamy wszystkich

tomki4

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Depi u źródła stan deweloperski tego systemu to ok 2 tyś brutto, bez białego montażu i drzwi wewnętrznych no ale bez podłogówki, CO, CW piec, kominek, instalacje z projektu, wejść i mieszkać czyli ca. trzeba jeszcze doliczyć jeszcze ok 40 tyś na kuchnie, ogrodzenie, biały montaż, piec, schody, malowanie itp

Depi u źródła stan deweloperski tego systemu to ok 2 tyś brutto, bez białego montażu i drzwi wewnętrznych no ale bez podłogówki, CO, CW piec, kominek, instalacje z projektu, wejść i mieszkać czyli ca. trzeba jeszcze doliczyć jeszcze ok 40 tyś na kuchnie, ogrodzenie, biały montaż, piec, schody, malowanie itp

ILE? 40 tys. za to wszystko??? Chyba troche niedoszacowujesz. Jeśli by tak było, to stać nas na Praefę.

Ale policz - sama podłoga (płytki) to jest min 100zł/m2. Czyli dla naszego domu 20.000 na podłogi.

Nie do końca rozumiem tez Twój post - CW, CO i kominek są w cenie? CO tak - Legalett, ale cwu juz chyba nie, a kominek na pewno nie.

Fajnie tak czytac, ze skoro wiosna zaczynacie wszyscy budowe :-)

Niezapominajcie jednak, aby zaczac, trzeba miec z czego budowac ... Wlasnie jestem po rozmowie ze znajomymi, ktorzy kilka dni temu zapisali sie na koniec kwietnia na Porotherm, a na czerwiec na wiezbe. Generalnie jezdza teraz z wielka lista zakupow po skladach i sie jedynie zapisuja, placac zaliczki. Niewiele rzeczy jest dostepnych "od reki".

A co do wykonczeniowki to 40.000 PLN troche malo. Wszystko zalezy od materialow i powierzchni, no i od tego czy w stanie developerskim jest juz instalacja CO z piecem czy nie. To kosztuje dosc duzo :(

No tak trochę namieszałam, w tych 2 tyś jest stan deweloperski pod klucz bez białego montażu, podłóg, płytek i wyposażenia np. kuchni.

a do całości tj np domu 100 m to jest ok 200 tyś + np. ok 40 tyś na kuchnie, łazienki, ogrodzenie, automatykę czy jak tam kto chce sobie coś zrobić

więc końcowa kwota do zamieszkania systemu Prefa jest zbliżona do tego w tradycyjnej technologii, ale jest możliwość zamieszkania bardzo szybko no i jest to tez ceramika

zresztą dałam do wyceny wg. projektu, może mi przyślą w miarę szybko to dam na forum

rrmi, Eimund robił u Betsi2006. Stąd nie jest, ale jak zaznacza w podpisie: Warszawa i okolice.

Jeśli mogę, małe sprostowanie.

Niejaki Eimund nie robił u mnie tynków.

Nie mam jesczcze tynków, a w ogóle nie mam jeszcze ścian działowych :cry:

Ale mam nadzieje, że już niedługo. Znalazłam trochę porothermu 11.5 :p i trochę zostało mi z jesieni po poprzednim wykonawcy.

W naszych okolicach jest f-ma FM Bet ( w Korzeniówce - to koło Jeziera)

na pewno robią tynki i wylewki z "automatów".

Tomki4

Gratuluję otrzymania pozwolenia.

No to do roboty!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam

Betsi

Depi, cały czas myślałem że ty duza chate stawiasz, a to będzie cos wielkości mojego. 8) U mnie jest 217m^2

Tia. Jedyny plus piętrowego o niskim nachyleniu dachu :-) W ogóle, to bardzo chcieliśmy mieć płaski dach i taki kubistyczny dom, ale niestety plan zagospodarowania nie pozwala. Swoją drogą to chyba lekka przesada, żeby nakazywac ludziom, jakie mają mieć nachylenie dachu w domu.

Tomki 4

Życzę powodzenia !!!!!!!!!!!

Jeżeli chodzi o ceramikę to niestety marne szanse. W okolicach Piaseczna ( i nie tylko ) nie ma nic lub jakieś "zaklepane" resztki.

Chyba, że szukasz czegoś innego.

Spóbuj skład w Pracach Dużych ( z Łosia na Tarczyn) Cermat -Prodbet.

Tam czekają na towar, może się zapiszesz. Jest też skład w Jazgarzewie przy szkole ( po przeciwnej stronie ulicy). Byłam wczoraj, coś mieli ale nie wiem czy nie kupione. Jadąc Al. Jerozolimskimi ( z W-wy na Pruszków), przed skrętem na Michałowice jest bardzo duzy skład. Nastawiane jest towaru tak, że aż dużo ponad płot wystaje. Jak masz po drodze to zajżyj też tam.

Przy okazji, jak mogę Cię prosić, popytaj o porotherm 11.5. Potrzebuję jakieś 2-3 palety. Będę wdzięczna.Jeździłam trochę wczoraj, ale miałam mało czasu, więc wiele nie zwiedziłam.

Pozdrawiam

Betsi

Chyba u wszystkich z nas weekendy wygladaja tak samo ;) Od rana do wieczora jazdy po skladach, sklepach i hurtowniach :-)

Betsi, jedziemy obejrzec te kuchnie, ktore polecalas :-) W ubiegla niedziele bylam w Agacie (przy Okeciu). Jest tam niemiecki producent mebli kuchennych, jakosc calkiem ok, wzornictwo moze nie oryginalne, ale to co teraz jest trendy, czyli szeroko pojeta nowoczesnosc. Zrobilismy kalkulacje, ceny akceptowalne.

Caly czas jestem na etapie poszukiwan stolarza. I to nie takiego tylko od schodow, ale z glowa na karku do zrobienia kilku mebelkow :-) Jakby ktos miala namiary, to bardzo prosze :-)

czyli masz parter, pietro i poddasze?

Si senor. Mała powierzchnia zabudowy, małe fundamenty, mały dach - duża powierzchnia użytkowa. Tak to sobie wykombinowaliśmy. No i przede wszystkim nasz plan zagospodarowania przewiduje 80% powierzchni biologicznie czynnej, więc parterowy od razu odpadał.

Poddasze ma być raczej nieużytkowe, ale w przyszłości jak się nam np. przytrafią trojaczki to mamy rezerwę ;-)

Kurka - idę spać, bo jutro od rana Bartycka a potem spotkania w sprawie budowy...

Witam w sobotę.

Piękna pogoda, więc pewnie wszyscy na swoich włościach.

AmberWind, Tomki 4- i co ciekawego znaleźliście?

Ja niestety w pracy siedzę a też pojechałabym na Bartycką. Ale czytam nowego muratora. Jest ciekawy dla mnie artykuł o kaloryferach ( bo ja nie mam podłowgówki) i są tkie , które mi się podobają ( takie małe i płaskie jak ściana)

I poczytałam jeszcze na forum o bramach garażowych. Mam na razie ofertę Hormana ( do przełknięcia), ale dużo ludzi pisze, że Wisniowski i Normstahl też dobre a troche tańsze.

Mam dwie bramy więc muszę znaleść "przyzwoitą" ofertę.

Pozdrawiam

Betsi

Oto co mi odpisali

"Witam,

niestety ze wzgledu na zbyt duzą ilosc zamowien w tym roku na terenie wojewodztwa malopolskiego i śląskiego - wojewodztwa mazowieckiego nie jestesmy w stanie juz obsłużyć

bardzo mi przykro

z powazaniem

Pref BUD"

Wygląda na to, że jest dosyc tani system budowy. Jednak naszły mnie pewne wątpliwości, bo nikt w tych domach nie mieszka dłużej niż 30 lat, Dają niby gwarancję na 50 lat. Dom budowany z tradycyjnej ceramiki już wiadomo, że stoi ponad 100 lat.

Ech mam nadzieję, ze lato będzie suche.

Przepraszam Tomki bardzo się cieszę, gratulacje i Was gonię :lol:

Na składach nie ma porothermu bo Wineb... podnosi ceny od marca, a to co leży to jest zamówione wcześniej przez właścicieli składów po tańszej cenie żeby sprzedać drożej w marcu i zarobi na tym. (mam sprawdzone infa o tym)

Ciekawe czy inne polskie zakłady podniosą tak znacznie ceny np. Plecewice czy Krotoszyn.

I tak dodałam do swoich planów finansowych 30% więcej bo wiadomo, że drożec będzie wszystko na sezon, w latach następnych bedzie tak samo więc to nic nowego, ewentualnie na jesieni będe polowac na promocje (oby był mróz)

Uffff ... w oczach mieni mi sie od wzorow, a w glowie od cen :roll:

Z meblami do kuchni bedzie raczej trudno ... Trzeba znalezc jakis kompromis pomiedzy cena, wzorem (trudno o cos oryginalnego) a jakoscia, Dziwne, ze podobaja mi sie te (jak to mowi moj Marek), wyskakujace poza budzet ... Eeeee ... chyba musze napisac do budzetu po zapomoge :lol:

Napotkalam bardzo fajne drzwi. Z litego drewna, a nie tam jakas okleina, pieknie wykonczone, z ladnym przeszkleniem lub bez. Mozna tez w tym sklepie zamowic trepy i do ich wykonania (przynjemniej tych z ekspozycji) rowniez nie bylo zastrzezen.

Wyposazenie salonu to pasmo ciaglych "nie to" "nie ten" "nie tamto". W sklepach mamy obecnie jasnie panujaca maniere na krociutkie w oparciach, kwadratowe wypoczynki obijane skora, lub skajem na ktorych ani wygodnie nie mozna sie oprzec, ani wylozyc ;)

Szukamy czegos bardziej hmmm ... miesistego :-)

Jesli ktos wybiera sie do mebli wloskich na Pulawska (rog z Plaskowicka) to nie polecam. Jedyne co jest tam na wysokim poziomie to ceny. ;)

No dobra, a teraz chwalic sie gdzie byliscie. Betsi jako ze w pracy jest usprawiedliwiona, jewrioszka pielegnuje kciuk - tez, a reszta?