Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mojej Małżonce nie udało się niestety wstać przed 12, a że na 14 bylismy umówienie, to z Bartyckiej nici. Może jutro...

Te historie o cenach to jest jakiś horror. Mamy przynajmniej poglądówkę na mechanizm, który ekonomiści nazywają "oczekiwaniami inflacyjnymi". Ceny rosną nie dlatego, że faktycznie popyt przewyższa podaż, tylko dlatego, że wszyscy są przekonani, że wzrosną.

Taka samospełniająca się przepowiedź.

No właśnie. Jeśli zbierzemy wystarczająco dużą i głośną grupę i wszem i wobec będziemy ogłaszać, że ceny na wiosnę mają mocno spaść, to faktycznie spadną. Problem jest jedynie w uzyskaniu odpowiedniej masy krytycznej. Może ktoś z Was robi w PR?

Witam,

Sytuacja z zakupem cegły nie wygląda najlepiej byłem w kilku miejscach faktycznie ceny szalejące i materiałów nie ma, wszyscy czekają na podwyżkę od marca a to co mają na składach już sprzedają po cenach marcowych.

Dokonane zapisy w styczniu będą realizowane w kwietniu.

Pocieszające jest to, że w składzie z drewnem w Żabieńcu ceny są zeszłoroczne i nie ma problemu z kupnem drewna. Czeka sie ok. dwóch tygodni.

Jednak miałem troche szczęścia i udało mi się dogadać z właścicielem składu, że przetrzyma mi cegłę na ściany nośne porotherm 25 P+W do rozpoczęcia budowy. Z cegłą na ścianki działowe jest problem bo składy rzadko zamawiają do ciągłej sprzedaży tylko na konkretne zamówienie.

Betsi2006

Pytałem wszędzie, gdzie byłem o porotherm 11.5 i znalazłem skład w Ustanowie przy krzyżówce w Jeziórce w którym mają niewielką ilość ok 3 palet. Pytałem o cene, właściciel nie potrafił określic ceny bo powiedział że cegielnia nie produkuje teraz i nie zna aktualnej cen ale powiedział że sprzeda.

Tel. do składu (0 22) 790 40 25.

pozdrawiam

Tomki4

Betsi2006

Mamy zamiar rozpocząć budowe jak tylko zrobi sie troche ciepło. Planowaliśmy początek kwietnia, ale jak będzie pogoda to wcześniej, z planami to różnie bywa więc z niecierpliwością czekamy. Prawde mówiąc to już chcielibyśmy rozpocząć.

dorha

Nie wiem w jakiej cenie teraz są działki w Ustanowie ale dzisiaj widziałem w Jeziórce przy szoscie niedaleko stadniny koni jadąc w stronę przejazdu kolejowego w kierunku do Wojciechowic jest tablica z napisem "sprzedam dzialkę i podany jest numer telefonu."

Tomki4

A my jutro z żonka najpierw do Centrum w Jankach a potem kolo poludnia 13-14 na dzialeczke.

A może kto zajrzy?

Zajrzy para ms.

Dzis w ramach dotleniania i obchodu włości pomogliśmy sasiądowi wykopać rów odwadniający drogę zalewaną roztopami (łopatę wozimy zawsze w bagazniku gotową do uzycia (w domu nie ma na nią miejsca)).

rrmi

Such a lonely day

And it's mine

It's a day im glad I survived

Mój ulubiony kawałek:

I cry, when angels deserve to die (z Chop Suey)

Czy ktoś z Was ma w planach robienie opasek drenażowych i odprowadzenie wody z rynien do studzienek chłonnych.

Przymierzam się do tego pomysłu ( a raczej będę zmuszona to robić) tylko nie mam pomysłu na odprowadzenie tej wody. Rozwiązaniem jest oczko wodne ale ja nie chcę.

Pozdrawiam

Betsi

Cześć,

Piszecie o problemach z otrzymaniem Porothermu, a czy może macie jakieś info o ceramice zwykłej? Sprawa wygląda tak samo??

Niestety nie mogę pojeździć po składach bo mam szpital w domu. Żonka mi na zapalenie płuc zachorowała i nie mam jak się z domu ruszyć.

Mam nadzieję że jak jutro złożę wniosek o pozwolenie to może coś zamówię w jakimś składzie.

Barozi

Z tego co się orientuję to w składach nie ma żadnej ceramiki.

Co prawda też duzo nie jeździłam ( trochę tylko) ale jak nie możesz ruszyć się z domu to zadzwoń.

W kilku poprzednich postach Tomki 4 podali tel. do składu w Ustanowie,

tel do składu Cermat-Prodbet w Pracach Dużych: 227278411,

Jak coś znajdę więcej to napiszę.

Pozdrawiam

Betsi

Barozi pytaj w Cemecie przy Piseczynskiej w Pracach.

ms :p :p

Tak mysle , ze Ty bedziesz miala dobrze jak juz zaczniesz budowe , tyle sie w okolo napomagaliscie po sasiedzku , ze do Ciebie to pomoc sama przyjdzie :D

Bardzo to mile i budujace jest :D

Kiedy zaczniecie?