Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Betsi - kombinujemy że albo nam gmina w trakcie budowy drogi zrobi rów meliracyjny albo wepniemy sie w dreny przechodzace przez moja działkę.

Tadzel - tez o myślałem o takim małym torfowisku, tylko że sączki wokół fundamentow będe miał na głebokości 1m, a działke ma poziomą, więc nie mam jak tam tej wody wprowadzic.[/b]

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie,

Poszukuję jakiegoś architekta wnętrz z Piaseczna lub okolic. Chcę już przynajmniej część pomieszczeń jakoś zaaranżować, lub otrzymać jakieś propozycje.

Będę wdzięczny za kontakty.

A dlaczego ma byc z Piaseczna lub okolicy? Ja mam z Srodmiescia ;)

Temat dosc dobrze poznalam, spedzilam trzy intensywne tygodnie na spotkaniach, ogladaniu prac i wyborze tego jednego - architekta wnetrz :-)

Poki co jestesmy na etapie projektowania, ustalania, konsultacji, wymyslania itp. itd. Nie mniej juz wiem, ze dobrze zainwestowalam pieniadze :) Zaluje tylko, ze nie moglam od samego poczatku korzystac z takiego wsparcia.

Jesli chcesz moge Ci polecic moja pania architekt. Na pewno nie mozna powiedziec, ze jest tania, ale nie szukalam po cenie, tylko po jakosci, doswiadczeniu i referencjach. No i znalazlam :-)

Moj Architekt wnetrz ma do mnie ponad 200km , ale kiedy zoabczylam Jego prace to nie wahalam sie ani chwili.

Projektowal wiele znanych powszechnie miejsc.

Wiedza przeogromna.

Wazna zaleta Jego jest to , ze kazdy wybrany material kupuje z dosc znacznym rabatem .

A ja chce mieszkac w domu, a nie w galerii, kafejce czy w czymś co za mnie wymyślą inni. Nawet jeśli ktokolwiek rozszyfrowałby moje oczekiwania to nadal byłaby to cudza wizja i czułbym się jak w hotelu lub klubie.

Mójo dom ma byc MOIM DOMEM.

Może to co wymyślimy z moja zonka będzie kiczowate, nie pasujace do siebie, pretensjonalne, nudne itp., ale dla nas będzie wyjątkowe i na pewno w 100% będzie to nasze.

Pracuje w biurze które ktos zapropjektował, poruszam sie po budynkach ktore ktos zaprojektowal, nosze ciuchy ktore ktos zaprojektowal, jeżdżę samochodem ktory ktos zaprojektował i oni wszyscy staraja się mi wmówić, i czasem im sie udaje że to do mnie pasuje.

Ale NASZ DOM jest tylko NASZ i nikomu nie pozwolę sie do niego wtrącać i w nim realizować.

I tej wersji będe sie trzymal.

:lol:

A projekt kupiłeś gotowy. Ja swój właśnie rysuję. Poza tym nie po to mam projektanta, żeby mi mówił, jak ma wyglądać mój dom, tylko po to, żeby mi to ładnie rozrysował, rozplanował, poprowadził do wszystkiego instalacje itp.

No i służył radą i pomocą przy formułowaniu wizji. Proces krystalizacji początkowo bardzo ogólnych pomysłów jest naprawdę fascynujący.

Zaplanowanie wszystkiego dokładnie na etapie projetkowania pozwala wszystko zgrać i uniknąć kłopotów na etapie realizacji.

Taka jest moja koncepcja (choć jak myślę ile za to płace, to zaczynam mieć poważne wątpliwości). :-D

Architekt wnetrz to nie tyko osoba , ktora poustawia meble.

To osoba , ktora zna zasady ergonomii, rozplanuje oswietlenie , jak wazne w domu , pomysli o rzeczach , o ktorych zajety inwestor nie zdazy pomyslec .Jest tego troche .

Czasem sa to rzeczy , o ktorych sie niby wie , a potem sie okazuje ...

ze jednak sie zapomnialo.

Urzadzalam juz jeden dom i wiem ile bledow popelnialam ,

choc pewnie nie byl zly , sprzedal sie w tydzien za dobre pieniadze ,

to wiem jak wiele niedociagniec tam bylo.

Teraz chcialabym tego uniknac.

Poza tym dobry arch wnetrz nadzoruje ekipy wykonczeniowe ,

akuart ja nie potrzebuje tego nadzoru , ale zasadniczo tak to dziala .

Dla mnie wazna jest tez cena materialow na wykonczeniowke, a moj arch akura zapewni wyzsza polke cenowa w dobrej cenie.

Tym samym na siebie zarobi :p

W sumie dla inwestorow to tez lepiej , ze ktos inny sie uzera z ekipami :D

Depi, pisałem o projektowaniu wnętrz, o wystroju itp.

Logicznym jest że nie zaprojektuje konstrukcji domu, konstrukcji samochodu itp. Bo takiej wiedzy jak na razie żaden geniusz nie posiadł.

Ale jak ma wygladac mój dom, nikt mi mówil nie będzie.

Nawet jeśli taki architekt czy designer zrobi wystrój pod Twoje dyktando to nadal to będzie Jego wizja, a nie Twoja.

Co z tego że to ładniej ubierze czy rozrysuje, to będzie jego wizja, Jego projekt który tylko zostal dopasowany tak żebys był pewien że to Ty tak wymysliłeś. Lecz to niestety tylko ułuda i wczesniej czy później będziesz chcial to zmienic, ale zmienic tak w 100%, podczas gdy nam wystarczy zmienic tylko rozstawienie lub dostawic/usunąc jakis drobiazg.

Za kazdym razem jak będziesz chciał cos przestawic to będzie obawa że cos zepsujesz.

Dlatego nie mam żadnych obaw co do urządzania Naszego Domu przez nas samych, bo tu będzie nasza dusza a nie obca wizja ubrana tak żebym myslał że tak chciałem.

Wyraziłem tylko swoja opinię i nie mam zamiaru nikogo do tego przekonywać.

Więc prosze i Ty nie przekonuj mnie.

Architekt wnetrz to nie tyko osoba , ktora poustawia meble.

I właśnie temu się sprzeciwiam.

Rrmi oświetlenie zaplanuje sam ( sa do tego programy)

Ergonomia - to rzecz względna i zalezy od trybu życia mieszkańców, upodoban itp.

Cały czas kontrujecie sprawami technicznymi a ja mam na mysli wystrój i zauważam że bardzo różnie rozumiemy pojęcie Dom.

Dla mnie Dom to nie tylko sypialnia czy budynek, to cała otoczka i zbyt wiele składowych takich jak rodzina, pies, drobiazgi tworzące jego klimat itp.aby o nich tu pisać.

Nie sposób je wszystkie wymienić, bo i po co?

napisał Barozi:

Piszecie o problemach z otrzymaniem Porothermu, a czy może macie jakieś info o ceramice zwykłej? Sprawa wygląda tak samo.???

----

Będąc w składach słyszałem opinie, że sytuacja z otrzymaniem ceramiki zwykłej wygląda podobnie na Maxa zapisy są prowadzone na kwiecień-maj.

Betsi2006 i Barozi

Podaje też telefon do składu budowlanego w Górze Kalwarii, który znalazłem w swoich zapiskach tel. (022) 727 34 91 lub 717 84 48.

Sytuacja jest wszędzie podobna ale warto zadzwonić i popytać.

pozdrawiam

Tomki 4

Więc prosze i Ty nie przekonuj mnie.

Jak prześledzisz dyskusję, to niechybnie dojdziesz do wniosku, że to Ty zacząłeś nas przekonywać, a nie odwrotnie, ale spoko. Twoja wypowiedz była spontaniczna i nie sprowokowana - postanowiles po prostu podzielic się swoją opinią, że robienie samemu jest lepsze, niż z pomocą architekta. Rozumiem, że odmawiasz mi prawa riposty?

Ostatecznie każdy robi jak chce, ale forum chyba służy właśnie do wymiany poglądów?

Depi w pierwszym poście na ten temat napisałem tylko swoje zdanie. Kolejne posty to odpowiedzi na wasze.

Ostatecznie każdy robi jak chce, ale forum chyba służy właśnie do wymiany poglądów?

Między innymi.

Nigdzie nie napisalem nic w stylu "nie bierzcie architekta wnętrz" lub " to błąd z waszej strony" itp. W żadnym miejscu.

A że wyrazenie swojego zdania powoduje w tym kraju dyskusje...hmmm...cóż to nie mój problem. To tylko forum.

P.S.

Jak prześledzisz dyskusję, to niechybnie dojdziesz do wniosku, że to Ty zacząłeś nas przekonywać

Wskaz w moim pierwszym poście zdanie w którym wyraźnie zrobilem to co piszesz.

Twoja wypowiedz była spontaniczna i nie sprowokowana

Każda akcja powoduje reakcję. :wink:

A co do spontaniczności, to ile miałes domów? Sa tacy co mieli ich kilka, a dla mnie takie miejsca to nie byłyby moje domy to byłyby miejsca tymczasowego pobytu.

Ja i moja żonka do tej pory mielismy po jednym (naszych rodziców), ale teraz przyszła kolej na nasz wsólny DOM. Wypowiedź jest może i spontaniczna, ale przemyślenia bardzo głębokie i stanowcze.

Pominąłem tu jeszcze jeden fakt Ja bardzo wierze w doskonały Gust mojej żony i wiem od innych ( mających na temat wieksze pojęcie niz ja ) że taki ma. I nie boimy sie że cos spaprzemy bo to i tak będzie opinia kogos innego kto do naszego Domu nie będzie czul tego co my. No ale o tym sie nie dyskutuje.

Depi w pierwszym poście na ten temat napisałem tylko swoje zdanie. Kolejne posty to odpowiedzi na wasze.

No właśnie. Czyli _najpierw_ zaczałeś nas przekonywać, a potem odpowiadać na nasze odpowiedzi. Czyli wymianę zdań zacząłeś Ty.

Nigdzie nie napisalem nic w stylu "nie bierzcie architekta wnętrz" lub " to błąd z waszej strony" itp. W żadnym miejscu.

Owszem, napisałeś. Cały Twój post był, niestety, utrzymany w niemiłym tonie. Sam początkowy cytat:

A ja chce mieszkac w domu, a nie w galerii, kafejce czy w czymś co za mnie wymyślą inni.

jest wyjściem z pozycji atakującej, bo sugeruje, że ja, rrmi, Amber i inni nieszczęsni głupcy będą mieszkali w "galerii, kafejce lub czymś, co za nas wymyślą inni". Jest to stwierdzenie, moim zdaniem, nieprawdziwe i dla mnie osobiście (nie wiem, jak dla innych) przykre i nie wydaje mi się, żebym zasłużył sobie na takie postawienie sprawy.

Musisz przyznać, że niepotrzebnie zawistowałeś w tak agresywny sposób. Masz prawo tak uważać, masz także prawo wyrażać swój pogląd. Ale czemu mi odmawiasz prawa do obrony swojego zdania? Tego akurat nie rozumiem.

Kolejne uwagi, że Ty wierzysz w Gust (z dużej? czemu?) swojej Żony, znowu sugerują, jakoby ludzie korzystający z usług architektów byli go pozbawieni. Czy naprawdę tak uważasz? A jeśli tak, to czemu czułeś przemożna potrzebę podzielenia się z nami tym poglądem?

Może założymy odrębny wątek, bo czuje, że troche zaśmiecamy "Piaseczno i okolice".

A czy wynajęcie obcej osoby do urzadzenia swojego domu to nie jest obawa przed faktem że nam go własnie zabraknie? A może to brak czasu? To naprawde nie jest istotne , uwazam że zbyt do siebie wziałes moja wypowiedź.

Napisałem że nie chce mieszkac a galerii itp. to tylko dlatego że z takim klimatem kojarzą mi sie wnętrza urzadzane przez fachowców.

Moja praca wymaga ode mnie odwiedzania wielu domów i dokładnie tak to wygląda.

Ludzie opowiadaja z dumą jak wspaniale pomógł im urządzic mieszkanie designer, tylko że brak przekonania w ich głosie co do tego.

A te "fachowe" wnętrza wygladaja własnie jak galerie, brak im duszy.

Prosze jeszcze raz podaj mi cytat z mojego 1 postu w którym kogolwiek przekonuje.

Nigdzie tez nie napisałem że ktos jest "nieszczęśliwym głupcem", napisałem co uwazam.

Jaki kto ma Gust to jego,prywatna sprawa, tylko dlaczego to ma byc Gust obcej osoby która was nie zna?

Masz racje to wasza sprawa każdy ma prawo do własnego zdania.

Przepraszam jesli kogos uraziłem swoim pierwszym postem, nie miałem takiego celu. Nie oczekiwałem tez na niego odpowiedzi.

P.S.

Zobaczysz ile jeszcze nowych inspiracji znajdziesz do czasu zamieszkania w Swoim Domu. Życzę Ci abyś był za rok tak samo pewien że dokonałes właściwego wyboru jak jestes teraz. :) I wam wszystkim też.

Swoja drogą podziwiam taką pewność siebie i dążenie do doskonałości.

Nie tylko pierwszym, ale spoko. To ja się niepotrzebnie uniosłem. Masz jakieś dziwne pojęcie na temat tego, jak wygląda współpraca z architektem, ale, jak już pisałem, masz do tego prawo. Może jednak zachowuj trochę umiaru w wypowiadaniu sądów na tematy z którymi miałeś do czynienia najwyżej z drugiej ręki?

Zatrudnienie architekta wnętrz nie musi oznaczać oddania mu kontroli nad tym, co ma się tam znaleźć. Mamy z żoną bardzo sprecyzowane oczekiwania i gusta a architekci mają nam to jedynie przelać na papier, służąc też swoją fachowa radą i pomocą, ale zawsze po to, aby zrealizować NASZĄ wizję, a nie ich.

Jesli są ludzie, którzy mowią "Panie zrób mi dom, zdaje się na Pana", to faktycznie w stosunku do nich masz rację. Moim zdaniem jednak takie przypadki to rzadkość (choć moge się mylić - np. myślałem, że "Swiata wg. Kiepskich" nkt nie ogląda, a okazuje się, że miliony osób :-) ). Ja nie sądzę, abym dał radę rozrysować układ cieniejszych i jaśniejszych płytek w łazience tak, aby glazurnik mógł na tej podstawie jej ułożyć. Ale architekt da - przynajmniej mam taką nadzieję :-D

Pozdrawiam i wyluzujmy się troche w biodrach - poniedziałek to wystarczająco okropny dzień bez jakichś bezsensownych sporów. ;-)

Ej może coś wypośrodkuję.

Ja np. nie wyobrażam sobie, żebym mogła teraz myśleć o architektach wnętrz dopóki fizycznie tego domu nie dotknę, nie wejdę do niego, nie zobaczę rozkładu pomieszczeń, jak wygląda wędrówka słońca po pomieszczeniach.

Jeżeli kogoś stać na to żeby wytrząść z kieszeni złotówki i nie ma czasu ani ochoty urządzać to pewnie, że jest lepsze wyjście z sytuacji wziąść pomoc niż by miało wyglądać byle jak i niewygodnie.

Jednak ja akurat polegam na swojej intuicji i te "grosze" wolę przeznaczyć na coś innego, jeszcze nie wiem nawet jak bym chciała żeby ten dom wewnątrz wyglądał, myślę że będą to też emocje, trochę marzeń (aranżacja kominka) oraz na pewno względy praktyczne. Poza tym klimat domu będzie sie zmieniał stopniowo, latami, coś tam sie dokupi, coś zmieni, jest jeszcze ogród o który też trzeba zadbać.

Nie chciałabym też zostać ze świadomością, że wydałam kasę na architekta a potem szkoda mi bedzie coś zmienić lu wyrzucić przez to.

Nikogo jednak nie trzeba krytykować za życiowe wybory ale też nie negować dostępnych wariantów.

Z przyjemnością wejdę do domu urządzonego przez Jewrioszków jaki i przez architekta u Depiego jeśli mnie sredecznie i szczerze zaproszą