Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Komarku my mamy zamiar palic węglem i sąsiedzi też. Zresztą "opuszczający" sie dym z komina jest najczęściej skutkiem zapalenia sie sadzy w nieczyszczonym kominie, co grozi tez jej wybuchem i jego uszkodzeniem. Prawdopodobnie sa sami sobie winni.

Jeśli chodzi o "zapachy" bardziej mnie martwi fakt że czerpnia mojego GWC będzie bardzo blisko szamba sąsiada. :-?

Jest to niestety wymuszone wielkościa naszych działek.

No a teraz radosna nowina dla wszystkich budowniczych.

Według długoterminowej pogody od 02-03-2007 temperatura dobowa ma sie wachać od +6 do +12 c. :)

Czas zamienic ołówki na łopaty.

Noooo i to jest news dnia http://www.gifownik.pl/gify_12/rozmaite/pogoda/1.gif

Za trzy tygodnie zaczynamy tynkowac srodek, a potem na zewnatrz 8)

ja zamierzam ogrzewać gazem ziemnym ale nie mam nic do węgla. Znajomi w Gliwicach mają piec węglowy, do którego dokładają chyba raz na tydzień. I bardzo sobie chwalą. No tyle, ze trzeba co jakiś czas czyścić, wynosić popiół. Ale Oni sie zdecydowali na taki bo na Ślasku tańszy węgiel :lol:

ostatnio widziałam piec na bale słomy.Niestety stodoła byłaby potrzebna i hektary ziemi

Co do ogrzewania, to juz zaklinam dobre Bozki, aby mi gaz przed zima zalozyli ;) Niby obiecali, ze latem bedzie ... ale kto ich tam wie. A pewne jest tylko to, co juz jest przylaczone :lol:

Sluchajcie mam pytanko. Elektrownia postawila mi piekna skrzyneczke na paliku (skrzynka i palik wygladaja wypisz, wymaluj jak totem :lol: ), w srodku jest juz licznik, z tym ze i ta skrzyneczka i palik i cala reszta znajduje sie jakies 100 m od domu, tak jakos miedzy dwiema dzialkami sasiadow.

Czy mozna to jakos przeniesc na wlasna dzialke? Czy tak ja zostawic samopas i nie marwtic sie, ze ona taka sama i samotna tam stoi?

Ja ogólnie jestem bojowy - nie widzisz po avatarze? ;-)

To ja powinnam umieścić tam Lorda Vadera. Ostatnio mój 4,5 letni synek jest na etapie gwiezdnych wojen i fascynuje się ciemną stroną mocy (przejął to od ojca). Więc i mnie sie udzielają takie klimaty. Ale chyba zostanę przy mojej sandrze. Jej widok dodaje mi wiary w to, że niebawem sięgnę po łoaptę i do roboty. :lol:

Jak mi sąsiad w moim wymarzonym domku, w mojej krwawicy, będzie truł węglem, to mu wrzucę granat do komina!

A po co granat? Tak wiem sąd sądem, a sprawiedliwość musi byc po twojej stronie :lol: .

A ja ci powiadam sadza jak sie zapali to i komin potrafi rozwalić, a mieszkańcy wtedy jak czarty usmolone po dachu biegają. :lol:

Amber

w srodku jest juz licznik, z tym ze i ta skrzyneczka i palik i cala reszta znajduje sie jakies 100 m od domu

:o :o :o i mówisz, że to jest TWOJA SKRZYNECZKA? A co jest napisane w warunkach przyłączeniowych?

Skrzynka w linii granicznej działek xxx/xx czy skrzynka w linii ogrodzenia?

Jestem trochę zaskoczona.

Coś mi sie wydaje że ta skrzyneczka jest dla kilku odbiorców. tak jak u nas ma być. Jedna rozdzielnica z 4 licznikami dla 4 odbiorców.

Hmmm ... no nie wiem ...

Spojrzcie i ocencie ... No i ten przewod tak pociagniety, bez zadnych zabezpieczen

http://img201.imageshack.us/img201/9379/mg7704xkz7.jpg

No dobra a teraz z innej beki. Podrózy w czasie ciąg dalszy i pytanie do praktyków..

Z powodu szamba zastanawiamy sie nad zmywarką, poniewaz z moich wyliczeń wynika że na jedno mycie dziennie przy pełnym załadowaniu w ciągu miesiąca zużyje ona ok 0,5 m3 wody.

A teraz pytanie czy jak będe zbierał cały dzien brudne gary, to czy taka maszynka sobie z poradzi z częściowo zaschniętymi mresztkami?

Czy tez będe musiał tak jak twierdzą niektórzy wstępne mycie przeprowadzic ręcznie? Bo jesli tak to żadna oszczędność. :-?

Amber dla mnie to nie wygląda na przyłącze stałe (abonenckie), raczej na przyłącze budowlane.

Przeciesz to jakas prowizorka :o , na drewnianym słupku zamiast na betonowym cokole.

Hmmm ... przy odbiorze tego czegos nie bylam, o przylaczu poinformowali mnie telefonicznie. Musze jeszcze sprawdzic te warunki przylaczeniowe.

Jesli ma sie to zmienic to ok ... kamien z serca, bo ten pal to kazdy moglby wydlubac i wziac sobie na podpalke do domu ;)

Amber,

Przykro mi, ale nic mądrego o takiej skrzynce nie potrafię powiedzieć. Ja mam na granicy działki plastikową skrzynkę, która jest widoczna na Twoim zdjęciu z prawej strony. W niej ma być licznik. Moim zadaniem jest pociągnąć podłączenie pomiędzy domem a licznikiem.

Ale to dopiero pieśń przyszłości.